Формула 1 - сезона 2012

Член од
14 август 2010
Мислења
1.223
Поени од реакции
1.481
Ne e isto, pogledaj podobro koj kogo poveke izbutkal, dobro se gleda :cautious:

Levite sliki se recisi ist kadar pred da se povleci Alonso, dodeka kaj desnite se gleda deka Vetel se poveke i poveke go butka kako ovoj napreduva, sporedbata e tendenciozno no i laicki objavena

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Не сум фан на Фетел ама ми се чини дека го оштетија човекот , истата ситуација се деси лани на истата кривина но тогаш за Алонсо немаше никаква казна.
Гледај го видеово и после збори ко прво Ветел во ниеден случај не го помина Алонсо повеќе од половина болид. Како што беа лани правилата. А од оваа година постои правилото како што јас го сватив. Возачот мора да остави простор доколку возачот позади него веќе го почнал претекнување односно му влегол со дел од болидот. Еве го на англиски како гласи
driver in front has to leave space if there is a part of the car that is approaching that is already beside
Еве го и видеото

Lenny

Seventh Son of a Seventh Son
Член од
16 февруари 2012
Мислења
335
Поени од реакции
406
Гледај го видеово и после збори ко прво Ветел во ниеден случај не го помина Алонсо повеќе од половина болид. Како што беа лани правилата. А од оваа година постои правилото како што јас го сватив. Возачот мора да остави простор доколку возачот позади него веќе го почнал претекнување односно му влегол со дел од болидот. Еве го на англиски како гласи

Еве го и видеото
Знам дека така е правилото но Фетел не направи никакво нагло двожење на лево туку само си ја држеше линијата исто како Алонсо лани. Дека треба да се остави простор треба ама шо мајка бараше Алонсо во тревата кога виде дека нема простор за болидот каде да помине . И после ми се жали на радио демек он бил истуркан па што треба на направи Фетел , да го пушти да помине и да му се извини што се трка.. ?

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Искрено сум презадоволен од трката,и од тоа што Ферари понуди викендов.Нели кој победил на тркава не успевал никогаш да го освои шампионатот,па тогаш Хамилтон нема шанса посекако.
Себ лани ја прекина таа 7 годишна низа .. ;)

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Знам дека така е правилото но Фетел не направи никакво нагло двожење на лево туку само си ја држеше линијата исто како Алонсо лани. Дека треба да се остави простор треба ама шо мајка бараше Алонсо во тревата кога виде дека нема простор за болидот каде да помине . И после ми се жали на радио демек он бил истуркан па што треба на направи Фетел , да го пушти да помине и да му се извини што се трка.. ?
Другар таа кривина се влага со пуштање на волан или ослободување на воланот ја пушташ колата према излез за да добиеш убрзање (Ова со пуштањево незнам како да го објаснам оној што возел некоја трка знае за што станува збор). Е сеа алонсо со многу поголема брзина му влага а овој си продолжува да ја пушта колата према Алонсо не е во прашање инерција Ветел со сигурност можеше да си го задржи путањето. Е сеа друг проблем е ако не погледнал во ретровизор мада кога ти е некој браник цело време шараш по ретровизори за да го видиш од која страна ке те нападне и да скоро 70% е намерно затварњето. А Алонсо кога почна да поминува имаше простор а и брзина да го прелета како воз бандера.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Кубица: Со Алонсо ќе бевме одличен пар
факин фегет :pos:

Montezemolo: Perez još neće u Ferrari, fali mu iskustva
а сепак има послаб болид а и има повеќе поени од масата
туку знам шо е работата - се плаши алонсо од шофериштето андреј андреј ариба ариба мучачос и спиди гонзалес т.е Педерез сега веќе мој омилен возач
каков петел каква кокошка (кога велат дека ди реста е подобар возач од фетел и го тепаше во помалите серии)
ПЕРЕЗ ВО ФЕРАРИ
ова го поцрнав за да прочита Монте или Стефчо Доменикали :)

ама ќе плачи шпионот шо би рекле МекЛаренистите
Алонсо - Стефанчо Перез е побрз од мене нека го казнат стјуардите оти ќе му кажам на Емилио Ботин....

од почетокот на оваа година ќе ме има 1 ден а ќе ме нема после неколку месеци а трките ги гледав

за Спа ме уплаши оној були французинот со црвени обравчиња и ко не реагираше Алонсо си реков уат д фак сега? ама се добро заврши
и на најомразениот и најантипатичниот возач не му посакувам ништо лошо да му се случи па така ни на Алонсо кој вози во мојот тим

Монца - каква патека каква атмосфера и трката беше многу јака иако не победивме ама ќе победевме ако стартуваше алонсо понапред и ако немаше малери - ЈБГ то е
копчето,вебер и петел АУТ - ебате реновчето 4 кое не издржва

ПЕРЕЗ возач на денот- тој е новиот Сена така прочитав негде (ОК можи рано е ама ќе види) многу агресивен возач - под ХИТНО во Ферари
Маса солидно извози и така ако продолжи мислам дека ќе добие уште 1 год. доста беше тест глушец 1 дел од сезоната

Za razliku od drugih momčadi, Ferrari DRS-om upravlja preko treće pedale

Giorgio Piola i Auto Motor und Sport objavili su zanimljivu informaciju da Ferrari DRS-om, za razliku od svih drugih momčadi, upravlja trećom pedalom koja je smještena lijevo od kočnice.

