Потеклото на Албанците

R

Rigel Kent

Гостин
Inaku interesen e pezorativniot termin na toa naselenie Shkreti a toa oznacuva albanizirani Makedonci .

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
да де се појавуваат, а не дојдени од кавказ.....
--- надополнето: 25 август 2012 во 17:18 ---
Добро де, не се занесувајте, оваа е монтажа на некои дечки од Косово, не е вистинско............. :pos:
кога веќе го спомна косово , зарем и косоварите се староседелци ? Башка и генетика не им е сродна ни со албанците од албанија и кои се сега косоварите ?

П.С : Само немој да кажеш дека си косовар ?:pos:

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Илирска азбука досега не е пронајдена......
Се служеле со грчката азбука, подоцна и со латинската....
Како што македонците немале азбука а се служеле со грчката......
--- надополнето: 25 август 2012 во 13:55 ---

Каков јазик е името арнаут???????
А Арванит??/????
What is the meaning of the word Arnaut? другар пиши го ова на ГУГЛ и прочитај.........
А за името далматија исто така има албанско објаснување
Делме - овца
знаеме дека далматија имало со изобилство овци......
Мат е индоевропси збор, не е македонски............

Брат оваа слика вие ја дадовте

Јасно пишува дека името Македонија е од Македон владетелот..........и јасно пишува дека таму веќе биле епиротците и илирите......

што да верувам јас?
--- надополнето: 25 август 2012 во 13:57 ---

нема врска оваа :pos:...ние пак сме дојденци, ова е монтажа против Македонија.............:pos:
Зошто тогаш името на главниот град на Ерменија (ете ти го одговорот за Армени : Армени=Ермени(ја) ) се вика Ереван? (Ереван = Арвен=Арбен - “в“ најчесто се чита или како в или како б, пример ти е Вавилон). И, Арбен значи “син на земјата“. Арно, ама “бен“ значи “син“ во семитската група на јазици, што значи, син на некоја друга земја, а не на Балканот. А Ерменија знаеш кај се најдува. Или не знаеш?
А Далматија (латинизирано во Далмација) значи оддалечена Матија, Матија која е оддалечена, делот на Матија кој е скраја од главната Матија, периферија... И повторно, “даље“ и во “албанскиот“ јазик значи “излез“ (што значи понатаму, пат кон надвор, периферијата и сл.), а не овци и гојда, гојдо едно...
И немој да имаш комплекс, не сте сите дојденци. Измешани се новодонесените Албанци со староседелците.
И покрај другото, покрај градот Yerevan си го имате и Арбуни (Еребуни), Ланјазад, Јрвеж (Jrvezh) Aratashen, Artashat и други иминња кои се фонетски слични на вашите.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
brat na kogo mu objasnues.
cel svet ima ista istorija samo ovie imat druga. prasaj go sto e slavo makedonec ili anticen ili ili bugar ili srbin.
Ne znae ni sam.
Ah tito tito...
Сите се МАКЕДОНЦИ

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.702
Поени од реакции
1.095
Кажи искрено дали има ортодоксни албанци во Македонија? ако знаеш.....
И вие велите дека сте: Бриги, пајонци, македонци, пелазги, емати, хити, десарети итн....што сте навистина?
Македонија колку и да била голема, никогаш не била во скопје........
Не бере, туку Bërë, bën, baj, boj, bo - различни диалекти......и значи креирам, правам, работам
Бере - или славјанско или македонско, одлучи се!!!!
А што би рекол на ова Теутај е името на кралот на Македонското племе Пајонци . Зошто толку соседиве сакаат да имаат имиња по нашите кралеви хм...... Немој да ми речеш дека Пајонците биле албанци оти тогаш албанци не постоеле . А Пајонија е по течението на р. Вардар и градовите ( Велес , КАвадарци , Св.Николе , Неготино )

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
При употреба на деградирачкиот термин „Славо Македонци“ од страна на Албанец, ќе следува автоматски бан.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
До кога бе вака ќе се резилите овде...

Ти знаеш ли што си постирал?
Мапава и поделбата на јазиците ли те радува?

Разбираш ли англиски јазик?
Од десно на поднасловот има еден линк на кој пишува "Related Article"
Ајде клик на него и прочитај што пишува таму:

Family Tree of Languages Has Roots in Anatolia, Biologists Say

http://www.nytimes.com/2012/08/24/science/indo-european-languages-originated-in-anatolia-analysis-suggests.html

Сега разбра кој ти ја правел мапава и поделбава = БИОЛОЗИ, а не ЛИНГВИСТИ. :)

Biologists using tools developed for drawing evolutionary family trees say that they have solved a longstanding problem in archaeology: the origin of the Indo-European family of languages.
...
Linguists believe that the first speakers of the mother tongue, known as proto-Indo-European, were chariot-driving pastoralists who burst out of their homeland on the steppes above the Black Sea about 4,000 years ago and conquered Europe and Asia. A rival theory holds that, to the contrary, the first Indo-European speakers were peaceable farmers in Anatolia, now Turkey, about 9,000 years ago, who disseminated their language by the hoe, not the sword.

The new entrant to the debate is an evolutionary biologist, Quentin Atkinson of the University of Auckland in New Zealand. He and colleagues have taken the existing vocabulary and geographical range of 103 Indo-European languages and computationally walked them back in time and place to their statistically most likely origin.

Да ти преведам треба ли?

Dunde, kako samo me procita. :)
Те позна по смрдеата што се шири кога ќе се припојавиш.
Не за џабе еден од никовите овде ти беше прдеж

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Стварно не знам зошто имам опоменан од модераторот,
Брато, ако може да ми кажеш како не треба да се изразам, стварно знам дека не сум претерал никаде.....

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Не! Има и мртви јазици: латински, старогрчки, класичен ерменски... ѕирни убаво.

Албаснкиот е ставед до грчкиот, мислам дека доволно јасно е тоа....
--- надополнето: 26 август 2012 во 15:00 ---
Не е можно еден јазик 3000 години да не претрпи промени! И незнам како „светот“ не видел разлика, кога ни еден антички извор не споменува албански јазик, туку илирски. И уште еднаш не знам како „светот“ не видел разлика, кога од тој Илирски јазик во СВЕТСКАТА лингвистичка наука се верифицирани само 2 збора, кои со сигурност не се грчки! И како „светот“ заклучил само со 2 збора дека Илирскиот и Албанскиот се исти јазици, без да биде пронајдена (барем засега) барем една и единствена реченица на Илирски јазик (ист е случајот и со Античко-Македонскиот јазик).

Ако немаме зачувана реченица од тој Илирски јазик, автоматски ние не ја знаеме морфологијата на тој јазик и со тоа неможиме да кажиме дека денешниот албански е исто што и Илирскиот во антички времиња!

Дали некогаш сум пишувал дека албанскиот не претрпел промени?????
Сите научници велат дека албанците потекнуваат од илирско племе, не велат од сите илири...
Само едно племе успеал да се зачува низ милениуми, успеал да ја чува разликата во јазикот од соседите (но има многу посвоени зборови)
Секако дека не можеме да кажеме дека е ист, а ист јазик е, секој јазик претрпува промени, и кога тој народ е под друго влаеење уште полошо....
Како може денешен јазик да биде ист со тие од античко време........???????????
--- надополнето: 26 август 2012 во 15:04 ---
Према скалата убаво се гледа дека настанал пред 1000 години, Ако е како што ти кутриот мислиш можеш и пред 8000 години да го тераш назат кога анадослиот јазик почнал да се дели. Убо пиши таму албански јазик и убаво е напишано дека е од пред 1000 години. За да имаш јазик треба да имаш и народ кој зборува албански а албанци нема ниту било кој помен или запис на некој албански јазик пред 12 сти век.
Не знам на кои докази се потпира тие 5000 години? има записи на албански од пред 5000 години?? постои албанско писмо азбука од пред 5000 години? кои извори ги користиш да тврдиш дека е 5000 години стар?
Према скалата се поделени диалектите пред 1000 год. а албанскиот јазик од грчкиот пред 5000 год...
Тие бројки се отприлика .............
Јас не знам другар, ти ако сакаш иди жали се таму на САД.........
Еден народ не е само име туку: Јазик и другите ствари...............
--- надополнето: 26 август 2012 во 15:19 ---
До кога бе вака ќе се резилите овде...

Ти знаеш ли што си постирал?
Мапава и поделбата на јазиците ли те радува?

Разбираш ли англиски јазик?
Од десно на поднасловот има еден линк на кој пишува "Related Article"
Ајде клик на него и прочитај што пишува таму:

Family Tree of Languages Has Roots in Anatolia, Biologists Say

http://www.nytimes.com/2012/08/24/science/indo-european-languages-originated-in-anatolia-analysis-suggests.html

Сега разбра кој ти ја правел мапава и поделбава = БИОЛОЗИ, а не ЛИНГВИСТИ. :)

Biologists using tools developed for drawing evolutionary family trees say that they have solved a longstanding problem in archaeology: the origin of the Indo-European family of languages.
...
Linguists believe that the first speakers of the mother tongue, known as proto-Indo-European, were chariot-driving pastoralists who burst out of their homeland on the steppes above the Black Sea about 4,000 years ago and conquered Europe and Asia. A rival theory holds that, to the contrary, the first Indo-European speakers were peaceable farmers in Anatolia, now Turkey, about 9,000 years ago, who disseminated their language by the hoe, not the sword.

The new entrant to the debate is an evolutionary biologist, Quentin Atkinson of the University of Auckland in New Zealand. He and colleagues have taken the existing vocabulary and geographical range of 103 Indo-European languages and computationally walked them back in time and place to their statistically most likely origin.

Да ти преведам треба ли?

Те позна по смрдеата што се шири кога ќе се припојавиш.
Не за џабе еден од никовите овде ти беше прдеж

Што сакаш да кажеш? дека оваа не е веродостојно, дека тие грешат, лоши претпоставки,
Другар ова е страницата на њујорктајмс, а не е старницата на сител за да објаваат сва и свашта

Јасно пишува дека според зборовите идеа пресметките а не според днка...................
Албанскиот јазик е ставен до грчкиот и крај на муабетот.............

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Јас не знам другар, ти ако сакаш иди жали се таму на САД.........
Еден народ не е само име туку: Јазик и другите ствари...............
Прв текст напишан на албански јазик е од 1462 година.
кога на накој ќе му речеш дека овде албанците зборувале пред 5000 години , прво прашање е “Дај доказ за тој јазик албански од пред 5000 години“
И ќе заќутиш.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Еве и днка истраѓување........неколку пати веќе...

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf
--- надополнето: 26 август 2012 во 15:21 ---
Shqiptar е албанец така? Се чита Шќиптар?
Може да се чувствува и како марсовец, тоа не значи дека власите се албанци. Како може да бидат власите албанци кога власите се спомнати пред албанците. Албанец Матеја Матевски? На која дрога си ти? Ако е роден во Гостивар не значи дека е Албанец? Ако Гостивар е на мапата на фашистичка Албанија, не значи дека е албанец. Тебе не те прави Македонец пишувањето на кирилица.
Немаме јо (ë) од причина што македонската азбука е градена на принцип - една буква, еден глас.

Другар не сум рекол јас....туку типот на телевизија јавно го кажа тоа, можеби и лажел, не знам јас, јавно кажа дека има и многу други кои се албанци но не сакаше да и се меша во приватноста....
го спомна Матеја Матевски и еден друг не се сеќавам, ако успеам интервјуто да го најдам на македонски ќе ја постирам.....
И албанската азбука е градена на принцип - една буква, еден глас
--- надополнето: 26 август 2012 во 15:22 ---
Прв текст напишан на албански јазик е од 1462 година.
кога на накој ќе му речеш дека овде албанците зборувале пред 5000 години , прво прашање е “Дај доказ за тој јазик албански од пред 5000 години“
И ќе заќутиш.
биле неписмени, важно биле тука............

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Другар не сум рекол јас....туку типот на телевизија јавно го кажа тоа, можеби и лажел, не знам јас, јавно кажа дека има и многу други кои се албанци но не сакаше да и се меша во приватноста....
го спомна Матеја Матевски и еден друг не се сеќавам, ако успеам интервјуто да го најдам на македонски ќе ја постирам.....
И албанската азбука е градена на принцип - една буква, еден глас
Shqiptar е албанец така? Се чита Шќиптар? - одговори на ова.
Една ластовица не прави пролет, исто како што цаноски сакаше да прави нова нација - торбешка.
Јас како полу-Влав не сум албанец, можеби корените ми се од денешна јужна Албанија.
И јас можам да речам дека Елвис Присли ми е братучед, но кој ќе верува?
биле неписмени, важно биле тука............
Преку описменување на неписмените се врши најголема манипулација.
еве ти пример, пропагандите во Македонија. Соседните држави си отворале училишта, цркви за да го прикажат населението како нивно. Им плаќале училишта, студии надвор од Македонија и после ги враќале во Македонија како Срби, Бугари, грци.....

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.169
Зошто тогаш името на главниот град на Ерменија (ете ти го одговорот за Армени : Армени=Ермени(ја) ) се вика Ереван? (Ереван = Арвен=Арбен - “в“ најчесто се чита или како в или како б, пример ти е Вавилон). И, Арбен значи “син на земјата“. Арно, ама “бен“ значи “син“ во семитската група на јазици, што значи, син на некоја друга земја, а не на Балканот. А Ерменија знаеш кај се најдува. Или не знаеш?
А Далматија (латинизирано во Далмација) значи оддалечена Матија, Матија која е оддалечена, делот на Матија кој е скраја од главната Матија, периферија... И повторно, “даље“ и во “албанскиот“ јазик значи “излез“ (што значи понатаму, пат кон надвор, периферијата и сл.), а не овци и гојда, гојдо едно...
И немој да имаш комплекс, не сте сите дојденци. Измешани се новодонесените Албанци со староседелците.
И покрај другото, покрај градот Yerevan си го имате и Арбуни (Еребуни), Ланјазад, Јрвеж (Jrvezh) Aratashen, Artashat и други иминња кои се фонетски слични на вашите.
Што сега? испаднамвме ерменци ли??
Албанскиот со ерменскиот се комплетно различни јазици........
Да де, Македонија (Матија) е центар на светот и све друго е околина...
мат е индоевропски збор, не е макеоднски.............

Kajgana Shop

На врв Bottom