Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Да, ако гледаме од појдовна точка дека провинција означува населено место оддалечено од главниот град, тие живеат во провинција. И не им е гајле. Поради тоа, незнам зошто на нас Македонците би ни било гајле...
Али се сомневам дека на Њујоркчани некој им вели "провинцијалец низаеден! (опа Кларк Кент стајл)", демек ова би требало како да не навредува нешто нас "не-скопјаните".
Правото значење на провинцијалец е збор со кој една посебна група (под посебна мислам баш посебна, иф ју ноу ват ај мин) на "не-провинцијалци" лечат комплекси.

Доооообро, апел до модераторите да ја преименуваат темава во "Скопје или внатрешноста на Македонија" и јас од сега ќе почнам да викам дека во Скопје живеат луѓе кои не се Скопјани туку се луѓе од внатрешноста на Македонија. (y):pos:
Не се кикоти девојче,мала си,има време да учиш.(y)
п.с.и добар ти е предлогов да се преименува темава.Браво.;)

Пак ли рчкате на тема провинцијалци и провинција?
како викаат ориџиве,ак не ви чини не идајте!

Зборовите, посебно во живи јазици како Македонскиот, од време на време го менуваат значејнето. Провинција како збор е неутрален али поради негативната конотација во која се употребува во секојдневниот живот ија би рекол дека Солид е во право. Па и еве во темава се користи претежно негативно па и така е сфатен. Провинција асоциира на рурални места, села, неразавиени и без основна инфраструктура. Затоа навистина е потребно, барем во случајот со Македонија, да се користи терминот „внатрешноста на Македонија“. Во други држави со повеќе метрополи и овој термин има дефицити, пошто реално помеѓу главните градови во тие држави и другите „метрополи“ едина значителна разлика е што политичкиот центар на тие држави е во главниот град.

Кој деген ја правел анкетата и кој ја одобрил од кога бе Битола ,Штип ,Охрид итн.. се провинција? Ај некое село(бог иза леџа) разбирам ама најградскиот град Битола или центрите на источна Македонија Штип и Струмица ги ставивте а за Охрид да не зборам дека е бисер на Македонија сте ги ставиле провинција одете бе отепајте се за што живеете ?Од пусти комплекси не знате повеќе кај терате :sick:

Внатрешноста на Македонија е официјален термин што се користи во весници,телевизии,радија за се она што е надвор од Скопје.

Внатрешноста на Македонија е официјален термин што се користи во весници,телевизии,радија за се она што е надвор од Скопје.
Толку разбираат и тие а што е тогаш скопје надворешноста на Македонија ?

Сум од Гевгелија и тука си живеам. Имам свој сопствен стан. Е сега не е гајба за домати ама е малку поголема гајба, од оние пластичните за берење рефус грозје. Имам свој сопствен автомобил, не е ферари за да се фалам со него туку е хјундаи гетз. Екстра кола. Животот ми е добар, не се жалам. Можам слободно да ги пуштам децата надвора да си играт, без да мислам дали некој ке ги киднапира, или било што друго. Мирно мало градче, пријатно за живот. Е сега ако ми треба гужва како во Скопје многу поблиско ми е да одам до Солун. 30 мин и тамо сум. Плус патот по кој возам е екстра за разлика од тој до Скопје на кој има знаци дека можеш да возиш 120 км ама далеку од тоа е. Во Солун имаш десет пати поголем избор за шопинг (има некои кои одат и за тоа) за разлика од Скопје, имаш десет пати поголем избор за забава (и за возрасни и за деца). Имам море на само 120 км. Немора да возам 300 км до Охрид, да се бањам во ладна вода и да плаќам цени исти како на море (ова го мислам за цените и само за цените во Охрид). За Скопје немам ама баш никаква потреба да одам. Не ми пречи ништо градот, ми пречат многу нашинци од помалите места (меѓу кои и Гевгелија) кои се одени во Скопје да си барат чаре и после неколку години стануваат Скопјани и се фалат со тоа. Е тоа ме нервира. Ми пречи кога ќе одам во Скопје и коге ќе ме чујат дека зборувам со дијалект и одма ме гледат како да сум од некој свињарни излезен. Тоа барем во Солун нема да го доживееш.
Не сум гркоман (сигурно некој ќе ме нарече така) ама Скопје некако не ми е по вкус.
Скопје си е метропола, ама Солун си е Солун. Солун е наш.

"Provincijalcite" vo Skopje najcesto se vregjani od "Skopjani" koi mislat radi toa so se od Skopje se od nekoe mesto ko Malibu Beach ili Monte Carlo itn.
Pamtam so mene u sredno ucese edna sto uvek dofrlase neso koga ke cuese kako nekoj zbori na dijalekt, demek ej ovoj od selovo, neka fati kopacot I na niva. A sirotata bese od edno ohridsko selo nekoe zabutano, ne mi teknuva na imeto ama eden drugar isto od Ohrid mi vikase Velgosti bil Las Vegas za toa selo. Provincijalcite bile takvi I vakvi a taa se grebese segde za pari, za cigari, u know, ne jadese so nedeli za da se pokaze vo Trend koja e I shto e... Poprovincijalski od ova nema.

Sakam da kazam deka kaj nas moralnite vrednosti se na nula I najlesno e da se obvinat provincijalcite za toa a ne nekoi osobi sto im gi ispozatvorija rudnicite I fabrikite vo nivnite gradovi pa sega moraat da baraat tuka za prezivuvanje. I don't blame them. Na anketava glasav za skopje poso jas so mojava struka u drug grad moze samo kompjuteri da formatiram, nishto drugo.
Da se otvorat firmi po drugi gradovi, fabriki, da zivnat gradovite, bez problem bi otisla tamu da ziveam, Skopje ne e od zlato, iako e moj roden grad.

Или барем нека се преправи во СкУпјани, да бидиме на (ч) исто. :icon_lol:
Што е форава со У? Не сфаќам, така збориме демек или?

И како тоа да еден човек од внатрешноста(чим се вреѓате од провинцијалец, пошто не знаете што значи), не кажа нешто убаво за Скопје, а ве гледам и знам дека лажете. Сеа до толку бе ви било тапа, ама онака баш тапа, те загадено, те браќа многу, те метеж, а пак би дошле бидејќи во вашите гратчиња не се преживувало... Па во оваков град како што го спомињате не доаѓам па 1000 евра плата да имам.

Друга работа, ви се гледа таа условно речено љубомора или желба да му вратите на Скопјанецот кој ве „вреѓа“ и демек, ај ти од Драчево си па ќе ми кажуваш, од Припор, поназад гледам и Кисела Вода не чинела, Кочани е боље :D

Кажете си фино лепо, убаво е Скопје, како што и е, има ноќен живот, има да се прошета денски, има услови, има се што кај нас нема! Па и МекДоналдс. Ама си имате некоја „гордост“ и нема теорија да си кажете како стојат работите.

"Provincijalcite" vo Skopje najcesto se vregjani od "Skopjani" koi mislat radi toa so se od Skopje se od nekoe mesto ko Malibu Beach ili Monte Carlo itn.
Pamtam so mene u sredno ucese edna sto uvek dofrlase neso koga ke cuese kako nekoj zbori na dijalekt, demek ej ovoj od selovo, neka fati kopacot I na niva. A sirotata bese od edno ohridsko selo nekoe zabutano, ne mi teknuva na imeto ama eden drugar isto od Ohrid mi vikase Velgosti bil Las Vegas za toa selo. Provincijalcite bile takvi I vakvi a taa se grebese segde za pari, za cigari, u know, ne jadese so nedeli za da se pokaze vo Trend koja e I shto e... Poprovincijalski od ova nema.

Sakam da kazam deka kaj nas moralnite vrednosti se na nula I najlesno e da se obvinat provincijalcite za toa a ne nekoi osobi sto im gi ispozatvorija rudnicite I fabrikite vo nivnite gradovi pa sega moraat da baraat tuka za prezivuvanje. I don't blame them. Na anketava glasav za skopje poso jas so mojava struka u drug grad moze samo kompjuteri da formatiram, nishto drugo.
Da se otvorat firmi po drugi gradovi, fabriki, da zivnat gradovite, bez problem bi otisla tamu da ziveam, Skopje ne e od zlato, iako e moj roden grad.

Све е тоа точно Ilumious али некојпат и луѓето кој од други места одат во Скопје (факс, работа) си патат од комплекси и се срамат поради нивното потекло. Јасно дека во таков случај хејтерите уште повеќе им се смејат. Неможам да разберам како некој може после месец дена живеејне во Скопје и студирање таму да се прави поголем Скопјанец од самите Скопјани. Значи од ко ќе се вратат дома за викенд се понашаат како да биле на Марс па и со зборувајнето вртат на Скопски. :facepalm: Значи тој комплекс на помала вредност поради местото од каде што потекнуваат уште го форсира тој подсмев, демек: Од вчера дојдени па со сила се прават поголеми Скопјани од тукашните. Напротив треба да бидат самоуверени и да си стојат на нивното потекло.
Ја секојпат си зборува Кически и ич немам намера да мењам дијалекти :icon_mrgr:

Скопје се наполни со провинцијалци до даска.
Нема пат кога одам во центар а да не слушам некој со препознатливото-БЕХ,ВИДОХ,РАЗБИРШ,ЧУПЕ...

Не ги кривам луѓето,сите гледаат да се спасат,градчињата вон Скопје изгледаат апокалиптично.

Што е форава со У? Не сфаќам, така збориме демек или?

И како тоа да еден човек од внатрешноста(чим се вреѓате од провинцијалец, пошто не знаете што значи), не кажа нешто убаво за Скопје, а ве гледам и знам дека лажете. Сеа до толку бе ви било тапа, ама онака баш тапа, те загадено, те браќа многу, те метеж, а пак би дошле бидејќи во вашите гратчиња не се преживувало... Па во оваков град како што го спомињате не доаѓам па 1000 евра плата да имам.

Друга работа, ви се гледа таа условно речено љубомора или желба да му вратите на Скопјанецот кој ве „вреѓа“ и демек, ај ти од Драчево си па ќе ми кажуваш, од Припор, поназад гледам и Кисела Вода не чинела, Кочани е боље :D

Кажете си фино лепо, убаво е Скопје, како што и е, има ноќен живот, има да се прошета денски, има услови, има се што кај нас нема! Па и МекДоналдс. Ама си имате некоја „гордост“ и нема теорија да си кажете како стојат работите.

Не, ти знаеш што значи „Провинција“. (here we go again, way way back to the Roman empire).

И не трескај. Не постои човек на кого неговиот роден град НЕ МУ е поубав од оваа скапаница.

Пак Мекдоналдс го става во „убавините“.
Ах... брееее....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom