Македонците во Грција летово потрошија 550 милиони евра

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Кога велиш годинава имаше поефтини цени од минатите години, треба автоматски да направиш споредба со лани и годинава. Не со Грција и тамошни цени. Значи реченицата за да ја аргументираш треба да извадиш цени и докази дека навистина е поефтино. Цена на пијачка лани/годинава...цена на смештај лани/годинава...цена на лежалка лани/годинава...цена на транспорт лани/годинава...цена на бензин лани/годинава... и така во една табела ние ќе видиме дали лажеш или не лажеш :)
Дека било 250/300 денари од вечер не верувам, освен ако не било во Лескоец тоа.
Ако под журки се подразбираат Аца, Саша Матиќ, Жељко Самарџиќ и компанија тогаш ќе се тргнам од темава.
Стартно за болдот:
Сега ти сакаш и стапката на инфлација да ја земеме во предвит... во Скопје поефтина да не е нафтата?:icon_lol:

Леандра ги постирав цените на оваа година, и тврдам дека превозот, смештајот и влезниците се намалени во однос на минатите години во Охрид, не сум од Марс па да зборувам на памет. Пред 4 години држев шанкови во дискотеки, цените тогаш на одредени пијалоци беа повисоки од оваа година, односно слични како во Скопје на кеј, зошто имаше премногу туристи. Абе на скопскиот Џони Лајв влезница беше 200че, а сега 100че или без платен. Пример шекер камиказа беше 500че, оваа година 400.. Б 52 беше 150, сега 120. Сега зависно во кој дискотеки одиш, ама скопјанското пиво секаде е 100че. Така го давав јас така и беше и пред 4-5-6 години, а пред 7 беше 80 пред 10 години беше 60 а за време на ЈНА немаше. Лежалките лани беа 200, оваа година 150, цената на транспортот беше по 10/20 денари поскапа од минатата... да те потсетам за инает од другите.
Смештај 300че кај мини маркет, во Лескоец нема апартмани. Апартмани по 20 евра Силекс горица.
И не сум јас завод за статистика да правам табели во ексел и да одам да се распрашувам за точните цени, ак сакаш некоја слика со срцина, пеперутки и со цвеќиња во фотошоп да ти израборам, ќе се потрудам ...иначе зборувам од општо познавање и искуство.
За журките и јас не слушам Матиќ, Аца, Ера Ојдариќ или Голубица али знам колку беа картите зш имат флаери на сите бандери, одма до некролозите. Ако сакаш џез или рок оди кај паткана во Дак, таму влезот ти е без пари, и е многу фино местенце.:)

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Ова за сите да се затвори или само за туристи?
Само за излез или и за влез?
Дај елаборирај малку тезата!
Само за превоз на стоки и добра ќе можат да поминуваат во тој период да не трпи економијата , инаку логично е да биде само за излез од Македонија но кога ќе видиш дека каде каде помалку Грци од таму доагаат кај нас може и за двете страни да се затвори комплетни. А за најупорните кој сепак ќе сакаат да влезат од Македонија во Грција и обратно ќе се плака такса од 100 евра по човек за премин така да официјлано ќе има слободно девижење на стоки и луѓе а неофицијално ќе би само слободното движете на стоки но не и на луѓе, од овие мерки ќе бидат ослободени камионџииите и сл групи кој вршат превоз на добра.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Ја бев у закинтос,влез не се плаќаше нигде..дали нормална вечер дали коа диџеј Шоне имаше настап на влез пари не бараат.Нема потреба да се замараш со превоз,све ти е блиску значи еден трошок помалце.Отидов со 320 евра од кој 100 вратив дома.кој иде со 500 евра,што се замислувате колкав е стандардот кај нас...Да отидев со 500 евра и таму ќе ме ноесеа ѓупци.Прошла година бев у охрид,и да потрошив малце поише оваа година(Само ради патот и смештајот,прошла година не платив тоа)али проводот не се споредува.Така да мрчете колку сакате,и ја викав така дур не прошеташ и ќе видиш која мизерија сме.
Јас сум бил во Грција неколку пати на 5 дена, на семинар преку факс и ниту еднаш не сум потрошил помалце од 500 евра. Ти изгледа на пензионерски туризам си бил... односно со пиперките и патлижаните си ги шверцал преку граница.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Границата со Грција од 15 Мај до 15 Септември треба да се затвори тек тогаш ќе се осетите повеќе пари во нашата економија.
Немој да ми кажеш дека поверува на оваа вест ? Како бе ќе затвараш граница што е ова Северна Кореја на Ким Јонг Ун ? И да ја затвориш ќе одат во Бугарија, Албанија, Турција, Италија и уште на сто места. Не можеш на никој да му забраниш да оди каде што сака и сам си одбрал.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Стартно за болдот:
Сега ти сакаш и стапката на инфлација да ја земеме во предвит... во Скопје поефтина да не е нафтата?:icon_lol:

Леандра ги постирав цените на оваа година, и тврдам дека превозот, смештајот и влезниците се намалени во однос на минатите години во Охрид, не сум од Марс па да зборувам на памет. Пред 4 години држев шанкови во дискотеки, цените тогаш на одредени пијалоци беа повисоки од оваа година, односно слични како во Скопје на кеј, зошто имаше премногу туристи. Абе на скопскиот Џони Лајв влезница беше 200че, а сега 100че или без платен. Пример шекер камиказа беше 500че, оваа година 400.. Б 52 беше 150, сега 120. Сега зависно во кој дискотеки одиш, ама скопјанското пиво секаде е 100че. Така го давав јас така и беше и пред 4-5-6 години, а пред 7 беше 80 пред 10 години беше 60 а за време на ЈНА немаше. Лежалките лани беа 200, оваа година 150, цената на транспортот беше по 10/20 денари поскапа од минатата... да те потсетам за инает од другите.
Смештај 300че кај мини маркет, во Лескоец нема апартмани. Апартмани по 20 евра Силекс горица.
И не сум јас завод за статистика да правам табели во ексел и да одам да се распрашувам за точните цени, ак сакаш некоја слика со срцина, пеперутки и со цвеќиња во фотошоп да ти израборам, ќе се потрудам ...иначе зборувам од општо познавање и искуство.
За журките и јас не слушам Матиќ, Аца, Ера Ојдариќ или Голубица али знам колку беа картите зш имат флаери на сите бандери, одма до некролозите. Ако сакаш џез или рок оди кај паткана во Дак, таму влезот ти е без пари, и е многу фино местенце.:)
Бензинот е пресметка за транспорт до Охрид, а не дали во Скопје е поефтино :)
Иначе секогаш сум кај Паткана, најфино место, али страшно загушливо. Иначе и јас од општо познавање и искуство зборувам. Ги има цените од годинава во темата за Охрид. Смештај 300че кај мини маркет у подрум :) Не се намалени исти се цените од лани - скапи.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Немој да ми кажеш дека поверува на оваа вест ? Како бе ќе затвараш граница што е ова Северна Кореја на Ким Јонг Ун ? И да ја затвориш ќе одат во Бугарија, Албанија, Турција, Италија и уште на сто места. Не можеш на никој да му забраниш да оди каде што сака и сам си одбрал.
Абе и Грција е членка на Нато и Еу па се понаша како Северна Кореја не почитува пресуди од Хашките суд кој е создаден од ОН и постојаните членки на советот на безбедност. А зошто тогаш па ние да не однесуваме како Северна Кореја заради економски причини , држави од економски причини војни водат а не па за тоа за границата дали ќе било 4 месеци во текот на годината забранета за луѓе да проаѓаат! А штетата која ќе е што некој нема да може да се фали на социјалните мрежи кај бил и што помалку искршени коли и помалку понижени македонци ќе има и што државата минимум 300 милиони евра за тие 4 месеци добар дел ќе останат во нашата држава да добар дел од тие што идат стално во грција сега ќе идат во Бугарија Хрватска но добар дел и ќе останат во Македонија и тука ќе ги потрошат парите колку повеќе пари се трошат во нашите туристички капацитети толку во иднина во добар дел од нив ќе има подобра услуга во иднина. Па на крај краишта матер му ебам нели си сакате државава и бла бла и се палевте на кампањата купувајте македонски производи па тогаш зошто не купувате македонски услуги(се мислис на туризам) туку купувате грчки услуги или други услуги, тоа е тоа не си го цениме нашето очекуваме други да не ценат.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Бензинот е пресметка за транспорт до Охрид, а не дали во Скопје е поефтино :)
Иначе секогаш сум кај Паткана, најфино место, али страшно загушливо. Иначе и јас од општо познавање и искуство зборувам. Ги има цените од годинава во темата за Охрид. Смештај 300че кај мини маркет у подрум :) Не се намалени исти се цените од лани - скапи.
Ахам значи ти си нон стоп кај паткана, односно во Охрид. Одма доаѓам до заклучок дека ти се допаѓа градов штом идеш, или пак има некој охриѓанец што те приврзува за Охридов:D ... не знам што повеќе се контраме со офтопици на темава.
Луѓе Леандра го обожава Охрид, иако и е скапо- нон стоп е таму.... и гејци пукните не ви доаѓа Леандра на Закинтос, Певхохори, Неаврасна, Ставрос, Лептокарија, Платемона и сите други педерски места и нивните педерски имина.... иако обожава да се котра со охриѓани.
Не за џабе се рекло Скопје- Охрид вечити ривали.;)

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Абе и Грција е членка на Нато и Еу па се понаша како Северна Кореја не почитува пресуди од Хашките суд кој е создаден од ОН и постојаните членки на советот на безбедност. А зошто тогаш па ние да не однесуваме како Северна Кореја заради економски причини , држави од економски причини војни водат а не па за тоа за границата дали ќе било 4 месеци во текот на годината забранета за луѓе да проаѓаат! А штетата која ќе е што некој нема да може да се фали на социјалните мрежи кај бил и што помалку искршени коли и помалку понижени македонци ќе има и што државата минимум 300 милиони евра за тие 4 месеци добар дел ќе останат во нашата држава да добар дел од тие што идат стално во грција сега ќе идат во Бугарија Хрватска но добар дел и ќе останат во Македонија и тука ќе ги потрошат парите колку повеќе пари се трошат во нашите туристички капацитети толку во иднина во добар дел од нив ќе има подобра услуга во иднина. Па на крај краишта матер му ебам нели си сакате државава и бла бла и се палевте на кампањата купувајте македонски производи па тогаш зошто не купувате македонски услуги(се мислис на туризам) туку купувате грчки услуги или други услуги, тоа е тоа не си го цениме нашето очекуваме други да не ценат.
Дај бе не зезај ако останеле тука 300 милиони евра тука ќе се развиел туризамот. Има разлика од езеро до море. Овде милијарда да им оставиш на некои пак нема свеста и некултурата да им ја промениш. За пари кои јас ги заработувам јас ќе одлучам каде да ги трошам. Ние со килавата економија фрлена на колена ќе глумиме моќна држава и ќе затвараме граница оф леле. Гледаш како свеста не ти е смената, и покрај визна либерализиција ти бараш затварање на граници.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
500 000 Македонци одат во грција.Еве секој нека потроши просечно по 200 евра,тоа му се околу 100 милиони евра.Еве нека се 150 милиони најсила.Не е мала бројка,ама не е ни приближно до пола милијарда колку што пресметале грциве...
Ајде бе аман,па стварно верувате дека секој Македонец таму просечно потрошил по 1000 евра???:свиркам:
Па Германци и Британци таму просечно по 1000 евра не трошат.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Гледаш како свеста не ти е смената, и покрај визна либерализиција ти бараш затварање на граници.
А и извини молим те за тебе визната либерализација важи само за Грција? Јас колку што знам може грешам важи за цела Еу(освен Британија) и важи за Швајцарија. Но очигледно за добар дел од Македонците визната либерализација ја сфатиле како одмор во Гејлада без виза и од таму подалеку не мрднале така македончето ја сфаќа визната либерализација. А за тоа дека парите што ги заработуваш ти бираш кај да ги трошиш во право си ама ако ги трошиш на држава што те негира омаловажува и те третира како ѓубре мое право како што е твое право да трошиш пари кај сакаш е да те наречам кретен, затоа што само кретен дава ем дава пари ем го ебат и ем пак иде таму:)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Јас сум бил во Грција неколку пати на 5 дена, на семинар преку факс и ниту еднаш не сум потрошил помалце од 500 евра. Ти изгледа на пензионерски туризам си бил... односно со пиперките и патлижаните си ги шверцал преку граница.
Баш ме интересира како ги заработуваш тие 500 евра чим ги трошиш за 5 дена.А искачав секој ден немај гајле:)Стигаат парите коа нема да те крадат за глупости...
У секој случај за кој кур замараш по темава,ја бев 10 дена у грција..сум дал 200 на грците и 200 на Савана,а ти си потрошил 500 евра за 5 дена неколку пати и им објаснуваш на другите кој трошат помалце од тебе да не идат?Демек немојте да се заебете ко мене,идете у охрид боље е:icon_lol:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ахам значи ти си нон стоп кај паткана, односно во Охрид. Одма доаѓам до заклучок дека ти се допаѓа градов штом идеш, или пак има некој охриѓанец што те приврзува за Охридов:D ... не знам што повеќе се контраме со офтопици на темава.
Луѓе Леандра го обожава Охрид, иако и е скапо- нон стоп е таму.... и гејци пукните не ви доаѓа Леандра на Закинтос, Певхохори, Неаврасна, Ставрос, Лептокарија, Платемона и сите други педерски места и нивните педерски имина.... иако обожава да се котра со охриѓани.
Не за џабе се рекло Скопје- Охрид вечити ривали.;)
Секогаш велам дека го обожавам :) Поубав град на планетава нема.
Али редовно си наддавате нешто, ве разбирам сите да не напаѓаат и нас исто би реагирале :)
p.s. кај е ова Ставрос?

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Секогаш велам дека го обожавам :) Поубав град на планетава нема.
Али редовно си наддавате нешто, ве разбирам сите да не напаѓаат и нас исто би реагирале :)
p.s. кај е ова Ставрос?
Стварос е после краците, кај Врасна, Неа врасна и аспровалта.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Баш ме интересира како ги заработуваш тие 500 евра чим ги трошиш за 5 дена.А искачав секој ден немај гајле:)Стигаат парите коа нема да те крадат за глупости...
У секој случај за кој кур замараш по темава,ја бев 10 дена у грција..сум дал 200 на грците и 200 на Савана,а ти си потрошил 500 евра за 5 дена неколку пати и им објаснуваш на другите кој трошат помалце од тебе да не идат?Демек немојте да се заебете ко мене,идете у охрид боље е:icon_lol:
од 200 до 250 евра беа аранжманите само 5 ноќевања пансион... прашај на европски или на фон ќе ти кажат.
Цената на пивото беше 3 евра, коктелите и по 10 евра, а на едно место пустелија мислам дека Олимпик Бич се викаше (на еден рид само хотелот беше и ништо друго немаше), цените ги направиа вака: експресо 4 евра, сок, пиво 5 евра, немав храброст за да прашам колку изнесува цеден портокал или слично... и тоа вон сезона. Уствари нема потреба да ми веруваш,прашај некој што студира таму и што оди на семинари колку пари просечно го кошта еден семинар.
Во врска со мојата заработка, не се битни моите приходи и што работам... едноставно можам да ти одговорам : ги украдов за време на приватизацијата, го пропаднавме Отекс, а сега ако сакаш и пцуј на темава:D

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
А и извини молим те за тебе визната либерализација важи само за Грција? Јас колку што знам може грешам важи за цела Еу(освен Британија) и важи за Швајцарија. Но очигледно за добар дел од Македонците визната либерализација ја сфатиле како одмор во Гејлада без виза и од таму подалеку не мрднале така македончето ја сфаќа визната либерализација. А за тоа дека парите што ги заработуваш ти бираш кај да ги трошиш во право си ама ако ги трошиш на држава што те негира омаловажува и те третира како ѓубре мое право како што е твое право да трошиш пари кај сакаш е да те наречам кретен, затоа што само кретен дава ем дава пари ем го ебат и ем пак иде таму:)
Не реков дека визната либерализација важи само за таму, реков дека при неа ти сакаш да ја затвориш границата на неколку месеци да не оделе таму луѓето. Наречи ги тие кои одат таму како сакаш тоа си е твое. Ако на тој начин ги гледаш работите сите соседи околу Македонија ти мислат лошо, значи по твојава теорија ни таму не треба луѓево да патуваат. Ако јас и ти се замараме со политика, некој друг си е хедонист и не му чуе, си ужива каде што си сака. Ама ај да не ја тегнеме темава на таа страна сосема друго беше прашањето и износот кој се појави. Секој оди и си троши таму каде му е убаво, ја кога одам на одмор не ме занима политика, гледам тој период да ми е топ. Сум летувал во сите земји во соседството освен Бугарија и никогаш не сум налетал на луѓе кои ми терале политика.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom