Ветеринарно катче

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Темјан Македонски
Женско е :)
Кутијата за нужда и е негде 25х25 цм, а кога иде по голема нужда застанува скроз во ќоше и предните нозе ги става на кутијата, значи стои за време на чинот :))
Храна покрај храната за мачки и давам и од тоа што има дома некоја манџа. Плус и овошје/зеленчук си каснува :D А коски ја не и давам зошо прочитав дека можело да им се заглави негде у цревата па да ги расече :confused:
Коските можат да направат проблеми во желудникот на мачката само ако се варени или печени. Тоа не е добра идеја ако се зготвени можат да се искршат на ситни и остри делчиња, и може да предизвикаат задушување или кинење на грлото и стомакот.
Додека живото месо и суровите коски се потребни за мачката. Со нив нема да има никакви проблеми. Лесни се за џвакање и мачките немаат никакви проблеми. Купи и пилешки крилца, ке видиш колку ке и биде убаво. :)

Г

Гучи

Гостин
Коските можат да направат проблеми во желудникот на мачката само ако се варени или печени. Тоа не е добра идеја ако се зготвени можат да се искршат на ситни и остри делчиња, и може да предизвикаат задушување или кинење на грлото и стомакот.
Додека живото месо и суровите коски се потребни за мачката. Со нив нема да има никакви проблеми. Лесни се за џвакање и мачките немаат никакви проблеми. Купи и пилешки крилца, ке видиш колку ке и биде убаво. :)

Аааа океј, од сеа ке и давам :) а живо месо коа и давам збудалува ке почне и мене да ме јаде :pos:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Однеси го на ветеринар веднаш. Кај мене во селово има епидемија од парвовироза, ако почне да повраќа, има крвав измет кој ептен мириса тогаш гарант е тоа.
Од каде си?
Кое село?
Па зар ветеринари немаат идено?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Кое село?
Па зар ветеринари немаат идено?
Прилеп...Шодека ги перцаат кога се разболуваат од болест која технички не би требало да ги фати. Којзнае што вакцини користат и што тајминг за вакцина. Пишував пошироко на темава околу тоа.

Член од
29 јули 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Однеси го на ветеринар веднаш. Кај мене во селово има епидемија од парвовироза, ако почне да повраќа, има крвав измет кој ептен мириса тогаш гарант е тоа.
Од каде си?
Од Скопје сум. И не повраќа ,нема крвав измет кој смрди.Денес веке му е подобро и почна да јаде ,ама само виршли ,сирење и такви ствари :)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Моментално сум во Берово,каде имам 2 шарпланинци.Синоќа кучката што е на планина била касната од волци,пробала да се стутка преку една дупка да се сокрие,но ја фатиле за ногата и ја распарчосале...овде ветеринарот доаѓа,вели еее ништо,ќе и помине ракија ставајте и...зарем не треба некоја вакцина?? против беснило има вакцина ама шо да се прави....

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Моментално сум во Берово,каде имам 2 шарпланинци.Синоќа кучката што е на планина била касната од волци,пробала да се стутка преку една дупка да се сокрие,но ја фатиле за ногата и ја распарчосале...овде ветеринарот доаѓа,вели еее ништо,ќе и помине ракија ставајте и...зарем не треба некоја вакцина?? против беснило има вакцина ама шо да се прави....
тетанус треба да и се акне мислам.Не може само со ракија.Се надевам дека нема да има кучката беснило :)

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
тетанус треба да и се акне мислам.Не може само со ракија.Се надевам дека нема да има кучката беснило :)
Вакцинирана е,ама вели не треба ни преврска ни ништо,плунката и била лековита шо знам....

Член од
7 август 2011
Мислења
1.058
Поени од реакции
2.204
Вака сеа.. чувам хаски и пред некој ден почнаа да му излегуваат црни тоцки на лицето ( нешто ко бемки му се ), пробав да ги извадам неможе, да не треба на ветеринар да го носам или... ?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Вака сеа.. чувам хаски и пред некој ден почнаа да му излегуваат црни тоцки на лицето ( нешто ко бемки му се ), пробав да ги извадам неможе, да не треба на ветеринар да го носам или... ?
Колку што прочитав на гугл,не е ништо страшно,слично како луѓето кога имаат пеги.
Сепак,однеси го на вет за посигурно :)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Мачоров мој изглеа има констипација, да не речам запек. Дај кажете некој иљач?

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Мачоров мој изглеа има констипација, да не речам запек. Дај кажете некој иљач?
Масло стави му во јадењето...
мојот Лајош исто така има запек,мајка ми ги употреби своите нутриционистички вештини и на куче,му давав маслиново масло и после за 1 пат у мојот =ивот се радував на гомна :P

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Масло стави му во јадењето...
мојот Лајош исто така има запек,мајка ми ги употреби своите нутриционистички вештини и на куче,му давав маслиново масло и после за 1 пат у мојот =ивот се радував на гомна :P

За жал излезе дека не било констипација туку запушени мочни канали или така нешто.
Ја вчера го глеав дека се вртка околу песокта а не праи ништо, ама мислев дека не може да кака, а сеа излезе дека не можел да мочка. Сабајле го однесов на ветеринар, му стаи некои инјекции и ми рече дека ако не се измоча до вечер, ќе мора да му стаи катетер.

Гревче.

Ако има некој поупатен во оваа проблематика нека пише.

Член од
26 јуни 2012
Мислења
89
Поени од реакции
57
За жал излезе дека не било констипација туку запушени мочни канали или така нешто.
Ја вчера го глеав дека се вртка околу песокта а не праи ништо, ама мислев дека не може да кака, а сеа излезе дека не можел да мочка. Сабајле го однесов на ветеринар, му стаи некои инјекции и ми рече дека ако не се измоча до вечер, ќе мора да му стаи катетер.

Гревче.

Ако има некој поупатен во оваа проблематика нека пише.
Машките животни за разлика од женските с е предиспонирани за запушување на уретрата,само заради потесната уретра,а не дека с е склони повеке да создваат кристали.Создавањето на уратни кристали во најголем процент зависи од исхраната,количината на минерали особено калциум,магнезиум,како и концентрацијата на протеини, исто така зависи и од PH(степен на киселост)на урината која пак оваа исто така зависи од исхраната(n),но PH може да биде променета и од некоја претходна инфекција на уринарниот тракт при што таа PH најчесто расете(алкална),која пак е услов за создавање ан таканаречени струвити кои се топат со закиселување на урината најдобар начин е додавање во храната вит.Ц,но тука има уште еден проблем,доколку пак лаечки кажано премногу и подолг период с е закисели урината тогаш се создаваат услови за формирање на оксалтни кристали :(.Затоа е битно да с е провери прво PH-та на урината како и за кој тип на кристали станува збор,(не се само овие два типа на кристали има и други но поретко се јавуваат).Исто така битно е да животното пие што поголема количина чиста вода,а пожелно е и давање на глукосаминогликани(доколку се најде),кои би формирале заштитен слој околу слузницата на уринарниот тракт со што би се спречило поголемо оштетување на истата.
НЗС. Внимавај на исхраната еден од најбитните фактори,и давај му да пие што повеќе вода може и чај од камилица со шприц.А во однос на исхраната има медицински храни кои с енаменети за овие животни малку с епоскапи но многу корисни.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom