Забни техничари - колку се барани во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Chokolina
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 декември 2009
Мислења
17
Поени од реакции
2
Според вас дали оваа професија во Македонија е доволно ценета, дали има доволно стручен и обучен кадар, воедно и квалитетен, колку се плаќаат, и ако има некој забен техничар на форумов ако може да сподели некое негово искуство во текот на неговата работа и колку е задоволен од својата професија
Благодарам многу форумџии :D

За барани барани се, секој кој што има знаење за основни потреби е баран.

Не се барани ич (ти кажувам од лично искуство). За да работиш некаде ти бараат многу искуство, затоа ако планираш да ја изучуваш оваа професија, најдобро е сам да си отвориш заботехничка лабараторија.

Моментално ја изучувам на почеток сум, па би сакал нешто повеќе да знам колку се барани забните техничари, убава професија е според мене, уметничка :D

Најбитно е после завршувањето на студиите за оваа професија,дали имате пари за отворање на сопствена амбуланта, врски, реклама....
За да се вработите кај некој платата ќе ви биди потценувачка споредувајќи со она што сте го платиле да го изучите факултетот, а сопственото отворање кошта доста пари.
Како и да е, ако имате роднини во австралија, сигурно ќе понесат со себе и други роднини во лето, во вашата амбуланта па не останувате без работа.

Најбитно е после завршувањето на студиите за оваа професија,дали имате пари за отворање на сопствена амбуланта, врски, реклама....
За да се вработите кај некој платата ќе ви биди потценувачка споредувајќи со она што сте го платиле да го изучите факултетот, а сопственото отворање кошта доста пари.
Како и да е, ако имате роднини во австралија, сигурно ќе понесат со себе и други роднини во лето, во вашата амбуланта па не останувате без работа.

Ако зависиме од роднини кој доаѓаат од австралија или било каде загазивме.
Струката ни е супер,завршив со кеф,работам со кеф и имам у план да отварам приватно у блиска иднина. Сега цената која ја добиваме за готова изработка е далеку од тоа што беше пред неколку години,парите се премалку за трудот кој го вложуваме за пациентот да е задоволен од изгледот по интервенцијата.Али се на све земено се зема и повеке од доволно,само е потребно повеке време за унапредување во полето кое сте го избрале (фиксна/мобилна) човек (техничар)кој ке ве упати и ке ви обрати внимание (а не да ве гледа како потенцијална конкуренција па да ве усмерува во погрешен правец со цел утре ако отвараш приватно да не му земеш доктрите) итн.
И битен факт Од стоматолошкиот фах одсек забен-техничар не очекувајте премногу,да не речам само диплома...поз

Ако си во погранично место како Битола, Прилеп, Гевгелија, Дојран, Богданци, Охрид, Струга...исплатливо е да си отвориш ординација.Дентален туризам.

А со која професија не е како во болтов?

Моментално ја изучувам на почеток сум, па би сакал нешто повеќе да знам колку се барани забните техничари, убава професија е според мене, уметничка :D
Сигурно си прва во медицинско,дојди кај мене у четврта да видиш што мислат за уметноста:D

Јас средно завршив забна техника, ама се запишав на факултет Општа Медицина зошто забната техника е самостојна работа а јас сакам работа во тим и плус се изнервирав од фактот што стоматологот и забниот техничар ги делат парите по пола а скоро сета работа и материјал се на товар на техничарот.

Dobro e brat, ako ja sakas profesijata, ako te interesira ima rabota i dobro e

Dobro e brat, ako ja sakas profesijata, ako te interesira ima rabota i dobro e

Слушнав овие денови дека волонтерите од клиника ви се одговорни на вежби?
Навистина е срамно ова што се дешаво со факултетот ако е така работата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom