џимеј
џимилино
- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 10.391
- Поени од реакции
- 25.192
Мислам дека насловот е океј поставен и отприлика дава до знаење која е поентата на темава. Јас ќе бидам краток со воведот. Значи, култни филмови, по дефиниција, критика, рејтинг, се она што го содржи поимот култен (класика) филм, а не ви се допаѓа.
Еве еден пример.
Citizen Kane е еден од најпознатите и најубавите филмови направени некогаш. Ремек дело на Орсон Велс, според многу критичари број 1 филм на сите времиња.
Мене не ми се допадна многу во периодот кога го гледав. Можеби затоа што мислам дека некои филмови е многу важно да ги гледаш во одреден период од животот и кога ќе го испуштиш тој период после филмот нема да има некое посебно значење и доживување.
Има филмови кои се безвременски и различно се доживуваат во секој период од животот, ама кај мене Граѓанинот Кејн не побуди некакви емоции и желба за повторно гледање.
Можеби ќе го "обвинам" моментот кога сум го гледал, некое одбивно чувство без да знам зошто, така да отприлика субјективноста ќе владее во мислењата.
Значи, тоа е тоа. Филмови кои се сметаат за култни, водечки во својот жанр.
Овде не спаѓаат Авенџерси и Бенџамин Батоновци, отприлика сите знаеме горе/долу кои филмови се сметаат за врвни достигнувања.
Знам дека Io Sono Interista не го сака American Beauty.
Или дека на RocknRolaa не и се допадна A Clockwork Orange.
п.с. Мислењата се чисто субјективни. So, we are not here to judge.
Еве еден пример.
Citizen Kane е еден од најпознатите и најубавите филмови направени некогаш. Ремек дело на Орсон Велс, според многу критичари број 1 филм на сите времиња.
Мене не ми се допадна многу во периодот кога го гледав. Можеби затоа што мислам дека некои филмови е многу важно да ги гледаш во одреден период од животот и кога ќе го испуштиш тој период после филмот нема да има некое посебно значење и доживување.
Има филмови кои се безвременски и различно се доживуваат во секој период од животот, ама кај мене Граѓанинот Кејн не побуди некакви емоции и желба за повторно гледање.
Можеби ќе го "обвинам" моментот кога сум го гледал, некое одбивно чувство без да знам зошто, така да отприлика субјективноста ќе владее во мислењата.
Значи, тоа е тоа. Филмови кои се сметаат за култни, водечки во својот жанр.
Овде не спаѓаат Авенџерси и Бенџамин Батоновци, отприлика сите знаеме горе/долу кои филмови се сметаат за врвни достигнувања.
Знам дека Io Sono Interista не го сака American Beauty.
Или дека на RocknRolaa не и се допадна A Clockwork Orange.
п.с. Мислењата се чисто субјективни. So, we are not here to judge.