Комерцијала, "фејкери" и слично

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А што е комерцијала?
комерцијала = артист што ја рекламира својата музика во било кој медиум (теве/радио/интернет), а не е само за своја душа и за другарите у маало

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
На кратко, економско пропагандни пораки :icon_lol::icon_lol:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Beep. Wrong.

Нема артис кој не се рекламира, на било кој начин независно колку ќе биде ефективно тоа.
Денес терминот комерцијала посочува на тие артисти кои еднствена цел при создавањето на музика е профитот.

Иначе и under - от се рекламира, и не серете.
Сите имаат Myspace, Youtube chanells, делат флаери, лепат постери за журки итн итн.
Значи ако рекламата е пресудниот фактор за што е а што не, комерцијала значи under нема се е комерцијала.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Да али нема реклама за нив додека иде у позадина Шпанска серија (пример) него некое суптилно флаерче или слично за свирка. Има голема разлика помеѓу Мај-спејс и рецимо у Тротоар да те има нели??

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Beep. Wrong.

Нема артис кој не се рекламира, на било кој начин независно колку ќе биде ефективно тоа.
Денес терминот комерцијала посочува на тие артисти кои еднствена цел при создавањето на музика е профитот.

Иначе и under - от се рекламира, и не серете.
Сите имаат Myspace, Youtube chanells, делат флаери, лепат постери за журки итн итн.
Значи ако рекламата е пресудниот фактор за што е а што не, комерцијала значи under нема се е комерцијала.
Единствена или најважна, сеедно. Ретки се луѓето кои денес прават музика од љубов или од тоа што "музиката е нивниот живот" :vozbud:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Да али нема реклама за нив додека иде у позадина Шпанска серија (пример) него некое суптилно флаерче или слично за свирка. Има голема разлика помеѓу Мај-спејс и рецимо у Тротоар да те има нели??
Добро бе, и Tom Waits го има на такви емисии или talk shows во САД.
И он е комерциала?

--- надополнето ---

Единствена или најважна, сеедно. Ретки се луѓето кои денес прават музика од љубов или од тоа што "музиката е нивниот живот" :vozbud:
Добриот збор надалеку се слуша, а лошиот уште подалеку.
Исто е и со музиката, епа види си сега.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Го има али не го гледаш нон стоп како се пика сегде, и моли да биде на тв (да биде виден) ако ме разбираш.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Го има али не го гледаш нон стоп како се пика сегде, и моли да биде на тв (да биде виден) ако ме разбираш.
А зошто некој би се бутал секаде, да биде виден? :)
За да се продаде нели?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
?

Да де, тоа и ми беше поентата.
Значи лаком газ трагедија желен за профит.
А има и многу што се рекламираат за да бидат чуени а не да заработат, така? (значи не претеруваат со своето наметнување на тв или други медиуми или видови на маркетинг)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Комерцијала е музика за широки маси, значи комерцијално едноставно за обичен човек. Рекламирај се ти колку сакаш ако правиш андерграунд музика (спесифична за одреден вид на луѓе, карактери) пак нема да направиш комерцијала зашто едноставно не те трпат 80% од светот. Исто како и останати производи во светот, земи пример стил на обивки, имаш комерцијални спортски, елегантни, секојдневни што сите ги носат, и имаш обувки кои ако ги носиш треба да си комплетен за нив, земи пример каобојки или некои видови чевли што мора да си тип на човек што носи такви ствари. Истото е и со музиката, андерграундот додека произведува музика за одредени фанови ке биде андерграунд па и на глава да одат џабе нема слава зашто ги слушаат само 10% од светско население. Јасно ли е? :)

Г

Господ

Гостин
Јас да би свирел во бенд би направил се за да се рекламирам што повеќе.
Зошто?
Па ваљда затоа што ќе ми доаѓаат се повеќе луѓе на свирка а јас пак ќе си ја праам музиката што ја сакам,и тие што ќе доаѓаат знам дека доаѓаат затоа што им се свиѓа тоа што го правам.

Е сега комерцијалка е она што го кажа Vespertine
Накратко

Јак рефрен,лесен за памтење
Проста ,catchy мелодија
Проста лирика,лесно сфатлива
Добра изведба,во смисол воочлива,пријатна за око не мислам музички
Добар спот

Од прилике вака изглеа секоја комерцијалка,всушност просечна песна за евровизија.
Оваа за светсково ви е најбоље пример.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.707
Поени од реакции
34.251
Јас да би свирел во бенд би направил се за да се рекламирам што повеќе.
Зошто?
Па ваљда затоа што ќе ми доаѓаат се повеќе луѓе на свирка а јас пак ќе си ја праам музиката што ја сакам,и тие што ќе доаѓаат знам дека доаѓаат затоа што им се свиѓа тоа што го правам.
Избришаниот пример нема допирна точка со што е комерцијала.

Цитираниот дел и болдот, нема ништо лошо дури и во претерано рекламирање, ич не го сметам за фактор, е сега второто болдирано е клучното. Моментот кога ќе престанеш да ја правиш музиката што ја сакаш, туку музиката што тие ја сакаат го сметам за woшата ствар, комерцијалата. Лично јас. Кога ќе потпишеш со некоја издавачка куќа и ќе ги следиш нивните наредби за издавање музика која е наспроти твоите очекувања е комерцијала. А зошто. За профит. Е сега, мора да се живее. Комерцијалата ќе ти плати струјата во студио за да можеш воопшто да снимаш, а не песните од душа, андерграундот, кои иако е безценет, неможе да се претвори во пари за живот.

А ние како публика очекуваме квалитет, а кур плаќаме за оригинал албум. Пиратерија all the way!
Епа ќе има и комерцијала и турбофилк и сида.

Kajgana Shop

На врв Bottom