Креационизам наспроти еволуционизам

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прашај некој католик, они одеа на крстоносни војни, а патем на една од нив ги напаѓаа и Православните.
Тогаш да ги прашаме православните колку Богомили протерале и убиле и зошто. Бива?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Protestant beshe, da. Epa, ne mora da proveruvame kolku muslimani ispotepavte vo poslednive 10-tina godini. Mnogu hristijanski.
Православен сум, дадов вакви кратки одговори биејки не сакав да бидам вовлечен во дискусија, ама изгледа ќе морам да напишам неколку редови (таман и овие МТВ абер немаат да пуштат фудбал). Богомилите освен што биле еретичка секта, пред се биле политичка организација. Биле против државата, царот, тогашното феудално општество. Одбивале да плаќаат данок и да ги почитуваат законите. Бунтовници биле, сакале да го соборат царот и како такви биле гонети од државата. За нивно убивање незнам, но има информации дека постојано биле протерувани и се селеле во разни земји. Не дека Црквата ги гонела заради ереста, него државата ги третирала како државни непријатели и бунтовници. Еве и неколку цитати од википедија (DBack (y)):

"It most probably arose in what is today the region of Macedonia as a response to the social stratification that occurred as a result of the introduction of feudalism and as a form of political movement and opposition to the Bulgarian state and the church."

"Околностите во кои се нашле Македонците, посебно се влошиле во средината на 10 век, за време на владеењето на царот Петар (927-969), кога нагло биле зголемени даноците за големиот воено-административен апарат, кога ги завршил своите освојувачки походи. Во едни такви критични историски услови, се појавило силно народно движење, за верско и политичко ослободување - Богомилството."

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Власта и официјалната христијанска црква жестоко ги прогонувале богомилите, поради што богомилството замрело. Покрај тоа ги палеле богомилските книги, поради што денес малку се знае за богомилството и тоа пред сè од списите на нивните противници, каде богомилските ставови биле критикувани.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Богомилство
поради

Богомилите учеле дека отпрвин постоел добриот Бог, којшто ја создал огромната вселена, составена од четири основни елементи - оган, вода, воздух и земја. Добриот Бог создал седум небеса во огромната вселена, и тоа било неговото царство. Божјото царство Бог го управувал со помош на својот син Сатанаил, познат и како Самаил, ѓавол и мамон, како и со помош на голем број ангели. По извесно време, Сатанаил го изневерил татка си: откако привлекол на своја страна дел од ангелите, решил да создаде свое царство на седмото небо, ветувајќи им на своите следбеници ослободување од тешките даноци. Но, Бог го открил заговорот. Сатанаил и неговите ангели ги спуштил на земјата, и ги лишил од короните, алиштата и венците. На земјата Сатанаил почнал да си гради царство: создал мориња и океани, наредил на земјата да растат растенија и да се одгледуваат животни, а во морињата риби. Откако го направил тоа, решил да го направи и човекот, кој ќе личи на него и ќе му слугува. Така според богомилските сфаќања биле создадени Адам и Ева.
Ваквите сознанија за потеклото на човекот се среќаваат во повеќе богомилски книги, во прв ред во апокрифот „Јованово евангелие“, познат и како Тајна книга, напишан веројатно во 12 век.[2]
Богомилите биле против официјалното христијанство и против црквата, не граделе храмови и не признавале празници..................

извор... линкот од погоре

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Православен сум, дадов вакви кратки одговори биејки не сакав да бидам вовлечен во дискусија, ама изгледа ќе морам да напишам неколку редови (таман и овие МТВ абер немаат да пуштат фудбал). Богомилите освен што биле еретичка секта, пред се биле политичка организација. Биле против државата, царот, тогашното феудално општество. Одбивале да плаќаат данок и да ги почитуваат законите. Бунтовници биле, сакале да го соборат царот и како такви биле гонети од државата. За нивно убивање незнам, но има информации дека постојано биле протерувани и се селеле во разни земји. Не дека Црквата ги гонела заради ереста, него државата ги третирала како државни непријатели и бунтовници. Еве и неколку цитати од википедија (DBack (y)):

"It most probably arose in what is today the region of Macedonia as a response to the social stratification that occurred as a result of the introduction of feudalism and as a form of political movement and opposition to the Bulgarian state and the church."

"Околностите во кои се нашле Македонците, посебно се влошиле во средината на 10 век, за време на владеењето на царот Петар (927-969), кога нагло биле зголемени даноците за големиот воено-административен апарат, кога ги завршил своите освојувачки походи. Во едни такви критични историски услови, се појавило силно народно движење, за верско и политичко ослободување - Богомилството."
Мило ми е што ја користиш Вики како авторитет.

Гледам, Воне дочитувал, па си викам дај и ја да се дообразовам, да не ти текне да се напецаш, па да почнеш да го обвинуваш Царот и царштината бугарска и да ја браниш црквата. Ја ко што загледувам, не било така...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ете, јас во овие цитати никаде не прочитав дсека Црквата ги убивала богомилите.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 10:12 ---
Мило ми е што ја користиш Вики како авторитет.

Гледам, Воне дочитувал, па си викам дај и ја да се дообразовам, да не ти текне да се напецаш, па да почнеш да го обвинуваш Царот и царштината бугарска и да ја браниш црквата. Ја ко што загледувам, не било така...
Во цитатите на воне освен што може да се прочита дека богомилите биле еретици (шѕо и јас го напишав во мојот пост) друго неможе ништо да се пронајде. Се фатил со тоа дека биле против Црквата (нормално дека биле, затоа и ги нарекуваме еретици) а заборавиол да спомне за нивната непослкушност кон држават.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ете, јас во овие цитати никаде не прочитав дсека Црквата ги убивала богомилите.
--- надополнето: 19 септември 2012 во 10:12 ---

Во цитатите на воне освен што може да се прочита дека богомилите биле еретици (шѕо и јас го напишав во мојот пост) друго неможе ништо да се пронајде. Се фатил со тоа дека биле против Црквата (нормално дека биле, затоа и ги нарекуваме еретици) а заборавиол да спомне за нивната непослкушност кон држават.
Богумилите биле гонети и убивани како еретици, не како бунтовници. Голема разлика.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Богумилите биле гонети и убивани како еретици, не како бунтовници. Голема разлика.
Има голема разлика: бунтовниците можат да направат помала беља од еретиците, кои, за разлика од бунтовниците, кои убиваат телесно, еретиците убиваат духовно, за што следува награда со правец во пеколот...

Еден од најтешките гревови кои е познат во Црквата ,тоа е ереста, по која веќе се поведоа многумина.

Ќе можеш ли да ми/ни‘ посочиш точни податоци за бројот од убиени еретици-богомили, од веродостотоен извор, кој не се именува со „Википедија„? Колку биле убиени, каде биле убиени, кој, како и зашто ги убил и тако даље и томе слично.

Чисто “онака„ ради убедливост, нели...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има голема разлика: бунтовниците можат да направат помала беља од еретиците, кои, за разлика од бунтовниците, кои убиваат телесно, еретиците убиваат духовно, за што следува награда со правец во пеколот...

Еден од најтешките гревови кои е познат во Црквата ,тоа е ереста, по која веќе се поведоа многумина.

Ќе можеш ли да ми/ни‘ посочиш точни податоци за бројот од убиени еретици-богомили, од веродостотоен извор, кој не се именува со „Википедија„? Колку биле убиени, каде биле убиени, кој, како и зашто ги убил и тако даље и томе слично.

Чисто “онака„ ради убедливост, нели...
Мики, нека не те залажуваат овие покварениве атеистишта лоши. Православниве никогаш никого не убиле. Тоа богомилите ги школувале стети правослкавни оци, за да станат шпиуни кои ќе шират ерес во соседните царства а богами и шире, за да им го убијат духот и православциве да ги совладаат полесно, а бога ми и добро биле наградувани како шпиуни и заслужни за проповедањето на православието.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Да не треба и и-мејл адресии на сите убиени?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве една, како што вика Мики, сликица.
„Сликица„!

:cuc:

Ти благодарам Ставрогин, оти уше ‘ваа ми фалеше за да го попунам албумо со апсолутни вистни у „сликовит„ формат...

Разбираш...

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
„Сликица„!

:cuc:

Ти благодарам Ставрогин, оти уше ‘ваа ми фалеше за да го попунам албумо со апсолутни вистни у „сликовит„ формат...

Разбираш...
Каков Ставрогин :pos:
Млад сум јас. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Kajgana Shop