Ветеринарно катче

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Па на повеќе места си направи како дупки без крзно крвосани. Отворени рани... Што може да е ? Му ставав кантарионово масло ама тпгаш за тогаш помага, после тоа пак почнува.
Пудлицов пред повеќе години исто така се гризеше до раскрварување, го однесовме на ветеринар и излезе дека собрал некоја шуга. Не знам дали и мачињата се заразуваат со шуга, ама штом така се чеша можно е тоа да е. Однеси го на ветеринар да го ѕирнат, а во меѓувреме можеш да ги чистиш местата со Бетадин (повидон-јод).

L

Ligeia

Гостин
Па на повеќе места си направи како дупки без крзно крвосани. Отворени рани... Што може да е ? Му ставав кантарионово масло ама тпгаш за тогаш помага, после тоа пак почнува.
Има две можности : едната е да има алергија од некоја состојка во храната а втората (која е многу поверојатна) е да има закачено крлеж ( иако се смета и како вид на пајак) и тоа бидејќи чешањето е ограничено на грбот мислам дека се работи за Cheyletiella blakei,видот кој го закачуваат мачките.За негово лечење колку што се сеќавам се користи бубил имаше шампон или било каков шампон што содржи пиретрин кој се употребува како инсектицид но со оглед на тоа дека си направил рани на грбот мораш да почекаш да му заздрават затоа што ќе добие труење на крвта.Засега чисти му ги раните со малку алкохол,можеш на главата да му ставиш некој материјал вака за да не се чеша.
September-21-2011-22-10-49-www.optimizedforawesome.jpeg

M

Moon Child

Гостин
Како крлеж кога не излегува надвор? Само дома го чувам :eek: Утре уште рано сабајле ќе го однесам на ветеринар, а за алергија од храната незнам, ја јаде онаа miglior gatto редовно од таа му купувам, можно е отпосле да се појави алергија ?

L

Ligeia

Гостин
Како крлеж кога не излегува надвор? Само дома го чувам :eek: Утре уште рано сабајле ќе го однесам на ветеринар, а за алергија од храната незнам, ја јаде онаа miglior gatto редовно од таа му купувам, можно е отпосле да се појави алергија ?
Тој крлеж се јавува често и маче со подолга длака (персијче имаше ако не се лажам :) ) може многу лесно да го закачи.А алергија од храна се јавува од постојано нејзино конзумирање ( ако му ја даваш стриктно истата ) исто како што се јавува и кај човекот од претерано јадење на една состојка.

M

Moon Child

Гостин
Тој крлеж се јавува често и маче со подолга длака (персијче имаше ако не се лажам :) ) може многу лесно да го закачи.А алергија од храна се јавува од постојано нејзино конзумирање ( ако му ја даваш стриктно истата ) исто како што се јавува и кај човекот од претерано јадење на една состојка.
Значи да му ја менувам храната а? Некогаш му купувам miglior gatto со вкус на говедско, некогаш од таа другата, зависи која попрво ја фатам на рафтот. Ај баш ќе видам утре што ќе кажат, да не знаеш во ветеринарнава во Велес како работат, дали е на закажување и бројче, пошто јас поима немам, не сум го носела досега.

L

Ligeia

Гостин
Значи да му ја менувам храната а? Некогаш му купувам miglior gatto со вкус на говедско, некогаш од таа другата, зависи која попрво ја фатам на рафтот. Ај баш ќе видам утре што ќе кажат, да не знаеш во ветеринарнава во Велес како работат, дали е на закажување и бројче, пошто јас поима немам, не сум го носела досега.
Не е на закажување можеш во било кое време да го однесеш само се сомневам дека ќе ти ја погодат дијагнозата.Јас не сум задоволна од нивната работа кога се работи за дијагноза бидејќи не ја работат темелно.Видови на паразити,габи и лишаи ги има многу па треба да се видат под микроскоп и да се одреди точно што е.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Од претходно напишаното животинчето дома го чуваш,не е во контакт со други животни,прочистено од паразити,има ампула за болви плус си го третирала со неопетроид(перметрин).Не би требало да е од паразитска природа,можно да се габички,но и алергија на храна која би покажла проблеми по целото тело не само на грбот,мое грубо мислење е дека најверојатно се работи за воспаление на парааналните врекички,кои исто така занат да предизвикаат такво интензивно чешање,но сепак ова е само претпоставка која не мора да значи дека е тоа,затоа што вака на слепо не може да се дојде до точен заклучок,носи го на вет.кој работи со миленици,точно ке можеда ја утврди дијагнозата,а со тоа да превземе и најадекватна терапија.(y)Пиши што си направила.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Кучето што си го прибрав од улица пред околу 2 месеци и што постирав слика овде има проблем.Длаката не престанува да му расте,јас што оти го бањам и ја чешлам таа се заплетува и тоа мнгоу што ме нервира.Дали е од тој тип да мора да се шиша???
Страв ми е немој коа го ошишам,послем да не му порасне влакното.Инаку,да не го разрешувам би имало пластови пластови иако и сега има посебно тој дел кај нозете и под вратот....па шпицот што е толку рунтав нема таква длака како ова...

M

Moon Child

Гостин
Од претходно напишаното животинчето дома го чуваш,не е во контакт со други животни,прочистено од паразити,има ампула за болви плус си го третирала со неопетроид(перметрин).Не би требало да е од паразитска природа,можно да се габички,но и алергија на храна која би покажла проблеми по целото тело не само на грбот,мое грубо мислење е дека најверојатно се работи за воспаление на парааналните врекички,кои исто така занат да предизвикаат такво интензивно чешање,но сепак ова е само претпоставка која не мора да значи дека е тоа,затоа што вака на слепо не може да се дојде до точен заклучок,носи го на вет.кој работи со миленици,точно ке можеда ја утврди дијагнозата,а со тоа да превземе и најадекватна терапија.(y)Пиши што си направила.
Има болви. Има факинг болви. Јас стварно незнам, па улична мачка да е немаше толку многу болви да ми закачува. Откако ми избега на 23 јуни неможам саглам да го истребам. Таман мислев дека готово нема, денеска му ги открив и одма го напрашив со нео питроид. После тоа уште еднаш, значи денеска два пати му ставив нео питроид. Има ли некако начин перманентно да се исчистат проклетите гадинки или треба да се мачам вака со месеци. Стварно незнам што повеќе да направам, сите пари за болвите негови си ги давам. Дали е можно да закачува болви кога го изнесувам во двор? Не го пуштам да се шета, седи на столче од оние високите, има и една мачка тука во дворот што ми се мотка чат пат, да не истресла таа некаде, па да си скокнале во него, можно е ?

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Има болви. Има факинг болви. Јас стварно незнам, па улична мачка да е немаше толку многу болви да ми закачува. Откако ми избега на 23 јуни неможам саглам да го истребам. Таман мислев дека готово нема, денеска му ги открив и одма го напрашив со нео питроид. После тоа уште еднаш, значи денеска два пати му ставив нео питроид. Има ли некако начин перманентно да се исчистат проклетите гадинки или треба да се мачам вака со месеци. Стварно незнам што повеќе да направам, сите пари за болвите негови си ги давам. Дали е можно да закачува болви кога го изнесувам во двор? Не го пуштам да се шета, седи на столче од оние високите, има и една мачка тука во дворот што ми се мотка чат пат, да не истресла таа некаде, па да си скокнале во него, можно е ?
Пред колку време му ја стави ампулата,ако тие пред 23 јуни тогаш не очекувај таа да трае вечно обично се става на 2 месеци.повторно стави му ампула против ектопаразити.Но претходно избањај го со Неостомосан.
--- надополнето: Aug 21, 2012 5:10 AM ---
Кучето што си го прибрав од улица пред околу 2 месеци и што постирав слика овде има проблем.Длаката не престанува да му расте,јас што оти го бањам и ја чешлам таа се заплетува и тоа мнгоу што ме нервира.Дали е од тој тип да мора да се шиша???
Страв ми е немој коа го ошишам,послем да не му порасне влакното.Инаку,да не го разрешувам би имало пластови пластови иако и сега има посебно тој дел кај нозете и под вратот....па шпицот што е толку рунтав нема таква длака како ова...[/quot
Немај гајле и на ласерско отстарнување на влакна да го носиш пак ке му расте.Шишај ако сметаш дека треба.(y)

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Имал ли некој искуство со мачка со скршена нога ( или скршен колк можно е да е ) , зошто денес неможам да ја однесам на ветеринар (а е маалска), што да и помогнам до утре?
Исто така, колку одприлика би ме чинел ветеринарен преглед за мачката и евентуално санирање на повредата?

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
Имал ли некој искуство со мачка со скршена нога ( или скршен колк можно е да е ) , зошто денес неможам да ја однесам на ветеринар (а е маалска), што да и помогнам до утре?
Исто така, колку одприлика би ме чинел ветеринарен преглед за мачката и евентуално санирање на повредата?
Нека мирува да не се врткаат многу луге околу неа да не с епоместува цесто и сл.Ветеринарниот преглед би те чинел стандардно зависи од вет амбуканта,ренген е некаде накај 600-700 ден.не сум сигурена,а остеосинтезата не е баш евтина работа сигурно ке те чини и многу повеке.:(

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Отприлика колку чини вакцинација против беснило на куче по Ветеринарниве ординации?

Kajgana Shop

На врв Bottom