Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Секој ден ова ќе го јадеш?
Заборавив да напоменам дека може да се менуваат намирниците, пример наместо компир може ориз, зеленчукот може да се менува, исто и овошјето само калориите да се задржат. Стекот може да се замени со говедско, туната со пастрмка итн

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Долго време планирам да се средам се ќе почнам па ќе се откажам после неколку дена ама сега цврсто решив да го скинам целото сало :)

Со консултација на чичко гугл израчунав дека идеален калориски внес би ми бил 1500 калории дневно за да слабеам здраво. клик

Составив диета, па сакам да се консултирам со поискусните (што би додале/одзеле).

Ако има и други заинтересирани за слбаеење во овој период бујрум, заедно е поинтересно :)

ДИЕТА:

појадок
- 2 јајца - 180 калории (понатаму К)
- 1 компир (варен) - 160К
- 1 домат - 20К
ВКУПНО 360К

оброк
- 1 банана - 105К

ручек
- 1 туна 80г со масло - 190К
- 1 кромид (измешан со туната) - 50к
- 1 компир (варен) - 160к
ВКУПНО 400К

оброк
- 30 грама кикирики/бадеми - 160К

вечера
- 1 парче стек 100г - 180К
- 1 компир (варен) - 160К
- зелена салата - 50к
ВКУПНО 390К

СЕ ВКУПНО 1415К
Со тоа што ако се внесе и по некое сокче или овошје ќе дојдете до 1500К

Оваа диета е за слабо активни особи, ако спортувате, добро е после тренинг да внесете енергетски оброк (има од виталиа)

Мои информации:
173цм висина
83 кг тежина
26 години

ЦЕЛ
70тина КГ
Ти си мн сличен со мене ко така кај мене 174 цм висина, 79 кг моментална тежина 20 години. Вака имам уште 15 дена додека да почнам, чекам да отидам скопје и да го направам планот (според јадењето во студентскиот да не фрлам дополнителни пари и да готвам самиот), инаку јас планирам да внесувам по 1500 калории, а да правам два тренинзи. Го правев тоа пред две недели, ама имам многу и физичка работа и за 8 дена скинав 3 кг.
Немам уште направено план за исхрана а ако ти врши работа еве го тренингот
Наутро околу 5 часот станувам и пијам минерална вода (во неа исцедени 3 лимони на 1,5 литар), на гладно и одам на трчање. Еден ден трчам околу 6 км, а друг ден пак спринтови по 150-250м (ми се собира се на се околу 2,5-3 км зависи колку имам сила спринтови).
Навечер вежбам уште еден тренинг и тоа:
1 Ден гради и трицепс разбој (домашна изработка), склекови 4 различни врсти и спартанс, по 3 серии од секоја со по 40-30-25 повторувања само од спартанс 25-20-15, и стомачни од п90х., за трицепс правам вежби со своја тежина и со два еднорачни едниот (12кг другиот 17)
2Ден. Грб -Бицепс
вратило, правам 3 различни вежби на вратило по 3 серии 10-8-(4 до пет последна)
бицепсот го вежбам со еднорачните
и истиот ден скокам на јаже и удирам на вреќа боксерска(20 мин без престан на вреќата, после тоа јаже и пак вреќа 10 мин).
3.Ден одмор
Вака повторувам веќе 8ми ден за 8 дена имам симнато скоро 3 кг, ама внесувам многу малку калории (од 1200-1500).
Инаку ако сакаш да си составиш малку поразновидна исхрана отвори го планот за исхрана од п90х, таму имаш по денови и по оброци со пресметани калории. Јас се хранев така ако има таму пр. 6 белки од јајца, 50 гр сирење и нз зеленчук и прават 300 калории, а дневно се собираат преку оброците се на се 2000 калории јас ги намалував количините и некои скапи продукти ги заменував со други слични по нутритивна вредност на нив.
Со Лесно додека си на диетава оти знам како е да ти се јади да ти се плачи, ама кога се мора се мора да се издржи, за пола месец ќе се челичам и јас :)

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
И јас планирам да почнам со комбинација диета-теретана, и интересно изгледа оваа твоја диета но секој ден исто да се јаде :confused:
Погрешен избор ќе ти биде ваква диета плус теретана. Често при диети се губи на тежина на сметка на мускулите, а не мастите. Така да можно е да не го постигнеш посакуваниот резултат

Читни го ова http://www.burnthefat.com/ , книгата можеш на pirate bay да ја најдеш. Ја немам прочитано(само онака разлистано) затоа што не ни имам некоја потреба, а ниту време, меѓутоа ми се чини ко да знае типот што збори и што сака да каже.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Напомена дека диетата е за слабо активни особи, иначе 1500 калории се малце ако се посетува теретана, тогаш ќе треба околу 1800 како и што споменав +1 енергетски оброк.
Ти си мн сличен со мене ко така кај мене 174 цм висина, 79 кг моментална тежина 20 години. Вака имам уште 15 дена додека да почнам, чекам да отидам скопје и да го направам планот (според јадењето во студентскиот да не фрлам дополнителни пари и да готвам самиот), инаку јас планирам да внесувам по 1500 калории, а да правам два тренинзи. Го правев тоа пред две недели, ама имам многу и физичка работа и за 8 дена скинав 3 кг.
Немам уште направено план за исхрана а ако ти врши работа еве го тренингот
Наутро околу 5 часот станувам и пијам минерална вода (во неа исцедени 3 лимони на 1,5 литар), на гладно и одам на трчање. Еден ден трчам околу 6 км, а друг ден пак спринтови по 150-250м (ми се собира се на се околу 2,5-3 км зависи колку имам сила спринтови).
Навечер вежбам уште еден тренинг и тоа:
1 Ден гради и трицепс разбој (домашна изработка), склекови 4 различни врсти и спартанс, по 3 серии од секоја со по 40-30-25 повторувања само од спартанс 25-20-15, и стомачни од п90х., за трицепс правам вежби со своја тежина и со два еднорачни едниот (12кг другиот 17)
2Ден. Грб -Бицепс
вратило, правам 3 различни вежби на вратило по 3 серии 10-8-(4 до пет последна)
бицепсот го вежбам со еднорачните
и истиот ден скокам на јаже и удирам на вреќа боксерска(20 мин без престан на вреќата, после тоа јаже и пак вреќа 10 мин).
3.Ден одмор
Вака повторувам веќе 8ми ден за 8 дена имам симнато скоро 3 кг, ама внесувам многу малку калории (од 1200-1500).
Инаку ако сакаш да си составиш малку поразновидна исхрана отвори го планот за исхрана од п90х, таму имаш по денови и по оброци со пресметани калории. Јас се хранев така ако има таму пр. 6 белки од јајца, 50 гр сирење и нз зеленчук и прават 300 калории, а дневно се собираат преку оброците се на се 2000 калории јас ги намалував количините и некои скапи продукти ги заменував со други слични по нутритивна вредност на нив.
Со Лесно додека си на диетава оти знам како е да ти се јади да ти се плачи, ама кога се мора се мора да се издржи, за пола месец ќе се челичам и јас :)
Малце ти се напорни тренинзите, јас планирам да продолжам во теретана (правам пауза 2-3 месеца) за месец дена, кога ќе влезам во шема со диетава, така да ќе продолжам со горе долу 1500 калории ~+200К со тоа што би требало да имам скинато 2-3кг.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Тоа што за неколку дена губите по 2-3кг не е затоа што стварно слабеете туку затоа што го имате изгорено скоро целиот гликоген складиран во мускулите и црниот дроб.

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Освен додека одам во теретана чучњевите што ги правам, не планирам да вежбам нозе повеќе, бидејќи сум како тип на човек Endomorph, со многу малку време на вежбање стигнав да дигам големи тежини на нозе, и нозете ми се стварно големи, поголем дел од мускулната маса на телото ми е на нозете, многу побавно ми растат мускулите на рацете и рамената, а многу брзо нозете. Лично не сакам големи нозе целта со која вежбам ми е да се исчистам на максимум и после тоа да одам на мускулна маса колку за секси тело, не сакам да бидам многу голем туку добро дефиниран со солидна мускулна маса.

http://www.lazarangelov.com/gallery

MajMyH

Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Тоа што за неколку дена губите по 2-3кг не е затоа што стварно слабеете туку затоа што го имате изгорено скоро целиот гликоген складиран во мускулите и црниот дроб.
Тоа да во ред али јас предходно за нецели 3 месеци стигнав од 98 кг на 78 и тогаш го изгорев само гликогенот ?:)
Незнам колку се здрави моите начини за слабеење, но една мака имам што ми е многу напорен факултетот и што на лето мора да работам две смени за да се издржувам на факултет, инаку со средена исхрана 5 оброци на ден, средени калории и два тренинзи на ден со максимално исцрпување нема шанса да не се топи салото. Можеби со толку мал внес на калории одат и мускулите али јбг то е то, сватив едно дека многу подобро е да почни да гради мускул човек кога е слаб (чист да нема висок % на телесни масти) од дебел, јас одев 14 месеци скоро во теретана и вежбав строго за маса и од то што бев дебел со мускулната маса што ја кренав изгледав како шифоњер, зато само прво стопи сало после оди на мускул.
--- надополнето: 30 август 2012 во 16:03 ---
Напомена дека диетата е за слабо активни особи, иначе 1500 калории се малце ако се посетува теретана, тогаш ќе треба околу 1800 како и што споменав +1 енергетски оброк.

Малце ти се напорни тренинзите, јас планирам да продолжам во теретана (правам пауза 2-3 месеца) за месец дена, кога ќе влезам во шема со диетава, така да ќе продолжам со горе долу 1500 калории ~+200К со тоа што би требало да имам скинато 2-3кг.
Мој совет додека е топло трчај, скокај на јаже, склекови, вратило многу подобро е така верувај од искуство јас одев во теретана додека слабеев тие 3 месеци и само што плаќав, и се врткав околу справите, за 3 месеци тогаш не покачив на мускул. Еве сум и јас во многу слична ситуација како тебе, парите кои ќе треба да ги давам во теретаната ги давам сега се подготвувам за крај на Октомври земам суплементи. Вежбај вака, штеди си пари за исхрана, суплементи и теретана кога ќе стопиш сало да крениш малку на мускулна маса и да добиеш подобар изглед, со вежбите кои ти ги спомнав ќе добиеш цврстина за кога ќе отидеш во теретана да не почнуваш на секоја вежба од почеток, па месец дена да го навикнуваш мускулот со мали тежини туку ќе можиш да почниш со нормални тренинзи. Тоа е совет од мене, понатаму си е твое јас ќе работам како што ти спомнав погоре, што истопам до средина-крај на Октомври (зависи од времето надвор кога ќе залади мн да не се вежба)истопам,, после тоа теретана со тренинзи за маса и кардио преку еден ден.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Тоа да во ред али јас предходно за нецели 3 месеци стигнав од 98 кг на 78 и тогаш го изгорев само гликогенот ?:)
Незнам колку се здрави моите начини за слабеење, но една мака имам што ми е многу напорен факултетот и што на лето мора да работам две смени за да се издржувам на факултет, инаку со средена исхрана 5 оброци на ден, средени калории и два тренинзи на ден со максимално исцрпување нема шанса да не се топи салото. Можеби со толку мал внес на калории одат и мускулите али јбг то е то, сватив едно дека многу подобро е да почни да гради мускул човек кога е слаб (чист да нема висок % на телесни масти) од дебел, јас одев 14 месеци скоро во теретана и вежбав строго за маса и од то што бев дебел со мускулната маса што ја кренав изгледав како шифоњер, зато само прво стопи сало после оди на мускул.
--- надополнето: 30 август 2012 во 16:03 ---

Мој совет додека е топло трчај, скокај на јаже, склекови, вратило многу подобро е така верувај од искуство јас одев во теретана додека слабеев тие 3 месеци и само што плаќав, и се врткав околу справите, за 3 месеци тогаш не покачив на мускул. Еве сум и јас во многу слична ситуација како тебе, парите кои ќе треба да ги давам во теретаната ги давам сега се подготвувам за крај на Октомври земам суплементи. Вежбај вака, штеди си пари за исхрана, суплементи и теретана кога ќе стопиш сало да крениш малку на мускулна маса и да добиеш подобар изглед, со вежбите кои ти ги спомнав ќе добиеш цврстина за кога ќе отидеш во теретана да не почнуваш на секоја вежба од почеток, па месец дена да го навикнуваш мускулот со мали тежини туку ќе можиш да почниш со нормални тренинзи. Тоа е совет од мене, понатаму си е твое јас ќе работам како што ти спомнав погоре, што истопам до средина-крај на Октомври (зависи од времето надвор кога ќе залади мн да не се вежба)истопам,, после тоа теретана со тренинзи за маса и кардио преку еден ден.

И јас така викав за теретана,откако почнав П90Х.

и јас идев 3 месеци,па се префрлив на п90х...но,во тие 3 месеци немав сите оброци асални,не тренирав асално,не пазев на спиење...кога почнав п90х,веќе почнав малце да пазам,од ден на ден...

и,после се вратив 1 месец во теретана,со полна глава за секоја работа што-како-зашто треба...и бум...многу побрзи,и подобри резултати добив во теретана...од што форсирав(а неможеш да форсираш,ако неможеш да кренеш некоја килажа,нели) скршив зглоб,но испадна дека и боље што застанав,пошто пак правев некои работи грешни,односно некои работи не сум ги правел...сега се враќам со уште по полна глава...

муабетот ми е,теретана си е теретана,ако ги споиш сите коцки,ќе имаш мнооогу поголеми резултати,отколку со други програми.

и во теретана можеш да градиш дефиниција,но пак ќе ти кажам-треба да знаеш како.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Да биде јасно, неможеш и да слабееш и да градиш мускулна маса. Крај.
Во текот на диетата добро е да има и кардио и тежински тренинзи, само не очекувајте дека ќе градиш мускулна маса туку ќе ти помогонат да се задржи тонусот на мускулите и нормално некоја калорија екстра да се согори.

S

Stef Bachatero

Гостин
Да биде јасно, неможеш и да слабееш и да градиш мускулна маса. Крај.
Во текот на диетата добро е да има и кардио и тежински тренинзи, само не очекувајте дека ќе градиш мускулна маса туку ќе ти помогонат да се задржи тонусот на мускулите и нормално некоја калорија екстра да се согори.
http://redeye.co30.com/ud2log.html
Грешиш можно е само треба да знаеш како да циклуваш со јаглехидратите.

Kajgana Shop

На врв Bottom