Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

В

Вештерот

Гостин
Ова само личи на филозофија на некој кој има желба да работи со пари... нешто како берза... трговија.. ова она.. шлепер овде - шлепер онде. Немаш економија и стопанство, се гради со генерации... а ти чекаш сега за да после 20-30 години превземете а пошто така сте биле така работливи и знаете шо треба - одма ќе сте направвеле?!!? хаха
дечиња златни..
Историјата ќе ни суди кој бил подобар, а кој послаб.
(оф д рекорд: Сепак признај и ти на исти финти паѓаше на мои години.)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кое самоиницијативно бе.

Перење мозок дека ако никој не отиде од секое семејство е срамота за семејстовот.Тоа е самоиницијативно?

Материјалите за градба да не беа самоиницијативни,или пак смештајот и храната на работниците?

Да ако под самоиницијативно подразбираш "Ќе ви одбиваме по некој % од вашата плата а вие можете само да ќутите и си ги пратите децата да го градат" .

Али зошто збориш многу за самоиницјативно дојди кај мене во населба и пред зграда да видиш што прави самоиницјативноста.

Од фудбалско теренче со рефрлектори,до наши приватни убави бандери,до цвекиња,дрва и фонтани,клупи и тоа без ни еден денар од општината уствари само казни даваат и доаѓаат да се караат дека сме трошеле многу вода и сме граделе незаконски.

Кај мене секој дуќан е издаден,дури има и неколку работилници со вработени,приватна лекарка,аптека.школо за странски јазици и уметничко студио за мали деца да учат и цело време врви народ дека е се средено.

.
.
Те лажат капиталистите, јас никогаш не сум бил на акција нуту имав желба ниту тоа на било кој начин некогаш сум го сетил како нешто страмно и непријатно. Од цело мое друштво а бевме тие средношколски денови можеби 20-30 што редовно се дружевме само еден ојде на акција и тоа една година, бевме да го испратиме на автобус. И тој после тоа не беше ништо повеќе од нас ниту споменуваше некој со гордост дека ете тој бил. Едноставно сакал и отишол, ни страмно во тоа немаше а ни нешто херојско. Али ти не си бил таму и не го знаеш тоа туку се потпираш на прикаски и рекла казала. Те лажат дека удбашки тројки патролирале пред цркви и дека забележувале кое семејство одело поредовно в црква и после ноќе му иделе и ги колеле и гизакопувале а после ширеле муабет дека то семејство се иселило во америка или аустраклија и дека во амбасади во америка и аустралија имало агенти на удба кои пипшувале лажни писма демек од тие иселените а у ствари тие сите заклани........
Ич бе не се плаши од СФРЈ, беа убави мирни времиња, музики забави, храна, работа, школство, здравство, станбено.... Ти се плашиш од еден убав период во историјата на Македонија!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Истото може и да се тврди за религијата, ако го разбрав членот кој те посочи.
Во Саудиска Арабија иако е теократија, благосостојбата на луѓето е подобра од 90% од светот. Може некој ко тебе, кој не ги зема општите околности во кои опстојувала југославија, да рече дека резултатите за тоа што се живеело подобро во Југославија е затоа што имало социјализам и братство единство, а не затоа што Југославија била во политичко опкружување во кое била.

Значи, да ги занемариме сите околности и да гледаме каде подобро се живее, тоа ли е целта на твоето пишување?

Затоа можеме да кажеме по твојата логика дека СА е богата затоа што веруваат во Алах и тоа верување им донело просперитет.
И Катар и Норвешка се богати затоа што првите веруваат во Алах, а вторите се атеисти. Не можеш да вадиш заклучок игнорирајќи ги другите услови, во случаиве нафтата, во случајот на Југославија, играњето меѓу двата блока.
Што е тоа исто што може да се тврди и за религијата?!?!
Која е таа моја логика според која СА била богата затоа што луѓето верувале во Алах?
Живо сум заинтересиран како доаѓаш до овие заклучоци.

Целта на моето пишување, инаку, е да одговорам на прашањето кое е поставено во насловот на темата. Тоа е целта на форумот, нели? Чудесно е како некои членови имаат проблем да разберат за што се дискутира. Може е школо, може е нешто друго во прашање... шо знам!?

Ајде уште еднаш: Овде (на темава) не се зборува за економски модели. Не се зборува за идеолошки матрици. Не збориме за тоа кому што украле партизаните или зошто некој бил на Голи Оток.

