CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
I pak se vrakame na MENTALITETOT... Full circle, potpolno se slagam

Ona sto jas go gledam e deka NEMA sansi da uspeeme sega za sega vo usluznite dejnosti zatoa sto site sto zavrsile fakultet bas taka razmisluvaat. Pogotovo ako ziveat (nemora da se od) vo Skopje i ako ima nesto zastedeno od predhodnite generacii togas apla nema sansi. Ke pocekame uste malku da staname apla banana drzava za i tie da nemozat edno kafe da kupat pa da svatat deka treba da rabotat a ne da dremeat u gtc.

Vakvi pogoni se za u nadvorsnosta, eve gledas poslednava investicija vo Kavadarci kako go razmrda narodot tamu. Tamu 300-400-500e e sepak plata a ko sto nema premnogu opcii za vrabotuvanje vo tie mesta, narod bi rabotel.

Ona sto treba e drzavata da najde nacin da gi donese tie pogoni tamu. Namesto licata zadolzeni za stranski investicii da izigravaat turisti u stranstvo treba da porazgovaraat so nasite sto imaat vakvi pogoni vo stranstvo. Na niv da im se objasnat uslovite sto gi nudi makedonija, da im se garantiraat nekoj porsti raboti (zaposli 10 dusi - kirija ke ti bide volku za narednite 2 god, struja i komunalii tolku, znaci zboram apla prosti raboti). Da im se objasni deka na vakov nacin ke si gi zaposlat domasnite vo MKD, ko sto jas go napraviv so mojte i da im se obajsni deka vaka moze i da stvaraat kadar koj podocna moze da go prefrlat kaj niv vo stranstvo. Ako se ubavo im spakuvas i objasnis jas ti garantiram deka za godina dena ima pola od niv da otvorat nesto vo mkd, bi bile ludi da ne go napravat toa.
Ти ги читав претходните постови и 90% се согласувам со твоите ставови, зошто добар дел од нив и јас ги делам ти ова се што го збориш јас ќе објаснам со еден збор што фали , фали ПРЕТПРИЕМНИШТВО, а со тоа ќе си дојдат и бизнис инкубатори, и бизнис ангели и venture capitel,и еквити фондови итн. А од народов ми е преку таквото да го слушам државата она државата она, па добро им објаснил некој на овие луѓе дека 20 години сме во капитализам, а не во социјализам и дека државата не ти е работодавач , дека не ти центар за социјални грижи па секој проблем во животот да ти го реши кај нас не сфаќаат дека во капитализам колку вредиш толку ќе бидеш платен, или гледам луѓе со факс завршен магистри доктори на науки станале а немаат ни 200 евра во живот заработено ни еден ден работно искуство немаат, и што сака зошто полупрепишал некој докторат и има хартија дека има диплома што треба во top menagment да го вработиме во некоја компанија, не им текнува дека ако немаат знаење кое можат да го уновчат таа хартијата диплома им вреди колку тоалет папир, прашај ги младите под 35 години дали биле на некоја обука на пример soft скилс те гледаат како теле што е тоа, итн значи нејќат да уложат во нив а саакаат да земаат големи пари Македонија и се е можно, а највеќе порано ме нервирало има десетка добиено на факс ама врска нема после месец дена да го прашаш 90% заборавил и мисли којзнае што направил во животот, нема кај нас учење со логика и разбирање и размислување како тоа што го учи може да му донесе пари, само гледа да го набуба да го напише да положи , плус некое трудче за некој поен повеќе, редовност колку да те има на список и оп 10 ка извадил од предметот, знаење 0 оценка 10 и така си ги положува сите предмети со 10 ка . И кога иде на интервју на работа работодавачот не му кажува а си го мисли во глава ти си 999.. што ми дошол со 10 просек, без никакво знаење ниту си била на обука ниту си работела на некој проект ниту си била на обука пример за продажба или комуникации ни ништо , што можеш да направиш за мене ништо си вика ќе треба да изгубам 1000 сати за може да се разбираме, од друга страна некој дечко што е проактивен што има подработувано што научил тоа што го учи без разлика дали е од факс или од друго место да го уновчи и го гледа работодавецот дека е вистински плејмејкер дека знае да ги поврзе работие и процесите и да завшри работа па сигурно него ќе го вработи отколку овој десеткашот, и после некој новинар се чуди како толку деца со десетки а замисли биле невработени а биле високи обазовани. И тој новинар уствари не сфатил дека не се образовани тие луѓе зошто да биле немапе да седат без работа. Образован човек е човек кој знае што сака да направи и знае како да го направи и го прави тоа ,тоа е образован човек. Заклучок имаме многу необразована младина па и старина која е во забуна дека е образована , и е во заблуда дека дека државата треба да ги вработи во државна администрација и дека во никој случај не треба да работат во приватен сектор. Држава што има ваква младина па и старина не треба да се грижи за својата иднина

