Џава - се извинувам за неправилната граматика :p (навикнат сум да ја викам Java како Јава ;/)Java = Јава или Java = Џава?
Џава - се извинувам за неправилната граматика :p (навикнат сум да ја викам Java како Јава ;/)Java = Јава или Java = Џава?
Како прво ептен си ја утнал работава.....како сакаш да ти каже некој цена,кога цената се одредува според пазарот,и вложениот труд.Здраво, дали некој може да ми каже како се движат цени на десктоп апликации. Треба да правам, но до сега само веб сум работел. Па не сум многу запознаен со пазарот на декстоп апликации.
Апликацијата е за евиденција на членови. Поголем број на податоци, и печатење на неколку видови извештаи.
Да, ама ова е веќе напреден одговор која е разликата измеѓу остатокот од светот и Јава... и тоа го знај само тој шо работел со Јава. Башка, ако не чепкаш асемблер, нема ни да те интересира повеќе од гореспоменатото: компајлер/интерпретатор.Вака... И јава компајлира Compile во превод значи Собира, Составува..
Еве како оди процедурата во Java - Java компајлерот го составува/собира (компајлира)напишаниот код во .java фајлот. Разликата лежи во тоа што јава компајлерот не составува код кој е типичено дизајниран специфично за еден оперативен систем. Во склоп на тоа, создава уште еден фајл наречен bytecode и истиот тој фајл ѓи содржи класите.. фајлот се вика .class exstension. Bytecode е како идеализирана форма на машински јазик (од тука, Java е и мултиплатформски јазик) (но за тоа да функционира, било која машина која користи јава апликација мора да има инсталирано Java интерпретер -затоа се вика дека јавата не компајлира, што всушност не е вистина.... интерпретерот (или јава екстензијата) е само ... "преведувач" - Од тука, јавата го зема Java bytecode .class фајлот, и го преведува во јазик кој твојот компјутер може да го разбере..
Интерпретерот е како еден мулти-преведувач на Java код- па баш и заради ова Javaта има проблеми со брзината и никогаш нема да биде толку брз како друѓите специјално дизајнирани јазици за одреден оперативен систем. Бидејки кога и да стартуваш јава апликација таа работи преку интерптетерот на Јавата преку целиот животен циклус на програмата. За разлика од друѓите јазици.. Еве да речам C кој кодот директно го компајлира специфично дизајниран за одредена платформа.
То је то...
Книги?download link za c++, php i java?
Ne knigi, tuku programski jazici. Inace kade mozam da gi daunlodiram c++ ili java?Книги?
Inace kade mozam da gi daunlodiram c++ ili java?
epa, baram razvojna okolina.
Програмски јазици не се даунлодираат, тие се изучуваат.
ok. falaПа така кажи, тебе ти треба развојна околина.
За Јава можеш да го користиш Eclipse IDE, за C++ можеш да користиш Visual Studio C++ IDE, Eclipse IDE, Notepad++ .
za eclipse za java, treba java ee ili samo java?Па така кажи, тебе ти треба развојна околина.
За Јава можеш да го користиш Eclipse IDE, за C++ можеш да користиш Visual Studio C++ IDE, Eclipse IDE, Notepad++ .