Муабетот на оваа тема се врти околу тоа дали истиов овој народ живее боље денес или живеел боље пред 30 години во СФРЈ.

Религии, идеологии, семејни фрустрации и малоумни закани се водат под оф-топичарење.

Разбираш?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Следниот пат кога ќе читаш внимавај на целата мисловна целина. Доста е важно ако сакаш да разбереш што сакал да каже авторот,а да не се донесат погрешни заклучоци. Сеа гледам дека има потреба да си го објаснам постов.

Целта ми беше да укажам на погрешната перцепција која ја имаш за локацијата, респореденоста и начинот на концентрација на компании во СФРЈ.
Читајќи го овој твој пост, излегува дека после распадот земјите договорно ги делеле ресурсите(Пред се компаниите)

А факт е дека таква поделба не ни постоела, ниту е физички изводлива. Компаниите кои постоеле во рамките на Словенија(Сојузна република Словенија), пак останале во Словенија(Република Словенија). Исто и за Македонија. Што имало за време на СФРЈ тоа останало непосредно по распадот.
Дали ти е појасен мојот пост или да објаснувам како на дете од 5 години?
Под наследиле се разбира што се изградило на нивна територија на секоја од земјите на поранешна Југославија и како фабрики и како инфраструктура и што тука не ти е јасно или треба како 2 годишно дете да ти објаснувам. Многу нормално дека нема да ја парчат gorenje на делови па еве едно машинче тебе едно мене, поентата беше дека за тој период од пола век со ист број на жители како кај нас им изградија подобри фабрики повеќе пари се вложија во инфраструктура, за разлика од Македонија, а исто број на жители имаат , дека Македонија беше во рамките на Југославија дискирминирана. ако не го разбираш постов не дебатирам со тебе на оваа тема повеќе не знам што не можеп да сфатиш во терминот наследила.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
1.Gorenje Founded 1950

http://en.wikipedia.org/wiki/Gorenje

2.Iskra

Iskra ("Spark") was an electronic equipment manufacturer in Yugoslavia, established on March 8, 1946 in Kranj, Slovenia

3.Union Petrol Founded 1945

http://en.wikipedia.org/wiki/Petrol_Group

Ајде која е големата Словенска индустрија пред Југославија ?

И да ја имало знаеш што се деси со Српската воена индустрија ( зошто само они и ја имаа пред Втората Светска Војна ) ?

Беше префрлена во Хрватска и Босна да се развое нивната индустрија.
Абе се ОК, ама тоа е во Словенија, направено од Словенци.Јес да биле користени ресурси од Југославија, ама и овде биле.Овде патиштата, браните, мостовите од тоа време се. (Железницата е друга приказна, најголем дел е изградена за Турско време од Французите.)
И самата Словенија е една од поразвиените земји во Кралството СХС, ако бараме некако в историски континуитет.
Побога 400 години биле со Австријците, работеле во рамките на едно релативно капиталистичко општество, додека ние сме биле заглавени во спахиско-тимарски систем.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Под наследиле се разбира што се изградило на нивна територија на секоја од земјите на поранешна Југославија и како фабрики и како инфраструктура и што тука не ти е јасно или треба како 2 годишно дете да ти објаснувам. Многу нормално дека нема да ја парчат gorenje на делови па еве едно машинче тебе едно мене, поентата беше дека за тој период од пола век со ист број на жители како кај нас им изградија подобри фабрики повеќе пари се вложија во инфраструктура, за разлика од Македонија, а исто број на жители имаат , дека Македонија беше во рамките на Југославија дискирминирана. ако не го разбираш постов не дебатирам со тебе на оваа тема повеќе не знам што не можеп да сфатиш во терминот наследила.
:pos:
Абе до утре да пишуваш ништо не го менува фактот дека за време на СФРЈ поубаво се живеело, на темава не станува збор што е градено каде е градено зашто е градено ( иако многу повфеќе е тогаш направено отколку сега ) значи станува збор за тоа кога се живеело поубаво кога му било подобро на обичниот смртник, е сега ако тврдиш дека денес му е поубаво на 90 % од населението и поубаво живее треба да си малоумен.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
:pos:
Абе до утре да пишуваш ништо не го менува фактот дека за време на СФРЈ поубаво се живеело, на темава не станува збор што е градено каде е градено зашто е градено ( иако многу повфеќе е тогаш направено отколку сега ) значи станува збор за тоа кога се живеело поубаво кога му било подобро на обичниот смртник, е сега ако тврдиш дека денес му е поубаво на 90 % од населението и поубаво живее треба да си малоумен.
Tatko mi na vremeto pravel i preku 100 marki dnevno na taksi,i toa so samo 6 saata dnevno.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Те лажат капиталистите, јас никогаш не сум бил на акција нуту имав желба ниту тоа на било кој начин некогаш сум го сетил како нешто страмно и непријатно. Од цело мое друштво а бевме тие средношколски денови можеби 20-30 што редовно се дружевме само еден ојде на акција и тоа една година, бевме да го испратиме на автобус. И тој после тоа не беше ништо повеќе од нас ниту споменуваше некој со гордост дека ете тој бил. Едноставно сакал и отишол, ни страмно во тоа немаше а ни нешто херојско. Али ти не си бил таму и не го знаеш тоа туку се потпираш на прикаски и рекла казала. Те лажат дека удбашки тројки патролирале пред цркви и дека забележувале кое семејство одело поредовно в црква и после ноќе му иделе и ги колеле и гизакопувале а после ширеле муабет дека то семејство се иселило во америка или аустраклија и дека во амбасади во америка и аустралија имало агенти на удба кои пипшувале лажни писма демек од тие иселените а у ствари тие сите заклани........
Ич бе не се плаши од СФРЈ, беа убави мирни времиња, музики забави, храна, работа, школство, здравство, станбено.... Ти се плашиш од еден убав период во историјата на Македонија!
Си го згрешил човекот.

Кај мене комунистите украдоа се.

Од тие малку те што ја преживеаа втората светска војна скоро сите имаат завршено во затворите по кале и по куманово со години.Секако се додека нивните мајки не продадат се на комунистите за ситни пари и не им ги дадат куќите на новите "владетели" .

И не ми кажувај многу од што треба да се плашам а што не."Најубав период за Македонија" :pos: да ако си паразитско гомно.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Тоа не е наследиле. Тоа е изградиле, направиле, издигнале. Да Југословенски пари биле искористени, ама со причина е тоа градено таму. Постоењето на конкурентна предност во одност на другите републики. Пред се know-how, know-why, локациона и бизнис поврзаност. И дај објасни ми како тоа само Македонија била дискриминирана во рамките на СФРЈ. Ама онака како на 2 годишно дете.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Tatko mi na vremeto pravel i preku 100 marki dnevno na taksi,i toa so samo 6 saata dnevno.
И денеска некој татковци за 6 саати заработуваат по 100 евра , не е тоа мерило се е индивидуално. Социјализам е општество за паразити каде што успешните се казнуваат на сметка на паразитите, земјите со најголем стандард и со најголема благосостојба се капиталистичките земји, капитализам не се прави за 20 години а не особено со политичари комунисти и членови на Комунистичка Партија на Македонија и после еден месец се ребрендираат во Социјал Демократска сојуз........ а истите луѓе и ти очекуваш во закоравени комунисти што немаат поим од капитализам што го пцуеле цел живот дека тебе ќе ти дадат да ги почуствуваш благодетите од капитализмот не ме заебавај не биди наивен, да не не водеа такви фаци нашата држава денес во Македонија ќе имаше повисок стандард и од Југославија. Ако се инвестира во Македонија со нешто поголемо и зголемено темпо од ова денес Македонија може за 10 години да има подобар стандард од времето на поранешна Југославија.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ова само личи на филозофија на некој кој има желба да работи со пари... нешто како берза... трговија.. ова она.. шлепер овде - шлепер онде. Немаш економија и стопанство, се гради со генерации... а ти чекаш сега за да после 20-30 години превземете а пошто така сте биле така работливи и знаете шо треба - одма ќе сте направвеле?!!? хаха
дечиња златни..
Taтко ми работеше во МЗТ во погон кој произведуваше делови за руски тенкови виде нема надеж за погонот и си побара веднаш да биде прогласен за технолошки вишок. Си зема отпремнина и си отвори фирма за производство на храна. Мајка ми исто во Железара си даде отказ и си отвори фирма од финански услуги. Двете фирми работат уште и ОК се. Тетка ми си отвори приватна ординација во 1993 (уште работи) тетин ми си отвори дуќан (некој глупости) после го затвори и си најде државна работа. Стриков ми и Стринами си дадоа исто откази од градежна фирма и си отворија своја фирма од истата област сега незнаат колку куќи и пари имаат. Јас брат ми и сестра ми сите во странство се школувалме. Некој се тука во МК и работат во бизнисот некој се сеуште во странство. И после во СФРЈ подобро се живееле...за кого како.
Капитализмот е ОК малку е понесигурно ама можностите се далеку поголеми.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Нема што ние да се собираме и да пееме за маршалот. Невидливата рака на пазарот ќе ја заврши сама таа работа по пазарна цена при која има еквилибриум помеѓу побарувачката и понудата. Ќе се изгради точно тоа што му треба на пазарот, а не непотребни глупости да се удираме во гради. И денес сме далеку од пазарна економија и капитализам тоа е факт. Но ќе дојде и тоа време. Затоа ти напишав дека ќе сме не само поработливи туку и поефективни и попродуктивни.
СФРЈ (ФНРЈ) се стаи на здрави нозе во првите 15 години. Независна македонија во првите 20 се раскрчми и испоискраде.

„Не липши магарче до зелене траве“ ти е постов. Кур ќе дое тоа време. Со јавна администрација ко нашава, ни три века не не вадат од гомна. Ама тоа ти е: глуп и неписмен народ - банкротирана држава. Независно од економскиот модел.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.315
скоро сите имаат завршено во затворите ...
штета никој не води евиденција колкумина се "удавиле" у кофа или се "самоубиле". Мешате периоди кога сме имале упади од чети, од башибозук, од странски агентури, кога на албанско јгуословенска граница за 10 години имало над 650 инциденти и убиства на граничари, кога е вршен притисок од СССР на границите на Варшавскиот пакт, истовремено негде со инциденти над Словенија (или Хрватска) со прелети од авионите на зап. сили...прочитајте малку во какви услови опстојувала федерацијата.

Тогаш барем Македонија не ја воделе лица кои се бореле против уставниот поредок (т.н. учк) и граѓаните, тогаш иредентата лежеше затвор. Ниту граѓанинот не се плашел ради меѓунационални инциденти да го пушти своето дете на школо. Ниту да го отпишува од школо заради смена на името на школото...ама тогаш бевме држава

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
И денеска некој татковци за 6 саати заработуваат по 100 евра , не е тоа мерило се е индивидуално. Социјализам е општество за паразити каде што успешните се казнуваат на сметка на паразитите, земјите со најголем стандард и со најголема благосостојба се капиталистичките земји, капитализам не се прави за 20 години а не особено со политичари комунисти и членови на Комунистичка Партија на Македонија и после еден месец се ребрендираат во Социјал Демократска сојуз........ а истите луѓе и ти очекуваш во закоравени комунисти што немаат поим од капитализам што го пцуеле цел живот дека тебе ќе ти дадат да ги почуствуваш благодетите од капитализмот не ме заебавај не биди наивен, да не не водеа такви фаци нашата држава денес во Македонија ќе имаше повисок стандард и од Југославија. Ако се инвестира во Македонија со нешто поголемо и зголемено темпо од ова денес Македонија може за 10 години да има подобар стандард од времето на поранешна Југославија.
Ако те разбирам што пишуваш, аргументот ти е нешто отприлика овака (поправи ме ако грешам):

Јес да сега во Македонија е посрање отколку што ни беше во СФРЈ, АМА кога Македонија би била економски и политички појака, тогаш во Македонија би се живеело подобро него што се живееше во СФРЈ.

Дали е ова твојот аргумент?

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Dedo mi so edna ebana plata vo PTT izrasna,skoluva 4 deca,odmor sekoe leto,plus 2 kuki izgradi.
Tatko mi kako navedov,po 100 marki dnevno bre pravel na taksi,,,neka dojde sega eden taksista vo celava drzava neka kaze kolku treba da raboti za taa dnevnica,imalo milion raboti koi si mozel da pravis vo togasno vreme da zarabotis,sega treba da zavrsam fakultet i da cekam rabota od drzavata za 300 evra da rabotam.Togas ulicniot fakultet bese majka za pravenje pari,samo malku kliker i gotova rabota.
Sega i da sakas da gi pravis tie raboti ne mozes zatoa sto drzavniot sistem ne ti go ovozmozuva toa a so samoto toa i narodot nema pari taka da site tie raboti pagaat vo voda.
Razlika od porano i sega e sto togas bez visoko obrazovanie pa duri i bez sredno pak si mozel da prosperiras,a sega vo poveketo slucaevi ni fakultet ne te spasuva.

Kajgana Shop

На врв Bottom