- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
Во 18 кај Порта Македонија - ќе се видиме....конечно ќе присуствувам . Се ми се погодуваше обврски да имам.
Собирањето си е кај порта Македонија ??
--- надополнето: 4 септември 2012 во 17:32 ---
Воопшто не е мизерна бројка. 250 души е речиси еден воен батаљон. Со овие протести сакаме да избркаме 5 регулатори. Нема смисол за 5 души да се собираме 500 илјади. Ако се собереме многу регулаторите уште ќе испаднат маченици...Денеска во Куманово се собраа околу 250 граѓани. Од нив само 20-тина млади, а останатите пензионери и стечајци. Мизерна бројка, ако се земе во предвид дека поскапувањата ги засегаат сите слоеви на општествената пирамида. Туку зборот ми беше.
Младината е стожер на промените. Гоце Делчев во своите дваесети години беше водач и организатор на македонското револуционерно движење. Стив Наумов на свои 22 години загина во борба против фашистичкиот окупатор. Јан Палах, студент на филозофија од Прага, се самозапали во протест на инвазијата врз Чехословачка од страна на земјите на Варшавскиот пакт. Слава им. Си го дадоа животот за едно подобро утре.
Што имаме ние? Аморфна младина од чија усна излегува дефетизам и апатија. Колективна анестезија. Исклучен мозок, вклучен компјутер и телевизор.
Се пражувам дали небото ни е лимитот со вакви освестени индивидуи? Дали зборот иднина значи воопшто нешто?
Здраво млади. Каде сте? Во глувчешка дупка?
Во главата ми одѕвонуваат зборовите на Мартин Лутер Кинг: „Our generation will have to repent not only the words and acts of the children of darkness but also for the fears and apathy of the children of light.“