Земање стока или пари од работното место

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Незнам колку ќе му тропнат на врата од УЈП или колкави се казните, знам само дека последна земена плата ми е за Мај. Сопругата се породи во август, а јас немав сини картони, морав да платам приватно... Каде е државата и институциите, ми одбиваат придонеси, а неможам да ги користам средствата кој од мојата бруто плата одат во буџет/фзо... Ова е чудесен свет
Или можеби казната не е доволно висока, па така е последните година ипол, не само за мене туку за 300 вработени.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Или можеби казната не е доволно висока, па така е последните година ипол, не само за мене туку за 300 вработени.
Ај и ти пиши ми пп со фирмава :)
Висока е има казна за правно лице и за управител, сега со кризава да не дозволуваат да се пролонгира платата.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ако сам не си ги земиш парите, тешко да ги добиеш чим веќе почнале да каснат и се веќе зацапани во гадното.Сличен случај на твојов, во фирма со многу помал број вработени, плати неисплатени од март, работниците не се бунат да не ги отпуштел, бла бла...газдата со парите добиени од главниот (подизведувач е на поголема фирма) си ги чистел заостанатите сметки на фирмата...а да, во меѓувреме и се поднови со машини и кола на старо.И други случаи вакви постојат, ова ми е вака како највпечатлив.
Па сега ти види во каква ситуација би влегол со седење мирно.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Kako i da e jas na primer ako znam deka firmata nema dovolno sredstva za nov vraboten a ima rabota bi angaziral samo na dogovor privremeno i kraj so toa sto ke mu vetam na coekot deka ke si dobie pari.

E sega tuka ima edna druga rabota ke treba da bide profesionalen ako pocne da mi srka od medot ke go scopam.

Zatoa treba da se ima nekakov zakon nema gazda bez vraboteni nema zena bez maz i deca nema semejstvo bez stan ili kukja se e eden krug.

Tuka sme jasni mora da ima red i nekoj da bide popameten vo ovoj slucaj Drzavata od gazdata i rabotnikot.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
by the way dzabe ke go prijavuvam vo inspekcii
gazdava e blizok so vlasta odkoga sum vraboten eve 2 i pol godini nidna inspekcija nema da dojde da proveri kako raboti a ima neregularnosti 2ipolo godini nema doeno inspekcija vo firmava
Ne be taka pametno ce igras imas facebook pisi mu na ministerot spiro ristovski pa ce vidis rezultat dali nema da dojdat

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Ne be taka pametno ce igras imas facebook pisi mu na ministerot spiro ristovski pa ce vidis rezultat dali nema da dojdat
Спиро што не ги пуштил како што секаде идат редовно
да не е тој „газда“ од заштитените животни во Мк- па не смееле да го чепкаат 2 и кусур години?

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
by the way dzabe ke go prijavuvam vo inspekcii
gazdava e blizok so vlasta odkoga sum vraboten eve 2 i pol godini nidna inspekcija nema da dojde da proveri kako raboti a ima neregularnosti 2ipolo godini nema doeno inspekcija vo firmava
фирмата на татко ми немаше земено плата цели 9 месеци.И знаеш што бидна на крај? Кога после 300 пријавувања по инспекции и телевизии конечно дојде ујп да реагира? Ама баш ништо.Ако е врзан како што викаш сигурно не си само ти со неземени плати а тоа се бајаги пари.Почекај уште некое време ако не бива ништо отказ и кршење заби во вредност од 2 неисплатени плати (негде у темница),чисто за сатисфакција. Се надевам нема да има потреба од тоа и дека ќе бидеш исплатен.Поздрав
--- надополнето: 15 септември 2012 во 01:19 ---
Ај и ти пиши ми пп со фирмава :)
Висока е има казна за правно лице и за управител, сега со кризава да не дозволуваат да се пролонгира платата.
камо среќа да можеше нешто да се превземе.Ех бе,оваа државе е далеку од држава.Уште и крив ќе те напраат и ти ќе го јадеш зошто си ги побарал парите.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Тоа што не ти исплатил 2 плати, во никој случај не е оправдување за кражба. Ниту од правна гледна точка, ниту пак од етичка.
За етичката - те боли стап. Ама ти на крајот може да останеш ем без пари, ем да го наебеш за кражбата.

- Имаш еден куп правни лица на форумов кои ќе ти помогнат да ја истераш работава до крај на вистинскиот начин;
- Почни со време да си бараш друга работа;
- Ако изразиш желба, ќе ја избришеме темава. Не знам дали си свесен, ама воопшто не е во твоја корист јавно да најавуваш кражба. Подобро ти е да го објавиш името на фирмата тука;

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Тоа што не ти исплатил 2 плати, во никој случај не е оправдување за кражба. Ниту од правна гледна точка, ниту пак од етичка.
За етичката - те боли стап. Ама ти на крајот може да останеш ем без пари, ем да го наебеш за кражбата.

