I need help ! Веќе 2 месеци сум сама и убаво ми беше, ама последниве 3-4 дена збудалев и очајно ми треба дечко. Сакам да имам сериозна и долга врска која никогаш не сум ја имала, до сега повеќе пати сум пробала да ја имам ама не ми иде. Секогаш кога мислам дека тоа е тоа излегува некој друг-поубав и си викам "поубаво ми е single" и толку од врската (едноставно неможам да имам долга врска, а сакам). Дали ова ми се случува зошто не сум го нашла вистинскиот или пак сум пребирлива ?
И уште нешто .. имам 17 години (невина сум) ама чувствувам потреба за секс и сакам да го направам тоа, но само ако знам дека сум го нашла вистинскиот. Дали сум мала за секс ?
Мала за секс не си, а ако посакуваш да го направиш значи дека си и зрела. Со други зборови, физички и психички си спремна.
Е сега, „вистинскиот“ е многу релативна категорија и многу променлива. Она што мислам дека треба да го правиш е да одиш постапно, но со соодветна претходна подготовка. Со други зборови, направи листа на карактеристики што едно машко треба да ги има и што сакаш да ги искажува кога би бил покрај тебе (да знае да асе бацува, да те гушка редовно, да те засмејува итн) и направи некаква ранг листа според важност (на пример, поважно ти е да те гушка убаво отколку да те засмејува итн). Биди спремна дека ранг листата ќе се менува, т.е. во овој момент ќе ти биде поважно гушкањето и бацувањето отколку друштвените активности, бидејќи нив си ги немала, а потоа тие ќе паднат во втор план, бидејќи ќе ти биде поважно да се однесува кон тебе како џентлмен итн итн (ова е само пример).
Е сега, во која и да е ранг листа, стави го сексот на прво место, барем додека не го испробаш. Со други зборови, додека си невина, сексот треба да ти е на прво место и секој оној што ќе сака да се сексне со тебе е „вистинскиот“. Дури откако ќе знаеш каков ти е сексуалниот живот (т.е. откако ќе го имаш), може да размислуваш за другите карактеристки, т.е. за елементите на врска. Зашто знај - врска без секс не постои. Затоа „не ти иде“ло претходно - немало физичка љубов, т.е. немало секс.
А откако ќе го испробаш сексот, може да размислуваш за оние други карактеристики (засмејување, гушкање итн) и дали тековниот (на почетокот само сексуален) партнер ги има. Можно е да нема ништо од тоа, а тебе тоа да ти треба, а тој да не сака да ти го пружи (не е таков тип или што и да е) и во тој случај е сосема природно да се разделите. Но во тој случај ти ќе бидеш побогата за едно искуство (макар да е само сексуално) и веќе ќе може повеќе да бираш. А следните твои партнери ќе го знаат тоа и ќе се обидат да се прилагодат, ако им значи да бидат со тебе.
Имај цел и план во главата и следи го. Само знај дека секогаш треба да го бараш она што ти треба, а не она што го сакаш. И често пати тоа ќе го добиваш на најчудни начини и одненадеж. Затоа, остави си малку простор за ненадејни случки - често пати тие најмногу значат и носат најголеми радости.
Со лесно и добредојде во љубовниот живот