Кочо Данај: Македонија ја чека или федерализација или поделба

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.997
Поени од реакции
83.375
Sto sakas da me prasas, dali sum Srbin? Da vo mene tece Srpska krv i dodeka e taka ke repliciram na pametnjakovici kako tebe sto mislejci deka sve znaat i pri toa ke kazat nesto sto ke navredat nekogo.Daleku se Srbite od Albancite veruj mi znam, mozebi e vreme i ti da pocnes da gi razlikuvas malku od malku lugeto.
Види чедо, и у мене тече малку српска крв, али тоа не значи дека треба да оправдувам злосторства на Срби.

Член од
7 септември 2012
Мислења
33
Поени од реакции
30
Види чедо, и у мене тече малку српска крв, али тоа не значи дека треба да оправдувам злосторства на Срби.

Ne e zbor za zlostorstva prijatele. Gi izednaci so albancite, nemoj taka ne e ubavo toa. A i sam se pravis Albanec vo toj slucaj.Sekoe dobro

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Македонија се движи кон федерализација уште од 2001. Сега стигнаа до фаза во која мора да се дејствува јавно и поагресивно, па почна да станува се поочигледно. Ништо ново не кажал Данај.
Ова што си го напишал ти и неколкумина пред тебе е точно.
И сега што правиме?
Некој предлог?
Ќе се бориме до крај тоа да не се случи?
Ако се бориме,тогаш што треба да направиме сега,не вчера,не утре,туку сега?
Знаејќи ја целокупната состојба и подршката што ја имаат ќе ни треба ли сојузник или ќе тераме сами во таа борба?
Има еден куп прашање на кој ќе треба да најдеме одговор,и тоа би требало да биде главна насока на оваа тема.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.285
Поени од реакции
26.164
Ова што си го напишал ти и неколкумина пред тебе е точно.
И сега што правиме?
Некој предлог?
Ќе се бориме до крај тоа да не се случи?
Ако се бориме,тогаш што треба да направиме сега,не вчера,не утре,туку сега?
Знаејќи ја целокупната состојба и подршката што ја имаат ќе ни треба ли сојузник или ќе тераме сами во таа борба?
Има еден куп прашање на кој ќе треба да најдеме одговор,и тоа би требало да биде главна насока на оваа тема.
Ако се бориме (гледајќи го менталитетот на народов, па и на лидерите, не сум најубеден дека би го направиле тоа) прва работа што треба да ја направиме е да најдеме моќен сојузник. Единствен таков можен е Русија. А, за нив и не сум баш сигурен дали би сакале искрено да не поддржат. Сами ќе изгубиме убедливо. Ама и таков пораз е подостоинствен и подобра солуција отколку мирно предавање.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Ако се бориме (гледајќи го менталитетот на народов, па и на лидерите, не сум најубеден дека би го направиле тоа) прва работа што треба да ја направиме е да најдеме моќен сојузник. Единствен таков можен е Русија. А, за нив и не сум баш сигурен дали би сакале искрено да не поддржат. Сами ќе изгубиме убедливо. Ама и таков пораз е подостоинствен и подобра солуција отколку мирно предавање.
Пријателе прво и основно е дека кај нас треба да се расчисти со божемната дилема дали западњаците и албанците ќе сакаат да направат голема албанија.
Кога веќе ја расчистивме таа работа,тогаш мора да се подотвуваме за одбрана на Македонија.
Никој нема да дојде да ни ја брани татковината освен ние самите,и таа дилема треба да се расчисти.
Кога веќе ќе се браниме тогаш треба во таа одбрана да пронајдеме што е можно повеќе сојузници кој нема да дојдат за бели очи,туку за да ни помогнат ќе треба да излеземе со понуда за нив во која ќе се содржат и нивните интереси.
Тоа едната варијанта.
Второ е да бидеме сервилни кон западот со надеж дека ќе имаат барем малку милост кон нас т.е. да бидеме колаборационисти и да глумиме кооперативност со нив,чекајќи еден ден поволен момент.
Овие прашања се стратешки,
Нашиве политичари се определиле сега-засега за вторава варијанта(што мене лично не ме бендисува)ама мора да се каже дека и таа е легитимна а најважно од се е која ќе донесе подобри резултати.
Ако се определеима за првата варијанта тогаш единствен можен сојузник од големтите сили би можел да ни биде Русија која е во сојуз со Кина,ама тоа се веќе прашања кои ќе серешаваат кога ние ќе се определиме за тоа.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Албанците овој пат ќе бидат поразени доколку има војна пак заради нив.. Не верувам САД и НАТО да им помагат на албанците при евентуална голема војна на Балканот. Американците тоа што го бараа си го добија и во Македонија и во Косово, плус сега се зафатени со Сирија и ИРан,така да не верувам дека албанците имаат некакви шанси за помош,а иначе јас сум убеден дека Македонија ќе добие логистика од Србија,Бугарија па дури и од непријателска Грција,при евентуална војна против албанците..

Kajgana Shop

На врв Bottom