Некролог во два дневни весници за помошникот Хитлер!

Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
не? 1933-1942 - за помалку од 10 години од распадната држава пред банкрот - го обединуваат целиот германски народ, го креваат животниот стандард, ја индустријализираат земјата, стануваат светски доминантни и ја шират територијата неколкукратно, има некој побрз развој? просветли ме
И поголем и побрз пад.
Сето то кревање, издигање, ширење... колабрира во 2 години. Да чинеше и беше паметен и здрав процес, и да не успееше, барем подолго време ќе требаше да згасне.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
па кога може во МК да се дава почит на учковци од страна на официјални лица од Македонската армија, тогаш што има ненормално во почитта према Хес??
Ненормални се идеологиите кои ги застапува Хес.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Значи од муабетов можам да заклучам дека доколку Хитлер не ги изберел Бугарите и Албанците за коалициони партнери во Втора Светска Војна, т.е. доколку ние би имале право да бираме сојузништво повеќето би ја избрале Германија за сојузник :)
Чисто ме интересира, ти би бил горд на таквиот избор на македонецот?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
И ти и Mjolnir навистина мислете дека Македонците ја "одбрале" само сојузничката страна за време на војната? :)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
И ти и Mjolnir навистина мислете дека Македонците ја "одбрале" само сојузничката страна за време на војната? :)
Не знам од кај заклучи што јас мислам по однос на тоа, само од прашање. Но, како одговор би ти кажала дека не сум вљубеник во теории на заговор.
А ако те интересира зошто го прашав Мјолнир, кажи, и тоа ќе го расчистиме :)

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да победеа, веројатно би бил :) Не можам да погодувам. Едно знам - историјата не е црно-бела и ја пишуваат победниците.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Да победеа, веројатно би бил :) Не можам да погодувам. Едно знам - историјата не е црно-бела и ја пишуваат победниците.
Добро сеа, и баба да имаше муда ќе беше дедо :icon_lol: Пошто ти ја почна хипотетички, такво беше и прашањето.
Како и да, интересирањето ми произлезе од тоа што имам размислувано на таа тема, и во ниедна варијанта не ми* беше логичен тој избор.

*потенцирам на мене, пошто нормално е дека не зборувам за сите.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Добро сеа, и баба да имаше муда ќе беше дедо :icon_lol: Пошто ти ја почна хипотетички, такво беше и прашањето.
Како и да, интересирањето ми произлезе од тоа што имам размислувано на таа тема, и во ниедна варијанта не ми* беше логичен тој избор.

*потенцирам на мене, пошто нормално е дека не зборувам за сите.
не, јас продолжив хипотетички се надоврзав на една друга теорија на еден друг форумџија, а ти се убаци :)

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
не, јас продолжив хипотетички се надоврзав на една друга теорија на еден друг форумџија, а ти се убаци :)
Аааа, епа се извинувам што се убацив, не сфатив дека се одвивала приватна конверзација :icon_lol:

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
друже прочитај историја малце немој да лупаш зелени
ги разбирам твоите импресии ама де спореди ги фактите 9години со 65 години кое е побрзо

9 години работа со земја со сочувана индустрија која немала граѓанска војна која била во први 3 индустриски земји во свет пред првата светска војна наспроти 15 години работа со земја со индустрија сочинета од пар фабрики тук там и со феудално општество. Хммммм.........тешко е да се одлучи која страна имала поголем прогрес.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.873
Поени од реакции
4.577
9 години работа со земја со 1.сочувана индустрија која 2.немала граѓанска војна која 3.била во први 3 индустриски земји во свет пред првата светска војна наспроти 15 години работа со земја со индустрија сочинета од пар фабрики тук там и со феудално општество. Хммммм.........тешко е да се одлучи која страна имала поголем прогрес.
прв болд, Германија во 1933 нема индустрија, како што нема ни колонии ни евтини репро материјали ни ефтина работна рака
втор болд, имала светска војна претходно што ја изгубила
трет болд, ме заебаваш? не била ни во првите 5
четврт болд, 15 или 65?
петти болд, имаат ефтина работна рака и ден денес, имаат природни богатства и огромен пазар од 1.3 милијарди луѓе и им требаа 65 години за да станат светски доминантни
http://english.pravda.ru/world/europe/02-07-2009/107924-hitler-0/
http://www.ihr.org/other/economyhitler2011.html
повелеле прочитај малце

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.238
не? 1933-1942 - за помалку од 10 години од распадната држава пред банкрот - го обединуваат целиот германски народ, го креваат животниот стандард, ја индустријализираат земјата, стануваат светски доминантни и ја шират територијата неколкукратно, има некој побрз развој? просветли ме
Ова се митови. После светската криза секаде во светот оди нагоре, не само во Германија. Тоа не беше заслуга на Хитлер. Тоа што секој имаше работа знаеш на што се должеше? Наместо да користат машини за автопатите тие само лопата користеле и со тоа јасно дека ти треба милион Германци за да работат и заборајв секако за ниски плати но среќни биле после кризата што воопшто имаа работа. За индустриализацијата на Германија: Од ко дојде Хитлер на власт ја пренамени економијата и ја спрема Германија за војна. Правеше оружје и тенкови, правеше патишта за тенковите да можат побрзо да се движат. Тоа го финансираше со кредити и со плачкајне на Евреите и секако со работниците во логорите. Ко почна војната Германија де факто беше банкрот и им требаше војната и брзите успеси. Затоа и Норвешка на пример беше меѓу првите кој беа окупирани да се обезбедат ресурсите.

А за тоа дека го обедини Германскиот народ пак си во грешка: Хитлер никојпат на избори не доби мнозинство гласови мислам 1/3 беше максимумот. Имаше јака либерална струја и секако јака лева струја во Германскиот народ. Но од ко дојде Хитлер на власт ги утепа својте противници и секако во диктатура секој се плаши да му се спротивстави на Хитлер пошто ќе биде депортиран.
--- надополнето: 20 август 2012 во 12:26 ---
прв болд, Германија во 1933 нема индустрија, како што нема ни колонии ни евтини репро материјали ни ефтина работна рака
четврт болд, 15 или 65?
петти болд, имаат ефтина работна рака и ден денес, имаат природни богатства и огромен пазар од 1.3 милијарди луѓе и им требаа 65 години за да станат светски доминантни
повелеле прочитај малце
Како нема Германија индустрија? После Велика Британија Германија е втора земја во Европа која се индустриализира и тоа во далечната 1830та. http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/germany.htm Што се фирми како Дајмлер, Круп и други, гигатни и во тоа време? Имаа руда во Рур-регионот едино нафта што немаа а и ефтина работна сила имаа пошто после кризата секој беше среќен да најде и ефтина работа. Но како што пишав горе Хитлер ја форсираше економијата и вложуваше многу пари во правејне тенкови, оружје и автопатишта и со тоа вештачко ја крена економијата. Јасно дека после останатите земји требаа цехот да го платат.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
четврт болд, 15 или 65?
повелеле прочитај малце
Кој ти збори за Кина? Чудна работа од толкава земја што е ја утињаш два пати веќе.

Како тоа нема индустрија во 1933 кога беше втора индустриска сила пред војната? Ја бомбардираа и ја уништија? Ги продадоа фабриките за старо железо? Им пораснаа нозе на фабриките па си отидоа?

Првата светска војна не се одвиваше на нејзина територија(со исклучок во Истончна Прусија која не е индустриска област) .

Тоа што наредил да се градат автопатишта со копачи само за да вработи повеќе луѓе е друга приказна. Индустријализацијата на Германија e извршена пред првата светска војна. Хитлер,Хес и компанија немаат удел во неа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom