Креационизам наспроти еволуционизам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е како несигурни, а еве со нив можат да одредат старост на фосилни остатоци?!
Ако се теоретски земени како почетни, но не и проверливи, како бре мерат со нив?! Значи не се теоретски почетни (иако не знам што јеботе ти значи тоа)! :pos::pos:
„Теоретски почетни„ значи дека, кога истражувачот се впушта во одреден ексеримент и негово мерење, мора да има минимум почетни услови за изведување на експериментот, кои (услови) се повеќе претпоставка за состојбата во одредена средина, отколку точно сознание за тоа дека условите во кои би се случил одреден настан, навистина/реално биле такви, а не само прептоставени.

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Ние, верните во Црквата, го прифаќе учењето од Светиите, и се‘уште сметаме дека Светот е стар 7500 - 8000 г. Надор од Црквата, било кој, може да каже било што и да биде убеден дека е во право.

Што се тиче милијардата, имам напишано дека не можам да замислам временски интервал од милијарда години, без да користам „сликици„ (Ти текнува?..) но немам напишано дека не знам што е тоа „милијарда„ а Ти по кој знае кој пат ми ги извртуваш зборовите, небаре со тоа извртување, ќе ме девалвираш или мене или мојата вероисповест.
Не можеш да замислиш временски интервал од милијарда години, но не можеш да замислиш ни временски интервал од 7500 - 8000 години. Ниту ти, ниту друг човек кој некогаш живеел. Животниот век е 75 - 80 години. Земјата да постоела една година пред да се родам за мене тоа би била цела вечност.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, не е „иста“ ко пред 3.5 или 1000 години, точно, али ти пишува таму на линковите како тоа се одредува од кое доба се тие фосили... читај, неам намера сеа пак копи пејст да ти правам.. штом дискутираш за нив, значи си ги прочитал добро и ги знаеш мааните на тие „мерни методи“.. ајде објасни ги убаво, оти гледам дека „добро си запознаен со истите“.. бидејќи јас не знам дека маани постојат...
Ако сметаш дека мерните методи немаат маани, тогаш во ред, биди си спокоен со нивната непогрешливост...

Мааните кои ги имаат мерните методи, веќе се познати: имаат прецизност до одредена граница, т.е. до одредена дата во минатото, (како на пример, Ц 14, кој може да „мери„ до некои 15 00 г во минатото, но не и подалеку...).

Друга маана е тоа што истражувачите претпочитаат униформна Земја, онаква каква денес за познаваме, но не и онаква каква што била во минатото, кое за нас е емпириски недостапно за проверка, па истражувачите пак се приморани да тргнат од одредени почетни (претпоставени) услови на Земјава. Тоа свештеникот Тимотиј добро го забележува!

Резултатите од тие мерења се често контрадикторни, ако на пример, во еден земјин слој, кој е датиран со голема старост, пронајдеш остаток, кој сам по себе е далеку-далеку „помлад„ од самиот земјин слој!
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 09:50 ---
Па кажи ги тие вистини, па да знаеме т.е. продискутираме дали си ти во заблуда, во што си во заблуда или пак не си?! Ки знај!:confused:
За тие вистини, пишувам веќе 5 г на форумов...
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 09:54 ---
Патем, да во заблуда се, но не Верните, туку верниците... да бидеш Верен е едно, а да си Верник е сосема друо... И јас сум верен на „девојка ми“, но не сум нејзин Верник.... (како бе така ги мешаш работиве не ми е јасно?!)
Кога велам „верен„, воопшто не мислам на некоја верност на сентиментална основа, туку на „верните„ кои се и верници по својата верска определба, но воедно се и верни/приврзани кон Црквата, кон нејзиното учење и конечно, верни кон Христа Бога.

Самиот поим „верен„ не значи само емотивна приврзаност, туку значи и приврзаник кон вистината.
„Верно„ значи и „вистинито„!
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 09:56 ---
Ми се арчи.... имам слободно време и сакам ти да ми го пополниш...
Добро ти оди...(y)
И не се нервирај, што си запнал на лична основа?
Не, не сум нервозен...Само сум троа заморен од објаснувања, кои веќе ги имам ста‘ено на форумов, па сега, таман работа ако на секој член на форумов, му кажувам иста прикаска.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:01 ---
Брат....
Значи милијарда пати ти е објаснувано од не знам колку само форумџии овде како нешто се докажува, претпоставува, што е докажување, претпоставка, теорија, хипотеза, и сл исл..И не знам зошто имаш потреба така дефетистички да ги испревртуваш нештата?!
Проблемот кој го имаат атеистите со нивните „вистини„ е совршено едноставен: атеизмот/атеистите се потпираат исклучиво на своите способности, убедени дека се моќни да осознаваат вистини, ама тие вистини, очигледно, се од краток век!

Црквата пак, користи витни кои ни‘ се од Бога откриени и кои се трајни и непроменливи, а не дадени од обичен смртник! Така, црковните вистини имаа своја основа и своја потврда од сам Бог, за разлика од научните вистини, кои се вистини онолку колку што е жив и носителот на тие вистини...
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:02 ---
Не можеш да замислиш временски интервал од милијарда години, но не можеш да замислиш ни временски интервал од 7500 - 8000 години. Ниту ти, ниту друг човек кој некогаш живеел. Животниот век е 75 - 80 години. Земјата да постоела една година пред да се родам за мене тоа би била цела вечност.
Лео, па ја‘ уопште и не замислувам временски период од 8 000 г, оти не‘ам потреба од такво замислување, туку само исповедам црковен став за староста од Светов, кој сигурно не е стар 15 милј. години...
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:04 ---
Проблемот е што бараш апсолутна вистина.
Вистината ја бараа сите мудреци, од сите денес познати цивилизации, ама не ја најдоа.
Апсолутната вистина е сам Бог! Така, нема(м) потреба од трагање по апсолутната вистина, оти Вистината-Бог, самиот ни‘ се откри!

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ајде, наведи ми 5 научни вистини, кои не биле побиени или заменети во минативе 5 000 г запишана цивилизација!
Можда некои од нив се вулгарни, но не ми е целта да те навердам..

1. Прво запрашај се зошто ти се дига?

2. Второ запрашај се зошто црнецот има поголем патлак од твојот и мојот- заедно?

3. Трето запрашај се зошто твоето сетило за вид ги гледа и распознава сите бои, додека од друга страна имаш луѓе што се нарекуваат далтонисти.

4. Четврто, запршај се што е тоа ентропија?

5. Ако не ти се свиѓаат овие четири научни вистини, кои не се побиени во изминативе 5000 г цивилизација, и те пукне нервоза, земи фрли го маусот или тастатурата од маса, па прашај се зошто тие побогу паднале на земја? Или во дополна на ова.. не мора да ги фрлиш.. земи во нервоза скокај во место, па запрашај се што е тоа што пердизвикува да при секој скок, ти повторно се спуштиш на тврдо тло? Е тоа ти е под број пет..

П.С.
еве и гратис од мене
бр. 6
Пошто глеам страшно глупави прашања поставуваш за стар човек.. онда земи книга и прочитај зошто старееш?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Проблемот кој го имаат атеистите со нивните „вистини„ е совршено едноставен: атеизмот/атеистите се потпираат исклучиво на своите способности, убедени дека се моќни да осознаваат вистини, ама тие вистини, очигледно, се од краток век!

Црквата пак, користи витни кои ни‘ се од Бога откриени и кои се трајни и непроменливи, а не дадени од обичен смртник! Така, црковните вистини имаа своја основа и своја потврда од сам Бог, за разлика од научните вистини, кои се вистини онолку колку што е жив и носителот на тие вистини...

Како знаеме дека Црквата не греши?

Историјата покажала еден куп нејзини грешки, како и грешки на нејзините "вработени" - таканаречени светии.

Најголемата ја сториле пред 2 000 години кога се директен виновник за смртта на најсветото нешто што чекорело по земјава - Исус Христос.

Како четиристотини години подоцна сме сигурни дека оние што го проповедаат Христовото учење, ги сочувале вистинските Божји вистини?

Милсам дека вербата во Христос и Бога нема ништо заедничко со денешната институција Црква, а најмалку со вистината пропагирана од неа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

2. Второ запрашај се зошто црнецот има поголем патлак од твојот и мојот- заедно?

3. Трето запрашај се зошто твоето сетило за вид ги гледа и распознава сите бои, додека од друга страна имаш луѓе што се нарекуваат далтонисти.

5. Ако не ти се свиѓаат овие четири научни вистини, кои не се побиени во изминативе 5000 г цивилизација, и те пукне нервоза, земи фрли го маусот или тастатурата од маса, па прашај се зошто тие побогу паднале на земја? Или во дополна на ова.. не мора да ги фрлиш.. земи во нервоза скокај во место, па запрашај се што е тоа што пердизвикува да при секој скок, ти повторно се спуштиш на тврдо тло? Е тоа ти е под број пет..

П.С.
еве и гратис од мене
бр. 6
Пошто глеам страшно глупави прашања поставуваш за стар човек.. онда земи книга и прочитај зошто старееш?

1. Му се дига оти така е природно, од бога дадено. Ама само на жени.

2. Ебате вистината :pos: Море ако имаш мал патлак не се фали по форумов еј:D :pos:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

П.С.
еве и гратис од мене
бр. 6
И сеа, што е „научно„ во прашањава кои си ги напишал?...:confused:

А за ентропијата, знаеја во сите антички цивилизации, оти нивниот светоглед бил обликуван токму околу ентропискиот принцип а не само околу геоцентризмот.

Стареам затоа што постојам во простор и нив време и затоа што постојам во отпаднат Свет.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:18 ---
Како знаеме дека Црквата не греши?
.
Црквата не греши, затоа што се води од Божји а не од човечки начела. Тоа што поединци во Црквата грешат, тоа е точно, но заради грешките од поединиците, тоа не значи дека целата Црква греши.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:19 ---
Историјата покажала еден куп нејзини грешки, како и грешки на нејзините "вработени" - таканаречени светии.
Токму Светиите се оние кои го чуваат црковното учење чисто и неизменето.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:21 ---
Најголемата ја сториле пред 2 000 години кога се директен виновник за смртта на најсветото нешто што чекорело по земјава - Исус Христос.
Христос е убиен не од Црквата, оти додека беше Христос на Земјава, Црквата не беше востановена. Христос беше убиен токму од оние, кои го очекуваа Неговото доаѓање.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
И сеа, што е „научно„ во прашањава кои си ги напишал?...:confused:

А за ентропијата, знаеја во сите антички цивилизации, оти нивниот светоглед бил обликуван токму околу ентропискиот принцип а не само околу геоцентризмот.

Стареам затоа што постојам во простор и нив време и затоа што постојам во отпаднат Свет.
.
Ништо брат.. а таман посмислив дека ќе ме изненадиш со некој одговор...

Мислам... шо да ти кажам сеа на овие одговори, треба ли сеа да вадм 1000 зошто 1000 затоа, па да почнеме заедно од основите?!
Не ме зезај..
Искрено, те сожалувам..

ајт чао..

1. Му се дига оти така е природно, од бога дадено. Ама само на жени.

2. Ебате вистината :pos: Море ако имаш мал патлак не се фали по форумов еј:D :pos:
Мал мал ама дебел, ем техничарче! :pos::pos: :drk::pos::pos:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како четиристотини години подоцна сме сигурни дека оние што го проповедаат Христовото учење, ги сочувале вистинските Божји вистини?
.
Едноставно: со споредување на учењето и делата кои се практикувани после 400 г. со учењето кое ни‘ е оставено во Светото Писмо и во Светото Предание, од Апостолите, преку првите епископи па се‘ до денес.
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:24 ---
Ништо брат.. а таман посмислив дека ќе ме изненадиш со некој одговор...

Мислам... шо да ти кажам сеа на овие одговори, треба ли сеа да вадм 1000 зошто 1000 затоа, па да почнеме заедно од основите?!
Не ме зезај..
Искрено, те сожалувам..

ајт чао..
Чао...
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:25 ---
Милсам дека вербата во Христос и Бога нема ништо заедничко со денешната институција Црква, а најмалку со вистината пропагирана од неа.
Во што е разликата од учењето од Црквата и учењето од Христа?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Христос е убиен не од Црквата, оти додека беше Христос на Земјава, Црквата не беше востановена. Христос беше убиен токму од оние, кои го очекуваа Неговото доаѓање.
Хмм интересен одговор.

Алудира на спротивната страна и поданиците на рогатиот.

Го прифаќам одговорот.

А вториот дел - како сме сигурни дека сега воспостваената институција ги има навистина божјите вистини?
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:25 ---
Едноставно: со споредување на учењето и делата кои се практикувани после 400 г. со учењето кое ни‘ е оставено во Светото Писмо и во Светото Предание, од Апостолите, преку првите епископи па се‘ до денес.
Да се обидеш да објасниш, преку некој попластичен и конкретен пример?
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:26 ---
Мал мал ама дебел, ем техничарче! :pos::pos: :drk::pos::pos:

Ај ај сеа, се извади тора со тоа дебел, ама возот замина:pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Токму Светиите се оние кои го чуваат црковното учење чисто и неизменето.
Не зезај истите тие светии што 7 пати ја сменија такозваната ти омилена “вечна вистина? Која бре вечна вистина 7 пати менувана. Да беше вечна не ќе ја менуваа 7 пати, и тоа:
Никеја 325 г.
Константинопол 381 г.
Ефес 431 г.
Хелкедон 451 г.
Константинопол 553 г.
Константинопол 680-681 г.
Никеја 781 г.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ај ај сеа, се извади тора со тоа дебел, ама возот замина:pos:

хахаха брат.. јебеш.. секој со свој ксмет.. али ако не напраиш шала на своја сметка онда не е шала.. таквите се најдобри! :)))))))))))))) :pos::pos:
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:35 ---
Не зезај истите тие светии што 7 пати ја сменија такозваната ти омилена “вечна вистина? Која бре вечна вистина 7 пати менувана. Да беше вечна не ќе ја менуваа 7 пати, и тоа:
Никеја 325 г.
Константинопол 381 г.
Ефес 431 г.
Хелкедон 451 г.
Константинопол 553 г.
Никеја 781 г.
Да си ми жив и здрав :)))))))))))))))

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Никеја 325 г.
Константинопол 381 г.
Ефес 431 г.
Хелкедон 451 г.
Константинопол 553 г.
Никеја 781 г.
Атеист,
држи се до својот атеизам, таму си „најбољи„...:D

На 7-те вселенски Собори, никој не донесол учења поинакви од Христовите, туку на тие средби, Црквата ја одредува и утврдува својата доктрина (учење+догми). Патем, секој нареден собор, носи одлуки по други теми и прашања, кои биле актуелни во времето од соборот (а и денес..) и ни случајно не ги поништува одлуките од некој од претходните собори, туку напротив: сите одлуки од сите собори, чинат едно конзистетно учење, кое е се‘уште важечко!
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:51 ---
Алудира на спротивната страна и поданиците на рогатиот.
Не, не мора да е тоа рогатиот по автоматизам: Христос е убиен од Неговите сонародници, кои беа верни во Стариот Завет, и на кои Христово учење, и конечно, Христовата појава како обичен човек, а не цар, не им беше по кеифот и по нивните фантазми за изгледот и улогата од Месијата, Кого самите евреи Го очекуваа..
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:56 ---
Да се обидеш да објасниш, преку некој попластичен и конкретен пример?
Во Црквата, се‘уште важат 10-те Божји Заповеди, како и во Стариот Завет, со тоа што Заповедите, во Новиот Завет, се посложени, ради нивната издигнатост и на духовно, а не само на телесно ниво‘.

Во Црквата, важат 7-те Свети Тајни, кои се лично од Христа Бога зададени, а од Црквата формулирани, прифатени и практикувани.

Во Црквата, важат и сите црковни одредби, кои се донесени од Црквата, а под благодатта од Духот Свет.

Така, можеш да ја видиш непрекинливата релација меѓу Бога и Црквата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Атеист,
држи се до својот атеизам, таму си „најбољи„...:D

На 7-те вселенски Собори, никој не донесол учења поинакви од Христовите, туку на тие средби, Црквата ја одредува и утврдува својата доктрина (учење+догми). Патем, секој нареден собор, носи одлуки по други теми и прашања, кои биле актуелни во времето од соборот (а и денес..) и ни случајно не ги поништува одлуките од некој од претходните собори, туку напротив: сите одлуки од сите собори, чинат едно конзистетно учење, кое е се‘уште важечко!
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:51 ---

Не, не мора да е тоа рогатиот по автоматизам: Христос е убиен од Неговите сонародници, кои беа верни во Стариот Завет, и на кои Христово учење, и конечно, Христовата појава како обичен човек, а не цар, не им беше по кеифот и по нивните фантазми за изгледот и улогата од Месијата, Кого самите евреи Го очекуваа..
--- надополнето: 19 октомври 2012 во 10:56 ---

Во Црквата, се‘уште важат 10-те Божји Заповеди, како и во Стариот Завет, со тоа што Заповедите, во Новиот Завет, се посложени, ради нивната издигнатост и на духовно, а не само на телесно ниво‘.

Во Црквата, важат 7-те Свети Тајни, кои се лично од Христа Бога зададени, а од Црквата формулирани, прифатени и практикувани.

Во Црквата, важат и сите црковни одредби, кои се донесени од Црквата, а под благодатта од Духот Свет.

Така, можеш да ја видиш непрекинливата релација меѓу Бога и Црквата.

10 те заповеди важат и во нормалниот живот и општество.

Дел од нив се регулирани дури и со човечки закони, кои се и поригорозни од Божјиот, барем во земскиов живот.

Ако убиеш човек, некаде те чека и електрична столица и пат кон срашнот суд предвреме.
Ако не постои овој човечки закон, како ќе се испрактикува таа божја заповед?

Хмм па и дел од светите тајни се достапни и за атеистите. Ете бракот на пример.

Не можам да ја согледам тесната поврзаност помеѓу овие работи и Бог.

Дури ми делува дека Црквата е многу далеку од Божјата вистина.

Што знам, може и грешам, ама некако не сум убеден од светиите дека имаат желба и го носат човештвото кон вистинскиот пат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе ај што збориш...Тоа си можел пред 20тина години, кога и ти не си бил верник да пробуваш да обманеш, нажалост технологијата ти го оневозможува тоа. Инфармациите се денес достапни секому ако сака да прочита.
Само првиот сабор ќе ти го напоменам. Траел дури 40 дена, на кој не можеле да се договорат околу 300 свети оци (замисли дури 300) дали да го прифатат или не Аријанството. На крај со гласање била донесена одлука да се отфрли и тоа само со два гласа повеќе. Биле отфрлани и прекројувани битија од библијата... и мноштво други работи. За таква ли непроменливост зборуваш?
Да не зборуваме за шестиот кој траел со месеци (отприлика 10).

И фала ти за советот, си се држам јас до него (атеизмот), сосем комотно ми е, дал ти бог добро..;)

Kajgana Shop

На врв Bottom