Duri i USA sto vazi za zemja so najliberalen kapitalizam ima progresivno danocno optovaruvanje, makedonija spored ustav e socijalna zemja so sto ako taka gledas mozebi ramniot danok e diskriminiracki, ama toa e dr prasanje. Ajde izracunaj vaka toj sto zima 10 000 plata ne mu stigaat parite i gi trosi site znaci samo preku ddv mu zimaat 18% ili 1800 den, toj sto e bogat zima 100 000 den a trosi da kazeme 50 000 na toj iznos ddv e 9 000 den znaci vo procent od vkupniot prihod plata 9% ili duplo pomalku, proveri i najdi mi edna razviena zemja vo evropa ili bilo koja razviena ekonomija vo svetot sto ima ramen danok na prihod? -Nema!!! tokmu zaradi ovoj fenomen na ddv koj gi pogoduva poveke siromasnite (ili tie so pomali plati) korekcijata se pravi so danokot na prihod za da se postogne taa RAMNOPRAVNOST sto smetes deka ustavot ti ja stiti!
Прво земји кои важат за вистинска пазарна економија се Хонг Конг,Сингапур и Нов Зеланд.
Хонг Конг и Сингапур не само што немаат данок на приход туку воопшто немаат скоро никаков данок на нешто.Таму човек може да се симне од авион/брод и да регистрира фирма за 2-3 саати по што може да влезе во бизнис.Нема регулации,нема мешање во економија нема ништо.Едиснтвената разлика е што Сингапур е доста построг на социјални мерки.
Не можеш да ми кажеш дека САД е најлиберален капитализам каде социјално со сите бенефити иде и до 1500-2000 долари месечно и секој втор граѓанин прима некаков тип на социјална помош.
Уставот не штити никаква рамноправност туку ја штити СЛОБОДАТА сам да си ја правиш судбината.Јас не сакам да сум рамноправен со никого.Наспрема некој сум инфериорен,наспрема некој сум супериорен тоа е животот.
Да имаш општество каде сите се рамноправни е општество каде сите се способни колку најнеспособниот.