Едно евро ќе биде 75 денари?!

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Za ekonomijata bi bilo pozitivno da se vovede lizgački kurs na denarot,znaci vrednosta kontrolirano da mu paga po 5-10% godišno. Proveren recept vo Kina. Istoto go pravese i Slovenija so tolarot koj gubese po 5% sekoja godina,vo toj period Slovenija ekonomski najmnogu napredna. Sega koga imaat fiksen kurs na evroto se otepuvaat od problemi. Najlesen nacin da se skastrat platite vo javniot sektor e devalvacija.Ova merka mnogu pozitivno bi vliaela i go pottiknuvala izvozot,a go namaluvala uvozot.

М

Мaријa

Гостин
Ѓоргиев: Денарот е и ќе остане стабилен
Не постои опасност од загрозување на курсот на денарот, тој е стабилен, граѓаните треба да бидат спокојни, изјави денеска портпаролот на Владата Александар Ѓоргиев одговарајќи на новинарско прашање за влијанието на европската должничка криза во регионот на Југоисточна Европа и курсот на валутите на балканските земји.
“Сакаме да потврдиме и да увериме дека курсот на македонската национална валута е стабилен и оти политиките на монетарната и фискалната валст ги даваат своите резултати. Не постои опасност од загрозување на курсот на денарот, а доказ за тоа е и растењето на штедењето во денарски депозити“, вели Ѓоргиев.
Според него, за стабилноста на македонската валута говори и податокот што од почетокот на годината Србија за бранење на курсот на својата валута динар има ангажирано милијарда и двесат милиони динари, а Хрватска 780 милиони долари за бранење на куната.
“Република Македонија нема ангажирано пари за бранење на курсот на денарот затоа што тој е стабилен. Тоа докажува дека водиме добра фискална и монетарна политика, а се интервенира и на начин што обезбедува дополнително засилување на курсот на денарот, без притоа да се ангажират дел од девизните резерви. Курсот на денарот е стабилен и ќе продолжи така, а граѓаните треба да бидат спокојни“, вели владиниот портпарол.
Извор: Нетпрес

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Оти јас мислев дека НБРМ е одговорна за курсот на денарот?
Владата ја носи девалвацијата ако реши и има услови за тоа. Ако е НБРМ одговорна за курсот.
Патем нема никакви услови за девалвација, резервите ни се стабилни, каматните стапки се во фазата на мин, благајничките записи се 3.75% камата што покажува сигурен денар.
Кога ќе ги видите овие параметри како одат резерви надоле, камати нагоре и благајнички записи нагоре тогаш е блиску девалвацијата. Како во времето на величествениот Трајко Славески. Сега спијте мирно денарот е стабилен, а инфлацијата под контрола засега.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.839
Поени од реакции
4.538
ima li nekoj na kogo ne mu e jasno deka ne treba da sledat partiski mediumi kako na primer navedeniov izvor?

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
Чекајте полека, ќе видиме што ке се случи, да не зборуваме напразно сега. Мада викаа дека и кризата нас ќе не одмине па не' одмина како што гледам.
Море мани шо ќе не одминела,него Ставро велеше дека и ќе сме заработеле од кризата :tapp:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.531
Поени од реакции
22.187
Za ekonomijata bi bilo pozitivno da se vovede lizgački kurs na denarot,znaci vrednosta kontrolirano da mu paga po 5-10% godišno. Proveren recept vo Kina. Istoto go pravese i Slovenija so tolarot koj gubese po 5% sekoja godina,vo toj period Slovenija ekonomski najmnogu napredna. Sega koga imaat fiksen kurs na evroto se otepuvaat od problemi. Najlesen nacin da se skastrat platite vo javniot sektor e devalvacija.Ova merka mnogu pozitivno bi vliaela i go pottiknuvala izvozot,a go namaluvala uvozot.
Тоа што го опишуваш ти ќе им помогне само на фирмите кој извезуваат ама драстично ќе ја намали куповната моќ кај луѓето. Ја не гледам потреба за тоа пошто мислам дека со цените сепак сме конкурентни ама и немаме некој значителен извоз односно нашата економија не е толку зависна од извозот како на пример Кина што ја спомна па и Словенија.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Не да не е .Нашиве влади ви последните 20 години имаат испечатено доволно хартија да лепиме денари како тапети.Ако немаш приметено секоја пензија скоро е во гланц нови банкноти.

Друга работа е што имаме и доста голем дефицит во надворешна трговија а искрено малку фирми за ивоз.Ако падне денарот до реалната вредност ( а тоа може да додаде неколку нули на сите банкноти ) увозот дефинитивно ќе ни стане поскап додека извозот не е сигурно дали ќе се зголеми.

Најважната работа за крај е дека вистинската вредност на денарот е помала од двослојна тоалетна хартија.

Ни треба да се дозволат конкурентни валути во државата а не само лажната од НБРМ а потоа со време НБРМ и да се укине.

T

Tetro

Гостин
купив многу евра. Ако не биде како што велите, кој ќе ја сноси одговорноста, мислам, кој треба да се убива?

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
1. Za ekonomijata bi bilo pozitivno da se vovede lizgački kurs na denarot,znaci vrednosta kontrolirano da mu paga po 5-10% godišno. Proveren recept vo Kina. Istoto go pravese i Slovenija so tolarot koj gubese po 5% sekoja godina,vo toj period Slovenija ekonomski najmnogu napredna. Sega koga imaat fiksen kurs na evroto se otepuvaat od problemi. 2. Najlesen nacin da se skastrat platite vo javniot sektor e devalvacija.Ova merka mnogu pozitivno bi vliaela i go pottiknuvala izvozot,a go namaluvala uvozot.
1. Во Македонија обврските се плаќаат просечно на 9 месеци... ајде да заокружиме на година. Некој купил стока во вредност од 3.000.000, по една година за тоа ќе плати пари кои реално ќе вредат 2.700.000, т.е. има начини да ќари 5.000 евра.
2. На колку да се скастрат парите во администрација... од сегашните 18.000 на 10.000... Абе смешни сте.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
купив многу евра. Ако не биде како што велите, кој ќе ја сноси одговорноста, мислам, кој треба да се убива?
Тој што одлучил за девалвација, премиерот и министерот за финансии.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Размислувајте позитивно, ако утре денарот девалвира за 25%, тогаш ќе имаме поефтини струја, парно, бензин, леб за 25% изразено во евра. Мене платата ми е изразена во евра (во денарска противвредност), нека му ја мислат административците, нивната плата ќе дојде во некое реално ниво.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Размислувајте позитивно, ако утре денарот девалвира за 25%, тогаш ќе имаме поефтини струја, парно, бензин, леб за 25% изразено во евра. Мене платата ми е изразена во евра (во денарска противвредност), нека му ја мислат административците, нивната плата ќе дојде во некое реално ниво.
Како тоа ќе имаме поевтина струја, ако си увезувал струја и си ја платил во евра а денарот паднал во однос на еврото?
1. Во Македонија обврските се плаќаат просечно на 9 месеци... ајде да заокружиме на година. Некој купил стока во вредност од 3.000.000, по една година за тоа ќе плати пари кои реално ќе вредат 2.700.000, т.е. има начини да ќари 5.000 евра.
2. На колку да се скастрат парите во администрација... од сегашните 18.000 на 10.000... Абе смешни сте.
Да а и платата што ја земаш во денари и парите во банка во денари колку ќе ти вредат после? Пошто ние се сами си произведуваме и ништо не увезуваме. Па уште и заради инфлацијата..:icon_lol:

И од каде тоа дека ако каматните стапки останат ниски нема ризик за девалвација?:) Ја колку што знам висината на каматните стапки во земјата ја определува и јачината на валутата, колку повисоки камати толку поголема побарувачка за валутата и поголема нејзина вредност..

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Еврото ќе биде 102,5 денари..102,5 % ви викам така ќе е..

Ај нека ми каже некој попаметен следно..

Која е предноста на фиксен курс,а која е лошата страна?
Која е предноста на девалвирачкиот курс,а која е лошата страна?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Како тоа ќе имаме поевтина струја, ако си увезувал струја и си ја платил во евра а денарот паднал во однос на еврото?
Ваљда знаеш дека скоро 80% од струјата што ја трошиме е од домашно производство, неа ја плаќаме во денари.

Kajgana Shop

На врв Bottom