Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Член од
2 октомври 2012
Мислења
274
Поени од реакции
214
А Ти ли видел ли круг или коцка и каде си ги видел?...:confused:
Не ми бегај од прашањето, лак не гледаш уште помалку некаква ротација. Ако е лак кажи колкав е лакот пошто ете ти гледаш лак јас гледам права линија, после кажи и кај ја виде ти ротацијата на сонцето.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не ми бегај од прашањето, лак не гледаш уште помалку некаква ротација. Ако е лак кажи колкав е лакот пошто ете ти гледаш лак јас гледам права линија, после кажи и кај ја виде ти ротацијата на сонцето.
Немој така, него се уште не му кажале дека геоцентричниот систем не важи.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Херман (или оној другиот),

постојано ја навртуваш водата на Твоја страна, со тоа што „као„ си ме зезнал ако си ми поставил прашање или услов, кои не можам да ги исполнам, нели? Типична протестантска финта!

Е ај Ти лично, измери ја должината од „правата„ линија по која се „движи„ Сонцето, .ќе можеш?

Муабетот ми е следен: движењето од Сонцето по небеската позадина, оформува лачно движење, кое само по себе не е исцртан лак, туку е мисловно/апстрактно обликувана геометриска слика, која реално, на небото, не постои како запис, но умот човекот ја разбира како патека на движење од Сонцето! Ако наутро на исто, Сонцето е „долу„ и изгрева, на пладне е „горе„ во зенитот„ а предвечер е пак „долу„ на запад, дај кажи ми, кај гледаш тука праволиниско движење!?

А за ротацијата на Сонцето, нема потреба од докажување, оти е доволна неговата очигледност и искуствено собраните сознанија.

Член од
2 октомври 2012
Мислења
274
Поени од реакции
214
Херман (или оној другиот),

постојано ја навртуваш водата на Твоја страна, со тоа што „као„ си ме зезнал ако си ми поставил прашање или услов, кои не можам да ги исполнам, нели? Типична протестантска финта!

Е ај Ти лично, измери ја должината од „правата„ линија по која се „движи„ Сонцето, .ќе можеш?

Муабетот ми е следен: движењето од Сонцето по небеската позадина, оформува лачно движење, кое само по себе не е исцртан лак, туку е мисловно/апстрактно обликувана геометриска слика, која реално, на небото, не постои како запис, но умот човекот ја разбира како патека на движење од Сонцето! Ако наутро на исто, Сонцето е „долу„ и изгрева, на пладне е „горе„ во зенитот„ а предвечер е пак „долу„ на запад, дај кажи ми, кај гледаш тука праволиниско движење!?
Да гледам правилиниско движење, поточно две но и двете се праволиниски. Тоа е она што окото го гледа. Јас не кажувам што рекол овој или оној.
И кај има тука ротација? Си ја видел ли?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Муабетот ми е следен: движењето од Сонцето по небеската позадина, оформува лачно движење, кое само по себе не е исцртан лак, туку е мисловно/апстрактно обликувана геометриска слика, која реално, на небото, не постои како запис, но умот човекот ја разбира како патека на движење од Сонцето!
Бисер до бисер си....:pos:

А кога одиш по улица, нива, полјана.... 100% имаш реално исцртана траекторија на твојата патека на движење во вид на запис:D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да гледам правилиниско движење, поточно две но и двете се праволиниски. Тоа е она што окото го гледа.
Алал да Ти е, вакво нешто ни ја не би видел...:icon_lol:
И, колку се долги тие линии?

--- надополнето: 4 октомври 2012 во 13:55 ---
Има! Ротацијата на Сонцето околу Земјата ја покажаа елините, така да смешно ми е ако откривам топла вода во болјерот,,,

Член од
2 октомври 2012
Мислења
274
Поени од реакции
214
Има! Ротацијата на Сонцето околу Земјата ја покажаа елините, така да смешно ми е ако откривам топла вода во болјерот,,,
A значи елините така виделе а не ти. Добро значи користиш туѓо знаење а не она што е очигледно. ОК јасно ми е

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A значи елините така виделе а не ти. Добро значи користиш туѓо знаење а не она што е очигледно. ОК јасно ми е
Да, користам туѓо знаење, оти Светот не постои од моето раѓање. И да, очекувам што сега ќе ми кажеш...:icon_lol:

Плус, личното искуство ми вели дека сончевото движење не е идентично во текот од годината, а лесно можам да ги повторам финтите од елините.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Да гледам правилиниско движење, поточно две но и двете се праволиниски. Тоа е она што окото го гледа. Јас не кажувам што рекол овој или оној.
Море нити знаеш што гледаш, нити знаеш што пишуваш.

Член од
2 октомври 2012
Мислења
274
Поени од реакции
214
Да, користам туѓо знаење, оти Светот не постои од моето раѓање. И да, очекувам што сега ќе ми кажеш...:icon_lol:

Плус, личното искуство ми вели дека сончевото движење не е идентично во текот од годината, а лесно можам да ги повторам финтите од елините.
И кој е принципот да одбереш чие туѓо знаење, (оти очигледно има и спротивни, контрадикторни) ќе прифатиш а кое не. По принципот еци пеци пеци пец? Или?
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 14:07 ---
Море нити знаеш што гледаш, нити знаеш што пишуваш.
Ти ако знаеш поарно кажи, што гледаш ти? Или не гледаш ништо.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И кој е принципот да одбереш чие туѓо знаење, (оти очигледно има и спротивни, контрадикторни) ќе прифатиш а кое не. По принципот еци пеци пеци пец? Или?
Елинското геоцентрично толкување на сончевото движење и ден-денес е проверливо, за разлика од коперниковиот хелиоцентризам, оти се‘уште не се родил човек, кој видел дека Земјава се „врти„“ околу Сонцето, за разлика од можноста од личен увид на сончевото движење околу Земјава.

О.К е?

Член од
2 октомври 2012
Мислења
274
Поени од реакции
214
Елинското геоцентрично толкување на сончевото движење и ден-денес е проверливо, за разлика од коперниковиот хелиоцентризам, оти се‘уште не се родил човек, кој видел дека Земјава се „врти„“ околу Сонцето, за разлика од можноста од личен увид на сончевото движење околу Земјава.

О.К е?
Не е ОК, далеку од ОК. Ај покажи ми како е проверливо болдираното?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е ОК, далеку од ОК.
Во ред, во право си.
--- надополнето: 4 октомври 2012 во 14:25 ---
Ај покажи ми како е проверливо болдираното?
Преку веќе познатото оставање различна трага од сончевите зраци врз фиксни тела на земјината површина, во различни периоди од годината.

Најубедливо, преку очигледноста од сончевото движење.

Член од
2 октомври 2012
Мислења
274
Поени од реакции
214
Преку веќе познатото оставање различна трага од сончевите зраци врз фиксни тела на земјината површина, во различни периоди од годината.

Најубедливо, преку очигледноста од сончевото движење.
:pos:
Очигледност? Како не бе. Тоа не е твое очигледување. Нешто што си зел како готово знаење од некого. Нема никаква очигледност.

Kajgana Shop

На врв Bottom