Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да го скришиме и другиот мит за ОБРАЗОВАНОСТА НА АЛБАНЦИТЕ.
Во периодот 2001-2002 80% од Македонците завршувале средно образование, а Албанците учествувале само со бедни 15%.Средношколците Македонци коишто завршиле средно образование 89% од нив го продолжиле високото образование, а Албанците само 5%.Можам и табели да ви покажам, па видите сами.
Од каде после рамковниот ТОЛКУ ОБРАЗОВАНИ АЛБАНЦИ ИЗЛЕГОА?Или со купени и фалс дипломи од Тетовски универзитет.Пред некоја година на Тетовски универзитет имало запишани преку 400 студенти со НЕКОМПЛЕТНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ .

Да парафразирам.Најдобри училшта со најдобри резултати на матура :
1.Корчагин(Македонци)
2.Јосип Броз Тито-Битола(Македонци)
3.Орце Николов -Скопје(Македонци)
4.Мирче Ацев-Прилеп(Македонци)
5.Климент Охридски-Охрид(Македонци)
На 8 место беше гимназијата од Куманово(Македонци), а пред неа беа уште две школи Македонци дали од Неготино или не не сеќавам баш.
Ние и понатаму ќе си пиеме нели и мамурни ќе си доаѓаме на испити и во школо.

Против гените не се може;)

Еволуцијата е спор процес.
--- надополнето: 18 август 2012 во 22:44 ---
другар, треба да разјасниме што дискутираме, ако велиш дека УКИМ е најдобар униоверзитет во Македонија и пошироко, се согласувам, да се разбереме.....
Јас студирам таму и ми се допаѓа, не е како порано, ми раскажаа постари колеги што поминале....
Извини ама не ја видов таа супериорност на македонските студенти како што ти велиш, и верувај ми барем мене не ми е тешко да го признаам тоа, имаше добри студенти кои заминаа на постдипломски надвор ама не беа супериорни како што велиш ти......
Вистина е дека моментално сте пообразовани од нас, тао е факт, но тоа се должи на подолга традиција на школување, сигурен сум дека македонците имаа и дедовци со факултети а татковци да не зборуваме....
А кај албанците ректи се случаевите кој има татко со високо образование....
Но на добар пат сме, јас лично ретко знам некој кој не запишал факултет...
и кај факултетите каде се учи на мак. бројот на албанците е на пораст.....
ама ајде каква дрога какви органи, што беше таа што беше фатена со пола тон кокаин.......
Како може да кажеш за мене дивјак кога не ме знаеш, што си ти? Господ ?
Денес не постои македонска мафија затоа што сте слепи и не можете да ги видете, за среќа кај вас мафијата е легализирана, а ти гласаш за нив........и после албанецот е крив за сиромаштијата.....

Ова (болдот) е тоа што треба да го правите што помасовно, бидејќи само образованието и едукацијата ќе ве оттргне од религискиот јарем и ќе ве насочи кон правилен соживот и напредок во општеството.

Со сила убавина не бидува.

Со труд и пот, бидува се.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Во Швајцарија брат минарињата се забранети... 'nough said.
Човече не ми е тоа зборот. Мислата ми беше дека ако Швајцарија е сиромашна како нас ќе почнат меѓусебе да се делат, секој од трите составни националности ќе си бара посебна држава.

И не се забранети минарињата во цела Швајцарија туку во едно градче. И тоа што се забранети не им пречи на муслиманите емигрираат со илјади секоја година таму. Зошто?

Поради економијата.

Башка, таму исламот нема скоро никаква традиција, за разлика одовде (550 + години)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Чудна работа.Диктаторска држава,а сме соработувале во 90тите со НАТО,ОН,ЕУ,САД на сите можни планови(политички,економски,социјални).Зошто меѓународните организации не ни наметнаа санкции како на Југославија ако бевме диктаторска земја?Зошто почнавме преговори со ЕУ за партнерство и трговија?ЕУ не соработува со земји кои не и одговараат по политичко уредување(види ја Белорусија).Објасни ми убаво,ако бевме пред 2001 полициска земја зошто Западот не не третираше како таква(санкции,блокади,уцени,воени интервенции)?
--- надополнето: 18 август 2012 во 11:18 ---
Уште нешто-да бевме диктаторска земја немаше да има немакедонци во администрацијата,напротив ќе беа и пресреќни ако го преживеале денот без куршум во чело.

Ако имам некоја желба за остварување тогаш тоа е puno со неговите учки да бидат преселени во Зимбабве,Белорусија,Сирија,Уганда,Мароко па да видат што е тоа живот диктаторски.

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
Не знам дали у пресметките на Дарданот во високо образование влегуваат и студенти кои студираат, а и работат. Знам двајца такви слушаат предмети од трета, од втора којзнае колку неположени. На факс ќе си дојдат со количе koлку да се рече дека биле и после ни криви, ни дужни вработени по болници...

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Најголем доказ е Швајцарија. Швајцарци всушност и не постојат, се се тоа Италијанци, Германци и Французи, си зборат секој на својот јазик, ама никој не бара ништо повеќе од другата страна.
Врска нема ова што го збориш, се гледа дека си ја видел Швајцарија само на карта. Ретороманскиот заборави да го спомнеш.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Со почетокот на втората реченица, покажа зошто Швајцарија не може да ни биде пример. Овде, сеуште постојат Македонци.
Да бе ние сме нешто посебно, библиски народ со милениумски корени, чист, со роса задоен, чии деца по цел трчаат по цветни полиња и поради тоа мора во чисто етничка држава да живееме... Се подолу од тоа не е доволно добро за нас.

Ало, реалноста е: или ќе научиме да живееме во мултиетничка држава заедно или ќе ја изгубиме и оваа што ја имаме
--- надополнето: 18 август 2012 во 22:59 ---
Врска нема ова што го збориш, се гледа дека си ја видел Швајцарија само на карта. Ретороманскиот заборави да го спомнеш.
Готово е бе, граѓанската војна по етнички линии во Швајцарија само што не започнала :tapp:

И сум бил во Швајцарија и тоа повеќе пати...

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Готово е бе, граѓанската војна по етнички линии во Швајцарија само што не започнала :tapp:

Може си бил ама нешто со Швајцарци слабо си се дружел.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Да бе ние сме нешто посебно, библиски народ со милениумски корени, чист, со роса задоен, чии деца по цел трчаат по цветни полиња и поради тоа мора во чисто етничка држава да живееме... Се подолу од тоа не е доволно добро за нас.

Ало, реалноста е: или ќе научиме да живееме во мултиетничка држава заедно или ќе ја изгубиме и оваа што ја имаме

Албанец си и покушаваш да продадеш демагогии или што е работава?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Објективно може да донесат таков закон , не реков не.
Но има некои субјективни околности во Македонија , без дозвола на албанците не е добро да се донесат закони.
Пошто потоа ќе идат нови политички барања после 10 години.
Оправдувањата на новите барања ќе бидат : Скопје 2014 , закон за бранители , нерамномерен развој , надгласање на парламент , непочитување на Охридскиот договор.

Исто како што денеска се спомнува Гостивар , Тетово , Бит Пазар.
Лесни за спроведување , тешки за иднината.

Љимани
е добро де ние не ја пишуваме л како (лл) нито љ како (л)
или да ти се црта трба

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Зошто сметаш дека НИЕ - МАКЕДОНЦИТЕ не знаеме да живееме во мултиетничка држава?????

Живеевме без проблем во Југославија.
Живееме без проблем со останатите етникуми во МАкедонија.

Албанците правеа проблеми во Југославија.
Албанците прават проблеми во МАкедонија.
Албанците се ставаат себеси како единствено малцинство кое заслужува повеќе од другите.

И ти мислиш дека ние не знаеме да живееме во мултиетничка средина?!?!?!

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Албанец си и покушаваш да продадеш демагогии или што е работава?
:pos:
--- надополнето: 18 август 2012 во 23:09 ---
Зошто сметаш дека НИЕ - МАКЕДОНЦИТЕ не знаеме да живееме во мултиетничка држава?????

Живеевме без проблем во Југославија.
Живееме без проблем со останатите етникуми во МАкедонија.

Албанците правеа проблеми во Југославија.
Албанците прават проблеми во МАкедонија.
Албанците се ставаат себеси како единствено малцинство кое заслужува повеќе од другите.

И ти мислиш дека ние не знаеме да живееме во мултиетничка средина?!?!?!
Јас само велам дека лошата економија раѓа националистички екстремизам и кај двете страни. И не се само две, утре може и на Турците да им текне да си бараат права. Ако економијата се среди се ќе биде подобро, верувај.

Има една изрека:

Празен кош, готов нож.

Ај размисли малку што значи тоа, голем си...

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
И мене ми се деси да одам на доктор македонец, типот беше искусен навистина, но те потсмеваше, те игнорираше, те тераше да чекаш со часови и ви итни случаеви...
Друг случај: мојот братучед иамше скршена рака лом, неколку часа беше оставен на ходник, и сите го гледаат како да е марсовец........
Кај се тие новодојдени лабанци жити све, никако не можам да најдам!!!!!!!!!!!
непотизам постои и кај вас, значи се вработуваат некадарни луѓе....
da ne tepal nekoj kaur bratucedti ili frlal kamenja po avtobusi pa ja skrsil?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.570
Поени од реакции
5.147
Против гените не се може;)

Еволуцијата е спор процес.
--- надополнето: 18 август 2012 во 22:44 ---

Ова (болдот) е тоа што треба да го правите што помасовно, бидејќи само образованието и едукацијата ќе ве оттргне од религискиот јарем и ќе ве насочи кон правилен соживот и напредок во општеството.

Со сила убавина не бидува.

Со труд и пот, бидува се.
а вие христијаните кога тепавте студенти, што ви недоставува? Образование или едукација?

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Јас само велам дека лошата економија раѓа националистички екстремизам и кај двете страни. И не се само две, утре може и на Турците да им текне да си бараат права. Ако економијата се среди се ќе биде подобро, верувај.

Има една изрека:

Празен кош, готов нож.

Немој брат така ќе испаднеш албанофил или нешто такво.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
а вие христијаните кога тепавте студенти, што ви недоставува? Образование или едукација?
?
--- надополнето: 18 август 2012 во 23:21 ---

Има една изрека:

Празен кош, готов нож.

Не велам дека лошата економија не допринесува во голем дел за екстремизмот.

Но, и добра економија нема да го реши проблемот.
Интилигентен си. Подразмисли малку. Погледај низ светот што се случува.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom