Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Така е.Потполно се сложувам со тебе.

Добре Ве најдов :)
--- надополнето: 15 септември 2012 во 16:40 ---

Пак доаѓаме на почетокот.

Ти веруваш дека не постои религија и духовност а немаш никакви евиденции за нивното непостоење.
Значи,моментално си во негативна хипотеза а не во теорија или факт.

Дали тоа значи дека додека не се докаже непостоењето на креационизмот во целост и еволуционизмот останува негативна хипотеза? (и обратно се разбира)
Не си запознат со научните методи, ми се чини?
Хипотеза е претпоставка базирана на веќе постечки податоци и истата е креирана за да објасни даден феномен. Поентата е што хипотезата е потребно да биде тестирана.
Доколку хипотезата зад себе има евиденција, таа станува теорија.
Еволуционизмот зад себе има евиденција и затоа е теорија. Креационизмот нема, воглавно бидејќи не е ни возможно да биде тестиран.
Патем, јас не верувам. Јас сум скептичен.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Не си запознат со научните методи, ми се чини?
Хипотеза е претпоставка базирана на веќе постечки податоци и истата е креирана за да објасни даден феномен. Поентата е што хипотезата е потребно да биде тестирана.
Доколку хипотезата зад себе има евиденција, таа станува теорија.
Еволуционизмот зад себе има евиденција и затоа е теорија. Креационизмот нема, воглавно бидејќи не е ни возможно да биде тестиран.
Патем, јас не верувам. Јас сум скептичен.
Каква евиденција има? Сакаш да ми кажеш дека 100% веруваш во бројките и периодите кои ги наведуваат научниците дека се точни?
Или дека 90% од нивните тврдења не се всушност хипотези и претпоставки?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Каква евиденција има? Сакаш да ми кажеш дека 100% веруваш во бројките и периодите кои ги наведуваат научниците дека се точни?
Oф леле...:facepalm:

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Затоа постојат принципи на евалуација на информациите и нивниот извор. Дали изворот има познавање од темата? Дали има причина да лаже? И така натаму. Се разбира, не смееме да имаме потполна доверба во изворот поради замките кои од старт ти ги посочив (ad authority).
Во случајот на еволуцијата, експериментите се работи за биолози, генетичари и слично. Причините за тоа да нивните информации се неточни може да бидат лажење поради публицитет, пари и слично или погрешни податоци во одредени мерењето. Затоа мерењата се повторуваат. Лажењето може да биде контрирано од страна на колеги на тие научници, но и било кој што ќе евидентира нешто спротивно на тврдењето на оние кои наводно лажат.
Бројките и периодите не се апсолутно точни и науката никогаш не го тврдела тоа. Според експериментална евиденција и студии се пресметува плаузибилност на некој феномен.
Денес, сите официјални статии во врска со некој експеримент содржат линкови до папирологијата и снимките од експериментите кои воглавно се отворени за јавноста.
Постои цела научна гранка која се занимава со грешките и нивните извори.

p.s И во мојата струка има интересни предмети, пример Теорија на Грешки (y)

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman
Мислев дека само sand niggers се вадат вака.
Ова не е како - Вистинските рокери носат долга коса, или твојот пример со Шкотланѓаните и пудингот. Христијанството е јасно, ако те мрзи да ги читаш Евангелијата или Посланијата, доволно е да ги прочиташ 10-те Заповеди па да осознаеш што всушност е Христијанскиот дух и Христијанско однесување. Затоа велам - еден Христијанин не може да оди наоколу убивајки иако истиот вели дека го прави тоа во името Христово.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Mики, ме интересира. Да не си анархо-хипик?
Да.
И тековно сум „на трава„.
„Живјела зелена трава, јер у њој се добро спава!„-„Атомско склониште„.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Ова не е како - Вистинските рокери носат долга коса, или твојот пример со Шкотланѓаните и пудингот. Христијанството е јасно, ако те мрзи да ги читаш Евангелијата или Посланијата, доволно е да ги прочиташ 10-те Заповеди па да осознаеш што всушност е Христијанскиот дух и Христијанско однесување. Затоа велам - еден Христијанин не може да оди наоколу убивајки иако истиот вели дека го прави тоа во името Христово.
I am not like most girls.~most girls.

T

Tetro

Гостин
Незнам за какви Христијани станува збор (најверојатно за неХристијани), па одозгора и екстремистички, но вистински Христијанин (не само на лист) нити бомбардира, нити убива, нити врши било какво насилство.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Embedding disabled by request Watch on youtube :).

Навистина е мрдната женава човече. Цело време ми се вртеше мислата во глава, сошто некој не и вбризга нешто за смирување (заеби смирување, против беснило!). А мажот неколку пати даде поглед од типот "Who the fuck have I married?" :D
--- надополнето: 15 септември 2012 во 19:06 ---

^ ^ ^ Уште еден пример.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Незнаев каде да го постававам видеово но одприлика "deals" со атеистичките прашања(зошто бог дозволува патење на земјата? Еволуционизмот ..) и многу други прашања со поглед од еден друг филозофски аспект.

Предавање од сат време кое според мене мора да се погледне.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Kolku krstonosni vojni bea?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
+ proveri si chii zapovedi se, poshto ja ko shto znam, toa se evrejski zapovedi, prekazhani vo Noviot zavet, povtorno od samoproklamiran evrej. Od kaj sea hristijanski zapovedi?!?

Kajgana Shop

На врв Bottom