ANDROID (OS и телефони) vs APPLE (iOS и iPhone)

Кој (според вас) е подобар?

• Android

Гласови: 154 78,2%
  • Apple iPhone

Гласови: 43 21,8%

• Вкупно гласачи
    197
Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
http://enter.net.mk/mk/articles/mobilni/zoshto-android-nikogash-nema-da-go-nadmine-ios

Ќе почнат да се откажуваат девелопериве заради пиратеријата на андроидов.
нема така ти се чини :)

ако е така немаше и голем број игри и апликации за ПЦ одамна да не се прават нови

пиратеријата секогаш ке ја има

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
нема така ти се чини :)

ако е така немаше и голем број игри и апликации за ПЦ одамна да не се прават нови

пиратеријата секогаш ке ја има
Види, во право си дека има пиратерија за ПЦ, па пак функционира. Иако, може да загрижува фактот дека има доста пиратерија за Андроид, па да ги одвлекува тие софтверски инженери да не прават апликации како за iOS, или барем помалку квалитетни.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
Андорид сум, ама незнам што му е квалитетно или било што друго. КРШ

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Андорид сум, ама незнам што му е квалитетно или било што друго. КРШ
Зависи кој андроид и каква класа на телефон имаш:) Нормално дека ако имаш верзија 1.5, 1.6, 2.1 дека ќе биде крш:)

Еве јас имам х8 со сток андроид 2.1 еклер и ми иде од земја да го мавнам што е спор и има ретардиран изглед и затоа наскоро ќе му ставам ice cream sandwich или jelly bean ако го средат ромот побрзо.:)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678

КВАД КОР НАЈЈАЧИ!
Како прво, не знам по кој пат, не можеш да споредуваш телефони со различен OS, значи компајлирањето е различно. iOS и Android, две сосема различни работи. Сеуште не постојат апликации за quad core кај андроидот и сеуште не е оптимизиран за четири јадра. Еве ти друг пример за разлика од One X-от :

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Како прво, не знам по кој пат, не можеш да споредуваш телефони со различен OS, значи компајлирањето е различно. iOS и Android, две сосема различни работи. Сеуште не постојат апликации за quad core кај андроидот и сеуште не е оптимизиран за четири јадра. Еве ти друг пример за разлика од One X-от :
Нема апликации за квад кор и не е оптимизиран на квад кор.... Ми текна, ај да ставиме квад кор, ќе се попалат луѓево, ќе се фалат у маало :)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Нема апликации за квад кор и не е оптимизиран на квад кор.... Ми текна, ај да ставиме квад кор, ќе се попалат луѓево, ќе се фалат у маало :)
Точно така, квад корот сега е букавално кажано "за џабе", се додека не се копмајлира нов софтвер кој ке ги користи сите четири јадра т.е. новиот андроид 4.2.0/5.0 Key lime pie. Тогаш кажи ми зошто на секој бенчмарк тест Htc One X (квад кор) губи од One S кој е дуал кор а користат ист софтвер ??
Скролај до втората половина од страната :
http://www.gsmarena.com/htc_one_x-review-747p3.php

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Како прво, не знам по кој пат, не можеш да споредуваш телефони со различен OS

Како прво и основно Зоцц, види како се вика темата.
Ако не можам да ги споредувам, што да правам тогаш?
--- надополнето: 19 август 2012 во 02:19 ---
Точно така, квад корот сега е букавално кажано "за џабе", се додека не се копмајлира нов софтвер кој ке ги користи сите четири јадра т.е. новиот андроид 4.2.0/5.0 Key lime pie.
Али јак си, прво ме цитираш како ги споредувам за после да го кажеш ова - што и беше поентата на мојот пост.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.490
Random коментар од страна (не ме интересираат телефони)

Во 2012 сеуште споредувате конзоли со пс, кога се работи за графика па и целосно гејминг искуство? :D

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Random коментар од страна (не ме интересираат телефони)

Во 2012 сеуште споредувате конзоли со пс, кога се работи за графика па и целосно гејминг искуство? :D

Дап, кога станува збор за оптимизација и игри (софтвер) кој не го гледаат на Android, iOS е Playstation 3 за Android.

Ова во движење и рачунајќи на кој хардвер е е нешто невидено за компјутерите. Плус, никогаш нема ни да го видат...така да, дап, тоа е поентата со споредбата со конзоли и PC.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Како прво и основно Зоцц, види како се вика темата.
Ако не можам да ги споредувам, што да правам тогаш?
--- надополнето: 19 август 2012 во 02:19 ---

Али јак си, прво ме цитираш како ги споредувам за после да го кажеш ова - што и беше поентата на мојот пост.
Да, да, јасно ми е како се вика темата, нема потреба од цинизам. Повеке би било меродавно кога би споредил што повеке добиваш (функции) од двата OS-а како корисник, брзината не може да се мери затоа што и двата телефона користат сосема различен софтвер кој е различно програмиран и нема никакви допирни точки еден со друг. Значи различен браусер, интерфејс, камера, систем итн. :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Да, да, јасно ми е како се вика темата, нема потреба од цинизам. Повеке би било меродавно кога би споредил што повеке добиваш (функции) од двата OS-а како корисник, брзината не може да се мери затоа што и двата телефона користат сосема различен софтвер кој е различно програмиран и нема никакви допирни точки еден со друг. Значи различен браусер, интерфејс, камера, систем итн. :)
Што ако имаат различен броузер, кога споредуваме корисничко искуство? Знаеш што е user experience со телефон? :)

Значи според тебе не може да се споредат ниту Firefox и Chrome, зашто се различни броузери. Welcome to the land of Zocc.
Вака, ќе ти објаснам за последен пат сликовито:

1. Кога некој ќе купи ајфон или HTC, купува смартфон.
2. Кога јузерот како јузер, го користи телефонот, него му е битно за колку време се отвара некоја страница, колку брзо иде камерава, ако стисне Messages за колку време ќе се пушти апликацијата. Односно, него му е апсолутно небитно кој код одоздола е оперативниот и зашто на неговиот HTC иде поспоро сурфањето него на ајфон.
3. Од гледна точка на корисникот, битно е само искуството со телефонот. Кога тој корисник купил HTC One X со quad-core, он сака брзина. Иде на кафе со другарчето кое има 4s и гледа како HTC-во е КАТАСТРОФА во споредба.
4. Затоа, твоите теории на различен browser, оперативен, мобилен - паѓаат во вода. Кога се споредува, се иде neck-to-neck.

Брзината не се мерела? Очигледно не ти го пуштил видеото погоре твојот Android телефон. :icon_lol:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Што ако имаат различен броузер, кога споредуваме корисничко искуство? Знаеш што е user experience со телефон? :)

Значи според тебе не може да се споредат ниту Firefox и Chrome, зашто се различни броузери. Welcome to the land of Zocc.
Вака, ќе ти објаснам за последен пат сликовито:

1. Кога некој ќе купи ајфон или HTC, купува смартфон.
2. Кога јузерот како јузер, го користи телефонот, него му е битно за колку време се отвара некоја страница, колку брзо иде камерава, ако стисне Messages за колку време ќе се пушти апликацијата. Односно, него му е апсолутно небитно кој код одоздола е оперативниот и зашто на неговиот HTC иде поспоро сурфањето него на ајфон.
3. Од гледна точка на корисникот, битно е само искуството со телефонот. Кога тој корисник купил HTC One X со quad-core, он сака брзина. Иде на кафе со другарчето кое има 4s и гледа како HTC-во е КАТАСТРОФА во споредба.
4. Затоа, твоите теории на различен browser, оперативен, мобилен - паѓаат во вода. Кога се споредува, се иде neck-to-neck.

Брзината не се мерела? Очигледно не ти го пуштил видеото погоре твојот Android телефон. :icon_lol:
Да, да, но да не го видеше видеото се кладам дека никогаш не би ја приметил разликата во брзината меѓу двата телефона. На кого му е битно дали ке почека секунда или две повеке да му ја отвори страната во браусерот во нормално користење на смартфонот?? Тоа според мене е цепидлачење или iphone fan boy како тебе. Друга ствар што не сакам повеке да ја коментирам е тоа дека ни малку не разбираш што е тоа програмирање и компајлирање (баш дека спомна за Firefox и Chrome), се инаетиш буквално за глупости и фактите не ти држат вода. Тебе ти е битно да кажеш дека имаш iphone т.е. статусен симбол, ништо повеке, како и илјадници други (со чест на исклучоците кои се ретки) тука во МК. (n)

Kajgana Shop

На врв Bottom