Направи сам: Микро бесплатна енергија

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Немам направено, но добро е да се сподели:

Потребно е 4 исти неодимиум магнети од хард диск и вентилатор од компјутер.

Вентилаторот ќе врти бесконечно без никаков додаток на енергија. Кој може нека проба.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Интересно,али неговиов англиски ме уби :D :pos:
Вреди да се проба, само треба да расклопам некој диск прво. Инаку овој е од Чешка, очаен говор има. :)

Ова е систем на перендев мотор, ми изгледа доста просто да се направи.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
а кај би можеле да се набават вакви магнети на друго место освен да се расклопи хардиск? :)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
а кај би можеле да се набават вакви магнети на друго место освен да се расклопи хардиск? :)
Јас имам единствено видено по хард дискови. Колку е постар дискот толку поголеми магнети има внатре. Ако начекаш некој 10Gb или со уште помал капацитет, магнетите можат да им бидат поголеми.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Да начекаме големи магнети да речиме пола метро, ги тураме на четири гуми од колата и возиме гага, шо ги ебам Макпетрол и регулаторна после :D

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Да начекаме големи магнети да речиме пола метро, ги тураме на четири гуми од колата и возиме гага, шо ги ебам Макпетрол и регулаторна после :D
Тоа е и целта на овој пронајдок. Има веќе мотори со ваков погон но не се усовршени.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Да, но ако овие гимензии се зголемат на x 10 тогаш имаш мала централа за 1 сијалица која ќе свети се додека вентилаторот е жив ;)
А што ако се стават повеќе магнети и ако врти повеќе, повеќе енергија? Иако има ризик да се и побрзо зафркне. :)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
А што ако се стават повеќе магнети и ако врти повеќе, повеќе енергија? Иако има ризик да се и побрзо зафркне. :)
Ако целата изведба се зголеми, од намотките во вентилаторот, димензијата на целиот систем и магнетите, нормално е да има поголема снага.
Ризикот да се зафркне само останува во пиксните.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Тоа е и целта на овој пронајдок. Има веќе мотори со ваков погон но не се усовршени.
Сигурно не сакаш Грујо да ти опни акциза на магнети? :D

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ако целата изведба се зголеми, од намотките во вентилаторот, димензијата на целиот систем и магнетите, нормално е да има поголема снага.
Ризикот да се зафркне само останува во пиксните.
Интересно.. Бев до подрум да барам тоа ама сум ги џитнал се.. :mad:

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031

Kajgana Shop

На врв Bottom