LCD телевизори

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.947
Поени од реакции
7.058
А да прашам како е околу читањето на преводи на филмовите? Како се прави тоа?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
спремив усбињата, стаив 2 вида на преводи srt (уствари исти се али, едниот посебно како текст фајл другиот soft subbed вграден во филмот) па ќе видам утре за тој телевизор

D

Deleted member 19276

Гостин
А да ве прашам јас шо е разлика помеѓу 1080и и 1080п ? и кое е боље

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.947
Поени од реакции
7.058
^ Да и ја сакам да знам шо е ова? Мислев едно исто е..знам за 1080п ама од кај испадна сега ова 1080и?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
^ Да и ја сакам да знам шо е ова? Мислев едно исто е..знам за 1080п ама од кај испадна сега ова 1080и?
Тоа се ознаки за скенирањето на сликата.

П значи Прогресив скен, а И е за interlaced. Без да навлагаме во детали, сите FULLHD телевизори се прогресив скен, овие ознаки се користат за други уреди. 1080p е стандардот и е подобро нормално.
Еве еден едноставен пример.
Горната слика е 1080i, долната 1080p.

На пример, двд-плеерот кој го имам поддржува upscalling (зголемување на резолуција на двд-јата) до 1080и.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
го земав па сеа дур суредам све дома ќе ви пишам импресии деновиве
онака изгледаше ок сликата, беа пуштени некои highlights од лига на шампиони... звукот у тие гужви не можев да го оценам
ntfs читаше, преводите ги читаше и soft subbed и посебно ко .srt фајл ама онака некако глупо изгледаа, ко ограничени со црна позадина и голем размак меѓу редови а и малце позиционирани по накај средина на сликата, не стигнав да го прашам тој дали може да се поместуваат.
DTS звук не чита audio not supported вика ама јебига ќе конвертирам, ac3/aac си ги чита.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.947
Поени од реакции
7.058
го земав па сеа дур суредам све дома ќе ви пишам импресии деновиве
онака изгледаше ок сликата, беа пуштени некои highlights од лига на шампиони... звукот у тие гужви не можев да го оценам
ntfs читаше, преводите ги читаше и soft subbed и посебно ко .srt фајл ама онака некако глупо изгледаа, ко ограничени со црна позадина и голем размак меѓу редови а и малце позиционирани по накај средина на сликата, не стигнав да го прашам тој дали може да се поместуваат.
DTS звук не чита audio not supported вика ама јебига ќе конвертирам, ac3/aac си ги чита.
Е па со здравје да си го користиш :) Тошибата овај?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Накратко квалитетот на сликата на 1080i е приближен со тој на 720p.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
За парите, дали се ОК телевизорите што се на промоција во Carrefour ? Мислам дека беа Тошиба

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
За парите, дали се ОК телевизорите што се на промоција во Carrefour ? Мислам дека беа Тошиба
па мојов е еден од нив, тој што е 16990
звукот читав на нет демек лош ама ја ко шо слушам ок си е... не е она poor quality ко шо прочитав ама не е ни којзнае шо
сликата си е добра... сеа за сеа ок :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Него ли овај, најдов програмче со кое преводите ќе може да ги направите да изгледаат подобро за повеќето телевизори...
http://aviaddxsubs.blogspot.com/

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Него ли овај, најдов програмче со кое преводите ќе може да ги направите да изгледаат подобро за повеќето телевизори...
http://aviaddxsubs.blogspot.com/
Што посебно прави програмов? Гледам има опција за да го прилепи преводот, другото си е default...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Што посебно прави програмов? Гледам има опција за да го прилепи преводот, другото си е default...
можеш да смениш боја/фонт/позиција... сите овие работи, на мојот телевизор не можат да се сменат, фиксиран е преводот на едно место со ситни букви и во црн правоаголник...

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
што препорачувате за едно 20 000 добар тв, со сите функции кои е потребни,солидна слика..немам познавање од тв а ,незнам што се оние кратенки

има ли голема разлика од фулл хд лцд и фул хд лед,пошо глеам разлика у цена која за мои услови не е небитна

гледав у амц и нептун фуул хд лед околу 23-24к ден, 32 инча.. а има 42 инча некои а 20-21 илјда

Kajgana Shop

На врв Bottom