- Имаш еден куп правни лица на форумов кои ќе ти помогнат да ја истераш работава до крај на вистинскиот начин;
- Почни со време да си бараш друга работа;
- Ако изразиш желба, ќе ја избришеме темава. Не знам дали си свесен, ама воопшто не е во твоја корист јавно да најавуваш кражба. Подобро ти е да го објавиш името на фирмата тука;
Кражба ? Што зборуваш човеку каква кражба, кога некој ти должи пари и се обидуваш да си ги земеш парите што ти ги должи не е никаква кражба. Впрочем ако земе роба со која што тој е задолжен тој одговара за неа,доколку нешто и се случи на робата тој одговара за неа и газдата ке си бара пари за робата од него но пошто му должи плати фино лепо ке си се пребие, доколку работи со пари тој е задолжен за парите, ете ги изгубил му ги украле ке мора да ги надомести парите за кој што е одговорен во случајов со платите кој што треба да ги земе, од каде виде ти тука криминал па дури и кражба ?
Кражба е ако го обијам магацинот и на сила ја земам робата, кражба е ако влезам во канцеларија го претепам благајникот и на сила му одземам пари од каса,во ниеден случај не може да биде кражба на средства за кој што си ти задолжен и за кој што ти одговараш.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
камо среќа да можеше нешто да се превземе.Ех бе,оваа државе е далеку од држава.Уште и крив ќе те напраат и ти ќе го јадеш зошто си ги побарал парите.
УЈП дали верувате дека секој ден се на терен. И не само они туку и финансова и трудова, секој ден ги мерат улиците. Е сега некаде што се алергични да влезат тоа е со наредба. За такви фирми има претходна најава, инаку ако немаш никого секој ден си се на врата.
Најмногу се на мета сендвичари/бурекчилници и такви ствари, јас мислам дека проплакаа од контроли секој ден различна.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Која кражба си наплаќа човекот што му должат, и не само што е етички туку е исправно, парите се негови заработени.
А закони глупости не значи дека се што е законски морално дека е етично :icon_lol:.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
go prijaviv vo trudova inspekcija
i od tamu mi rekoa deka mozam slobodno da tuzam
megutoa nikako da ne se osmelam da si zemam pari od kasa ili roba bideejki e krazba
taka da sea ke poocekam da vidam so ke se desi i kolku raboti trudovata inspekcija

V

viktora

Гостин
Брате еден совет од мене и верувај нема да згрешиш.МАВАЈ АВАНТА!!!Само така можеш да си го вратиш своето.И јас пред некоја година налетав на еден таков и ме еба за петсто евра,па и мутав од горе ме правеше немал пари а тегне малборо и носи патики нови од сто евра.Зато бате мавај без жал за тие говеда само така.Што ти дојде при рака тоа носи дома.Ни УЈП ни бутур.Не напуштај додека не си испаднеш на свое.Само така можеш да се повратиш иначе отиде у була.Од мене толку ама ти размислиси најдобро си знаеш.
--- надополнето: 15 септември 2012 во 10:21 ---
go prijaviv vo trudova inspekcijai od tamu mi rekoa deka mozam slobodno da tuzammegutoa nikako da ne se osmelam da si zemam pari od kasa ili roba bideejki e krazbataka da sea ke poocekam da vidam so ke se desi i kolku raboti trudovata inspekcija
На колку си пријавен?Ако си на минималец за два месеци ти се двеста евра,но другите пари на рака што ти ги дава се на црно така да комотно можеш да се опростиш од нив.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
Брате еден совет од мене и верувај нема да згрешиш.МАВАЈ АВАНТА!!!Само така можеш да си го вратиш своето.И јас пред некоја година налетав на еден таков и ме еба за петсто евра,па и мутав од горе ме правеше немал пари а тегне малборо и носи патики нови од сто евра.Зато бате мавај без жал за тие говеда само така.Што ти дојде при рака тоа носи дома.Ни УЈП ни бутур.Не напуштај додека не си испаднеш на свое.Само така можеш да се повратиш иначе отиде у була.Од мене толку ама ти размислиси најдобро си знаеш.
--- надополнето: 15 септември 2012 во 10:21 ---
На колку си пријавен?Ако си на минималец за два месеци ти се двеста евра,но другите пари на рака што ти ги дава се на црно така да комотно можеш да се опростиш од нив.
nene site pari mi gi prefla na smetka cela plata mi e okolu 19000-20000 a tie sto mi legnuvaat na smetka se okolu 13000- 14000 zavisi od 3 smeni praznici i sl

V

viktora

Гостин
nene site pari mi gi prefla na smetka cela plata mi e okolu 19000-20000 a tie sto mi legnuvaat na smetka se okolu 13000- 14000 zavisi od 3 smeni praznici i sl
И јас бев пријавен и тие петсто евра требаа на картица да ми легнат,но и ден денес ги чекам.Но нашите закони ти се заебани доволно е некое правно лице да го советува што да прави и кој закон него го штити.Така бате АВАНТА!Пази само да не правиш апла пред сите.Ќути и бутај.Законски треба до 15 да ги добиеш на картица но тебе два месеца не ти префрлил.И не е лошо да си провериш дали си одјавен од фирма,за секој случај.

Kajgana Shop

На врв Bottom