Експлоатацијата во Македонија

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Сериозен си ? навистина ти треба одговор на тоа прашање , или самиот ке си одговориш?
--- надополнето: 7 август 2012 во 17:58 ---

Дипломата не вреди ни за ГЗ бришење особено за извршување на работни задачи,зашто со таа диплома добиваш само парче хартија која не значи ништо, дипломата не ги извршува работните задачи ги извршува човекот, не сме од марс паднати па да не знаеме што е теорија а што пракса и дека на факултетиве не се научува ама баш ништо, и кога ке ти дојде некој со две магистратури у фирма и не знае да пополни ни една испратница како што треба,не знае да пресмета ддв,за цесии да не правиме муабет.
теорија владее дечкото у пичку матерна, знае како се справувале со економска криза во америка 1929 ама тоа му е џабе,кога незнае да направи една обична пресметка,нити знае процент да пресмета.Про фактура му е мисловна именка итн итн.Тогаш дипломата може само да ја свитка во ролна и целата да си ја набута у шупак.
Ако не сваќаш што е деградирана диплома тогаш си е твој проблем, едноставно премногу ги има лесно се доаѓа до нив и не се ценат,додека пред 20 години да дојдеш до диплом,а за електричар,бравар,дреар,лимар требало итоа убаво да го испечеш прво практично занаетот па после да добиеш диплома со звање.
Истото важи и со останатите струки,пред 10 години електроничар повеќе учеше одколку денешниве ИТ стручњаци.
Книговодител со средно економско завршено пред 15 години, е многу подобар и поспособен книговодител од оној кој што завршил економски пред 5 години и има две магистратури. премногу лесно се доаѓа до истите дете , не ви вредат ама баш ништо.
Знаењето е пред се ,без знаење ништо.
Денеска на факултетите има доволно книги и професори од кои можиш да прочиташ ,слушниш за да научиш и насочиш кон нешто што мислиш дека би бил успешен.
Сето тоа знаење за да бидиш успешен и професионален во работата можиш да го научиш на факултет во зависност колку си заинтересиран и сакаш тоа да го најдеш и научиш.
Значи факултетот ти го дава тоа знаење и не ти го дава тоа знање никој друг.
Денеска на сите факултети има пракса во секоја година така да мора да одиш 30 дена на пракса за да можиш да запишиш следна година.
Дипломата денеска ти е како виза за да можиш да работиш во некоја позната компанија.
Еве ти ни кажуваш дека не вреди дипломата од факултет .... тогаш ако не вреди таа диплома зошто се запишуваме на тие факултети за да го надоградиме знаењето.
Од каде сето тоа знаење .....ако не се запишиме на факултет објасними ?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Знаењето е пред се ,без знаење ништо.
Денеска на факултетите има доволно книги и професори од кои можиш да прочиташ ,слушниш за да научиш и насочиш кон нешто што мислиш дека би бил успешен.
Сето тоа знаење за да бидиш успешен и професионален во работата можиш да го научиш на факултет во зависност колку си заинтересиран и сакаш тоа да го најдеш и научиш.
Значи факултетот ти го дава тоа знаење и не ти го дава тоа знање никој друг.
Денеска на сите факултети има пракса во секоја година така да мора да одиш 30 дена на пракса за да можиш да запишиш следна година.
Дипломата денеска ти е како виза за да можиш да работиш во некоја позната компанија.
Еве ти ни кажуваш дека не вреди дипломата од факултет .... тогаш ако не вреди таа диплома зошто се запишуваме на тие факултети за да го надоградиме знаењето.
Од каде сето тоа знаење .....ако не се запишиме на факултет објасними ?
:pos: Немој бе не ме радуј, дури 30 дена пракса па пази молимте и ЗНАЕЊЕ:pos:
Кој книги бе дете се копи пасте од интернет дури и сликите им се од интернет?
Денешниве факултети не се ништо повеќе од една википедија, знаењето кое што го добиваш на нив можеш да го мериш со 0 и ти гарантирам заврши факултет, земи две магистратури,пушти било каде цв во приватна фирма каде што бараат некој со такво звање да видиш колку ке те примат на работа, метлата магацинот и воланот не ти бегаат па и 100 такви дипломи да имаш.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Мене универзумот ми зборува од таму знам во било која ситуација.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
:pos: Немој бе не ме радуј, дури 30 дена пракса па пази молимте и ЗНАЕЊЕ:pos:
Dali si bil nekogas student i dali si diplomiral? Dali znaes kako izgleda studentski zivot?
Ako ne e taa praksa i ako ne se zapisime na fakultet ajde nasocine kade da go nadogradime naseto znaenje kako da se educirame za da ni bidi polesno vo rabotata?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ako ne e taa praksa i ako ne se zapisime na fakultet ajde nasocime kade da go nadogradam moeto znaenje kako da se educirame za da ni bidi polesno vo rabotata?
На многу факултети се учат тешки глупости и филозофии, од нив излегуваш со минимално практично знаење.
Па уште кога ќе видиш некој магистер а ниту еден ден работно искуство :confused:

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
На многу факултети се учат тешки глупости и филозофии, од нив излегуваш со минимално практично знаење.
Па уште кога ќе видиш некој магистер а ниту еден ден работно искуство :confused:
Kolku tolku ke naucis nesto a sto ako sedis doma i ne se zapisis na fax. so toa da ne naucis nesto plus i ti bidi polesno da najdis rabota ....? :S

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Kolku tolku ke naucis nesto a sto ako sedis doma i ne se zapisis na fax. so toa da ne naucis nesto plus i ti bidi polesno vo rabotata ? :S
Претпоставувам дека си средношколец и ќе се обидам да ти дадам совет: или запиши се на некој технички факултет или воопшто не се запишувај и времето и парите кои планираш да ги потрошиш на студии потроши ги на себе. После 3-4 години барем нема да ти е криво дека парите и времето си го фрлил во ветер, барем си поуживал во животот.
Во меѓувреме можеш да почнеш и со работа на некое работно место каде не се бара диплома и да испечеш занает за да вадиш леб во животот.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Претпоставувам дека си средношколец и ќе се обидам да ти дадам совет: или запиши се на некој технички факултет или воопшто не се запишувај и времето и парите кои планираш да ги потрошиш на студии потроши ги на себе. После 3-4 години барем нема да ти е криво дека парите и времето си го фрлил во ветер, барем си поуживал во животот.
Во меѓувреме можеш да почнеш и со работа на некое работно место каде не се бара диплома и да испечеш занает за да вадиш леб во животот.
Gresno gi procenuvas nekoi raboti.
Kako prvo ne sum srednoskolec tuku sum diplomiran na tehnicki fakultet.
Kako vtoro sakav da ti kazam deka so diplomata kade i da konkuriras bez razlika na rabotata dali e so ili bez fakultet sonea imas prednost pred drugite koi se bez diploma taka da diplomata za koja si se trudel da ja dobies sekogas vredi.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Извини, да те прашам ти Македонец си?
Ако си, тогаш како може да не знаеш дека Македонците ќутат и никогаш не се бунат за НИШТО?:facepalm:
Џабе ти се и двата факултети и магистратура и работа за америчка влада штом си се вратил назад.
Овој народ достоинството одамна го загуби во речиси секоја сфера (прашање е кога го имал воопшто).
Место што ќе се замараш да смениш нешто овде (безуспешно), гледај да излезеш надвор.
Јас СЕ би дала да ја имав приликата која ја имаше ти, и верувај дека многу подобро би ја искористила.
Како што самиот можеш да се заебеш, навистина не може никој.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Gresno gi procenuvas nekoi raboti.
Kako prvo ne sum srednoskolec tuku sum diplomiran na tehnicki fakultet.
Мое извинување, помислив дека си средношколец по начинот на кој пишување во некои постови.

Kako vtoro sakav da ti kazam deka so diplomata kade i da konkuriras bez razlika na rabotata dali e so ili bez fakultet sonea imas prednost pred drugite koi se bez diploma taka da diplomata za koja si se trudel da ja dobies sekogas vredi.
Не е точно, има работни места каде се бара средно школо и ништо повеќе.
Ќе ти дадам пример од реалниот живот, другар на брат ми дури учеше магистерски отиде на интервју за работа за чувар во школо.
Таму му кажале дека е преквалификуван, бидејќи постои голема веројатност да им избега од работа (штом најде поплатена работа и/или магистрира) и нормално го одбиле и него и останатите со високо образование.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Мое извинување, помислив дека си средношколец по начинот на кој пишување во некои постови.

Ќе ти дадам пример од реалниот живот, другар на брат ми дури учеше магистерски отиде на интервју за работа за чувар во школо.
Таму му кажале дека е преквалификуван, бидејќи постои голема веројатност да им избега од работа (штом најде поплатена работа и/или магистрира) и нормално го одбиле и него и останатите со високо образование.
Za cuvar na skolo da si mora da imas licenca za obezbeduvanje na lica i imot polozena vo komora na R.M.
Sprema zakonot koj e deneska mislam deka ako nemas licenca ne smees da cuvas lica i imot.
Ali ova e Makedonija mozno e se ,za potocno kako i koj treba da cuva imot i lica neka kazi pravno lice koe ima uceno za zakoni i prava.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Вака сега, ја започнувам темата бидејќи само што стигнав дома и седнувам на компјутеров за да си го зачувам и другиот образ и малото достоинство што ми остана.
Зборувам за една нова Осигурителна Компанија, која користеше секакви лаги,оцрнувања и лицемерни испади само за да дојде до ништо друго освен пари,
GRAWE Осигурителната Компанија беше толку дрска да ни ги претстави совршените работни услови,како и плата која ќе ја посакаме, и на излегување нудејќи не со лист и пенкало за да им ги оставите сите контакти од луѓе што ги познавате, пошто нели, Осигурителна Компанија се, треба да се информираат луѓето? Така?
После тоа да дојдете утредента на ветена плата од 20.000 (звучи предобро,зар не?) и ви нудат плата од 4000 денари, каде почнуваат веднаш да ви шефуваат, откако претходно ви ветиле дека ќе си бидете сам свој шеф?
И ЗОШТО НА СЕТО ОВА, МАКЕДОНЧЕТО СЕУШТЕ МОЛЧИ???? Нормално, си заминаа сите дома разочарани,остана само една девојка,која и 4000те денари месечно ги сметаше за некоја надеж дека ќе изгради кариера и нема да остане само на тоа. Од сите 12 луѓе јас останав единствената личност да седне со вас сите заедно да го подели ова и да ве праша: КАЈ ПОГРЕШИВ ЈАС, МАГИСТЕР, СО ДВА ФАКУЛТЕТА,ИСКРЕН ОТВОРЕН ПРИСТАП И ДОЛГО РАБОТНО ИСКУСТВО ЗА АМЕРИЧКА ВЛАДА, ДА МЕ ТРЕТИРААТ ВАКА??? ЗОШТО ГО ДОЗВОЛУВАМЕ ОВА?!?!? И ДАЛИ ПОСТОИ НАЧИН ДА СЕ СПРЕЧИ ?!?!

Благодарам однапред...
Срдечен Поздрав до сите форумџии...
Во кошарка се вика ова грешка во чекори , како прво да си знаел кој "фраери" се GRAWE ,тоа би било последно место каде што би отишол. И не плачи како дете ако не те примиле во таа компанија што си ја сакал плус да имаш толку знаење колку што тврдиш немаше да плачеш а уште помалку за лингури какви што се од Grawe. И тоа што си магистар и имаш два факултати не значи ништо! На компании им значи колку претходно пари си заработил кај што си работел и дали си вредел за тие пари. Ако вредиш ќе те платат колку што треба а тоа е многу повеќе од 20 000 просечна палта. Си имал искуство со америчка влада во предвод си бил на некој обуки и програми на USAID и одма искуство со америчка влада, спушти се малку не вредиш толку колку што мислиш. Имаш стотици доктори на науки и магистри а уште во животот ги немаат заработени ни првите 5000 евра!

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140

Normalno so fakultet ne ke baraat lice za rabota kako higienicar ....normalno e da se bara lice so zavrseno nokno osnovno ili sredno obrazovanie za taa rabotna pozicija :D

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Dali si bil nekogas student i dali si diplomiral? Dali znaes kako izgleda studentski zivot?
Ako ne e taa praksa i ako ne se zapisime na fakultet ajde nasocine kade da go nadogradime naseto znaenje kako da se educirame za da ni bidi polesno vo rabotata?
Дете ако се обидеш мојте студии да ги споредиш со твојте,немој те молам.
Не мешај баби и жаби помеѓу студентски живот и тоа колку вреди дипломата и што се учи.
Затоа што во мое време да извлечеш 6-ка кај одреден професор требаше на трепки да стоиш,сега вие 10-ките ги зимате како што првачиња земаат пеперутка на рака.
имаше еден професор на електро кој што вака велеше.
Ајнштајн заслужувал 10-ка ,мојот професор заслужуваше 9-ка,јас за 8-ца,мојот асистент за 7-ца а вие за 6-ка.
Епа оди да те видам кај тој професор да добиеше 8 или 9 ка. за 10-ка да не правиме муабет. Или положи испит кај него со слушалката од трелефонот под коса ставена.
точно се знаеше што и како се бара и што треба да се научи.
И уште еднаш ти напоменувам не споредувај студентски живот со начин на добивање на диплома сега и тогаш, а за квалитетот на кадарот кој што излегува да не правиме муабет.
Еве јас ке земам една книговодителка која има завршено средно економско пред 30 години, ти земи двајца дипломирани економисти,па и докторати нека имаат,кој што завршиле последниве 10 години,ако не ги направи перенде таа без “ Диплома“ јас јајцава ке си ги изедам пред тебе.

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Дете ако се обидеш мојте студии да ги споредиш со твојте,немој те молам.
Не мешај баби и жаби помеѓу студентски живот и тоа колку вреди дипломата и што се учи.
Затоа што во мое време да извлечеш 6-ка кај одреден професор требаше на трепки да стоиш,сега вие 10-ките ги зимате како што првачиња земаат пеперутка на рака.
имаше еден професор на електро кој што вака велеше.
Ајнштајн заслужувал 10-ка ,мојот професор заслужуваше 9-ка,јас за 8-ца,мојот асистент за 7-ца а вие за 6-ка.
Епа оди да те видам кај тој професор да добиеше 8 или 9 ка. за 10-ка да не правиме муабет. Или положи испит кај него со слушалката од трелефонот под коса ставена.
точно се знаеше што и како се бара и што треба да се научи.
И уште еднаш ти напоменувам не споредувај студентски живот со начин на добивање на диплома сега и тогаш, а за квалитетот на кадарот кој што излегува да не правиме муабет.
Еве јас ке земам една книговодителка која има завршено средно економско пред 30 години, ти земи двајца дипломирани економисти,па и докторати нека имаат,кој што завршиле последниве 10 години,ако не ги направи перенде таа без “ Диплома“ јас јајцава ке си ги изедам пред тебе.

Dete ne e se do ucenjeto znaci bitni se poveke raboti za poslem diplomiranjeto da se najdi soodvetna rabota i da se bidi uspesen.....dzabe ke se opteretuvas so tolku teorija koga prakticno pojma nemas kakoo izgleda.Pred 30 godini ako ne se lazam studentite nemale nitu eden den praksa.
Normalno denesnite studenti se pojaki za razlika od tie od pred 30 goidini imaat novi knigi novi materijali kade e objasneto se kako treba da se raboti za da se postigni pomala potrosuvacka , kako da se zgolemi prooizvodotstvoto , kako da se namali vremeto na prooizvodstvo ,se ucat novi tehnologii taka sto so novata tehnologija rabotata ja zavrsuvas za nekolku casa a ne kako do pred 30 godini so nedeli.... znaci tehnologijata e mnogu napred deneska i nema potreba od tolku mnogu ucenje opteretuvanje so gluposti na fakulteti i plus deneska studentite imaat praksa vo banki ,vo mobilni operatori ,vo golemi kompanii i toa na krajot od sekoja godina imaat zadolzitelna praksa od 30 dena koja e dovolna da go nadogradat svoeto znaenje.
Za principielni profesori koi gi pisa pogore gi ima i denes i do den deneska od 100 studenti na ispit samo po eden ili najmnogu do 4ca studenti pustaat ova e samo kaj drzavnite univerziteti za kaj privatnite fakulteti da ne pravime muabet tamu nema nekoj koj se zapisal a da ne zavrsil za vo privatnite fakulteti priznavam deka ima nekvaliteten kadar.

Kajgana Shop

На врв Bottom