Графички карти

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Mи треба итен одговор ... купена графичка од мебиус која е уште под гаранција ми се зафркна , ја однесов во сервис ја дрежа неколку дена , a денес ми се јавија да ја подигнам.
Кога ги прашав што е проблемот ми одговорија дека се заебал чипсетот и дека го средиле ( графичката се подигаше еднаш на 100 рестарта, а пред тоа ми правеше проблем со неподигање од sleep mode 1 месец откако ја земав ) , а колку што знам чипсет поправање тешко зашто не е ова радио од 53 година , а да било кондензатор или слично да поверував ама чипсет на графичка ????
Дали да барам да ми дадат нова иста графичка или да барам да ми ги вратат парите зашто целава ситуација со репариран чипсет некако ми мириса лошо ? не сакам после 2 месеца да ми откаже графичката па да се заебам целосно .
Уште колку од гаранцијата ти остана? И под поправање на чипсет, најверојатно мислеле на reballing. Може да биде успешен, но може да се случи графичката да откаже по 1 недела. Прашај ги дали го користеле овој метод кога ја поправале.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.820
Поени од реакции
21.587
Уште колку од гаранцијата ти остана? И под поправање на чипсет, најверојатно мислеле на reballing. Може да биде успешен, но може да се случи графичката да откаже по 1 недела. Прашај ги дали го користеле овој метод кога ја поправале.
го менувале калајот немало контакт меѓу чипсетот бла бла ... најверојатно за тоа станува збор ... само да не ми се поебе пак зашто имам уште 3 месеца гаранција.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
го менувале калајот немало контакт меѓу чипсетот бла бла ... најверојатно за тоа станува збор ... само да не ми се поебе пак зашто имам уште 3 месеца гаранција.
Правеле reballing дефинитивно. Имам еден другар, со таква графичка поправана во мебиус (која ја купи по супер цена секако), му работи година дена без проблем, а цепа игри секој ден. Не би требало да имаш проблем, но во денешницава сите се итри копилиња, можеби не се труделе да ја поправат најдобро и најпрецизно поради истекот на гаранцијата за 3 месеци. Побарај си нова графичка, па ако не ти дадат продолжи со користење на истата или повикај инспекција. Секако јас не знам според кои правила они работат за да ти гарантирам дека ова со инспекцијата ќе ти помогне но ете, ако ти претставува проблем пробај си ја среќата.

Член од
5 март 2012
Мислења
41
Поени од реакции
13
Момци едно прашање до вас: Под претпоставка дека може и не е проблем да се додаде графичка картичка на лаптоп (Dell со i5 @2.3 GHz процесор и 4 RAM) која би ја препорачале и како се движат цените? Има ли некој вакво искуство?

Благодарам однапред ...

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Момци едно прашање до вас: Под претпоставка дека може и не е проблем да се додаде графичка картичка на лаптоп (Dell со i5 @2.3 GHz процесор и 4 RAM) која би ја препорачале и како се движат цените? Има ли некој вакво искуство?

Благодарам однапред ...
Лоша претпоставка. Не ми се верува дека лаптопот има Mini PCI-Express слот, а цените се многу повисоки од оние за десктоп. Ако сакаш да играш купи си десктоп, лаптопот е трошење и на пари и на време.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
VGA AS EAH6670/DIS/1GD5

4.638,00 ден.
EAH6670/DIS/1GD5, ATi Radeon, HD6670, PCIe x16, 1024 MB, DDR5, 128-bit, Radni takt GPU 810 MHz, Takt memorije 4000 MHz, DVI-I, HDTV da, 1x D-sub, 1x Display port, HDMI, 2560x1600, DVI-D-sub adapter;...

Што ќе кажете за оваа графичка дали е добра и кажете предлог до таа цена.
5750 од Мебиус за 4400 ден.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Продава некој ( фирма или поединец ) nvidia Quadro графички карти, јас од хардвер сум тапа ама сега по форумиве прочитав дека се најдобри за 3д рендер и видео ( баш тоа и ми треба ), поседувам еден пц со 3770к процесор кој фура на 4,2гх и 2600к кој фура на 3,9гх со ати графичка ама слаба е, но ми треба нешто многу побрзо па сакам да ги заменам.
Било каква помош добредојдена е.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.820
Поени од реакции
21.587
Правеле reballing дефинитивно. Имам еден другар, со таква графичка поправана во мебиус (која ја купи по супер цена секако), му работи година дена без проблем, а цепа игри секој ден. Не би требало да имаш проблем, но во денешницава сите се итри копилиња, можеби не се труделе да ја поправат најдобро и најпрецизно поради истекот на гаранцијата за 3 месеци. Побарај си нова графичка, па ако не ти дадат продолжи со користење на истата или повикај инспекција. Секако јас не знам според кои правила они работат за да ти гарантирам дека ова со инспекцијата ќе ти помогне но ете, ако ти претставува проблем пробај си ја среќата.
повторно стариот проблем :(

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.104
Поени од реакции
359
Sakam da go prasam nekoj povekje so se razbira :) Dali mozam da kupam pojaka graficka za lap top i so toa neli da ja zamenam.Bidejki koga kupuvav lap top pred 2 godini ne obrnav vnimanie bash na grafickiata a taa da ti bila slaba :/.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
intel hd 3000 vs amd hd radeon 7340m

Оваа или оваа и зошто? А јас поим немам која ми треба за избор на лаптоп.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
intel hd 3000 vs amd hd radeon 7340m

Оваа или оваа и зошто? А јас поим немам која ми треба за избор на лаптоп.
Првата е интегрирана, втората е дедицирана. Ако планираш да поиграш некоја игра, или да чепкаш нешто во фотошоп, draw, vegas или рандом програми за анимација - ти треба дедицирана графичка. Ако ти е само за интернет и да гледаш по некое филмче - и првата ќе заврши работа.

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
^ Двете се интегрирани графички, по снага се тука некаде ( HD 3000 има блага предност )

radeon 7340m
http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-7340.70636.0.html

HD 3000
http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-3000.37948.0.html

Кога ја би бирал би идел на Intel варијанта у случајов ( не кажа точен модел на лаптоп, ама претпоставувам дека ви случајов Intel варијантата ќе ти понуди помоќен процесор, ова у заградава земи го со резерва дур не кажеш точно за кои модели на лаптопи си заинтересиран ! )

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Првиот е Леново вториот е Тошиба.

Процесори за првиот Intel core i3 2328-m, а вториот AMD e2 1800-dualcore.

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
^ Чисто од аспект на перформанси, i3-ката е помоќен процесор од овие два ( во секој поглед, и CPU и iGPU ).
Од аспект на квалитет на изработка на лаптопот ( кој има подобро ладење/тастатура/монитор/батерија/приклучоци/ и слични ствари ) - ќе мора да дадеш точен модел, мада очекувам да нема некоја голема разлика ( ист ценовен ранг, се знае што се добива одприлика за тие пари ).

Kajgana Shop

На врв Bottom