F

FARANG

Гостин
Ти ги читав претходните постови и 90% се согласувам со твоите ставови, зошто добар дел од нив и јас ги делам ти ова се што го збориш јас ќе објаснам со еден збор што фали , фали ПРЕТПРИЕМНИШТВО, а со тоа ќе си дојдат и бизнис инкубатори, и бизнис ангели и venture capitel,и еквити фондови итн.
Za drugoto si u pravo i se slagame, na ovoj del malu treba da se angazira i drzavata. Znaci i na zapad ima razni programi za poddrska ko sto go spomnav toj vo drugiot post za australia i venture capital, i tuka se delat razni subvencii, se pomagaat bankite, se garantiraat privatni i pravni bankarski depoziti do odredena suma itn...

Pretpriemnistvo vo MKD se promovira veke 2 god. Gledam, sledam i se e toa ubavo onaka ko za oko. Nie makedoncite sme sampioni za pravenje raboti polovicno. Ke pocneme nesto, znaeme kade treba da stigneme ama ne sme sposobni celosno da ja istrcame trkata. Najubav primer ti e gradeznistvoto, vidi kolku vreme go gradime stadionot od '86 lol. 3-4 pati vazno isekovme lenta i go promoviravme a uste kuznaj kolku ke cekame da se zavrsi nadvoresnoto ureduvanje, da se izgradat podtribinskite objekti itn, vazno napravivme teren spored FIFA standardi pa sega drugovo kad tad... Isto e i so ova.Videle od negde i ajde ke probame i toa e super. Treba i dobro e sto go pravat ama ako veke pravis nesto isteraj go do kraj. Ne mozes ti da ponudis 2-3000e za da se samozaposli nekoj ili da napravi firma za da vraboti luge. Toe e dovolno da napravi feasability study i eventualno nesto poveke ama sto potoa? Baska sto vo MKD i nema luge so bog znae kakov kapital pa da pomognat sin/rodnina. Bankarskiot/lihvarskiot sistemot ni e katastrofa. Znaci mora da se napravi sistem, da ima biznis angels, venture capital, private equity. Koga ke razmislis najbliskite takvi firmi se vo Atina ili Viena. Aj kazi mi eden slucaj nekoj od MKD da zel pari od tamu? Podobro e od porano sega eve gledam luge se interesiraat i bar znaat plan da napravat kakov takov se sekavam pred 10tina god vo Fufo koga eden "biznismen" me zamarase so "biznis plan" koj izgledase ko da go spremal nekoj srednoskolec. Ima napredok ama mora rabotite da se sprovedat do kraj. Ona sto e najtragicno e deka ima MAKEDONCI sto rabotat vo vakvi firmi vo AUS, Germanija, USA, Holandija, UK... Ima luge so koj moze da se zbori i da se napravi dogovor firmite za koj tie rabotat da otvorat prestavnistva vo MKD pogotovo ako se subvencirani od vladata. Treba i moze ova da se izraboti ajde valjda ke bide i toa eden den

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Џабе ви се на вас мали погони и такви работи кога владата преку струја,ДДВ,комуналии,инспекции,данок на приход,пензиско,здравствено ќе ги напика во земја тие мали бизниси за 2-3 месеца.

И недај боже да станете конкуренција на некој од про-владините бизнисмени или нивни бизнис партнери ( на која било влада ) е тогаш навистина сте го надрљале тогаш погончето може и да отиде во пламења..

..

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Za drugoto si u pravo i se slagame, na ovoj del malu treba da se angazira i drzavata. Znaci i na zapad ima razni programi za poddrska ko sto go spomnav toj vo drugiot post za australia i venture capital, i tuka se delat razni subvencii, se pomagaat bankite, se garantiraat privatni i pravni bankarski depoziti do odredena suma itn...

Pretpriemnistvo vo MKD se promovira veke 2 god. Gledam, sledam i se e toa ubavo onaka ko za oko. Nie makedoncite sme sampioni za pravenje raboti polovicno. Ke pocneme nesto, znaeme kade treba da stigneme ama ne sme sposobni celosno da ja istrcame trkata. Najubav primer ti e gradeznistvoto, vidi kolku vreme go gradime stadionot od '86 lol. 3-4 pati vazno isekovme lenta i go promoviravme a uste kuznaj kolku ke cekame da se zavrsi nadvoresnoto ureduvanje, da se izgradat podtribinskite objekti itn, vazno napravivme teren spored FIFA standardi pa sega drugovo kad tad... Isto e i so ova.Videle od negde i ajde ke probame i toa e super. Treba i dobro e sto go pravat ama ako veke pravis nesto isteraj go do kraj. Ne mozes ti da ponudis 2-3000e za da se samozaposli nekoj ili da napravi firma za da vraboti luge. Toe e dovolno da napravi feasability study i eventualno nesto poveke ama sto potoa? Baska sto vo MKD i nema luge so bog znae kakov kapital pa da pomognat sin/rodnina. Bankarskiot/lihvarskiot sistemot ni e katastrofa. Znaci mora da se napravi sistem, da ima biznis angels, venture capital, private equity. Koga ke razmislis najbliskite takvi firmi se vo Atina ili Viena. Aj kazi mi eden slucaj nekoj od MKD da zel pari od tamu? Podobro e od porano sega eve gledam luge se interesiraat i bar znaat plan da napravat kakov takov se sekavam pred 10tina god vo Fufo koga eden "biznismen" me zamarase so "biznis plan" koj izgledase ko da go spremal nekoj srednoskolec. Ima napredok ama mora rabotite da se sprovedat do kraj. Ona sto e najtragicno e deka ima MAKEDONCI sto rabotat vo vakvi firmi vo AUS, Germanija, USA, Holandija, UK... Ima luge so koj moze da se zbori i da se napravi dogovor firmite za koj tie rabotat da otvorat prestavnistva vo MKD pogotovo ako se subvencirani od vladata. Treba i moze ova da se izraboti ajde valjda ke bide i toa eden den
Не знам дали си бил на градски ама градски е комплетни реновиран сите трибини и атлетска стаза има и ново фудбалски терен едино што треба да се доправи е надворешноста што сакаат да ја направат како алијанц арена, но и тоа кај да е ќе го досредат уште не ми се верува дека добивме најубав стадиона на балканот значи ако се сака се може не било до парите, за разлика од дргуи влади толкави буџети се трошеле а ни една улица не видовме да се прошири а се трошеја буџети тогаш. друго ми беше поентата да има во македонија 2 бизнис инкубатори, еден во Скопје и еден во Битола, тој во Скопје е преполн за битола не знам но и таму е ваљда исто а на Македонија и требаат минимум 50 бизнис инкубатори низ цел држава, за бизнис ангели првпат лани се оразнизираше мрежа на бизнис ангели Зиков потегна и се одржаа две инвестициски вечери помеѓу инвеститори и бизнис ангели, поентата е локалната самоуправа во секоја општина треба да вложи средства и да отвори свој бизнис инкубатор, идиотски е да трошат 100 000 евра на српски ороспии што пејат а да не можат бар да фрлат 100 000 евра да отворат еден бизнис инкубатор ако не за повеќе со капацитет до 20 фирми да се сместат, општините со децентрализација што ја добија треба да ги искористат , придобивките што им ги даде државата. За мене општина со најдобра бизнис клима за мене е општина Илинден зошто таму ако сакаш да инвестираш доволно е да изразиш за другото ќе ти помогне општината дури и работите кај што треба да трчаш по интитуции општината ти ги средува тие работи и она трча за тебе, што не е случај со другите општини во голем дел кој мислат дека треба само павер елементи и клупи да стваат и по некое цвеќе. Еве како општина Илинден меѓу другот ги презентира своите можности за инвестиции кај нив, што за другите општини во Македонија е научна фантастика.

F

FARANG

Гостин
Znam za gradski bev lani na nekolku utakmici na Vardar. Fasadata ke vidime koga ke ja sredat, se nadevam odma ama me plasi deka ke cekame i za toa 10 godini. Biznis inkubatori za zal ne nosat glasovi toest nosat malku a srbski pevaljki i festivali ocigledno nosat poveke... Neka ima i edno i drugo ne e strasno investicii vo sfera na biznisot skoro sekogas se vrakaat dvostruko ako se izraboteni pravilno. Toa treba da go svatat

В

Вештерот

Гостин
Џабе ви се на вас мали погони и такви работи кога владата преку струја,ДДВ,комуналии,инспекции,данок на приход,пензиско,здравствено ќе ги напика во земја тие мали бизниси за 2-3 месеца.

И недај боже да станете конкуренција на некој од про-владините бизнисмени или нивни бизнис партнери ( на која било влада ) е тогаш навистина сте го надрљале тогаш погончето може и да отиде во пламења..

..
Тоа е се точно што го напиша, но ако работиш за извоз на никому не му е гајле за тебе. А има милион начини да избегнеш голем дел од давачки ако имаш погон. Давачките се наменети за народот и за мали фирми со 1 до 2 кај што можат да ги фатат и казнат.
Инаку за локален пазар и да не си конкуренција пак ќе наебеш затоа што одма ќе направат иста таква фирма ако можат (повеќе пати веќе видено). Ако работиш со странство не ти можат ништо ги немаат ни контактите ни способностие да се пробијат.
И познавам луѓе што си имаат погончиња и работаат за извоз и им оди ок бизнисот така да не зборувам напамет без информации.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Тоа е се точно што го напиша, но ако работиш за извоз на никому не му е гајле за тебе. А има милион начини да избегнеш голем дел од давачки ако имаш погон. Давачките се наменети за народот и за мали фирми со 1 до 2 кај што можат да ги фатат и казнат.
Инаку за локален пазар и да не си конкуренција пак ќе наебеш затоа што одма ќе направат иста таква фирма ако можат (повеќе пати веќе видено). Ако работиш со странство не ти можат ништо ги немаат ни контактите ни способностие да се пробијат.
И познавам луѓе што си имаат погончиња и работаат за извоз и им оди ок бизнисот така да не зборувам напамет без информации.
.
супер и браво за нив дај боже да имаме уште многу такви.

.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
. Ако работиш со странство не ти можат ништо ги немаат ни контактите ни способностие да се пробијат.
Јас ова со години им гобјаснувам ама не можат да сфатат сега нормално ако правиш конкуренција и отвориш фирма за набавки да правиш на тендери да учествуваш таму има ајкули колку сакаш и луѓе со сомнително минато, таму нормални и добри бизнисмени не сум видел да се врткаат, зошто и меѓу бизнисмените има вистински претприемачи и луѓе од збор и кредибилитет а имаш и преваранти на која тајфа ќе се приклучиш на тебе останува.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Prvo ne e tolku poevtino vo kina taka bese porano sega i tamu standardot i platite ripaat.

Vtoro transportot od kina do evropa i ne e bas mal trosok i ne e pogoden za mnogur raboti, zatoa i oni otvaraat fabriki i pogoni vo evropa, eve konkretno GREAT WALL fabrikata za koli vo bugarija vo partnerstvo so nekoja tamosna firma.

Treto moe licno iskustvo so Kina e deka oni imaat epten slab Quality Control i za mnogu raboti iako se poevtini ne bi gi koristel i ne gi koristam, jas na primer dosta rabotam so drugi aziski zemji iako kina mi e poevtina. Mojot pazar e Australia, Japonija i Korea taka da poisplatlivo mi e proizvodstvo vo Azija nego MKD. Za tie od evropa ke bide obratno.
Малце си се утнал. Кинезите барат каде да изградат фабрики во ЕУ да не плакjaт царина и да стапат внатре во ЕУ,а не да увезуват. ;)

F

FARANG

Гостин
Малце си се утнал. Кинезите барат каде да изградат фабрики во ЕУ да не плакjaт царина и да стапат внатре во ЕУ,а не да увезуват. ;)
Ne se plaka carina ako rabotat od MKD ;) imame dogovori za slobodna trgovija potpisano so EU kolku sto znam. Baska oni ne sakaat ni da proizveduvaat vo ako ne moraat nego da sklopuvaat a da e proizvedeno tamu. Nie sme im mnogu popogdni za toa ;)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ne se plaka carina ako rabotat od MKD ;) imame dogovori za slobodna trgovija potpisano so EU kolku sto znam. Baska oni ne sakaat ni da proizveduvaat vo ako ne moraat nego da sklopuvaat a da e proizvedeno tamu. Nie sme im mnogu popogdni za toa ;)
Ти маj не разбра. А като увезуват во РМ не им треба царина? Те барат да можат да увезат делови без да плакjaт царина, да користата локални погони, кои произведуват делови, да зглобат увезените делови со дургите от локалните погони и да извезуват без царина во ЕУ.;)

F

FARANG

Гостин
Isto e. Nema carina ako e od EU. Neznam kakov dil ima EU so Kina a kakov ima MKD so Kina edino tuka ako ima razlika ama cisto sumnjam deka EU ima prifateno slobodna trgovija so kina. Za lokalni pogoni da tuka si vo pravo ama zatoa MKD treba pravilno da stimulira takvi investicii

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Isto e. Nema carina ako e od EU. Neznam kakov dil ima EU so Kina a kakov ima MKD so Kina edino tuka ako ima razlika ama cisto sumnjam deka EU ima prifateno slobodna trgovija so kina. Za lokalni pogoni da tuka si vo pravo ama zatoa MKD treba pravilno da stimulira takvi investicii
ЕУ би ни ставиле квоти за 10 мин без да им трепне око.

Нема такво нешто како слободна трговија во ЕУ се што има е трговија што е профитабилна за Германија и Франција.

Еве веќе може да се види тоа во ЕУ парламентот каде има барање од Француските компании што се занимаваат со металургија да ни бидат ставени квоти или тарифи на нас,Украјна и Турција зошто сме продавале под нивните цени.Иако 3 те земји заедно држат само 13% од пазарот а ние не сме блиску до 1%.

Ако Кина префрли позначајни погони овде тоа ќе биде видено како закана за Германската индустрија и ќе добиеме квоти.Патем поефтино е да превезеш нешто од Кина до Германија со брод одколку со камион од Македонија до Германија.

Ние немаме никаква иднина за трговија со EUSSR освен робовските гранки како текстилната индустрија.

Тоа за што треба да се борат нашиот минситер за надворешни работи е комплетна слободна трговија со сите земји од регионот и земји кои се богати со ресурси а без индустрија лесна ( најчесто поради политички причини ) како Русија,Африка. Ние сме 2 милиони народ 1% да покриеме од пазарот на земји како Алжир,Либија,Мароко,Нигерија,Етиопија,Ангола,ЈАР би немале повеќе незапосленост.

Нема што да бараме ние во ЕУ.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ако увезам каиши от Кина во Македониja,дали ке платиш царина?
Овде е разликата. Кога увезуваш делови за автомобили например и со нив ке правиш автомобил немаш царина, зашто тоа са делови за погонот. Се увезено ке е за реекспорт.

F

FARANG

Гостин
pa isto ke bide i vo mkd... toa e lesno, neka resat oni da sklapaat koli o mkd odma ke se donese zakon ako treba

Kajgana Shop

На врв Bottom