Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Не сум детаљно запознаен со квантната механика, туку пишувам од она кое го знам од образовниот систем и од популарна литература, но останува фактот за постење на два различни Светови, со различни „правила на игра„ па сметам дека не е толку едноставно да се најдат „еквиваленти„ во тие два Света, оти да беше така, до сега ќе ја имавме и ГОТ (големата обединувачка теорија) преку која, би можеле да ги осознаеме сите нешта во тие два Света и си голема прецизност да ги предвидиме идните настани во материјалниот Свет.

Не сум детаљно запознаен со квантната механика, туку пишувам од она кое го знам од образовниот систем и од популарна литература, но останува фактот за постење на два различни Светови, со различни „правила на игра„ па сметам дека не е толку едноставно да се најдат „еквиваленти„ во тие два Света, оти да беше така, до сега ќе ја имавме и ГОТ (големата обединувачка теорија) преку која, би можеле да ги осознаеме сите нешта во тие два Света и си голема прецизност да ги предвидиме идните настани во материјалниот Свет.
Веќе го имаме ГОТ и паралелен свет, назад си со материјалот.
Winterfell-from-Game-of-Thrones_gallery_primary.jpg

Не е само еден еквивалент во прашање.
Од друга страна, јас повеќето од овие работи што ги пишувам тука неволно на факултет ги верглам за оценка.

ЕДИТ: Се издадов дека не сум 15годишна провинцијалка. А Боди и на дејт ме викна. Сакаше чакрите да ми ги отвори со неговото магично стапче.

Не е само еден еквивалент во прашање.

Еве, нека не е само еден, нека се повеќе. Тоа по автоматизам не значи и изедначување на „макро „и „микро„ Световите, туку тие ќе останат одвоени средини. Не спорам дека има врска меѓу тие два Света, како што е една шпекулација дека наводно, принципот на статистичка веројатност, можел да влијае на човековото однесување.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 11:01 ---
Од друга страна, јас повеќето од овие работи што ги пишувам тука неволно на факултет ги верглам за оценка.

Сакаш да кажеш дека на факултет погрешно Ве учат?

Еве, нека не е само еден, нека се повеќе. Тоа по автоматизам не значи и изедначување на „макро „и „микро„ Световите, туку тие ќе останат одвоени средини. Не спорам дека има врска меѓу тие два Света, како што е една шпекулација дека наводно, принципот на статистичка веројатност, можел да влијае на човековото однесување.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 11:01 ---

Сакаш да кажеш дека на факултет погрешно Ве учат?

Не значи изедначување. Засега.
Точно не учат. Вие тука(гооооооолем број од форумџиите) воглавно или не знаете физика или знаете делумно па си го надополнувате незнаењето со сопствени мамбо џамбо заклучоци. Како ова со каузалноста. Веќе реков, отидете во ЦЕРН и речете им "На квантно ниво нема каузалност". Прво ќе ви се изнасмеат, потоа ќе ве пикнат во обзервациона просторија и ќе ви го покажат ова:
Многу просто е всушност. И се темели на каузалност. Материја се бомбардира со електрони и се набљудува интеракцијата. Поради енергијата која е потребна за да се "види" таа интеракција се користат акцелератори.
Во фундаментите на електромагнетизмот и квантната механика(па и општо во физиката) е доколку не сме способни директно да набљудуваме нешто, тогаш ги набљудуваме нештата со кои тие феномени имаат интеракција.
Да се противиш на каузалноста е да се противиш на се што досега постигнала физиката. Можеш да почнеш слободно да тврдиш дека Optic fiber комуникацијата е измислица.

Не значи изедначување. Засега.
Точно не учат. Вие тука(гооооооолем број од форумџиите) воглавно или не знаете физика или знаете делумно па си го надополнувате незнаењето со сопствени мамбо џамбо заклучоци.

Не претеруј: ќе испадне дека токму Ти, на Твоја возраст и на Твое ниво‘ од образование од физиката, демек, се‘ знаеш...
Другите форумџии, вклучувајќи ме и мене, знаат онолку колку им е достапно и онолку колку таа достапност е разбирлива за не-физичари.

Патем кажано, насилното „бомбардирање„ на суб-атомските честички е исто токлу „спонтана„ каузалност во „микро„ Светот, колку што е „спонтана„ еволуцијата при изложувањето на ДНК на јаки електро-магнетни влијанијија, од неприродно потекло (читај: човечко насилие врз ДНК).

--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:18 ---
Како ова со каузалноста. Веќе реков, отидете во ЦЕРН и речете им "На квантно ниво нема каузалност". Прво ќе ви се изнасмеат, потоа ќе ве пикнат во обзервациона просторија и ќе ви го покажат ова:

Тоа што во ЦЕРН би ме/не‘ исмејале, тоа можат да го сторат и на нивна сметка, затоа што токму истражувачите, откривајќи „нови„ вистини, ги потискаат старите...Така, попрво јас би им се изнасмејал на нивната променливост, отколку тие мене на моето не знаење.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:19 ---
Во фундаментите на електромагнетизмот и квантната механика(па и општо во физиката) е доколку не сме способни директно да набљудуваме нешто, тогаш ги набљудуваме нештата со кои тие феномени имаат интеракција.

Погоре напишаново, чак и ја го знам...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:21 ---
Да се противиш на каузалноста е да се противиш на се што досега постигнала физиката.

Тоа што физиката досега го постигнала, тоа не значи дека физиката ги открила сите можни вистини. Еве, во некоја догледна иднина, очекувам тектонски поместувања во физиката...

Обидите да се претстави каузалноста на квантно ниво и детерминизмот - општо, како идентична работа e смешно.
Повлекување паралели помеѓу исходи каде има веројатност, и исходи каде има конкретен резултат во никој случај неможе да биде валидна споредба.
Во квантната механика постои каузалност, но таа не е ништо налик на онаа во класичната механика. Некој тука се обидува да го замачка овој факт.

Детерминистички исход е конкретна состојба а не одредена веројатност да се случи истата.

Немало па имало, па имало ама не баш тоа. На крај Ипси ќе стане џедај. Нит прочита што пишав за детерминистички хаос, нит бутур. Не знаете што е детерминистички хаос. Тоа е факт. Мешате chaos и рандом и од таму произлегува вашата конфузија. Правиш огромна грешка со тоа што дијаметрално ги двоиш втората и третата карактеристика.

Random:
irreproducible and unpredictable

Хаос:
  • irregular in time (it is not even the superposition of periodic motions – it is really aperiodic)
  • deterministic - same initial conditions lead to same final state - but the final state is very different for small changes to initial conditions
  • difficult or impossible to make long-term prediction!
  • complex, but ordered, in phase space: it is associated with a fractal structure
Ова се предава по универзитети, доколку сметате дека е грешно, повелете во некој од нивните институти за физика и астрономија и таму образложете го вашето "знаење". Hell, тркнете и до Електро или ПМФ.
Ќе им спомнам на професорите да носат камера кога ќе дојде некој поставувајќи глупави прашања.

Не претеруј: ќе испадне дека токму Ти, на Твоја возраст и на Твое ниво‘ од образование од физиката, демек, се‘ знаеш...
Другите форумџии, вклучувајќи ме и мене, знаат онолку колку им е достапно и онолку колку таа достапност е разбирлива за не-физичари.

Патем кажано, насилното „бомбардирање„ на суб-атомските честички е исто токлу „спонтана„ каузалност во „микро„ Светот, колку што е „спонтана„ еволуцијата при изложувањето на ДНК на јаки електро-магнетни влијанијија, од неприродно потекло (читај: човечко насилие врз ДНК).

--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:18 ---

Тоа што во ЦЕРН би ме/не‘ исмејале, тоа можат да го сторат и на нивна сметка, затоа што токму истражувачите, откривајќи „нови„ вистини, ги потискаат старите...Така, попрво јас би им се изнасмејал на нивната променливост, отколку тие мене на моето не знаење.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:19 ---

Погоре напишаново, чак и ја го знам...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 12:21 ---

Тоа што физиката досега го постигнала, тоа не значи дека физиката ги открила сите можни вистини. Еве, во некоја догледна иднина, очекувам тектонски поместувања во физиката...

Не знам се. Ама очигледно е дека некои теми ги разбирам подобро од некои од вас. Колку ми е достапно на мене, достапно ви е и на вас. Проблемот е во потрошеното време.

насилното бомбардирање

:pos:
И сонцето ли насилно не бомбардира со неутрино? Човекот е дел од природата и како нејзин член активно менува нејзини делови. Кутрите гранки, што ли им прават злите дабари, насилно ги ставаат во своите брани. Неприродно е збор што анархо хипиците им го накалемуваат на тие што им се смеат дека се вегетеријанци. Не постои нешто "неприродно". Се е природа.

Така, попрво јас би им се изнасмејал на нивната променливост, отколку тие мене на моето не знаење.

Би им се изнасмеал на спсобноста да ги признаат своите грешки, додека од друга страна ти се држиш за прикаски стари 2000 години. Да те потсетам дека еднаш не убедуваше и дека земјата е рамна?
А да не ги ни редам останатите верувања кои никако да се поклопат со здравиот разум.

Матење вода да небиде бистра е работава. Поентата беше дали е универзумот детерминистички, дали секој исход е предодреден - детерминиран, а не дали постои детерминистички хаос, закон за запазување на импулс и слично.
Универзален закон е оној што е присутен насекаде, а не само делумно и во одредени услови.
Дури и во цитатите што си ги постирал се вели дека е невозможно секогаш да се направи предвидување за подолг временски период:
Хаос:
  • difficult or impossible to make long-term prediction!
Детерминистички универзум, каде е невозможно да се направи предвидување на подолг временси период.....да, да звучи баш логично.

Матење вода да небиде бистра е работава. Поентата беше дали е универзумот детерминистички, дали секој исход е предодреден - детерминиран, а не дали постои детерминистички хаос, закон за запазување на импулс и слично.
Универзален закон е оној што е присутен насекаде, а не само делумно и во одредени услови.
Дури и во цитатите што си ги постирал се вели дека е невозможно секогаш да се направи предвидување за подолг временски период:

Детерминистички универзум, каде е невозможно да се направи предвидување на подолг временси период.....да, да звучи баш логично.

Изволте на некои од најпознатите светски универзитети, на институтите по физика и астрономија. Таму, посочи дека нема логика. Може и професор ќе те стават.

Не знам се. Ама очигледно е дека некои теми ги разбирам подобро од некои од вас. Колку ми е достапно на мене, достапно ви е и на вас. Проблемот е во потрошеното време.

Да речеме дека си во право.
Е сега, ова Твое тврдење, дека каузалност постои и во „микро„ Светот, го кажуваш со такав сигурност, небаре самиот си ја открил каузалноста и во кванатната механика. Кажи ми, кои се Твоите лични истражувачки искуства од оваа област?
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:45 ---
И сонцето ли насилно не бомбардира со неутрино? Човекот е дел од природата и како нејзин член активно менува нејзини делови. Кутрите гранки, што ли им прават злите дабари, насилно ги ставаат во своите брани. Неприродно е збор што анархо хипиците им го накалемуваат на тие што им се смеат дека се вегетеријанци. Не постои нешто "неприродно". Се е природа.

Не мешај природни процеси, кои се одвиваат во природен и безусловен контекст и кои се непрактични за набљудување, со лабораториски екперименти, кои се одвиваат во изолирани услови икои се подложни на субејктвни толкувања од истражувачите. зависно до нивната ментална оптика и идеолошка определба.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:48 ---
Би им се изнасмеал на спсобноста да ги признаат своите грешки, додека од друга страна ти се држиш за прикаски стари 2000 години. Да те потсетам дека еднаш не убедуваше и дека земјата е рамна?
А да не ги ни редам останатите верувања кои никако да се поклопат со здравиот разум.

Не коментирај работи од верата, кои не ги позваваш ниту доволно, а камо ли искуствено.

И дај посочи со линк, каде имам напишано дека Земјава е рамна, живо ме занима...И нормално, наведи ги и „...другите верувања...„, кои не се прифатливи за здравиот разум, а ја ќе Ти посочам дека се и тоа како прифатливи, но за идеолошки чистите умови.

Тоа што во ЦЕРН би ме/не‘ исмејале, тоа можат да го сторат и на нивна сметка, затоа што токму истражувачите, откривајќи „нови„ вистини, ги потискаат старите...Така, попрво јас би им се изнасмејал на нивната променливост, отколку тие мене на моето не знаење....

А зошто не напиша... дека само го прошируваат, надградуваат своето знаење за вистината!

Нема променливост има само надградба!
Само што човек убеден во една единствена отсекогаш и вечно дадена вистина тешко може тоа да го свари.:D

Да речеме дека си во право.
Е сега, ова Твое тврдење, дека каузалност постои и во „микро„ Светот, го кажуваш со такав сигурност, небаре самиот си ја открил каузалноста и во кванатната механика. Кажи ми, кои се Твоите лични истражувачки искуства од оваа област?
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:45 ---

Не мешај природни процеси, кои се одвиваат во природен и безусловен контекст и кои се непрактични за набљудување, со лабораториски екперименти, кои се одвиваат во изолирани услови икои се подложни на субејктвни толкувања од истражувачите. зависно до нивната ментална оптика и идеолошка определба.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 19:48 ---

Не коментирај работи од верата, кои не ги позваваш ниту доволно, а камо ли искуствено.

И дај посочи со линк, каде имам напишано дека Земјава е рамна, живо ме занима...И нормално, наведи ги и „...другите верувања...„, кои не се прифатливи за здравиот разум, а ја ќе Ти посочам дека се и тоа како прифатливи, но за идеолошки чистите умови.

Во мојата област, квантната механика се користи при изработка на далечинометри, делови од мерните инструменти се оптички итн. Надвор од мојата струка, факултетски сум имал физика, физика 1, физика 2.
Човекот е дел од природата. Човекот ја модифицира природата по свој терк. Што ти е нејасно тука?
На една атеистичка собиранка го избаци ова со земјата.
За идеолошки чистите умови луѓе можат да се размножуваат асекусално? Да живеат во утроби на риби? Да воскреснуваат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom