smihajlo
Superposition, Relentless
- Член од
- 11 август 2010
- Мислења
- 3.754
- Поени од реакции
- 4.522
Мене поентата ми е дека титулата(кралица,претседател,премиер инт) или како ти што велиш правен легимитет не значат многу ако индивидуата поставена на таа позција е зависна од други.Те сфакам брат ама јас зборам за правен легитимитет ти збориш за нешто сосема друго како и да е .. Англиската Кралица во една демократија бидејки го нема добиено легитимитетот од народот(избори јок) не ни прави ништо со нејзината позиција иако де факто има право на вето и бла бла бла де јуре НЕМА и нема даго направи тоа никат .. и затоа стој тоа "Англиска Кралица" израз за церемонијална функција ... а влијание како влијание имаат да ама тоа е сосема друга тема пријател ..
Еве кај нас пример претседателов освен што ја има титулата не први никакви одлуки без одобрение на „фирерот“.
Кралицата на Англија не знам какви политички права има, а и не ме интересира јас велам дека таа поседува моќ.
Прво е кралица
Второ има земја(пари)
Е сега што она решила да остане надвор од политиката е нејзина одлука не значи дека доколку не сака не може да има влијание.
Едноставно е парите го вртат светот секој што ги поседува има влијание, а дали и како ќе го користи влијанието од него зависи.