Кој е Бог?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Поентата во мојот пост е што во христијанството на човекот му се припишува наследниот грев, затоа нели мора да се кае, да бара прошка и да се смета за грешен. Тоа е наметнатото чувство на грижа на совеста.
Кој грев е наследен?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Kako prvo,
Tvoja duhovnost nemash,bidejki sledish tuga duhovnost postavena od vash soodveten prorok.
Da imash svoja duhovnost,najnapred treba da ja rodish,da ja izrasnesh I da ja stavish na visoko da im go osvetluva patot na drugite.

Sigurno imash slushnato,ne im go pravi na drugite ona shto nekesh tebe da ti go pravat.

Kako vtoro,ne mu se prepishuva nishto kako nasleden grev, bidjki vo osnova na nivnoto veruvanje,eden dojde I gi zema nivnite gervovi na sebe .

Preispitaj ja tvojata poenta.!
Ти неможеш да ми кажуваш што имам а што немам јас, можеш да кажуваш за себе, не и за другите!
Јас во Телемата сум ја препознал својата духовност, сум го видел тоа што отсекогаш било во мене. Затоа советот упатен до мене, примени си го на себе и преиспитај се самиот што е тоа поради кое изигруваш мој советник или учител на форумов.

Во иднина занимавај се со својата духовност, раѓај ја, расни ја, ставај ја каде сакаш да ти осветлува....и не ми кажувај мене што да правам!
--- надополнето: 19 август 2012 во 14:48 ---
Кој грев е наследен?
Гревот на Адам и Ева - првобитниот грев, поради кој според библијата Бог го проколнал човештвото.
Нели поради тоа е неопходно да се прифати Исус како спасител? За да го превземе на себе тој и сите останати гревови?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
--- надополнето: 19 август 2012 во 14:48 ---

Гревот на Адам и Ева - првобитниот грев, поради кој според библијата Бог го проколнал човештвото.
Нели поради тоа е неопходно да се прифати Исус како спасител? За да го превземе на себе тој и сите останати гревови?
Како го разбираш првобитниот грев, во што се состои?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Како начин за манипулација. Непостои грев, постојат причини и последици.
Те прашувам како го толкуваш христијанскиот став за гревот, зошто во претходните постови е нејасен т.е. нехристијански.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Те прашувам како го толкуваш христијанскиот став за гревот, зошто во претходните постови е нејасен т.е. нехристијански.
Како средство со кое се наметнува грижа на совест, како средство за манипулација. Бидејќи функцијата на "гревот" е да го убеди човекот дека е потребно да бара прошка, да моли и да бара да биде спасен.
Мислам дека нема ништо нејасно во мојот став.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
И ќе прифатиме христијанскиот бог (дури и ако не ни е близок) да биде создавач и судија на се?
Или еврејскиот бог?
Или исламскиот бог?
Или не знам, некој друг бог ако ви е познат... Пан, Афродита, Вулкан...?

Или пак Човекот ќе биде бог, сам за себе?
--- надополнето: 19 август 2012 во 16:47 ---
Па нормално дека нема... само е нехристијански :facepalm:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
И ќе прифатиме христијанскиот бог (дури и ако не ни е близок) да биде создавач и судија на се?
Или еврејскиот бог?
Или исламскиот бог?
Или не знам, некој друг бог ако ви е познат... Пан, Афродита, Вулкан...?

Или пак Човекот ќе биде бог, сам за себе?
--- надополнето: 19 август 2012 во 16:47 ---

Па нормално дека нема... само е нехристијански :facepalm:
Или, или бог ќе биде човек... хммм...? :P Оу да забораив не постоеше бог... ништо јбг моја грешка...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Или, или бог ќе биде човек... хммм...? :P Оу да забораив не постоеше бог... ништо јбг моја грешка...
Битно е да се дискутира и да се прифати или сите богови ќе постојат и ќе има апсолутна демократија и секој ќе верува како му е волја или нема да постои ниту еден бог и никој нема да обожува ниту бог ниту пак човек :)
Малку личи ова на диктатура и тиранија исто како да убедуваш некој дека постои само ЕДЕН ВИСТИНСКИ БОГ за 7 милијарди луѓе.

Сепак војна... умирајте за боговите. Земјата си има периоди кога и треба крв за да опстане. Такви се боговите. Крвта е носител на живот! Сепак...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Битно е да се дискутира и да се прифати или сите богови ќе постојат и ќе има апсолутна демократија и секој ќе верува како му е волја или нема да постои ниту еден бог и никој нема да обожува ниту бог ниту пак човек :)
Малку личи ова на диктатура и тиранија исто како да убедуваш некој дека постои само ЕДЕН ВИСТИНСКИ БОГ за 7 милијарди луѓе.

Сепак војна... умирајте за боговите. Земјата си има периоди кога и треба крв за да опстане. Такви се боговите. Крвта е носител на живот! Сепак...
Fuck that... (n) А ја предлагам нешто трето, а тоа е реалноста таква каква што е... ОК.... ок:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.168
Fuck that... (n) А ја предлагам нешто трето, а тоа е реалноста таква каква што е... ОК.... ок:)
Да де, дискутираме и секој си предложува што му лежи на ум и на срце :)
И многу е битно тоа... знаеш... :) Реалност е тоа...

Секој бог, секој не-бог, една реалност... Таман за крв во име на Боговите! И не-Боговите.
Реков јас, Земјата си бара крв. Сакале вие или не. Не постои ден а да не падне крв на Земјата.
Е тоа е реалност.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Како средство со кое се наметнува грижа на совест, како средство за манипулација. Бидејќи функцијата на "гревот" е да го убеди човекот дека е потребно да бара прошка, да моли и да бара да биде спасен.
Прашувам самиот грев како го толкуваш според христијанството, за другото те разбрав.
Мене ми делува како да го разбираш како престап, па аналогно следува казна..., или?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Да де, дискутираме и секој си предложува што му лежи на ум и на срце :)
И многу е битно тоа... знаеш... :) Реалност е тоа...

Секој бог, секој не-бог, една реалност... Таман за крв во име на Боговите! И не-Боговите.
Реков јас, Земјата си бара крв. Сакале вие или не. Не постои ден а да не падне крв на Земјата.
Е тоа е реалност.
Али финтата... финтата е дека ние имаме моќ (да не речам) да ја менуваме реалноста како во подобро така и во полошо... се од нас зависи... секој со своето (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom