3D во кино Милениум

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.109
Поени од реакции
9.049
Со оглед на тоа дека сега брзо се модернизираше, дали знае некој дали Милениум ќе може да го прикаже The Hobbit во 48 FPS? Или можеби Cineplexx?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Со оглед на тоа дека сега брзо се модернизираше, дали знае некој дали Милениум ќе може да го прикаже The Hobbit во 48 FPS? Или можеби Cineplexx?
Не се надевај на 48 кај нас. Колку што читав, Џексон планира да го прикаже Хобитот во ваков формат само во ограничен број проекции, а не верувам дека една од тие ќе се случи кај нас.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Колку само не би гледал ниту еден филм во повеќе од 30 фпс.
Ќе се изгуби целата магија на “филм“.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.109
Поени од реакции
9.049
Колку само не би гледал ниту еден филм во повеќе од 30 фпс.
Ќе се изгуби целата магија на “филм“.
Која пуста магија, тоа е само анти кампања која ја водат малите филмски студија кои нема да можат да се префрлат на новиот формат затоа што снимањето во 48 FPS влече многу пари и логистика.

RocknRolaa Во право си, не се надевам дека ќе го гледам во 48 FPS овде, чисто прашање од радозналост пошто нели Милениум се испофалија кога набавија нова 3D опрема... а пошто не ги знам спецификациите се прашував дали можеби е компатибилна. Сепак е тазе модернизирано киното нели.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Која пуста магија, тоа е само анти кампања која ја водат малите филмски студија кои нема да можат да се префрлат на новиот формат затоа што снимањето во 48 FPS влече многу пари и логистика.

RocknRolaa Во право си, не се надевам дека ќе го гледам во 48 FPS овде, чисто прашање од радозналост пошто нели Милениум се испофалија кога набавија нова 3D опрема... а пошто не ги знам спецификациите се прашував дали можеби е компатибилна. Сепак е тазе модернизирано киното нели.
Хахаххахах.
Пер, има цел потсвесен процес позади 30те фпс. Баш пошо е намалено фпс-то е и “не реално“ и моеш полесно да веруваш у стварите шо ги глеаш. Ако е флуидно ко у живо = се губи целиот шмек на “друг свет“.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Хахаххахах.
Пер, има цел потсвесен процес позади 30те фпс. Баш пошо е намалено фпс-то е и “не реално“ и моеш полесно да веруваш у стварите шо ги глеаш. Ако е флуидно ко у живо = се губи целиот шмек на “друг свет“.
Повеќе од 30 fps ти е веќе како да гледаш театар, само на ТВ. Според некои, обично тие што студираат филм и/или театар, тоа е целта - да се пренесе театарот на платно/екран.

Ама веќе сме навикнати на ова и тоа е тоа што го прави филмот ФИЛМ (покрај ефектите и глумата). Имам дома LG LCD TV со 600Hz True Motion технологија која може да го направи ова од 30 на некои 100 fps..... и се осеќаш ко да гледаш нискобуџетен филм. Како репортажа од вестите на Сител кога шетаат со камера низ плоштад :)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.109
Поени од реакции
9.049
По таа иста логика и 3D ефектите го прават филмот по "реален", па не го уништуваат филмот, напротив му додаваат шмек. :)

Јас не сум гледал ништо во 48 FPS и можам само да шпекулирам дали е подобро или полошо. Ти си гледал што си толку сигурен дека ќе го изгуби шмекот? Или така си прочитал на интернет од блогови што го плукаат ваквиот храбар потег на Џексон?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Повеќе од 30 fps ти е веќе како да гледаш театар, само на ТВ. Според некои, обично тие што студираат филм и/или театар, тоа е целта - да се пренесе театарот на платно/екран.

Ама веќе сме навикнати на ова и тоа е тоа што го прави филмот ФИЛМ (покрај ефектите и глумата). Имам дома LG LCD TV со 600Hz True Motion технологија која може да го направи ова од 30 на некои 100 fps..... и се осеќаш ко да гледаш нискобуџетен филм. Како репортажа од вестите на Сител кога шетаат со камера низ плоштад :)
тоа е тоа

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
По таа иста логика и 3D ефектите го прават филмот по "реален", па не го уништуваат филмот, напротив му додаваат шмек. :)

Јас не сум гледал ништо во 48 FPS и можам само да шпекулирам дали е подобро или полошо. Ти си гледал што си толку сигурен дека ќе го изгуби шмекот? Или така си прочитал на интернет од блогови што го плукаат ваквиот храбар потег на Џексон?
Само сум прочитал :facepalm:

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.109
Поени од реакции
9.049
Зар навистина мислите дека сето тоа ќе изгледа како да гледаш нискобуџетен филм?

Човекот има одврзани раце и на располагање најсовремена технологија за снимање. Сериозен проект е и доколку 48 FPS изгледаат лошо не се ни сомневам дека и самиот тој нема да даде зелено светло да се иде до крај со таа идеа. Можеби ќе биде чудно, не викам не, но мислам премногу паника се дига безпотребно.

Корун не ти ја разбирам потребата за фејспалм, enlighten me.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.746
Поени од реакции
2.561
А како поразлично би изгледала проекција во 48фпс??? Мислам, што очекувате?
Нели и на проекција од филмски проектор, всушност се 48фпс, односно 2х24фпс, еден квадрат двапати се прикажува?

Член од
16 ноември 2009
Мислења
299
Поени од реакции
86
Не знам, ја сум се утепал од гледање на видеа над 30 фрејма и од старт делуваат нискобуџетно. Аватар вторпат го гледав на 3D со над 30 фрејма воопшто не ми се допадна, делуваше ептен чудно, како да гледаш видео игра.

Све над 23.976 фрејма делува нискобуџетно или апсолутно бизарно.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Не знам, ја сум се утепал од гледање на видеа над 30 фрејма и од старт делуваат нискобуџетно. Аватар вторпат го гледав на 3D со над 30 фрејма воопшто не ми се допадна, делуваше ептен чудно, како да гледаш видео игра.

Све над 23.976 фрејма делува нискобуџетно или апсолутно бизарно.
Делува ептен реално, ама за реално се излага надвор, за филм се пушта под 25 фрејма :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Делува ептен реално, ама за реално се излага надвор, за филм се пушта под 25 фрејма :)
Јас се сјебав и го гледав Пирати 4 на 100 херци, кај филмот глуп, уште ми фалеше да го направам како да е од "Македонска продукција".

24п отсекогаш било Cinema Mode на телевизориве, така да не знам што фора ќе биде 48 фпс...

Kajgana Shop

На врв Bottom