Зошто Македонците знаат српски, а Србите не знаат македонски?

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
И што да и праам ја на девојчето од Јабука? :D На таква си налетал, другар иде у Хрватска на одмор, некој тип од Сплит му рекол не разбирал Цигански и збореле на Англиски. Сеа да кажам дека Хрватите се некој си дигнат народ поради овој сељаков што така постапил? Нема потреба. Не разбираат, и жал ми е ако ви се разрушуваат патриотските ставови, ама тешко им е да разберат и тоа е тоа.
Да ѝ го... такво :D
Не испадна она сељанка оти не разбира македонски, туку оти рече дека не сакала да научи ни реченица-две.
А дека им е тешко да разберат, знам. Зона Замфирова у Белград се прикажувала со превод на српски :LOL:

Да ѝ го... такво :D
Не испадна она сељанка оти не разбира македонски, туку оти рече дека не сакала да научи ни реченица-две.
А дека им е тешко да разберат, знам. Зона Замфирова у Белград се прикажувала со превод на српски :LOL:

Сериозно ова? :vozbud:

Што има лошо во тоа? Знае еден јазик повеќе. Србите само губат со тоа.
Никој не рече дека има нешто лошо или добро.... кажав само дека србите многу добро разбираат македонски само се прават будали со сила

Никој не рече дека има нешто лошо или добро.... кажав само дека србите многу добро разбираат македонски само се прават будали со сила

Има некои што не разбираат, како јас например што не разбирам бугарски.Едноставно не ми влегува во уво и многу ми е тешко да се разберам.

Најмногу бил форсиран српскиот јазик и пропаганда за време на југославија, ете затоа.

Зборувам српски доста добро, но тоа се должи на фактот што низ целиот мој живот и тоа како бев опкружена со Срби. Немам никаков проблем да зборувам српски по потреба, исто како англиски или италијански.
Во јуесејот, мнозинството бевме Македонци, а се дружеа и неколку Срби со нас. Кога бев сама со другачката, најчесто на српски зборувавме, но после некое време, тие почнаа да зборуваат на Македонски, на некој начин беа принудени, затоа што сите меѓу себе ние зборувавме Македонски.
Па така и остана, сега се ,,фејсбукуваме,, на македонско-српски.
Барем на моиве пријатели не само што не им беше проблем, туку и мерка да научат нешто ново.
И супер им оди!
П.С. И еден Американец дури научивме Македонски, да видите како пишува на кирилица, срцка :)
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 04:08 ---
Има некои што не разбираат, како јас например што не разбирам бугарски.Едноставно не ми влегува во уво и многу ми е тешко да се разберам.

На пример, Бугарите мене сосема добро ме разбираат кога зборувам на Македонски, ама кога тие зборуваат бугарски, јас не можам да сфатам за што, воопшто, зборуваат.
Гаџо :)

бугарски и не е толку тежок кога ке видиш. сличен е и на македонскиот само некои зботови се на некој начин испревртени. додадени одземени или заменети букви. пробај потрути се ке развереш

Универзален јазик, јеби га.

Иако, проф. д-р Неле Карајлиќ (види фотос) тврди дека не постои само еден Српско - Хрватски јазик (од времето едниот), туку повеќе.

- Српски
- Хрватски
- Босански
- Херцеговачки
- Црнски
- Горски јазик

Ние, Македонците знаеме од се по нешто. И на крај ништо. обичан млади македонски момак мисли да зна један од наведених језика, ал то није тако једноставно. :icon_mrgr:

Море да зеам да ги запцујам да видиш како сите разбираат Македонски,од татарите па горе до Словенците :D
Ние сме полиглоти,барем постарите генерации.јас на пример знам еден куп јазици,
Српски,Хрватски,Босански,Црногорски,Словенски,Бугарски,Англиски, :D

Имам пријатели и роднини во Ниш, Врање, Крагуевац, Панчево, Београд и секогаш кога и да сум одел сум си зборувал на Кумановски и сите ме разбирале мање више , сум имал и случај во Крагуевац една другарка цело време се трудеше да зборува Македонски ама повеќе беше смешна и ни беше главан атракција во друштво !! :)

Затоа што не се труди да е втор официјален јазик во државата Р.М. All clear?
тие се потрудија одамна,зарем не приметуваш дека 30% србизми имаме во јазиков,многу полошо него албанскиот да биде втор јазик,со албанскиот немаме никаква допирна точка
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 09:46 ---
Имам пријатели и роднини во Ниш, Врање, Крагуевац, Панчево, Београд и секогаш кога и да сум одел сум си зборувал на Кумановски и сите ме разбирале мање више , сум имал и случај во Крагуевац една другарка цело време се трудеше да зборува Македонски ама повеќе беше смешна и ни беше главан атракција во друштво !! :)
нормално дека тие од Ниш па надолу дека те разбираат кога 40% употребуваат македонски зборови;)
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 09:51 ---
Подоле викаш дека си ироничен со ова, ама да знаеш дека не си. Летово у комшии на гости беше девојче од Јабука. Кога ја прашав дали разбира македонски, рече не и не сакала да научи од „националистички“ причини, ако не сум зборел српски, на англиски да сме збореле. Не знам дали нешто трипаше, ама со тие зборови кажа.

И мене кога ме фати еден инат, само на македонски ѝ зборев (и тоа литературен, што многу ретко го правам.)
јас исто имам роднини во Јабука од кои многу се и таму родени но сите зборуваат македонски...
дали го праша тоа девојчето дали сака еден македонски к.р в гз,па можда прозборит?!!:pos:

http://www.primetime.mk/zoshto-makedoncite-znaat-srpski-a-srbite-ne-znaat-makedonski/

Ах бе Marick :D

Патем, српскиот јазик има корен од македонскиот и на нас ни е полесно да го знаеме, но сепак немора да го вметнуваме во секојдневниот разговор како што некои тоа го прават и на фејсбук и насекаде.

http://www.primetime.mk/zoshto-makedoncite-znaat-srpski-a-srbite-ne-znaat-makedonski/

Ах бе Marick :D

Патем, српскиот јазик има корен од македонскиот и на нас ни е полесно да го знаеме, но сепак немора да го вметнуваме во секојдневниот разговор како што некои тоа го прават и на фејсбук и насекаде.
Македонскиот јазик 44та озаконет Српскиот многу пред .. како сеа вака !?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom