Потеклото на Албанците

H

HITCH

Гостин
http://zeus10.webs.com/apps/photos/photo?photoid=659732

пронајдено е мал саркофаг, гроб на дете, некаде во грција
и Пишува FIMIA HYJNERON HAIRE
Fimia = dete na albanski
Баш ова е преводот? Дете??? :pos:

Според „αιρε“ на крајот, станува збор за некакво „осудување“. Во вториот дел од зборот не ти е „ипсилон“, туку „гама“, „јота“ не ти постои како „Ј“, туку е „И“. Преморена сум денес да се зезам со сликава, АМА сигурно не се работи за „албански“ натпис, башка што според пишувањево на натписов, а и воопшто според симболите, а и столбовите кои се на „пронајдоков“, во околинава, на Балканов, ВАС ве нема во тој период. :coffee:

Ај, дајте нов Пикасо, го изарчивме и со овој ник.

П. С. Мене најсмешна ми е теоријата дека сте исламизирани Власи.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Баш ова е преводот? Дете??? :pos:

Според „αιρε“ на крајот, станува збор за некакво „осудување“. Во вториот дел од зборот не ти е „ипсилон“, туку „гама“, „јота“ не ти постои како „Ј“, туку е „И“. Преморена сум денес да се зезам со сликава, АМА сигурно не се работи за „албански“ натпис, башка што според пишувањево на натписов, а и воопшто според симболите, а и столбовите кои се на „пронајдоков“, во околинава, на Балканов, ВАС ве нема во тој период. :coffee:

Ај, дајте нов Пикасо, го изарчивме и со овој ник.

П. С. Мене најсмешна ми е теоријата дека сте исламизирани Власи.
Што ти направил пикасо штом ти се причинува насекаде?

Ако саркофагот е мал, Фимиа најверојатно би бил за албансиот збор за дете.....сигурно не за годзила....додека нема подобар превод овој е најдобар........кажи кога ќе има....
Пс Всушност власите се латинизирани албанци, а вие македонците славизирани албанци....ват абаут дат???????????

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
кажи, кажи, и србите се србизирани албанци а кинезите се кинезирани албанци:pos: абе што пиеш ти вака навечер, немој бе, ќе направиш триста чуда:pos:

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
Всушност власите се латинизирани албанци, а вие македонците славизирани албанци....ват абаут дат???????????
а Григор Прличев шо предавал во Тирана? Сигурно не предавал италијански или албански.
ПС, половина Влав сум, колку што знам дедо ми од Крушево не е албанец, уште помалку дедо му или прадедо му. Не треси зелени. Оди малку поднаучи се нешто. Одговори ми како се вика албанец на албански. Славизирани албанци? Ало бре, ти не правиш разлика меѓу Словен и Словенец овде ќе мешаш славизација со албанци :pos:

H

HITCH

Гостин
Ако саркофагот е мал, Фимиа најверојатно би бил за албансиот збор за дете.....сигурно не за годзила....додека нема подобар превод овој е најдобар........кажи кога ќе има....
Пс Всушност власите се латинизирани албанци, а вие македонците славизирани албанци....ват абаут дат???????????
Буквите во натписов ви се измешани! Затоа мислите дека ова би можело да биде саркофаг од дете, ама ништо не укажува на тоа.

Ах, до сакркофагот ли ќе било?! Пак имаш грешка во самата реченица, АКО бил мал најверојатно ЌЕ бил од дете! Се базираш на претпоставка, за кој ни ти не си сигурен. Немаш „албанско“ потекло на саркофагов, башка големината на саркофагов според сликава е за габаритен човек, а не за дете. За да си ја поткрепиш новава теорија, за саркофагов најди димензии!

Абе, од каде ги наоѓате глупостиве??? Изобилувате со неточни текстови, ни самите не знаете што е што.

П.С. Чек, ти велиш дека не сте Илири, туку Македонци, нели?! Да знам од која школа си. :pos:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Кога на ова ќе се додадат и славјанските топоними во Албанија кои почнаа да ги преименуваат во албански добиваш ептен староседелски народ.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
а Григор Прличев шо предавал во Тирана? Сигурно не предавал италијански или албански.
ПС, половина Влав сум, колку што знам дедо ми од Крушево не е албанец, уште помалку дедо му или прадедо му. Не треси зелени. Оди малку поднаучи се нешто. Одговори ми како се вика албанец на албански. Славизирани албанци? Ало бре, ти не правиш разлика меѓу Словен и Словенец овде ќе мешаш славизација со албанци :pos:
Имам еден професор кој е влав, и вели јасно и гласно дека во крушево имало е маало на ортодоксни албанци, но тоа никогаш во јавноста не е покажувано, така да не се чуди, кога ортодоксните власи бегале од Али Паша со нив бегале и ортодоксните албанци...
Во алсат-м неодамна имаше еден гостин албанец ортодокс Манојловски мислам се викаше, тој јавно рече дека бил присилно асимилиран, дури посочи и други имиња на албанци кои денеска се појавуваат како македонци во јавноста, само еден ми текнува мислам дека беше академик Матеја Матевски.....но нивна одлука е како се изјаснуваат, јас го почитувам тоа, но вие е безполезно што сакате да го бришете тој факт....којзнае можеби подоцна сите тие албанци ќе се појавуваат пред алсат- м ....
--- надополнето: 24 август 2012 во 21:47 ---
Кога на ова ќе се додадат и славјанските топоними во Албанија кои почнаа да ги преименуваат во албански добиваш ептен староседелски народ.
И низ балканот имаше турски топоними кои почнавте да ги преименувате, значи оваа е турска земја.........АХАААА значи турците се староседелци на балканот........

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Имам еден професор кој е влав, и вели јасно и гласно дека во крушево имало е маало на ортодоксни албанци, но тоа никогаш во јавноста не е покажувано, така да не се чуди, кога ортодоксните власи бегале од Али Паша со нив бегале и ортодоксните албанци...
Во алсат-м неодамна имаше еден гостин албанец ортодокс Манојловски мислам се викаше, тој јавно рече дека бил присилно асимилиран, дури посочи и други имиња на албанци кои денеска се појавуваат како македонци во јавноста, само еден ми текнува мислам дека беше академик Матеја Матевски.....но нивна одлука е како се изјаснуваат, јас го почитувам тоа, но вие е безполезно што сакате да го бришете тој факт....којзнае можеби подоцна сите тие албанци ќе се појавуваат пред алсат- м ....
--- надополнето: 24 август 2012 во 21:47 ---

И низ балканот имаше турски топоними кои почнавте да ги преименувате, значи оваа е турска земја.........АХАААА значи турците се староседелци на балканот........
Се правиш со сила луд или незнаеш да одговориш.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168
Буквите во натписов ви се измешани! Затоа мислите дека ова би можело да биде саркофаг од дете, ама ништо не укажува на тоа.

Ах, до сакркофагот ли ќе било?! Пак имаш грешка во самата реченица, АКО бил мал најверојатно ЌЕ бил од дете! Се базираш на претпоставка, за кој ни ти не си сигурен. Немаш „албанско“ потекло на саркофагов, башка големината на саркофагов според сликава е за габаритен човек, а не за дете. За да си ја поткрепиш новава теорија, за саркофагов најди димензии!

Абе, од каде ги наоѓате глупостиве??? Изобилувате со неточни текстови, ни самите не знаете што е што.

П.С. Чек, ти велиш дека не сте Илири, туку Македонци, нели?! Да знам од која школа си. :pos:
Ако ти сакаш така, така нека биде - саркофагот не е албански...............
Не сакам да изгледам дека се обидувам да те убедам во тоа, би сакал да те убедам, но таков е шартерски работник - Ограничен.........сака да верува само во тоа што и се допаѓа...

Јас не велам дека сме илир или македонци тоа го велат други научни луѓе.......
еве Днк-а истражување ако разбираш англиски.....

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf

Ова не сум го напишал јас, ако ова не ти изгледа веродостојно тогаш ништо од дискусијава...
--- надополнето: 24 август 2012 во 21:56 ---
Се правиш со сила луд или незнаеш да одговориш.
ти одговорив со истиот твој аргумент, значи и двајцата сме луди.......

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Ако ти сакаш така, така нека биде - саркофагот не е албански...............
Не сакам да изгледам дека се обидувам да те убедам во тоа, би сакал да те убедам, но таков е шартерски работник - Ограничен.........сака да верува само во тоа што и се допаѓа...

Јас не велам дека сме илир или македонци тоа го велат други научни луѓе.......
еве Днк-а истражување ако разбираш англиски.....

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf

Ова не сум го напишал јас, ако ова не ти изгледа веродостојно тогаш ништо од дискусијава...
--- надополнето: 24 август 2012 во 21:56 ---

ти одговорив со истиот твој аргумент, значи и двајцата сме луди.......
Не ќе да е така

http://forum.kajgana.com/threads/Македонските-етнички-области-во-Матија-Албанија.18491/

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Имам еден професор кој е влав, и вели јасно и гласно дека во крушево имало е маало на ортодоксни албанци, но тоа никогаш во јавноста не е покажувано, така да не се чуди, кога ортодоксните власи бегале од Али Паша со нив бегале и ортодоксните албанци....
значи, објаснувањево ти е пишти-вришти од немање здрав разум, по твое, кога надојде Црна Река во Мариово, и ние како затекнати рибари ја прснавме да бегаме заедно со неколкумина Мариовци-овчари што беа покрај нас, автоматски и јас сум Мариовец:pos: абе, не се брукај овде, имам жичка влашка и ти тврдам дека раката со секира ќе ти ја пресечат ако им го речеш ова на Власите:pos:

H

HITCH

Гостин
значи, објаснувањево ти е пишти-вришти од немање здрав разум, по твое, кога надојде Црна Река во Мариово, и ние како затекнати рибари ја прснавме да бегаме заедно со неколкумина Мариовци-овчари што беа покрај нас, автоматски и јас сум Мариовец:pos:

Ризик јак, мила душа... Па, и да погинеш, колко можеш ќе се спасиш. :pos:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.577
Поени од реакции
5.168

Од битушанец треба да учам нешто, па човекот одлепил вели дека Илирите = македонците = словените.......

Јас дефинитвно ќе одам да протестирам во Анкара дека овде во Балканот ги преименуваат топонимите на староседелците турци............

овде колку што можам да разбирам пишува дека македонци всушност не постојат како народ, имало само илири, епирци, ботианци и траки...........
--- надополнето: 24 август 2012 во 22:21 ---
значи, објаснувањево ти е пишти-вришти од немање здрав разум, по твое, кога надојде Црна Река во Мариово, и ние како затекнати рибари ја прснавме да бегаме заедно со неколкумина Мариовци-овчари што беа покрај нас, автоматски и јас сум Мариовец:pos: абе, не се брукај овде, имам жичка влашка и ти тврдам дека раката со секира ќе ти ја пресечат ако им го речеш ова на Власите:pos:
Влав ми го рече тоа .............

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..
Влав ми го рече тоа .............
верувам дека во сите народи и племиња има по некој апла забеган без компас, ама ти си имал таква несреќа да ти рече нешто токму таков:pos:
а, ајде да не тресиме овде многу зелени, бујрум на кафе и локум Крушевски па да те прошетам сам да си ги прашаш,а? па од тоа нема бе поверно, што велиш? ќе ти кажат самите,бива ли?;)

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
појаснување:

Gjalleron- Vitalise (or something simmilar,meaning something is displaying life)
Lulezon- Flowering
Asgjeson-Exterminating
Deshiron- Desire ( when someone expreses his desire)

In fact there would be an endless list of Albs words ending by ON and Ron.

So to go back to the question of Hiyneron.

I have said in my previous post is very simmilar to sain Hyjnore-meaning Devine in Albanian.
It did not ocure to me that if i use it differently we have a near perfect pronouciation,and even writing in that ancient stone, and todays albanian language,is amazing.
here it is,if i actually say

Fimia Hyineron it would mean literaly The Child is Devining.

Fimia Hyineron.
Hyineron can actualy itself mean two different things,but conected of course.
One is what i explained above,Hyineron-Devining.
And the other,is that if we devide this word itself into two we would have

Hyineron= Hyi (the devine,is the same on all Albs Dialects) and Neron (honore,or respect in ghegue dialect),(nderon in Tosk dialekt)
Which would literaly mean in a sentence if we were to strip the meaning of this word that

Fimia neron hyin - The child honoures the Devine (the god)
Hyin neron Fimia - The devine is honored by the Child.
So Hyjnore means Devine (God-like)
Hyineron means Devining (Hard to translate this,if you are a president you are presiding,if you are a devine you are Devining)
But also if we break up the word itself we come up with the above explanation.Of course Hyjneron would be very Albanian,Hyjnore even more.

So there is two options ,bothe conected and meaning the same think nearly

1) Fimia Hyjneron.(The child devining,ruling by a devine duty)

2)Fimia Hyjnore.(The Devine Child,it makes more sense i think.)
Не ми продавај пуфки, туку кажи каде е најден и од кој период е саркофагот?

Kajgana Shop

На врв Bottom