Кој е Бог?

M

Muranyi

Гостин
Па господ кога ќе дојде судниот ден.
А кој е Господ?(тоа е и темата).
Зошто би ти судел Бог,коге веќе ти дал слободна волја?И дали според тебе е праведно некој вечно да гори,на пример затоа што лажел?Зарем ти никогаш не си излажал во животот?
Колку си запознаен со хомосексуалноста и дали си и ти од тие што сметаат дека таа е резултат на демонско влијание?Не пријателе,таа е вродена.Така да,Бог ќе и суди на единката заради сопствената грешка?Не ти е малку апсурдно ова?
Посочи ми стихови од Библијата каде се вели дека ако прекршиш една божја заповед,ќе ти биде судено за сите?
Како ќе им суди на луѓето во Северна Кореја кои никогаш немале прилика да бидат запознаени со Светото писмо или ред други племиња во Амазонија,како ќе им суди на децата кои се раѓаат со ментални пречки и не се во можност да ја прочитаат и сфатат Библијата?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ама дали знаеш што пишува за 10 божји заповеди? Дека мора да ги исполниш сите. Една ако не исполниш ќе ти се суди за сите 10.
Зошто мене ми го кажуваш тоа? Tи си религиозниот од нас двајцата, на тебе е да ги следиш тие 10 божји заповеди :)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
А кој е Господ?(тоа е и темата).
Зошто би ти судел Бог,коге веќе ти дал слободна волја?И дали според тебе е праведно некој вечно да гори,на пример затоа што лажел?Зарем ти никогаш не си излажал во животот?
Колку си запознаен со хомосексуалноста и дали си и ти од тие што сметаат дека таа е резултат на демонско влијание?Не пријателе,таа е вродена.Така да,Бог ќе и суди на единката заради сопствената грешка?Не ти е малку апсурдно ова?
Посочи ми стихови од Библијата каде се вели дека ако прекршиш една божја заповед,ќе ти биде судено за сите?
Како ќе им суди на луѓето во Северна Кореја кои никогаш немале прилика да бидат запознаени со Светото писмо или ред други племиња во Амазонија,како ќе им суди на децата кои се раѓаат со ментални пречки и не се во можност да ја прочитаат и сфатат Библијата?
„Оти, кој го пази целиот закон, а згрешил само во едно, виновен ќе биде за се". (Јаков 2:10).

M

Muranyi

Гостин
Па апокалипсата е дел од книгата на откровението, за да се разбере потребно е да се познава матрицата која е користена во целата таа симболика.
Инаку јас лично не гледам на разбирањето или неразбирањето во случајов како на зијан или ќар. Веќе реков дека секој има свој начин до духовноста.
Зијанот е кога сопствениот поглед на нештата ќе се обидеш да им го наметнеш на останатите како единствено вистинит.
--- надополнето: 16 август 2012 во 19:47 ---

Пораката која авторот сакал да ја прати во книгата на откровението.
Како преку Кабалата се толкува Откровението?Таа содржи некој клуч за толкување или?Дали целата Библија се толкува единствено познавајќи ја матрицата-Кабалата?Колку е стара таа книга?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
„Оти, кој го пази целиот закон, а згрешил само во едно, виновен ќе биде за се". (Јаков 2:10).
Znaci tesko nego... podobro e veke ako si zgresil za edno idi do kraj i gresi gi site... moze taka i ke ti prosti gospod(koj btw ne postoi ali aj kolku za muabetov neka stoi ko teorija) za hrabrosta da gi zgresis site zapovedi so umisla...(y)

M

Muranyi

Гостин
Ти благодарам.За останатото,ќе се потрудиш да ми дадеш одговор?
--- надополнето: 16 август 2012 во 23:48 ---
Znaci tesko nego... podobro e veke ako si zgresil za edno idi do kraj i gresi gi site... moze taka i ke ti prosti gospod(koj btw ne postoi ali aj kolku za muabetov neka stoi ko teorija) za hrabrosta da gi zgresis site zapovedi so umisla...(y)
Работава е прави што сакаш,прекрши ги сите заповеди и на смртна постела покај се и поверувај во Исус.Мене ова ми звучи многу лицемерно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како преку Кабалата се толкува Откровението?Таа содржи некој клуч за толкување или?Дали целата Библија се толкува единствено познавајќи ја матрицата-Кабалата?Колку е стара таа книга?
Откровението има симболики кој се од кабалистичка природа. Затоа реков дека ако не се познава матрицата - кабалата, тешко да се разбере и пораката на тој текст.
Инаку Книгата на откровението не е дел од Стариот завет. Таа е пишувана од Јован Богослов, а не од Мојсеј.

M

Muranyi

Гостин
Откровението има симболики кој се од кабалистичка природа. Затоа реков дека ако не се познава матрицата - кабалата, тешко да се разбере и пораката на тој текст.
Инаку Книгата на откровението не е дел од Стариот завет. Таа е пишувана од Јован Богослов, а не од Мојсеј.
Да,си ја увидов грешката претходно,сепак благодарам на исправката.Не ми одговори,дали целата Библија се толкува преку Кабалата или само поедини нејзини фрагменти?И колку е стара таа книга?Ме интересира,зашто некои тврдат дека е стара 4000 па и повеќе години,а некаде сретнувам дека е пишувана подоцна,отприлика 16.век.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ти благодарам.За останатото,ќе се потрудиш да ми дадеш одговор?
--- надополнето: 16 август 2012 во 23:48 ---

Работава е прави што сакаш,прекрши ги сите заповеди и на смртна постела покај се и поверувај во Исус.Мене ова ми звучи многу лицемерно.
Па знаеш ли зошто е тоа така, затоа што религијата уствари е измислена работа која се користи за манипулација со луѓето, не дека стварно има некој кој ке ти суди или дека ако се покаеш ке добиеш колаче за тоа... туку док си жив на планетава ке идат парите и респектот и мокта кај поповите и свештениците од која и да било религија у нивните џебови и ега, а они само ке те лажат демек не се секирај ти се ке ти биде простено само ти дај ги парите и покај се... Абе јака политика ти е религијата... Туку онтопик малце бог е мувава која ми лази по чашава и ми пие од сокот кој и онака не ми се допаѓа и ке оставам да си пие ако сака нека се удави во него... :) А и сокот е бог... ;)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Работата е да воспоставиме личен однос со Исус, заповедите се само средства, помагала, израз на тој однос и самите по себе се безначајни, немоќни...

Kajgana Shop

На врв Bottom