Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
И сега ке почнат да ти кажуваат дека ова не е точно дека е скапо 1200 денари за апартман за 2 особи дека во Грција било ефтино ... а таму едно шише вода од 1/2 л го плаќаат 2е а во охрид барем има најчиста вода за пиење и не мора да купуваат вода од продавниците !
Јас од од 6 годишното дружење по форумот заклучив дека Охрид не е место за цело Скопје ,Прилеп и Битола да ги собере Грција има 10000КМ крајбрежие ееееј знаеш колку се това капацитети а Охрид е мал има помал капацитет и тука нема место за АВГУСТ за сите 100000 туристи кои доаѓаат од внатрешноста и странци .

И плус секој сака да заработи за 2 месеци епа Скопјани ги научива тие финти поздрели се сега нели.

Simple as that.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Она што ми падна во очи додека ги гледам огласите за издавање во Охрид, сигурно и вие сте го приметиле, вели издавам соба на 3 мин од центар или апартмани на 7 мин од центар, студио на 12 мин од плажа куба...Од секогаш сум сакала да ги прашам Охриѓани како ги мерат минутиве? :icon_lol:
Го викнале Usain Bolt и му мереле колку време му треба да стигне до одредена дестинација. :)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Го викнале Usain Bolt и му мереле колку време му треба да стигне до одредена дестинација. :)
Ednostaavno kaj i da si Ohrid za maksimum 20 min peski si do tamu kade sto treba da stignes.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ednostaavno kaj i da si Ohrid za maksimum 20 min peski si do tamu kade sto treba da stignes.
Знам бе, пола Охрид ми се брачеди, не е којзнае колкав градот, ама мерењето на оддалеченост на некои дестинации во временска мерна единица а не во должинска е смешно.
Исто така не се занесвајте со тоа цените, сместување, лежалки, сувенири, јадење пошто има места на балканов кои ние туристите ги знаеме и што се многу привлечни за одмор и нудат интересни аранжмани со интересни цени.
Не сте единствено место за одмор, па према тоа, имате јака конкуренција која е одалечена од вас за 100ина километри повеќе, што понекогаш го тера човекот колку и да е патриот, да одлучи дека другата "подалечна" опција повеќе му одговара. Мислам дека редно време е да се спуштите малку на земја и да ја согледате реалноста. Не го кажувам ова од што имам нешто против охриѓани, напротив, реков дека пола охрид ми се братучеди и тоа е така, јас многу ги сакам и почитувам, но кога станува збор за бизнис со туризам, треба да сакате и да знаете да ги привлечете луѓето а не да ги бркате, бидејки од нив заработувате. Ова најдобронамерно и искрено го кажувам, а ако после прочитаниов мој пост ти доаѓа да се расправаш со мене бидејки се чувствуваш навредено, тогаш ти воопшто и не треба да водиш бизнис, бидејки не читаш што ти се кажува од потенцијален гостин, туку гледаш да го истераш своето, а во бизнисот купувачот е секогаш во право, дури и кога не е, така?
Ова не се однесува само на тебе што ти реплицирав, него општо за сите кои во Охрид се занимаваат со некаков бизнис во полето на туризмот и угостителството.
--- надополнето: 1 август 2012 во 13:36 ---
Срдечните Гејци ве очекуваат во Неи Пори... :vozbud:

Е па кога се глупи да се сместуваат во соби/апартмани кои немаат сопствен паркинг. Овие шкртаници се дешаваат навечер, преку ден тешко, значи и да идеш со колата преку ден некаде на плажа, нема ништо да и биде, ама навечер, свашта може да се деси и затоа се бара апартман со сопствен паркинг, а ги има многу.
А што мислиш кај нас во Скопје пример, секое лето да доаѓаат, 100000 грци со нивните коли, во рок од 3-4 месеци, нели ке се наоѓаат по некои будали дечишта што ке им ги исшкртаат или оштетат колите, или ние сме цвеќиња за мирисање?

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Дај прати ПП просветли ме .........................да видам и јас некој аир од форумо.
со што да те просветлам, сакаш адреса и телефон ли? веднаш до судот се наоѓа, ќе го прашам газдата, инаку станот ми го најде веднаш прилепчанецот што ја држи кафеаната на кеј, земјак бе, веднаш помага со најдобро што може:)
--- надополнето: 1 август 2012 во 15:05 ---
И сега ке почнат да ти кажуваат дека ова не е точно дека е скапо 1200 денари за апартман за 2 особи дека во Грција било ефтино ... а таму едно шише вода од 1/2 л го плаќаат 2е а во охрид барем има најчиста вода за пиење и не мора да купуваат вода од продавниците !
ова е лага со опашка, пакет од 6 шишиња по литар и пол во паралиа е од евро до евро и пол..целиот пакет, не шише:)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Мое искуство:

1. Требаше да бидеме сместени во хотел, ама немало место, па ни рекоа дека ние, 6 цури, ќе бидеме во приватно сместување, близу до хотелот.

Тоа близу беше одење 20 минути на сонце, без сенка, без дрво, само трски. Три соби со мебел кое од каде. Нашата беше цела само кревет. И првата вечер, нешто крцка, како д агребе со нокти на таванот, цела ноќ не можевме да заспиеме.
И другиот ден се жалиме, викаме да нема глувци, а газдата УВРЕДЕН до толку, уште да почнеше да не пцуе, вели: Какви глувци? У моја куќа глувци? ИМАШЕ ЗМИИ!!! Ама глувци? !!
Па јас не издавам првпат соба! Никој ен се жалел на глувци, само на змии!!!

Останавме трепкајќи со прстот в уста, како кај Борџии да сме сместени и секоја вечер правевме детален преглед на собите, и одвај чекавме да заврши „одморот“.

2. Ќе купувам прстен, а тетката згрозена ми вели: Немам ситно!
А тројца се во дуќанот, ебаго!

На Грците не само за туризам, туку и за трговија, капа им симињам. Уште кога кај нас продавачките не те е+еа 2%, кај нив продавачката ќе ти се бутне у гардеробата, ќе ти ги подвитка ногавиците, ќе ти каже кој модел подобро ти стои, ќе ти даде и маица што одговара, ќе ти рече ако купиш две, едната е 50% намалена... Знае да ти го продаде. И продавачките во југоисточна Македонија се такви. Да ти каже дека нема ситно, а има уште двајца зад пултот, едниот да решава крстословка, а другиот си го чеша носот, тоа е НЕВОЗМОЖНО!!

Во Охрид, грев аир, не се такви. И голем дел од нива сакаат со сув газ да ловат риби.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Она што ми падна во очи додека ги гледам огласите за издавање во Охрид, сигурно и вие сте го приметиле, вели издавам соба на 3 мин од центар или апартмани на 7 мин од центар, студио на 12 мин од плажа куба...Од секогаш сум сакала да ги прашам Охриѓани како ги мерат минутиве? :icon_lol:
На многу места ке видиш да се мери во минути...еве например по горски патеки како стасаш до разкрстница и има табла повекето пати тамо пишува во минути или часови до село Х, до град Х, хижа Х. Тоа се прима при нормален ход пешки- 5км/ч тоа е нормален ход. :)

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.681
а таму едно шише вода од 1/2 л го плаќаат 2е а во охрид барем има најчиста вода за пиење и не мора да купуваат вода од продавниците !
Коа ја спомна водава за пиење, море абе еј, на плажа ако побараш вода ти носат флаширана и ти ја наплаќаат 60 денари.
Охрид е супер град и се тоа, ама ова нема смисла воопшто.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Со еден збор, Охрид=катастрофа. Погледнете само што прави Албанија и Бугарија со туристите а што прават нашите.You get the idea..
Не се споредуваj со Албаниja и Бугариja...едното е море со стотици километри ивица, а Охрид има езеро.
Покоректно е да се сравнуваш со Балатон например.
-----
Лично според мене на Охрид му фали брендиране,сфера каде да се специализира добро и да се фокусира врз група туристи,а не коj сака, коj доjде.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Коа ја спомна водава за пиење, море абе еј, на плажа ако побараш вода ти носат флаширана и ти ја наплаќаат 60 денари.
Охрид е супер град и се тоа, ама ова нема смисла воопшто.
Ако ми речиш и мене дај ми вода нормално ке ти донесам флаширана и ке ти ја наплатам ! ако ми речиш една чаша вода ама на шанк тогаш нема да ти ја наплатат а ти сакаш ем на лежалка ем вода да те служат !

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.681
Ако ми речиш и мене дај ми вода нормално ке ти донесам флаширана и ке ти ја наплатам ! ако ми речиш една чаша вода ама на шанк тогаш нема да ти ја наплатат а ти сакаш ем на лежалка ем вода да те служат !
А ако испијам 10 пива и 3 нескафиња коа ќе ти побарам вода и гратис ќе ми ја дадеш и ќе ме прашаш дали сакам уште.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
А ако испијам 10 пива и 3 нескафиња коа ќе ти побарам вода и гратис ќе ми ја дадеш и ќе ме прашаш дали сакам уште.
Гледај сега вака келнерите што се ставени работат таму .. и главата им чади од нарачки ...баш јас кога одам стално потпеш на плажа не знаат главата кај им е келнерките стално ги бараат тие што им нарачале и сега ти и викаш вода и нормално ке донесе флаширана а сега ако правиш промет да и речиш чаша вода ке ти донесе обична не може сега си седнал на плажата и и викаш да те служи со чаша вода .. на што личи тоа ?

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.681
Гледај сега вака келнерите што се ставени работат таму .. и главата им чади од нарачки ...баш јас кога одам стално потпеш на плажа не знаат главата кај им е келнерките стално ги бараат тие што им нарачале и сега ти и викаш вода и нормално ке донесе флаширана а сега ако правиш промет да и речиш чаша вода ке ти донесе обична не може сега си седнал на плажата и и викаш да те служи со чаша вода .. на што личи тоа ?
Ништо, ќе се извинам. И ќе прашам како да им помогнам, дали наредна нарачка сам да си влезам позади шанк да си зеам пиење или да зеам некоја маса да послужам наместо нив.

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.982
Све сум видел мислам, ама да ти кажат дека у кафич на плажа не смееш карти да играш, па уште да остават табла на која пишува, цитирам : Играње карти 150 ден од особа !!
Е ова не сум го видел.... :tapp:
Ми идеше тоа таблата од глава да си ја мавнам, може и ќе поверував што слушам и гледам....
Ненормална работа....

F

FuckYouAll

Гостин
Све сум видел мислам, ама да ти кажат дека у кафич на плажа не смееш карти да играш, па уште да остават табла на која пишува, цитирам : Играње карти 150 ден од особа !!
Е ова не сум го видел.... :tapp:
Ми идеше тоа таблата од глава да си ја мавнам, може и ќе поверував што слушам и гледам....
Ненормална работа....
Шо не им ја мавна ?
Јас неам начекано ама ако ми речит несмешј карти да играш ако не платиш мамето ќе му го ебам, море везеро ќе го врлам, најозбилно.
На која плажа се дешават ова ?

Kajgana Shop

На врв Bottom