Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
За што планираш да го користиш лаптопот. 15ка или 17ка? колкав ти е буџетот? Дали ти се перформанси побитни, фирма или изглед?
море на факултет прва година сум, на финки поточно, од кај знам за шо че ми е . за игри знам дека не ми е .. филм можам и на 15ка да гледам.. нешто јак процесор за програмирање демек, за анимиција понатаму ако го користам, да ги работи појакиве програми..

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Имам едно компјутерче на оправка, нешто РАМ-ов зеза изгледа. Го тестирам со Memtest v4.20 ми појави 396 errors , да го тестирам со друг програм или да иде у отпад ? :)

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
море на факултет прва година сум, на финки поточно, од кај знам за шо че ми е . за игри знам дека не ми е .. филм можам и на 15ка да гледам.. нешто јак процесор за програмирање демек, за анимиција понатаму ако го користам, да ги работи појакиве програми..
Јас би идел за овој или овој од сет или евентуално овој од купилаптоп ако не ти представува проблем да земеш од таму. За програмирање не ти треба ништо посебно и на 5 години стар компјутер ќе тера. Игри ќе тераат на овие и CAD програми за помали проекти без проблем

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Проблем! Ново составениот компјутер од вториот ден извади проблем...

Работеше супер компјутерот, значи најбоље...Убаво го склопивме, се упали, игравме по некоја игрица.
Јас си отидов, он ми кажа има проблем. Кога ми пушти на скај преку камера, компјутерот (биос-от) не се покажуваше туку само црн екран (а компјутерот не титка, претходно титкаше). Ја извади батериичката и ја стави - се појави UEFI биос-от, го подеси датумот и кога го рестартира - истиот проблем се случи. Не дава ни во БИОС да се влезе ни ништо.

Он како што ми објасни, е следново:

i vaka slikata sedi i ne mi dava da iidam ponataka(da pisam pass)
ili taka kje bide
nemozam da go izgasam samo mozam restart.
toa e prviot problem
drugiot problem e toa sto koa kje idam restart nekad mise pojavuva crn ekran smao.
samo
3- kje go pustam-pcto i kje pocnat ventilatorite da se vrtat 1 sekunda, kje prestanat za edna sekunda i pak kje prodolzat i kje mi kaze demek, windows ne pocnal so rabota ubavo
a toa najceto go prai
tolku
najdov na internet za crniot ekran resenie, ali dodeka go napraam toa, se gasi pcto, znaci samo si se gasi
i vakva slika mi se pojavuva
(слика од blue screen of death...)

Напајањето е Cooler Master Extreme Power Plus 500W
матичната е P8H61M-LX rev 3
Другите компоненти: i3 2120, 8gb ddr3 1333mhz, radeon hd 5750, 640gb 7200rpm hitachi
Да им ја треснам од глава матичнава у сет?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
Проблем! Ново составениот компјутер од вториот ден извади пистиот проблем се случи. Не дава ни во БИОС да се влезе ни ништо.
Напајањето е Cooler Master Extreme Power Plus 500W
матичната е P8H61M-LX rev 3
Другите компоненти: i3 2120, 8gb ddr3 1333mhz, radeon hd 5750, 640gb 7200rpm hitachi
Да им ја треснам од глава матичнава у сет?
Апдејтиран ти е биосот ? Види која верзија ја имашЗа таа плоча на сајтот на асус последните 5 биос апдејти ги зирнав и кај сите стои Improve system stability или Improve memory compatibility. Последниот биос апдејт ти е од пред 5 дена

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.262
Поени од реакции
2.256
Сега едно малку повеќе смотано прашање. Се вселив пред некој ден во нов стан и таму меѓу другото го затекнав и ова даљинско:

Знае некој од што е ? Го стискам на копчето он-оф, свети сијаличката горе ама ништо друго не се дешава, и стварно не знам што му е намената :facepalm:

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Апдејтиран ти е биосот ? Види која верзија ја имашЗа таа плоча на сајтот на асус последните 5 биос апдејти ги зирнав и кај сите стои Improve system stability или Improve memory compatibility. Последниот биос апдејт ти е од пред 5 дена
А како ќе го апдејтнам кога не можам да влезам во БИОС-от?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
Ја да ти го читам мануалот за плочава ? Има начин, биос се апдејтира преку дос преку вин и преку софт у биос ez-flash или како се вика на асусот апдејт опцијата.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Објасни убаво, што се случува, дали се подига воопшто пс то, дали се пали и веднаш се гаси, дали фановите вртат? колку време е уклучен пред да се исклучи, дали се исклучува воопшто? кој го склапаше, дали е искусен?

Едит, сега гледам дека веќе си објаснил. Ќе ти дадам соодветен одговор набрзо.

Пробајте со 1 стик на меморија.

Проверете дали сте набиле некој пин на матичната.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
На супорт страната имаш за плочава биос утилити Bupdater Utility ама кој да чита....еве и од асус видео како се користи под дос.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Објасни убаво, што се случува, дали се подига воопшто пс то, дали се пали и веднаш се гаси, дали фановите вртат? колку време е уклучен пред да се исклучи, дали се исклучува воопшто? кој го склапаше, дали е искусен?

Едит, сега гледам дека веќе си објаснил. Ќе ти дадам соодветен одговор набрзо.

Пробајте со 1 стик на меморија.

Проверете дали сте набиле некој пин на матичната.
Значи компјутерот, БИОС-от воопшто не се покажува, воопшто го нема тоа American Megatrends или она Asus сплеш скринот...Не ни титка кога нормално титка.
А што е најчудно работеше.

Другар ми само го приштрафи хард дискот и ништо не чепна (али претходно го изгаси од струја компјутерот) и ко што он вика за 10 минути (а 100% не биле 10) веднаш го упалил...Јас мислам дека напраил спој у матичната, ма да гуглав дека и било до пастата на процесорот (бидејќи ја искористивме пастата што ја имаше ставено на кулерот што дојде со него)

Фановите вртат, има нешто повеќе од 12 часа што така прави.
Ако ја извадиме батериичката и ја ставиме назад - се подига БИОС-от, али при следниот рестарт ни БИОС-от не се подига - само црн екран.

Значи неможе да се флешува кога не ти дава никаква можност тоа да го правиш, незнам дали ме разбирате...

Ќе прифатат ли СЕТ гаранција ако е матичната?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Римаунт на кулерот на процесорот, ако не се смени ништо носи го во сервис, тоа е тоа.

Ако не е тоа, можно е да се 3 работи,

1. Mеморија.
2. Набиени пинови.
3. Kорумпиран BIOS.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Значи компјутерот, БИОС-от воопшто не се покажува, воопшто го нема тоа American Megatrends или она Asus сплеш скринот...Не ни титка кога нормално титка.
А што е најчудно работеше.

Другар ми само го приштрафи хард дискот и ништо не чепна (али претходно го изгаси од струја компјутерот) и ко што он вика за 10 минути (а 100% не биле 10) веднаш го упалил...Јас мислам дека напраил спој у матичната, ма да гуглав дека и било до пастата на процесорот (бидејќи ја искористивме пастата што ја имаше ставено на кулерот што дојде со него)

Фановите вртат, има нешто повеќе од 12 часа што така прави.
Ако ја извадиме батериичката и ја ставиме назад - се подига БИОС-от, али при следниот рестарт ни БИОС-от не се подига - само црн екран.

Значи неможе да се флешува кога не ти дава никаква можност тоа да го правиш, незнам дали ме разбирате...

Ќе прифатат ли СЕТ гаранција ако е матичната?
Абе дека Asus се најбоље плочите, нова опција е ова, да не дремеш по цел ден на компјутер :) Шала на страна дали има некои аудио код? пробај компонента по компонента, прво една плочка рам, па друга, па извади графичката со онбоард итн. хард и се останато можеш да отштекаш. Нема што да биде проблем со пастата на кулерот не пренесува контакт таа. Пробај и премонтирај го процесорот. Ако ништо не иде носи го во сет да ти сменат плочата

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Абе дека Asus се најбоље плочите, нова опција е ова, да не дремеш по цел ден на компјутер :) Шала на страна дали има некои аудио код? пробај компонента по компонента, прво една плочка рам, па друга, па извади графичката со онбоард итн. хард и се останато можеш да отштекаш. Нема што да биде проблем со пастата на кулерот не пренесува контакт таа. Пробај и премонтирај го процесорот. Ако ништо не иде носи го во сет да ти сменат плочата
Нема никаков тип на титкање.
Пробав, му кажав на скајп - извади графичката, пробај на онборд - истото.
Извади една плочка рам - истото.
Може да е до напајањето?
Утре после школо идеме до сет да ја однесеме матичната..
А процесорот да го земе да го проверат или нема потреба?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Не е процесорот, незнам како сте мониторале кулерот до душа, ама проблемите кои ги опишуваш се најчесто поврзани со набиени пинови на матичната - сокетот, погрешно инсталирана меморија, (неисправана) или пак корумпиран BIOS.

Во кои слотови ја ставате меморијата? да не сте ги смениле од оние на кои претходно работела?

Kajgana Shop

На врв Bottom