а ако е келнер?Ако келнерката има добри цицки, ако е фина и ако имам пари за џиткање-да. Иначе тешко.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
а ако е келнер?Ако келнерката има добри цицки, ако е фина и ако имам пари за џиткање-да. Иначе тешко.
Не споредувајте со америка.. Таму земаат по 500 евра неделно туку месецот едвај 200 евра ги земаш.. Ретки се тие што оставаат бакшиш..
Имаше пред некоја недела во викендно издание на Вест убава статија за бакшижи, колку оставале славните личности во Скопје за работниците во хотел итн. Заклучокот беше дека странците претежно давале солидни бакшиш, не претерани уба работа, ама сепак. А Македонците бизнисмени итн. ретко па на странците им викале помалку да даваат доста им било. Така некако беше артикелот. Е сега мојот став е дека бакшиш си е плус, барем во Европа/Македонија. Е сега ко ќе сум на една пијачка да речам на кафе а тоа ме чини 40МКД да му оставам на келнерот 10МКД може да ми се тутне па затоа најчесто не давам ко ќе пијам, едино ако има поголема сметка со поќе души итн. Ако сум некаде на јадејне давам претежно, зависит нормално од услугата ама тука не гледам на %. На Пример сметката да е 580 МКД би дал 650МКД не се нешто многу тоа ми е јасно ама пак ќе речам подобро ништо. На пример во Германија да пијам кафе 2,30ЕУР па ќе му дадам 2,50ЕУР рамно му давам и благодарни се, ти посакуваат добар ден и пријатно. Е така треба, ако тоа се само 12МКД но од сите гости да собере по толку ќе му се собере добра сума на крајот на денот.
а доколку те опслужува некоја келнеруша разбацана ?ондак?
![]()
ПС
дали го имаш гледано филмот It could happen to you ?
посебно ако се „надарени“Го немам гледано, ама докажано е дека мажите на девојки конобарки повеќе бакшиш им оставаат, посебно ако се љубезни во услугата![]()
а што келнерите и таксистите не работат за плата?Оставам бакшиш в такси и на келнерите. Клајте се на нивно место и размислете како е некој да ве служи и на крај ни денар да не му остајш, мислам срамота е. Нема да се осиромашите ако остајте некој денар, битно е вниманието!
сум оставал пари по продавници ситни од причина да не ми тропаат по џепови. ама продавачката те вози кај шо ќе ти прдни тебе, или па продавачката те служи по кафани?а што келнерите и таксистите не работат за плата?
зошто не им оставаш бакшиш на продавачките во маркетите? што се тие поразлични од таксистите или келнерите