Кои се Божјите закони?

• Креатор на темата Креатор на темата Ipsissimus
  • Време на започнување Време на започнување
IlAko toa go raschistivme,koj bi bil odgovorot na tvoeto prashanje ,koj se bozjite zakoni dadeni na onie koj ziveat vo vremenska ramka kade postoi akcija i reakcija.
ZNACHI ONOJ KOJ E VO VECHNOSTA,KAKVI PRAVILA I ZAKONI BI IM DAL NA ONIE VO VREMETO, ZA DA GO NADMINAT ISTOTO I STIGNAT DO VECHNOSTA KADE NEMA PRAVILA?

kako primer zemi si gi mravkite koj gi spomna.
Postoi li za niv univerzum ili moja i tvoja percepcija,razlichni dozivuvanja i patishta.
Тоа веќе го кажав, во свет на причини и последици, законот кој засега важи се однесува на искусувањето на таа дуалност. Правилото е едноставно и гласи - "Надмини".

Mravkata poveke kazuva.
Ajde neka ti bide,iskusuvaj za da nadminesh.
Edno 10 zivoti dovolni ti se za da iskusish i da nadminesh?

Не е поентата како јас го разбирам, така го рабираат над 90% од христијаните, и свештениците и верниците. Тоа што ти си имаш некоја гностичка престава, тоа незначи дека е став на сите христијани.
Оваа претпоставка од 90% е твоја надворешна перцепција и може да се прифати само во теолошка интерпретација на овие прозвани условно кажани 90%, меѓутоа црквената, реално практична перцепција е нешто сосема друго.
Но за тоа потешко може да водиме дијалог, доволно зборува што ме толкуваш како гностичар, но кој знае, како и сите се надевам и ти имаш екстатички капацитет.;)

Оваа претпоставка од 90% е твоја надворешна перцепција и може да се прифати само во теолошка интерпретација на овие прозвани условно кажани 90%, меѓутоа црквената, реално практична перцепција е нешто сосема друго.
Но за тоа потешко може да водиме дијалог, доволно зборува што ме толкуваш како гностичар, но кој знае, како и сите се надевам и ти имаш екстатички капацитет.;)
А постои ли таков суд? Некој доказ за истиот?

Незнам за каков прашуваш, т.е. како го разбираш.
Ти како го разбираш? Објасни за да не го разбираме погрешно. Како што ти го разбираш, постои ли?

Според мене пример за вистински божји закони не се оние кој несмееме да ги смениме, туку оние кој колку и да сакаме неможеме! Зошто би му биле потребни пророци и пратеници кој би ги објавиле тие закони преку усен и пишан начин од генерација на генарација (нешто како расипан телефон)?
Кој пишан закон и кажува на пчелата како да прави мед? Кој закон им кажува на мравките да изградат мравјалник? Очигледно дека тие имаат "вградени" упатства како да функционираат, упатства кој ги препознаваме како инстинкти! Тогаш дали е така и со самиот универзум? Дали и тој има закони кој се вградени во него? Закони детерминирани и вградени од самиот креатор? Ако има тогаш тие се вистинските божји закони и според мене тоа се физичките закони, законите на природата: гравитацијата, брзината на светлината, њутновите закони, ентропијата, термодинамиката, апсолутната нула.....и сл.
Бидејќи овие закони дури и да сакаме да ги смениме или одстраниме неможеме, за разлика од останатите таканаречени божји закони!

96 се Божјите (универзални) закони кои влијаат врз човекот.

Колку човек ќе „дозволи“ да влијаат врз него, толку ќе биде послаба неговата Воља.

Колку повеќе ќе се „ослободи“ од нивно влијание, толку е појака неговата Воља и толку е поблиску до Бога.

Wisdom says: be strong! Then canst thou bear more joy. Be not animal; refine thy rapture!
If thou drink, drink by the eight and ninety rules of art: if thou love, exceed by delicacy;
and if thou do aught joyous, let there be subtlety therein!
But exceed! exceed!

Како што гледаме не се 96. ;)

И сосема погрешен концепт е ова со Волјата и Богот! За да ги пркршиш сите правила, мора и те како добро да ги научиш и да ги примениш, па дури потоа да размислуваш дали да се ослободиш од нив.

Wisdom says: be strong! Then canst thou bear more joy. Be not animal; refine thy rapture!
If thou drink, drink by the eight and ninety rules of art: if thou love, exceed by delicacy;
and if thou do aught joyous, let there be subtlety therein!
But exceed! exceed!

Како што гледаме не се 96. ;)

И сосема погрешен концепт е ова со Волјата и Богот! За да ги пркршиш сите правила, мора и те како добро да ги научиш и да ги примениш, па дури потоа да размислуваш дали да се ослободиш од нив.
Извини...моја грешка.
Требеше дозволи и ослободи да ги ставам во наводници. Еве веднаш ќе поправам.
ПС. Нема ништо погрешно...се си е на место.....па и концептот за Воља и Бог.

Ти како го разбираш? Објасни за да не го разбираме погрешно. Како што ти го разбираш, постои ли?
Постои, во вид на проценка кој сакал и кој несакал да биде со Бог.

Во последо време овој:Leviticus особено 18:22 и 20:13
If a man has sex with another man, kill them both. 20:13

ОК, бидејки си по божјите закони сигурно немаш ништо против и Deuteronomy 22:28-29.

Мислам кој побожен татко не би ја дал својата силувана керка на силувачот да ја „сака“ цел живот за 50 сребреника.

Да имаш керка би го почитувал овој закон? Или селективно како кому му одговара?

Божјиот закон е да се има љубов кон Бог и кон своите ближни, т.е. да го љубиш својот ближен, како и самиот себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom