Предизвик за 40 прочитани книги во 2012, Кажи ДА!

Доколку го прифаќаш штиклирај.

• Вкупно гласачи
    113
Статус
Затворена за нови мислења.
1. Човекот и неговите симболи - К.Г.Јунг.
2. Препород на Магиката (и други есеи) - Алистер Кроули.
3.Гозба или За Љубовта, Федар или За Убавината - Платон.
4. Трансцендентална Магија - Елифас Леви.
5. Philosophia Ultima - Ошо.

За срамота годинава западнав во мрак. Нема врска одиме понатаму :coffee:

Касно ми текна за ова, само до 20ка сум...
не лажи 22-23 имаш.

Една рекапитулација да си направам. (брб да го видам списокот.)
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 02:31 ---
Еве читај го Шелдон. Или пак Стивен Кинг. Можеш и Мапа од коски/Храмот на инките од Џејмс Ролинс. Ваква литертура вала имаш колку сакаш.

On Topic

#4 Спутник Љубов - Харуки Мураками.
Интересно лесно книжуле. За тоа како љубовта поготово онаа невозвратената го менува човекот. Опис како 3цата ја доживуваат душевно, хормонално и физички.

5. Фаренхајт 451 Bradbury Gray
6. Страдањата на младиот Вертер - Ј.В. Гете.
7. Љубов со мали букви - Франсеск Мираљез (препрочитана)
8. Каноне инверсо - Паоло Мауренсиг
9. Заточеник небеса - Карлос Руиз Сафон.
10. On Chesil beach - Ian McEwan
11. Софијин свет - Јустејн Горднер (препрочитана)
12. Jane Eyre - Charlotte Brontё
13. Катедралата на морето - Фалконес Илдефонсо
14. Илјада неверојатни сонца - Калед Хосеини
15. Сидарта - Х.Хесе
16. Степски Волк - Х.Хесе
17. Девствено Сино - Трејси Шевалие
18. Девојката со бисерна обетка - Трејси Шевалие
19 Тунел - Петре М. Андреевски
20. Девојката со портокали - Јустејн Горднер (препрочитана)
21. Сестрата на Сигмунд Фројд - Гоце Смилевски
22. Pride and Prejudice - Jane Austen
23. Гол човек - Игор Џамбазов
24. City of thieves - David Benioff

Малку хронолошки не ги подредив, но толку се горе доле. God save goodreads.

31. A Game of Thrones - George R.R. Martin

32. A Clash of Kings - George R.R. Martin

33. A Storm of Swords - George R.R. Martin

34. A Feast for Crows - George R.R. Martin

35. A Dance with Dragons - George R.R. Martin

36. The help - Kathryn Stockett. Со оглед на тоа што филмот е премногу фален, книгава малку ме разочара. Мислев ќе прочитам некој потресителна приказна ала 1000 неверојатни сонца. Ама не. Ок е книгава, ама нема да ја читам пак.

37. The prestige - Christopher Priest. Воодушевена.

01. A Study in Scarlet - Sir Arthur Conan Doyle
02. The Sign of the Four - Sir Arthur Conan Doyle
03. The Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
04. The Memoirs of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
05. The Hound of the Baskervilles - Sir Arthur Conan Doyle
06. Rework - 37 signals
07. The Toilet Paper Entrepreneur - Mike Michalowicz
08. The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway
09. Musashi - Eiji Yoshikawa
10.The Art of Manliness - Manvotionals: Timeless Wisdom and Advice on Living the 7 Manly Virtues - Brett McKay
11.Spice and Wolf - Isuna Hasekura
12.The Girl with the Dragon Tattoo - Stieg Larsson
13.The Girl Who Played with Fire - Stieg Larsson
14.The Girl Who Kicked the Hornets' Nest - Stieg Larsson
15.Fight Club - Chuck Palahniuk
16.The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald
17.A Princess of Mars - Edgar Rice Burroughs
18.The Fighter - Craig Davidson
19.Harry Potter and the Philosopher's Stone - J. K. Rowling
20.Harry Potter and the Chamber of Secrets - J. K. Rowling
21.Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - J. K. Rowling
22.Harry Potter and the Goblet of Fire - J. K. Rowling
23.Harry Potter and the Order of the Phoenix - J. K. Rowling
24.Harry Potter and the Half-Blood Prince - J. K. Rowling
25.Harry Potter and the Deathly Hallows - J. K. Rowling
26.The Gods of Mars - Edgar Rice Burroughs
27.The Warlord of Mars - Edgar Rice Burroughs
28.Spice and Wolf 2 - Isuna Hasekura
29.Spice and Wolf 3 - Isuna Hasekura
30.Spice and Wolf 4 - Isuna Hasekura
31.Spice and Wolf 5 - Isuna Hasekura
32.Spice and Wolf 6 - Isuna Hasekura

33.The Casual Vacancy - J. K. Rowling
34.Fifty Shades of Grey - E.L. James
Почнува интересно, и сите детални и графички сцени се интересни, но како продолжува книгата, целата шема станува репетитивна, и како се префрла во втората и третата книга се помалку возбудливи се еротските сцени, а се подосадни се неврозата и чистата глупост која Анастасија ја мисли. Ако девојки стварно размислуваат на овој начин за врска тогаш мило ми е што не сум женско. Третата ја оставив за другпат, ја почнав ама после 50 страни ми дојде преку глава од глупостите кои ги размислува Анастасија.
35.Fifty Shades Darker - E.L. James

36.The Hunter - Richard Stark
Паркер, главниот лик е професионален крадец кој е жртва на double cross(незнам на македонски како би било ова), и го оставаат да умре откога женаму го стрела со пиштол. Но за среќа куршумот го погодува железниот дел од неговиот појас и тој останува жив. Во текот на книгата тој ги пронаѓа сите вмешани во таа случка и пробува да си го врати својот дел од работата, но тоа не е толку лесно сега затоа што треба да оди против сетитот организиран криминал во Америка.
Почнав да го читам затоа што скоро треба испадне филм базиран на ликот на Parker со Jason Statham во главната улога.
37.The Man With The Getaway Face - Richard Stark
38.The Outfit - Richard Stark
39.The Mourner - Richard Stark
И овие три се со Паркер, авторот има преку 20 книги напишано со Паркер.

40.1984 - George Orwell
Дефинитивно не е мој тип на книга, сватив што сака да каже со целата книга и сетитот социјален коментар, но јас сакам a happy ending god dammit, не цолосно кршење на главниот лик.

40.1984 - George Orwell
Дефинитивно не е мој тип на книга, сватив што сака да каже со целата книга и сетитот социјален коментар, но јас сакам a happy ending god dammit, не цолосно кршење на главниот лик.

Мене токму тоа што нема хепи ендинг ми е најдобриот дел на 1984. Всушност, кога ќе се размисли подобро најверојатниот исход би бил токму како опишаниот. Иако, може и премногу сум читала руски класици, па сум малку надвор од хепи ендинг концептот :)...

Мене токму тоа што нема хепи ендинг ми е најдобриот дел на 1984. Всушност, кога ќе се размисли подобро најверојатниот исход би бил токму како опишаниот. Иако, може и премногу сум читала руски класици, па сум малку надвор од хепи ендинг концептот :)...
Јас го ставив во категорија на херој Винстон кога се "приклучи" на отпорот, мислам типов беше спремен да фрла киселина на бебиња за отпорот, за на крај "I love Big Brother".
Да беше John Carter на местото на Винстон, имаше да ја доведе целата партија на колена и успат ќе ги обединеше трите супер држави.

Јас го ставив во категорија на херој Винстон кога се "приклучи" на отпорот, мислам типов беше спремен да фрла киселина на бебиња за отпорот, за на крај "I love Big Brother".
Да беше John Carter на местото на Винстон, имаше да ја доведе целата партија на колена и успат ќе ги обединеше трите супер држави.

Веројатно секој читател проектира најмалку неколку можни исходи после секоја прочитана книга. И јас кога ја завршив 1984 (пред неколку години) не бев баш најзадоволна од таквиот развој на настаните, но сега всушност сметам дека токму тој исход е најверојатниот во едно тоталитаристичко општество, секое друго сценарио е тешко веројатно дека би се остварило. Луѓето и натаму ќе сакаат херои и среќни краеви, како контратежа на реалноста, меѓутоа добро е понекогаш и во литературата да добиеме одраз на реалноста, ако не за друго чисто поради некој баланс или реципроцитет :)...

Цело време додека ја читав имав flashbacks на Equilibrium и на V for Vendeta, и двата филма имаат ист тоталитарен режим но покажуваат како една личност може да направи разлика( и во исто време да прави еден куп рими и текстови со зборови кои почнуваат на V).
Книгата е многу добро напишана за темата што ја покрива, лично не ми се свиѓа затоа што едноставно сакам книги со херои, книги кои ќе ме остават со насмевка кога ќе ја завршам. Од друга страна пак исто сакам и книги како Fight Club и The Fighter, каде е претставена надолната спирала на карактерот и психата на главниот лик.
меѓутоа добро е понекогаш и во литературата да добиеме одраз на реалноста, ако не за друго чисто поради некој баланс или реципроцитет
Јас пак сакам книги кои ќе ме отргнат од реалноста за кратко време :D

Во 1984 можеби нема среќен крај, но баш тоа што нема среќен крај ја прави книгата супер добра. Недостатокот на среќен крај те доближува уште повеќе до тој суров свет. Кога ќе се размисли убаво може да се сфати дека партијата е влезена секаде во општеството, така да во такво општество нема бегање и Винстон тоа го знаеше, но желбата и потребата за слобода го однесе до тоа што сите го знаеме. На крајот се знае како се' завршува или ќе го сакаш големиот брат или не си за тој свет.
--- надополнето: 26 октомври 2012 во 23:02 ---
Цело време додека ја читав имав flashbacks на Equilibrium и на V for Vendeta, и двата филма имаат ист тоталитарен режим но покажуваат како една личност може да направи разлика( и во исто време да прави еден куп рими и текстови со зборови кои почнуваат на V).
Книгата е многу добро напишана за темата што ја покрива, лично не ми се свиѓа затоа што едноставно сакам книги со херои, книги кои ќе ме остават со насмевка кога ќе ја завршам. Од друга страна пак исто сакам и книги како Fight Club и The Fighter, каде е претставена надолната спирала на карактерот и психата на главниот лик.

Јас пак сакам книги кои ќе ме отргнат од реалноста за кратко време :D
Јас почнав да ја читам Fight Club и од тоа што ми беше премногу гадна ја оставив.

Јас почнав да ја читам Fight Club и од тоа што ми беше премногу гадна ја оставив.

Јас пак ја прочитав во еден здив, плус целата ја прочитав со гласот на Edward Norton во главата :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Ејј да не чујам лош збор за 1984.
Се зезам. Сфаќам вкусови, ако нешо не е као треба, не е. Но еве да се навратам на книгата. Поентата во скоро секоја книга е патот, не тоа како ќе заврши. И самиот ти викаш дека книгата ти е двигател - оттргнивач од реалноста. Е па тогаш нема врска со тоа како завршува книгата. Конкретно тука се работи за нешто утопистичко што е да се рече невозможно во светот. Второ, самиот писател што го пишал ова дело е по идеологија „црвен“. Ова дело како и претходното (Животинска Фарма) се еден вид на показател кон екстремите кон кои води тогашниот социјализам. Во кратко тој на некој начин го исмева општеството за кое и се залага.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom