Tоni
ILLYRIAN
- Член од
- 26 февруари 2009
- Мислења
- 13.639
- Поени од реакции
- 10.237
Не знам ни јас како ...така ветил демек Ибиши.Како се враќа Аломеровиќ кога е под договор со Металург?
Таман да почне првенството пак се измешаа работите!
Не знам ни јас како ...така ветил демек Ибиши.Како се враќа Аломеровиќ кога е под договор со Металург?
Lani na Shkendija-Vardar 0-1 ,igravte mn defanzivno , ma ne samo na toj mec i na drugite sum gledal , iako ti nikogas nema da priznavas ama ko Metalurg i Renova ste ;-)Женско ме направи ццццц
Не МУ се допаѓа играта, ама само онаа на Металург
За Ренова реков дсека играат убаво за око, освен против нас
Не играме толку дсефанзивно бре, само противниците играат катанаџо и вистина е дека имаме проблеми да ги пробиеме. Ама правиме многу шанси, иако играта не е нешто убава за око...
Само против вас во Тетово и со Ренова во Тетово игравме дефанзивно...Lani na Shkendija-Vardar 0-1 ,igravte mn defanzivno , ma ne samo na toj mec i na drugite sum gledal , iako ti nikogas nema da priznavas ama ko Metalurg i Renova ste ;-)
Igrate ofanzivno so Napredok , Turnovo , so drugive podobri samo cekate kiks i.gol , zboram za minatata sezona
Опа се подбрувате све скопјаништа се опнавте и bwe честито модераторство се надевам дека нема да бидеш многу пристрасенЌе отворам тема деновиве
Освен ако несака некој да го направи истото пред мене
Традиционално не се отвара специјално нова тема, туку само се преименува насловот, се става нова анкета и се прави еден воведен пост...
Не сум модератор беОпа се подбрувате све скопјаништа се опнавте и bwe честито модераторство се надевам дека нема да бидеш многу пристрасен
Па шо си отворал нова тема да те е.... ацид ќе је прилагодеше оваа и ќе отвореја само анкета инаку кае бе ултрасот ?Не сум модератор бе
Попрво Битола ќе стане независна ( ) отколку јас модератор на кајгана
Го цитирав постот пошто секогаш ми е мерак да ги отварам новите теми за Мак првенствата
Абе секогаш отварам такаПа шо си отворал нова тема да те е.... ацид ќе је прилагодеше оваа и ќе отвореја само анкета инаку кае бе ултрасот ?
Сали ќе ви го земе Металург! Излеа Металург се специјализира за зимање играчи од Шкендија...Најнови информации од Тетово: пред потпис со Шкендија се Ндерим Неџипи и Лиридон Кукај. А повратници би требало да бидат Ерсен Сали, Кемал Аломеровиќ и Неби Мустафи!
Ова доаѓа по најавата дека Идриз Ибиши го добил спорот со Нуриман Шаќири. Се зборува дека многу моќен спонзор влегува во Шкендија!
Almerovic i Sali za nashata liga se golemi zasiulvanja.ovaj Alomerovic ko kucka stana, natamu navamu, neznam sto im e na upravata koa ne e on nesto po sto treba da se trca ko lud. Inaku ako se vratat Nebi Mustafi i Ersen, pa i da go donesat Nedzipi togas ke imame tim za sampionska titula. I ako stvarno se najavuva jak sponzor neka donesat kvalitetni iminja, a ne Alomerovic i Ersen
Браво за постот. За се се сложувам за тебе,освен за тоа дека Турново ке испадне. Во Здравје Радово добија сериозен спонзор и имаат играчи според мене за најмалку 6-7 место. Го земаа Блажевски квалитетна замена за Георгиев,тука е и Мојсов,а имаат и други квалитетни млади фудебалери.Ајде да отворам тема кога никој друг не се нафаќа
Не дека некој многу ќе се заинтересира за темава, али ајде да ви посакам на тие што сте фанови на прволигашкиве тимови повеќе среќа годинава и нормално темава да ја полниме со повеќе фудбалски муабети, а не толку со навивачки препуцавања. Мада скоро и да е невозможно тоа пошто во глобала на целиот Балкан е така, секогаш повеќе се збори за навивачите отколку за тоа што се случувало на теренот од причина што квалитетот на екипите е лош. И во овој неквалитетн регион од Европа, нашата лига е најверојатно најНЕквалитетна. Ама наша си е и ќе си ја гледаме
За жал и годинава нема да ни понуди некои поголеми изненадувања. Како и години наназад ниту еден медиум не е заинтересиран за вршење на преноси, ниту пак за правење на извештаи за мечевите. Незнам што чека МТВ, како национална ТВ треба да ги покрива мечевите колку и да е слаб квалитетот. Нормално е што со ваква рекламација на мечевите трибините се празни...
А и како нема да бидат празни кога пола и повеќе од екипите немаат навивачи, туку се нетрадиционални кондом клубчиња
Ќе искористам листата на трансфери (неофицијална) од дечките од macedonianfootball.com пошто никој друг не се нафаќа да ги извади трансферите.
Vardar:In: Dragan Gjorgiev (Horizont Turnovo), Aleksandar Temelkov (Sileks), Abraham Alechenwu (Flamurtari Vlorë, Albania), Jorge Giménez Artuñedo (Lleida Esportiu, Spain), Borche Manevski (Rabotnichki), Blagoja Geshoski (11 Oktomvri)Out: Paulo Cândido Serafim da Cruz "Lico" (?), Ibe Zito Ogbonna (?), Vladimir Tuneski (Drita), Filip Ivanovski (Astana, Kazakhstan), Toni Veljanoski (Pelister), Filip Kolekjeski (?), Darko Gjurchinovski, Vladimir Neloski (Tikvesh - loan)Metalurg:In: Milan Ristovski (Teteks), Aleksandar Dalcheski, Antonio Kalanoski (Ohrid), Oliver Peev, Kemal Alomerovikj, Vladimir Nikitović (Shkendija), Aleksandar Igeski (11 Oktomvri), Stojan Ignjatov (Ethnikos Achnas, Cyprus)Out: Filip Mitreski, Ninoslav Karapandžić (Teteks), Aleksandar Krsteski (Drita), Marko Simonovski (Napredok - loan)ShkendijaIn: Ertan Hasan (Rufeja), Muzafer Ejupi (Kartalspor, Turkey), Burhan Aliji (Teteks), Vebi Alievski (?), Trajche Nikov (Pelister), Artim Polozhani (Torpedo Moskva, Russia)Out: Valmir Nafiu (Basel, Switzerland), Ersen Sali (Dacia, Moldova), Marko Jovanovski (Ethnikos Achnas, Cyprus), Oliver Peev, Kemal Alomerovikj, Vladimir Nikitović (Metalurg), Miroslav Jovanovski (Teteks), Plumb Jusufi (?), Eshtref Dehari (?), Suad Mehmedi (?), Ilir Elmazovski (Pelister), Nebi Mustafi (?), Hadis Velii (?)RenovaIn:Out: Armend Elezi (?)Bregalnica ShtipIn: Ilija Jakov, Vlado Danilov (Tikvesh), Angel Nacev (Sileks), Stojanche Velinov (Teteks), Ezequiel Horacio Rosendo (Baník Most, Czech Republic), Sasho Gjoreski (11 Oktomvri), Ilche Petrovski (Pogradeci, Albania), Riste Naumov (free agent), Marjan Belchev (Kamza, Albania), Borislav Stojanov (?)Out: Aleksandar Alchinov (Miravci), Stefan Istatov (?), Ivan Ivanov (Teteks), Nikolcho Georgiev, Stojanche Velinov (Sileks), Petar Basnarkov, Aleksandar Donev (Drita), Genc Hyseni (?)NapredokIn: Kiril Stepanovski (Pelister - loan), Ninoslav Karapandžić (Metalurg), Marko Simonovski (Metalurg - loan)Out: Blagojche Glavevski, Kiril Stepanovski (Pelister), Vlatko Drobarov (Teteks)SileksIn: Nikolcho Georgiev, Stojanche Velinov (Bregalnica Shtip), Blagojche Konjarski (Makedonija Gjorche Petrov), Nikola Dimovski (Madjari Solidarnost), Boban Krsteski (11 Oktomvri), Miljan Mijatović (Sinđelić Niš, Serbia)Out: Aleksandar Temelkov (Vardar), Angel Nacev (Bregalnica Shtip), Borjan Stojanovski (?), Marko Nestorović (?), Borislav Bajić (?), Mirko Jovanović (?)RabotnichkiIn: Michael Cvetkovski (Kitchee, Hong Kong), Vanche Manchevski (Besa Kavajë, Albania), Ivan Ristovski (Lokomotive Leipzig, Germany), Goran Todorchev (Inter Zaprešić, Croatia)Out: Borche Manevski (Vardar), Filip Madjovski (?), Aleksandar Vasilev (?), Miloš Živković (?), Filip Despotovski (Pierikos, Greece)Horizont TurnovoIn: Filip Petkovski, Trajche Lostovski (Tikvesh), Dejan Blazhevski (Pierikos, Greece)Out: Dragan Gjorgiev (Vardar), Stefan Shulev (Miravci)TeteksIn: Filip Mitreski (Metalurg), Kristijan Stojkoski (Makedonija Gjorche Petrov), Mishel Gjorgjiev (Zrnovka), Dushko Dejkoski (Ohrid), Miroslav Jovanovski (Shkendija), Vladimir Mojsovski, Nove Aceski (11 Oktomvri), Kiril Trajkovski (Lokomotiva), Milorad Smokovski (Myresjö IF, Sweden), Doncho Argirovski (Skopje), Ivan Ivanov (Bregalnica Shtip), Krste Todorov, Krste Gjorgov, Laze Grbashliev (Miravci), Bobi Bozhinovski (Astana, Kazakhstan), Vlatko Drobarov (Napredok), Boban Marikj (Babi)Out: Milan Ristovski (Metalurg), Burhan Aliji (Shkendija), Stojanche Velinov (Bregalnica Shtip), Darko Glishikj (Dinamo Tbilisi, Georgia)PelisterIn: Dejan Leskaroski (Ohrid), Pece Korunovski (11 Oktomvri), Blagojche Rutevski (Novaci), Toni Veljanoski (Vardar), Blagojche Glavevski, Kiril Stepanovski (Napredok), Ilir Elmazovski (Shkendija)Out: Trajche Nikov (Shkendija), Igor Talevski (Gostivar), Toni Pitoshka (?), Vangel Altiparmakovski (?), Vladimir Mitrevski (Pobeda Junior), Ljupcho Micevski (?), Igor Pavlović (?), Kiril Stepanovski (Napredok - loan)Drita In: Goran Stankovski (free agent), Minas Osmani (Olimpic, Bosnia-Herzegovina), Aleksandar Krsteski (Metalurg), Emir Shabani (Korab), Ardijan Nuhiji (11 Oktomvri), Petar Basnarkov, Aleksandar Donev (Bregalnica Shtip), Vladimir Tuneski (Vardar)Out:Значи повторувам листата е неофицијална, али бар 95% е точна. На пример никој не знае што се случува со Алеченву, дали ќе игра за Вардар или не... Според мене ние сме најголеми фаворити за титулата во идната сезона, но сметам дека првенството ќе биде понеизвесно годинава, пошто имаме неискусен тренер а ќе видиме колку ќе биде ефикасен нападот.Вардар направи голема работа со донесувањето на Георгиев во составот. Момчево си владее за нашава лига, лесно ги претрчува противниците има солидсна техника и мислам да не го земемвме него ќе кажев дека ќе биде многу густа битката за титулата. Костурот на тимот е задржан, играчите добија на искуство, во средината го добивме и Темелков како подобар играч од првенствово, но сме прилично тенки во одбраната. Ако остане Алеченву ќе немаме гајле, ако си отиде ќе мачиме голема мака на бековските позиции. Имаме одличен напад за нашево првенство, со години Гешоски се покажувал како добар стрелец, а и Маневски не заостанува низ годиниве. Костовски се труди многу, така да напаѓачката тројка како целина ни е солидсна замена за Ивановски. Имаме мали проблеми со повресдите на Стојаковиќ, Стјепановиќ и Пеџа, видовме лани во вториот дел дека имавме мали проблеми при крајот кога постојано имавме некој повреден. Но кога игра Вардар противниците даваат 150% од своите можности и тоа секогаш ме плашело Еднаш изгоревме така (2008). Пример против Металург не се замараат многу, али чиста среќа што овие се камења во нападот па не користат некои наши киксови.Иако Металург е напаѓачки катастрофален, сепак ќен ги ставам како фаворити за второ место. Имаат цврста екипа, тешко е да ги победиш, лесно умртвуваат игра, а се одлични по прекини. Земаа доста играчи од Македонско првенство, фрлаат многу пари, али споресд мене напразно се фрлени. Некако како да земаа играчи што се прилично потрошени или па без можност за некој којзнае каков напредок. Ми се допаѓа само Милан Ристевски, но и он не е играч што може да донесе титула. Да го решеа прашањето во нападот со Кировски на пример ќе кажев дека се рамо до рамо со нас, вака мислам дека ќе завршат втори.Според мене на трето место би требало да биде Ренова, го задржаа костурот на тимот, не се засилија со никој, играат напаѓачки фудбал, за нас се секогаш тврд противник, имаат одлична одбрана со Менде Степановски, Арџент Гафури си гази по крило, и сетоа тоа ги носи како кандидат за место во Европа.Мило ми е што конечно Брегалница ќе има одличен тим. Штипјани се големи љубители на фудбалот и мило ми е што ќе имаат шанса да се борат за место во Европа, и се надевам дека ќе го исполнуваат стадионот секој викенд. Ќе биде интересно да се види како ќе игра Аргентинецот во нивниот состав, а особено би сакал да видам како ќе настапува Ристе Наумов. Што е до мене, би сакал да ги видам и на второто место на табелата За мене Пелистер ја затвара првата петрока по квалитет. Нема да се сложат Битолчани, ама според мене сеуште се далеку од Вардар по квалитет. Иако излегоа со високи амбиции, па некои и се надеваат на титула, сметам дека тоа е нереално. Сепак Пелистер може да се вмеша во борба за Европа. Ништо помалку не заостанува од гореспоменатите екипи, само ќе видиме како е се снајдат играчите.Да видиме дали Главевски ќе фати добра форма, штета што го дадо Кире Степановски иначе ќе имаа една од најаките одбрани во лигата...
Зад овие пет екипи, неможам да предвидсам како ќе биде редоследот на табелата. Пред недела дена пишав пост во кој ги отпишав Работнички. За неколку дена се сменија работите пошто се засилија со некои искусни фудбалери а во клубот се врати и Благоја Тодоровски. Со млади играчи не се игра тоа добро го знаат. Малку ќе им спискаат на гостувања и ќе се усерат во гаќи. Најсдоа искусен но просечен голман Манчевски, во одбрана ќе го имаат Мајк Цветановски, но затоа останаа без Богдановиќ. Прашање е дали ќе игра Дино Најдоски или уште ќе трае суспензијата. Факт е дека се соочуваат со проблеми на финансиска база, и очекувањето на одлука осд УЕФА уште повеќе ги убива...Во нападот имаат двајца поискусни фудбалери Крсте Велковски и Генц Исени, но затоа го нема Маневски кој им беше најдобар стрелец. Плус си замина и Деспотовски, а и Иван Настевски кој сепак можеби ќе се врати во тимот. Средината им е слаба страна, мада и одбраната е некако премлада... Споресд мене ќе бидат тука негде со ваков состав меѓу бараж и 6-7 позиција.Ќе видиме каков тимќе направи Шкендија мада времето ги гази...Само со Положани, тешко дека може да се надеваат на добри резултати со оглед на тоа што го изгубија цел костур на тимот... За воља на вистината Ертан Хасан е реално второлигашки играч, а Ејупи е далеку од формата...Ќе имаат големи проблеми во нападот. Но Шкендија ретко губи дома, и тука имаат голема пресдност. Ако не се смени нешто и ако не донесат бар 3-4 фудбалери, мислам дека може и да стравуваат за опстанок... За другиве екипи нема што да се каже многу. Сите се кандидати за опстанок...Тетекс има целосно нова екипа, со носењето на Боби Божиновски имаат посолиден тим и мислам дека би требало без проблеми да обезбедат опстанок. Едвај чекм да видам како ќе се снајде Кире во лигава, пошто го следам од помлад Дрита во дебитантската сезона, иако се подзасили сепак треба време за тие играчи да се воиграат. Донесоа сдоста искусни играчи, незнам колку ќе имаат кондиција за прволигашкиве мечеви... Сите се веќе во години. Горан Станковски е пресд пензија, со години игра послабо и послабо. Ардијан Нухију иако има дсоста години, сепак има кондиција ама ќе видиме колку ќе помогне со оглед на соиграчите. Емир Шабани е докажан вишок играч, никакво засилување Туневски е добар но цела година беше повреден. Крстевски е солиден, Баснарков е солиден голман, но сепак Дрита според мене е една од позагрозените екипи. Бар сигурен сум дека нема шанси да избегнат минимум бараж...Силекс и Турново ми се енигма, но секогаш иако изгледаат блиску до испаѓање сепак се спасуваат...Турново без моторот на екипата ќе биде многу послаб, а и Силекс ги изгуби Нацев и Темелков, но сепак секогаш копаат некои добри Срби , а донесоа и солиден играч од Брегалница, Велинов...Напредок ги задржа скоро сите играчи, го загуби само Главевски па може ќе имаат мали проблеми во нападот. Сепак секогаш играат добро на домашен и тоа им е голема предност.Според мене Дрита и Турново ќе испаднат од лигата.
Во првото коло од новото првенство во Првата лига, на 12 август (17 часот) се среќаваат:
Тетекс - Хоризонт Турново
Ренова - Напредок (сабота, 17 часот)
Вардар - Работнички (можеби во вечерен термин)
Дрита - Брегалница 2008
Силекс - Металург
Пелистер - Шкендија
Одличен деби меч за Пелистер, очекувам полн стадион.Со добра реклама на нашиот меч, очекувам и на Вардар-Работнички да има едно 7 000 гледачи, особено ако е вечерен терминот.Ренова своите мечеви ќе ги игра во сабота, а Работнички оваа година нема да игра на Градски затоа што им било прескапо, па своите домашни мечеви ќе ги играат во Маџари. Повеќе не ни се комшики
Епа момци нека освои најдобриот Досега Вардар има 6 титули, Силекс, Слога, Работнички по 3, Победа 2, Ренова, Македонија ЃП и Шкендија по 1.
Syn, Ilumious споете ја темава со претходната за Мак првенство и сменете го насловот заедно со новава анкета (бар така беше праксата низ годиниве ).
Ако спорот го добие Ибиши тогаш 90% Сали ќе биде играч на Шкендија, имаат врска како "татко и син"Сали ќе ви го земе Металург! Излеа Металург се специјализира за зимање играчи од Шкендија...
Абе фрлај се опдма на работа менувај насловот и ставај ја новата анкета ако е тоа возможноНекој ме бараше ?