Treća pedala, lijevo od kočnice

ZA RAZLIKU od drugih momčadi koje za aktivaciju DRS-a koriste gumb na volanu, Ferrari DRS aktivira trećom pedalom koja je smještena lijevo od kočnice. Informaciju je objavio njemački magazin Auto Motor und Sport, a sve je praćeno i animacijom Giorgija Piole.
U pitanju nije nikakva revolucionarna novost, nego se više radi o preferencijama vozača i sitnim prednostima koje pedala donosi u usporedbi sa standardnom aktivacijom i deaktivacijom DRS-a preko volana.
Najveća prednost je stabilnost bolida na kočenjima

Prednosti se uglavnom odnose na zonu kočenja jer je stražnjem krilu, nakon deaktivacije DRS-a, potrebno nekoliko milisekundi da potpuno vrati svoju aerodinamičku funkciju i downforce.
Kada vozač DRS-om upravlja preko volana, može se dogoditi da počne kočiti s nestabilnim stražnjim krajem jer rad lijeve noge (kočnica) mehanički nije vezan uz DRS. S druge strane, upravljanje DRS-om preko pedale znači da vozač nikad neće početi kočiti prije nego je 100% downforcea vraćeno na stražnje krilo jer je otprilike toliko vremena potrebno da lijevu nogu prebaci s jedne pedale na drugu.
Upravljanje DRS-om preko volana nešto je brže i izravnije te vozaču može donijeti nekoliko dodatnih metara s uključenim DRS sustavom. No, u Ferrariju su procijenili da im se stabilnost pri kočenju i čvrste i slobodne ruke na volanu više isplate.
Animacija G. Piole iz Auto Motor und Sporta

* video uključuje 30-ak sek. AMUS-ove reklame.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
И покрај победата во Монца, шпекулациите околу иднината на Луис Хамилтон никако да стивнат. Напротив, тие земаат се' поголем замав и наголемо се зборува за негов премин во Мерцедес.

Германскиот Daily Bild пренесува дека Мерцедес се во преговори со Шумахер за нов 1 годишен договор, а како негов тимски колега за 2013та го посакуваат Луис. Од друга страна, спремни се во спротивна насока да го пратат Нико Розберг, кој сезонава им ја донесе единствената победа. Судејќи по изворот, МекЛарен не е подготвен да му исплати на Хамилтон повеќе од 45 милиони за наредните 3 години, за разлика од Мерцедес кои можат да издвојат 60 милиони Евра.

http://formula1fanpage.blogspot.com/2012/09/mercedes-offered-schumacher-2013.html

Ако е дојдено веќе до ова дереџе, ЧАО ПРИЈАТНО ! Ако Луис ја има изгубено жарта и љубовта спрема спортот и окото се' повеќе му гледа кон банкарскиот рачун, нека се пакува и гитла. Спомнав и претходно, од моменталните 24 возачи во Ф1, единствено во Розберг гледам идеална замена за Луис. Нико има веќе доволно искуство во спортот, му треба само стабилен и конкурентен тип позади него за да се изгради во шампионски материјал.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
^Ко демек 45 милиони долари евра се малце :facepalm:
Педерски потег на Хамилтон сепак Мекларен е тимот кој го му ја изгради цела кариера они да не го спонзорираа уште од мали нозе ке се прашаме дали ке стигнеше до тука каде што е.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
На Хамилтон единствената шанса му е Мерцедес АМГ... нема каде да оди на друго место. Како и да е, Мекларен гарант ќе му најдат замена.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
На Хамилтон единствената шанса му е Мерцедес АМГ... нема каде да оди на друго место. Како и да е, Мекларен гарант ќе му најдат замена.
Ке му најдат одма како нема да му најдат,летaчкиот финец Кими :D
A зошто велиш единствена шанса му е Мерцедес?
Што му фали да си остане во Мекларен за 45 милиони.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ке му најдат одма како нема да му најдат,летaчкиот финец Кими :D
A зошто велиш единствена шанса му е Мерцедес?
Што му фали да си остане во Мекларен за 45 милиони.
За заминување де... Во Ред Бул нема да оди пошто ќе биди втор возач. Во Ферари со Алонсо веќе видена прикаската. Рено гарант нема да си дозволат да го земат. Единствен конкурентен тим, шо има доволно пари + одлична позиција за развој на шампионски болид е Мерцедес.

Така да одтаму е и логиката дека тоа е единствената опција за Хамилтон со сегашните состојби, освен ако не договорат некоја размена со гореспоменатите тимови.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
За заминување де... Во Ред Бул нема да оди пошто ќе биди втор возач.
Немора да значи дека ке биде втор возач во РБР сепак Хамилтон има титула и е далеку поголема ѕвезда од Вебер може да се избори за договор што ке му гарантира еднаквост со Фетел.
Но не верувам дека би му дале поголема плата од Мерцедес или Мекларен во РБР.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Јааоооо временската прогноза за викендов .. Тајфуни, монсуни, вили вили и остали хиперактивни аеро ствари ! :vozbud:

Дождлив Сингапур во досегашните 4 години немало. Една Маџарска и Монако се претвараат во лудница ако капнат две капки, а замислете шо ќе се деси ако се навлажни Белата Змија ! :гик::гик:

Lenny

Seventh Son of a Seventh Son
Член од
16 февруари 2012
Мислења
335
Поени од реакции
406
Јааоооо временската прогноза за викендов .. Тајфуни, монсуни, вили вили и остали хиперактивни аеро ствари ! :vozbud:

Дождлив Сингапур во досегашните 4 години немало. Една Маџарска и Монако се претвараат во лудница ако капнат две капки, а замислете шо ќе се деси ако се навлажни Белата Змија ! :гик::гик:
Има да биде општа лудница ама ако памтам од кога почна Ф1 на патекава секогаш имаше прогнози за невреме и такви работи ама никад не се деси , дај боже да грешам за викендов (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom