Значи сите биле наместени, децата на Гули, братот на Карев, деца и внуци на десетици месни војводи... Пологично е Бугарите да успеале да наместат илјадници Македонци да земат пушка и стотици илјади да го поддржат Александров, од тоа дека тоа што те учеле за него да е погрешно. Јака логика.Како што го наместија другите во организацијата од бугарскиот двор, забораваш дека имаше и бугари таму и дека цел беше освен Македонија и Одринско?
Иначе супер беа, имаше некој кој пишуваа и историски книги. Тоа денес што се случува е политика и провокација. Сам себе убијал е ова со Тодор Александров.
Необразуван народ, малтретиран, осакатен лесно подпаднувале под пропаганди. Башка имало и Бугарска црква која наместо духовно да го обогатува народот, си произведувала Бугари.Значи сите биле наместени, децата на Гули, братот на Карев, деца и внуци на десетици месни војводи... Пологично е Бугарите да успеале да наместат илјадници Македонци да земат пушка и стотици илјади да го поддржат Александров, од тоа дека тоа што те учеле за него да е погрешно. Јака логика.
И Божидар Димитров пишува книги. Тоа што тие ви го тврделе е политика и тоа дневна.
Фамилиите на македонските војводи необразувани? Инаку, Гоце Делчев, Даме Груев и уште многу други револуционери се образувале и работеле како учители во црквата за која ти тврдиш дека произведувала Бугари...Необразуван народ, малтретиран, осакатен лесно подпаднувале под пропаганди. Башка имало и Бугарска црква која наместо духовно да го обогатува народот, си произведувала Бугари.
А во кои училишта учеа, Бугарската Машка Гимназија во Солун? Подоцна се побунија..Фамилиите на македонските војводи необразувани? Инаку, Гоце Делчев, Даме Груев и уште многу други револуционери се образувале и работеле како учители во црквата за која ти тврдиш дека произведувала Бугари...
Се побунија, па станаа учители во истите училишта...А во кои училишта учеа, Бугарската Машка Гимназија во Солун? Подоцна се побунија..
А и нема што да зборам повеќе кога немаш поим ни за црковните пропаганди кој биле најголеми. Тоа ни е најголемата грешка друже.. Немало ни училишта, ни црква на македонски јазик. Некои ќе пробаат да отворат на народен јазик, ама биле осудувани и затварни од сопствениот народ. Доцната национална свест е проблем кај Македонците, тогаш се индифитикувале според тоа во која црква оделе и имало побуни кај народот.
Затоа ти реков треба да се расчистат многу работи што ја тупат историјата. Со некој луѓе ќе видиш по нивните дела што направиле и за што се заслужни. Не е погрешно да се каже и дека по идеите на илинденските револуционери се формираше НОБ во втората светска војна на македонскиот народ кој му го донесе ова во кое денес живееш. Не се потребни само идеи до слобода, туку и реализација..Се побунија, па станаа учители во истите училишта...
Немам поим, во право си. Кога веќе тврдиш дека немало училишта и црква (што е исто во тој период и точно), кажи и дека немало кодифициран македонски јазик. Е тоа е најголемата грешка.
На крај тврдиш дека Македонците касно развиле национална свест, а предходно групираш луѓе од историјата во категории подобни и неподобни. Овие две работи се контрадикторни една со друга.
Апсолутно. Никој не тврди дека ВМРО (во сите негови форми) ја донесло самостојноста на Македонија. Факт е дека тоа го направија македонските борци од втора светска, а политички носители на тоа беа македонските комунисти. Идејата е иста, кај сите, ја реализираа комунистите. Расчистување треба, се согласувам, но не анатемизирање.Затоа ти реков треба да се расчистат многу работи што ја тупат историјата. Со некој луѓе ќе видиш по нивните дела што направиле и за што се заслужни. Не е погрешно да се каже и дека по идеите на илинденските револуционери се формираше НОБ во втората светска војна на македонскиот народ кој му го донесе ова во кое денес живееш. Не се потребни само идеи до слобода, туку и реализација..
Прво .. се да им ебам да шутрачињата комуњарски што му стаиле свастикаСвастика за Тодор Александров
Споменикот на Тодор Александров во скопската населба Кисела Вода ноќта меѓу неделата и понеделникот е ишаран со кукаст крст, симбол на фашистичката идеологија.
Сквернавењето следува откако во четвртокот на споменикот првично наречен Македонски војвода на коњ беше поставена табла со името на Тодор Александров, некогашен водач на ВМРО.
Ова не е прво сквернавење на споменикот. Тој беше попрскан со бела боја кратко по неговото поставување во јуни годинава.
Во меѓувреме, сè уште се работи на уредувањето на просторот околу споменикот.
Поставувањето на споменикот на контроверзниот Александров на крстосницата меѓу булеварот „Борис Трајковски" (поранешна Првомајска) и улицата „Иван Козаров" предизвика полемика во јавноста.
Опозицијата критикуваше дека се величат контроверзни личности од македонската историја, додека градоначалникот на Општина Кисела Вода, Марјан Ѓорчев се изјасни како личен почитувач на ликот и делото на Александров, а премиерот Никола Груевски повика да се прекине со стереотипизацијата на некои личности од македонската историја. /крај/мф/ач
Извор: http://makfax.com.mk/294543
Затоа што друже овој работел за Бугарија. Македонија да стане независна прво, па после да си стане Бугарска. Не за џабе викаат контравезна личност, не заслужува.. Задолжен е за ликвидација на други позначајни личности кој можеле да сменат многу во самата организација. Ако постои овој уште долго не се лути ако од Исток те нарекуваат Бугар.
Илинденец бил и Борис Дрангов "За време на Илинденското ВостаниеДрангов ја напуштил воената служба и заминал за Македонија заедно со други офицери, каде собрал чета од 120 луѓе со која ја обиколувал планината Плавица, Кратовско. На 17 август од Ќустендил испраќа писмо на својата сопруга, во кое пишува:Затоа ти реков треба да се расчистат многу работи што ја тупат историјата. Со некој луѓе ќе видиш по нивните дела што направиле и за што се заслужни. Не е погрешно да се каже и дека по идеите на илинденските револуционери се формираше НОБ во втората светска војна на македонскиот народ кој му го донесе ова во кое денес живееш. Не се потребни само идеи до слобода, туку и реализација..
Еве ја не сум комуњарче па мислам дека не требале со спреј да го ишараат, него во воздух да го дигнат величањето на еден од најголемите крвници на македонскиот народ. И што праиме сега? Преку пенисов више од вакви ко тебе по наредба на штаб што пишувате срања по форумов, а у усто време им го пушите на шиптарине од ДУИ.....Прво .. се да им ебам да шутрачињата комуњарски што му стаиле свастика
1. Не ме етикетирај -_- не биди патетиченЕве ја не сум комуњарче па мислам дека не требале со спреј да го ишараат, него во воздух да го дигнат величањето на еден од најголемите крвници на македонскиот народ. И што праиме сега? Преку пенисов више од вакви ко тебе по наредба на штаб што пишувате срања по форумов, а у усто време им го пушите на шиптарине од ДУИ.....
Ти сам си се намести со постот погоре. Историски факти си има за тоа колкав крвник бил тој неќам ни да го споменувам, а исто така самата изјава на легендарниот божидар димитров за ребугаризација на македонсково општество со поставувањето на неговиот споменик мислам дека доволно говори... Иначе за исти овци ги сметам и СДСМ и ДПМНЕ, само незнам кои се поголеми...1. Не ме етикетирај -_- не биди патетичен
2. Отворен сум за дискусија ајде зошто бил крвник пишуј и пишуј кој заслужуе споменик
3.Ја на минативе избори не гласав за ДПМНЕ а нема ни на идниве да гласам зашо етикетираш ? ја сметам дека оној големиот у сред плоштад не му е место таму тоа е искривување на историја а ова не е
I rest my case . Немам намера повеќе да постирам на оваа тема....methMKD noviot смирете се, ќе ни заклучат темата..
Иначе еве што изјави Божидар Димиттров, се сложувам со црвеното
Понеделник, 22 Октомври 2012 12:03Категорија: МакедонијаЗначајна етапа во процесот на ребугаризација на националното чувство во Македонија е подигнувањето на споменикот на Тодор Александров, вели бугарскиот историчар Божидар Димитров, директор на Националниот историски музеј за бугарската агенција `Фокус`.
`Да направите споменик на Тодор Александров, кого македонската историја едногласно го сметаше за големобугарски шовинист, човек, кој ја спроведувал политиката на дворецот на царот Фердинанд во македонското општество и убиец на илјадници `чесни` Македонци, е навистина и подвиг и смелост и голем чекор напред. Тоа ме уверува дека и јас еден ден ќе имам споменик во Македонија, зашто, без скромност, мислам дека сум придонел во процесот на ребугаризација. Имам само една молба - да не ме поставуваат на коњ како Гоце Делчев, Даме Груев и Тодор Александров, зашто никогаш во животот не сум се качил на коњ. Сакам да бидам претставен на кормило на брод или на клун на брод со поглед насочен во далечината`, рече рече Димитров.
http://sky.mk/index.php/makedonija/1037-bozhidar-dimitrov-zasluzhiv-spomenik-no-ne-na-konj
...има една поговорка за вакви - „свашта П роди“...може да се негира на многу поубави начини;
Истото он ќе ти го каже и за Ѓорче и за Гоце и за Даме и за Јане ... не треба он да ни биде појдовна точка ако гледаме така ете ви го и Красимир Каракачанов што се збори па никој не го есапи ја реков Ѓорче = Т.Александров= Јане = Мн другиmethMKD noviot смирете се, ќе ни заклучат темата..
Иначе еве што изјави Божидар Димиттров, се сложувам со црвеното
Понеделник, 22 Октомври 2012 12:03Категорија: Македонија
Значајна етапа во процесот на ребугаризација на националното чувство во Македонија е подигнувањето на споменикот на Тодор Александров, вели бугарскиот историчар Божидар Димитров, директор на Националниот историски музеј за бугарската агенција `Фокус`.
`Да направите споменик на Тодор Александров, кого македонската историја едногласно го сметаше за големобугарски шовинист, човек, кој ја спроведувал политиката на дворецот на царот Фердинанд во македонското општество и убиец на илјадници `чесни` Македонци, е навистина и подвиг и смелост и голем чекор напред. Тоа ме уверува дека и јас еден ден ќе имам споменик во Македонија, зашто, без скромност, мислам дека сум придонел во процесот на ребугаризација. Имам само една молба - да не ме поставуваат на коњ како Гоце Делчев, Даме Груев и Тодор Александров, зашто никогаш во животот не сум се качил на коњ. Сакам да бидам претставен на кормило на брод или на клун на брод со поглед насочен во далечината`, рече рече Димитров.
http://sky.mk/index.php/makedonija/1037-bozhidar-dimitrov-zasluzhiv-spomenik-no-ne-na-konj
Среќа ти незнаеш ни еден историски "факт " па можеш да си тропаш безврскаТи сам си се намести со постот погоре. Историски факти си има за тоа колкав крвник бил тој неќам ни да го споменувам, а исто така самата изјава на легендарниот божидар димитров за ребугаризација на македонсково општество со поставувањето на неговиот споменик мислам дека доволно говори... Иначе за исти овци ги сметам и СДСМ и ДПМНЕ, само незнам кои се поголеми...
П.С Според досегашниве резултати од анкетава горе, изгледа не сум само јас луд, ?
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 14:28 ---
.