Комерцијала, "фејкери" и слично

BoogieMan

#%$!
Член од
24 август 2006
Мислења
364
Поени од реакции
19
Нора Џонс сине... у тмурно врнежливо попладне со шоља Јаболко - цимет. Пако Де Лусиа додека учиш за испит... милиони продаваат, милиони... и ти ќе им кажеш нив дека се комерцијала, го прават тоа од нула години, Пако научил прво гитара да свири па да оди, малава пее блуз боље него Арета Френклин (која исто така сеуште продаа милиони) и тоа пошо и мерак, и ти се најде од едно мало место во североисточна Македонија да им кажеш дека се они комерцијала и не вредат... Абе иди летај пеперутки.
Дали ти уопште знаеш што е комерцијала?

Тие луѓе прават музика...вистинска музика, која они заедно со група музичари со кои свират заедно ја создаваат.

Комерцијала се продадени души кој викаат ќе свирам што ќе дадат само пари да зеам.

За Металика зборат дека се фејкери и комерцијала....и се. Не можеш да кажеш дека бенд што ги направил Kill 'em All, Ride The Lightning, Master of Puppets па и ...And Justice For All би го ставил таму од еднаш мења продуцент и се решава целосно да го смени стилот. Демек одеднаш им текнува ај бе доста беше со трешов, ќе зееме сеа ќе свириме чил рокче за на телевизија.

Некој назад рече да бе сите ги сакавте Металика се до Load/Reload периодот па после ги замрзивте? Баш така друже, од Metallica се до St.Anger од колку и да има песни по албумите во тој период мене само Fuel ми се допаѓа.

Не е ова само со Металика, многу бендови го прават тоа. Гледајте ги Тrivium, Bullet For My Valentine, My Chemical Romance, Avenged Sevenfold и други такви бендои што драстично мењаат стил со секој нов албум се со цел да земат повеќе пари од продавање албуми и лејм хитчиња на MTV да им се вртат.

Глеј ги Dream Theater на пример, заедно со Cannibal Corpse се бенд од кој знаеш што да очекуваш, го знаеш нивниот стил на пишување песни и знаеш дека нема да добиеш испад како St.Anger на Мetallica или Are You Dead Yet? на Children of Bodom, а и DT и Cannibal ептен познати бендови, со спотови и со што ти знам други "комерцијални" материјали.

Така да другар ти Браун во погрешна прилика го цитираше.

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Ја поддржувам комерцијалата и правењето на музика наменета за широки народни маси. Па сепак, голем дел од тие луѓе на тој начин го заработуваат лебот (не велам дека тие што не прават комерцијала не се доволно успешни на економски план), па ако нашле начин тоа да го сторат на побрз и полесен начин, капа долу за нив, повлекле вистински потег во вистинско време, водејќи се по тогашните моментални очекувања и стандарди во музиката.

Г

Господ

Гостин
Ја поддржувам комерцијалата и правењето на музика наменета за широки народни маси. Па сепак, голем дел од тие луѓе на тој начин го заработуваат лебот (не велам дека тие што не прават комерцијала не се доволно успешни на економски план), па ако нашле начин тоа да го сторат на побрз и полесен начин, капа долу за нив, повлекле вистински потег во вистинско време, водејќи се по тогашните моментални очекувања и стандарди во музиката.
Tocno.Ama fakt e deka svirki vo birtii i nokni klubovi pari ne vadat.
Pa ocekuvate li nekoj cel zivot za dusa da sviri.Ucel muzika za da moze od toa leb da jade ne so drugari u maalo da si drnkaat.Toa ti e profesija.

Hellz Guardian

We do what we want
Член од
2 февруари 2008
Мислења
7.030
Поени од реакции
1.518
Дали на почетокот на песнава некој приметува дека е користена само малку преработена инструменталката од Clocks - Coldplay

Незнаев каде да го постирам ова,баш ме интересира дали е користена.

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Дали на почетокот на песнава некој приметува дека е користена само малку преработена инструменталката од Clocks - Coldplay

David Guetta, преработка? Жално е бе човек, нешто слично да е, океј, ама преработка... :tapp:

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
David Guetta, преработка? Жално е бе човек, нешто слично да е, океј, ама преработка... :tapp:
oххх мори мајко...
Слушни ја Клокс од Колдплеј и ке се увериш... И што ако е тој Давид Гуета(иначе прв пат слушам за него)...
И не ми е јасно како можеш уствари да вечиш ко демек тој е некој стручњак т.е музички велемајстор па да не преработува.
Верувај ми цуци, сите песни што излегуваат на МТВ овие години се превземени, ако не и преработени...

за музика има една поговорка оставена уште одамна..
Слушање пред зборење... :helou:

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
пуштам антена 5 и паѓам у несвест... 10 песни вртат цел ден... и сеа има 5000000000000 преработки од старите и од поновиве песни... цури со кур почнаа да стануваат worldwide... кретени.... не ми се верува... пошироката маса сака да чуе нешо добро не земајки во предвид шо е како е зашо е.... мене не ми е сеисто...

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
oххх мори мајко...
Слушни ја Клокс од Колдплеј и ке се увериш... И што ако е тој Давид Гуета(иначе прв пат слушам за него)...
И не ми е јасно како можеш уствари да вечиш ко демек тој е некој стручњак т.е музички велемајстор па да не преработува.
Верувај ми цуци, сите песни што излегуваат на МТВ овие години се превземени, ако не и преработени...

за музика има една поговорка оставена уште одамна..
Слушање пред зборење... :helou:
Кхм... МТВ? Што е тоа?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Fejkeri za mene se tie so pravat muzika za pari (bi smenile se samo za pari), ili lugjeto koi ke se priklucat kon nekoja muzicka kultura (np:rokeri,raperi,metalci ili slicno) mislejki deka se cool a posle nekoe vreme ke smenat stil, barem jas taka imam videno mnogu narod sto go pravi toa...
p.s. procitav na prvata strana deka ako imas dreads,tetovazi ili pirs si fejk ili pozer ama nema veze jas sum so dreads i imam pirsevi pa ne sum takov a inace moze da kazam deka ima takvi lugje ama ne se site takvi :smir:
p.s.s ne si komercijala ako te davat na TV tuku da si go prodades g'zot za pari (da ti se bitni parite a ne kvalitetot na muzikata i umetnosta vo nea):smir:

pojma_nemam

Пиво
Член од
27 јуни 2007
Мислења
288
Поени од реакции
1
согласувам се со брн, пр. maiden ти се комерцијала па се најголеми богови и концертите и се распродадени секаде низ свето така да не секоја комерцијала е лоша

F

FallenHypaspist

Гостин
согласувам се со брн, пр. maiden ти се комерцијала па се најголеми богови и концертите и се распродадени секаде низ свето така да не секоја комерцијала е лоша
Мислам зборуваме за комерциала во смисла - правење на музика со цел да се дојде до добра пара или слава....а не музика со која се постигнало слава и се добиле добри пари??? Не значи ако некој дошол веќе до мејнстрим е "'комерциала''...земи го примерот на Бугимен горе за Канибал Корпс и Дрим Театер??:smir::smir:

pojma_nemam

Пиво
Член од
27 јуни 2007
Мислења
288
Поени од реакции
1
зборо ми беше дека комерцијала е широк поим и се што е комерцијала и за пошироката маса на народо не мора да е лошо, бтњ новио на дрим тиатар рулз:helou:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Мислам зборуваме за комерциала во смисла - правење на музика со цел да се дојде до добра пара или слава....а не музика со која се постигнало слава и се добиле добри пари??? Не значи ако некој дошол веќе до мејнстрим е "'комерциала''...земи го примерот на Бугимен горе за Канибал Корпс и Дрим Театер??:smir::smir:
tocno toa sakav da go kazam !

П

Паган-др

Гостин

Ја имам слушнато Клокс од Колдплеј, можеби е истиот инструмент, ама не е истата мелодија. Се разликуваат една од друга.

Kajgana Shop

На врв Bottom