Правна помош и совети

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
pozdrav i edno prasanje vaka pred skoro edna godina od zaskitan kursum bese pogodena sofersajbanta na mojot avtomobil,a mozev i jas da nastradam,viknav policija napravija zapisnik slikaa ja najdovme caurata i nisto ne mozea da go najdat koj e sigurno oruzjeto na crno
i prasanjeto e dali mozam da baram osteta od nekoj i od kogo ako mozam dali mozam da podnesam tuzba
ne mozes da podneses tuzba ako storitelot ne e poznat, protiv kogo bi bila podnesena tuzbata vo toj slucaj, stom ne se znae storitelot ne mozes ni da go tuzis

M

Muranyi

Гостин
Пред зградата каде што живеам,на просторот што се користи како паркинг а всушност се води како улица,сопственик на еден од дуќаните пред 26 Јули без никаква консултација со станарите си постави 3 мини рампички и си го загради просторот.И додека мажите од 30 стана молчеа како куртони и гледаа од зграда како узурпаторите работат,јас со уште еден комшија се симнавме да го прашаме човекот што прави кога се собраа 10 души а газдата на дуќанот кој лично ги поставуваше рампите го зема чекичот и штрафцигерот(само накај мене зашто комшијава мој е Албанец исто како него) тргна накај мене и ми се закани да сум си одел и да сум си гледал работа.Рече дека нема да ги трга и дека него лично Изет Меџити ќе му дал дозвола за тоа место.Инаку во тек е постапка на зградата за откупување на тоа место,за да можеме подоцна станарите да си ставиме рампа зашто тука е хаос на паркинг.Викнаа жените полиција,му врачија предупредување.
Прашањето е што сега ние како станари можеме да превземеме?Како правно да го истераме проблемот,кога очигледно нека кворум за насилно решавање како што всушност и се научени "браќата" да ги решаваат проблемите(во толпа 10 души и со чекичи во рака покажуваат сила)?

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Пред зградата каде што живеам,на просторот што се користи како паркинг а всушност се води како улица,сопственик на еден од дуќаните пред 26 Јули без никаква консултација со станарите си постави 3 мини рампички и си го загради просторот.И додека мажите од 30 стана молчеа како куртони и гледаа од зграда како узурпаторите работат,јас со уште еден комшија се симнавме да го прашаме човекот што прави кога се собраа 10 души а газдата на дуќанот кој лично ги поставуваше рампите го зема чекичот и штрафцигерот(само накај мене зашто комшијава мој е Албанец исто како него) тргна накај мене и ми се закани да сум си одел и да сум си гледал работа.Рече дека нема да ги трга и дека него лично Изет Меџити ќе му дал дозвола за тоа место.Инаку во тек е постапка на зградата за откупување на тоа место,за да можеме подоцна станарите да си ставиме рампа зашто тука е хаос на паркинг.Викнаа жените полиција,му врачија предупредување.
Прашањето е што сега ние како станари можеме да превземеме?Како правно да го истераме проблемот,кога очигледно нека кворум за насилно решавање како што всушност и се научени "браќата" да ги решаваат проблемите(во толпа 10 души и со чекичи во рака покажуваат сила)?
Најдобро решение ти е едно пиштолче и....они друго не разбираат!

M

Muranyi

Гостин
Најдобро решение ти е едно пиштолче и....они друго не разбираат!
Да бе брат ама сам знаеш дека не е начин.Не дека не сум помислил и на тоа,веќе ми е смачено еве баш сега во моментов и за тоа што се случи разговарам со еден пријател.
--- надополнето: 30 јули 2012 во 00:48 ---
Какви времиња доаѓаат,ќе ни влезат дома и ќе ни бараат да не ебат нас и нашите жени,што вика еден член тука и џамија да бараат во сред куќа да ни изградат пак ке ќутиме.Сепак да не одам оффтопик.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Да бе брат ама сам знаеш дека не е начин.Не дека не сум помислил и на тоа,веќе ми е смачено еве баш сега во моментов и за тоа што се случи разговарам со еден пријател.
--- надополнето: 30 јули 2012 во 00:48 ---
Какви времиња доаѓаат,ќе ни влезат дома и ќе ни бараат да не ебат нас и нашите жени,што вика еден член тука и џамија да бараат во сред куќа да ни изградат пак ке ќутиме.Сепак да не одам оффтопик.
У овој стил друго нема!!!

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Zar nema nikoj , nekoj advokat da mi odgovori dali naslednicka izjava dadena na notar so koja se prifaka za naslednik i koja se dava so polnomosno na advokat da ja dade na notar mora da bide zaverena na notar ili moze samo advokatot da ja odnese na ostavinskata postapka so polnomosno od naslednikot? Cekam odgovor, pozdrav...

S

Stef Bachatero

Гостин
Имам поднесено барање за урбанизација на земјоделско градежно земјиште се со цел да може да се гради стопански објект.Поднесено е еднаш во септември и вторпат со специфичности ноември.Дали ако се жалам во управна администрација ќе добијам нешто во спорот?Зашто одговор од општината не добивам и се што сакаат е мито а јас под ниеден изговор нема да им дадам за нешто што е бенефитно за нив и за мене.За такво барање има поднесено друг човек и има добиено и потпишано од градоначалникот на Шуто Оризари и ме нервира што моето барање не го ставаат на совет.Па моето прашање е дали може да реагирам преку управна инспекција и дали би имало ефект?

Член од
16 април 2009
Мислења
3
Поени од реакции
0
Сакам да се информирам за една случка која ми се случи неодамна.(банална) За која навистина сум изреволтиран.
Имено мојот син кој има само 10 години играјќи со децата од комшиите кои се на возраст од 5 до 10 години, со својот велосипед турна едно од децата на возраст од 5 години несакајќи, затоа што истото дете му претрчало пред велосипедот. За среќа истата случка беше без последици и помина само со плачење на комшиското дете. Јас не бев во моментот дома но мојата сопруга ме извести дека таткото на турнатото дете се појавил на нашата врата и со закани и пцости дека ќе го натепа мојот син кој има само 10 години, и мислам дека е добро тоа што не сум бил дома во моментот. Наредниот ден добивам покана од полициска станица во која е наведено името на мојот син и дека треба да појдам на разговор заедно со мојот син во полициска станица со службено лице. Поканата ја добивам во 13,55часот а треба да се јавам во 14,00часот. На тоа јас стварно и се зачудив и го замолив службеното лице кое инаку го познавам да ме причека и без мојот син отидов во полициска станица. Службеникот кој ме повикуваше беше на состанок или само така ми беше речено незнам но сепак јас чекав пред неговата канцеларија повеќе од 1час.(доста нечовечки уште на самио почеток). Потоа пристигна службеникот и конечно после 15минути од неговото пристигнување ме прими во својата канцеларија. Таму бев известен дека мојот комшија поднесол пријава против моето дете од десет години дека наводно го удрил неговото со два боксови на што јас навистина и се насмејав можеби невкусно но се насмејав стварно кога службеникот ме праша каде е твојот син. Јас кажав дека е дома и дека немам ама баш никаква намера да го донесам детето во полициска станица за некаква детска банална расправија и да му стварам непотребни стресови. Прашав дали детето на комшијата е стварно толку повредено што комшијата поднесол пријава на што бев известен дека детето имало само една мала точка или гребаница која и да небила забележителна за која и се сомневам дека е добиена од случката за што поседувал и упат од специјалист хирург за што јас се насмејав повторно. Од мене беше побарано да кажам што знаам за случката и јас истото го направив и кажав дека: Мојот син возејќи велосипед кај детското игралиште несакајќи или повејќе не по негова вина го турнал детето на комшијата и дека истото го кренале со другарчината и го однеле дома. Дека комшијата бил пред мојата влезна врата во дворот и се заканувал дека ќе тепа дете од десет години и побарав истиот да биде предупреден. Ја потпишав изјавата и некој документ дека не барам бранител и бев подучен дека доколку го потпишам записникот ја признавам вината само која вина се чудам не го потпишав (ВИНА??? како најголем криминалец бидејќи додека чекав во ходникот и пред канцеларијата во која работеше мојот татко како полицаец сите оние службеници кои ме познаваат зачудено ме гледаа и ме прашуваа што сум направил навистина смешно нели). Моите комшии инаку разведени пред извесно време постојано имаа семејни проблеми и семејното насилство во нивната куќа беше како добро утро. Истиот тој комшија кој сопругата го напушти и остави со четири деца немајќи доволно време ги остави децата на милост и немилост на улицата закој доколку и кој нормален човек ја види таа слика ќе изрази длабоко сожалување. Какви се тие родители кога едниот ги напушти и замина без да го интересира ама баш ништо за своите деца а другиот поради економски причини таксист и неможе да им посвети доволно внимание и истите се оставени на многу стари баба и дедо. Како се чудам кое е таа родителска грижа кога незнаеш и не те интересира каде се твоите деца на возраст од 10, 7, и две близначина од 5години повеќе од 10саати. Ваквата слика е секојдневна и расправиите со комшиите секојдневие за тоа како деца како деца се удриле. Девојчето кое е на возраст од 7-8 години е до толкава мера истрауматизирано од расправиите и малтретирањата од страна на својата мајка што се плашам и дека личи на нормално дете. Накратко ви ја објаснив состојбата на вистина невообичаено НОРМАЛНО семејство или она што ние сите околу како комшии го гледаме.
Моето прашање е :
1. Како можам да се заштитам правно од непотребни и банални пријави спрема моето 10 годишно дете?
2. Дали можи, за што бев известен и од службеното лице дека ќе биде поднесена пријава, истата можи да биди поднесена?.
3. Дали треба да бидам известен дека е предупреден за заканите кои ги упатил?
4. И она најважното што не засега сите комшии, како можиме да им помогниме на децата кои се оставени на милост и немилост, за што да не бидат истепани постојано го лажат својот родител кој им верува и доста бурно реагира( се разбира помошта да биде институционална).
5. И доста ме интересира дали постапувањето на полицискиот службеник беше исправно?
6. И дали повикувањето на ДЕТЕ не малолетник, кое има само 10години е редовна пракса во полицијата за вакви банални расправии?( ако е така тогаш тешко на полицијата, затоа можеби и неможат да се зафатат со социопатолошките проблеми кои ги има и се во пораст во нашето општество).
Навистина ќе изгледа чудно ова мое пишување, но кога 40години не сте биле против законот туку сте биле од другата страна помагајќи го законот и сега наеднаш ве повикуваат во станица за што: дека децата се турнале додека играле, зарем и вие не би биле изреволтирани до таа мера што можеби би напишале и поголем текст од овој кој јас го напишав. Поздрав!

Член од
20 септември 2008
Мислења
16
Поени од реакции
1
Сакам да се информирам и ако има некој со мала правна помош да ми помогне.
Се работи за следново. Имотот кој го имам од пред една година е со решение веќе приватизиран а се работи за куќа со двор, заедно 397 м2. Е сега се јавува проблем од комшиите кои делејќи голем плац на неколку помали не си оставија улица, со не знам какви не работи се имаат послужено и случајно дознавам дека ви општина Кавадарци се работи на промена на урбанистичкиот план каде за да постои улица се зема метар и пол во должина од 20 метри од мојот двор. Па со кое право не знам и никако не можам да сфатам дали е ова можно. Дали имало излаганје на планот на увид не знам, можеби сум го пропуштил, но сметам дека не е тоа таква грешка од моја страна да изгубам дел од мојот двор а никој да не ме праша.
Испаѓа дека двајца комшии се договориле да не оставаат дел за улица и да ми земат мене дел.
Би замолил ако е некој упатен во оваа проблематика за помош,
Дали без моја согласност може да ми земат дел од дворот,
Дали може да се ценкам и да барам огромна надокнада за тие 30м2 бидејќи се нарушува функционалноста на куќата.

Поздрав

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Се работи за следново. Имотот кој го имам од пред една година е со решение веќе приватизиран а се работи за куќа со двор, заедно 397 м2. Е сега се јавува проблем од комшиите кои делејќи голем плац на неколку помали не си оставија улица, со не знам какви не работи се имаат послужено и случајно дознавам дека ви општина Кавадарци се работи на промена на урбанистичкиот план каде за да постои улица се зема метар и пол во должина од 20 метри од мојот двор. Па со кое право не знам и никако не можам да сфатам дали е ова можно. Дали имало излаганје на планот на увид не знам, можеби сум го пропуштил, но сметам дека не е тоа таква грешка од моја страна да изгубам дел од мојот двор а никој да не ме праша.
Испаѓа дека двајца комшии се договориле да не оставаат дел за улица и да ми земат мене дел.
Дали може да се ценкам и да барам огромна надокнада за тие 30м2 бидејќи се нарушува функционалноста на куќата.

Поздрав
За ваков проблем само адвокатче, убаво да разгледа се земи си некој од кавадарци. ке поднесеш тужба за утврдување право на сопственост современа мерка. Со времената мерка ке бараш сите работи околу креирање на нова улица да бидат запрени. Ако воопшто вакво нешто е прогурано, тебе на домашна адреса треба да ти стигне решение.
Правно, можат да ти земат со експропријација само дел од земјиште. Сложени се овие работи, не прашувај на форум земи си адвокат.
--- надополнето: 13 август 2012 во 01:48 ---
Сакам да се информирам за една случка која ми се случи неодамна.(банална) За која навистина сум изреволтиран.
Имено мојот син кој има само 10 години играјќи со децата од комшиите кои се на возраст од 5 до 10 години, со својот велосипед турна едно од децата на возраст од 5 години несакајќи, затоа што истото дете му претрчало пред велосипедот. За среќа истата случка беше без последици и помина само со плачење на комшиското дете. Јас не бев во моментот дома но мојата сопруга ме извести дека таткото на турнатото дете се појавил на нашата врата и со закани и пцости дека ќе го натепа мојот син кој има само 10 години, и мислам дека е добро тоа што не сум бил дома во моментот. Наредниот ден добивам покана од полициска станица во која е наведено името на мојот син и дека треба да појдам на разговор заедно со мојот син во полициска станица со службено лице. Поканата ја добивам во 13,55часот а треба да се јавам во 14,00часот. На тоа јас стварно и се зачудив и го замолив службеното лице кое инаку го познавам да ме причека и без мојот син отидов во полициска станица. Службеникот кој ме повикуваше беше на состанок или само така ми беше речено незнам но сепак јас чекав пред неговата канцеларија повеќе од 1час.(доста нечовечки уште на самио почеток). Потоа пристигна службеникот и конечно после 15минути од неговото пристигнување ме прими во својата канцеларија. Таму бев известен дека мојот комшија поднесол пријава против моето дете од десет години дека наводно го удрил неговото со два боксови на што јас навистина и се насмејав можеби невкусно но се насмејав стварно кога службеникот ме праша каде е твојот син. Јас кажав дека е дома и дека немам ама баш никаква намера да го донесам детето во полициска станица за некаква детска банална расправија и да му стварам непотребни стресови. Прашав дали детето на комшијата е стварно толку повредено што комшијата поднесол пријава на што бев известен дека детето имало само една мала точка или гребаница која и да небила забележителна за која и се сомневам дека е добиена од случката за што поседувал и упат од специјалист хирург за што јас се насмејав повторно. Од мене беше побарано да кажам што знаам за случката и јас истото го направив и кажав дека: Мојот син возејќи велосипед кај детското игралиште несакајќи или повејќе не по негова вина го турнал детето на комшијата и дека истото го кренале со другарчината и го однеле дома. Дека комшијата бил пред мојата влезна врата во дворот и се заканувал дека ќе тепа дете од десет години и побарав истиот да биде предупреден. Ја потпишав изјавата и некој документ дека не барам бранител и бев подучен дека доколку го потпишам записникот ја признавам вината само која вина се чудам не го потпишав (ВИНА??? како најголем криминалец бидејќи додека чекав во ходникот и пред канцеларијата во која работеше мојот татко како полицаец сите оние службеници кои ме познаваат зачудено ме гледаа и ме прашуваа што сум направил навистина смешно нели). Моите комшии инаку разведени пред извесно време постојано имаа семејни проблеми и семејното насилство во нивната куќа беше како добро утро. Истиот тој комшија кој сопругата го напушти и остави со четири деца немајќи доволно време ги остави децата на милост и немилост на улицата закој доколку и кој нормален човек ја види таа слика ќе изрази длабоко сожалување. Какви се тие родители кога едниот ги напушти и замина без да го интересира ама баш ништо за своите деца а другиот поради економски причини таксист и неможе да им посвети доволно внимание и истите се оставени на многу стари баба и дедо. Како се чудам кое е таа родителска грижа кога незнаеш и не те интересира каде се твоите деца на возраст од 10, 7, и две близначина од 5години повеќе од 10саати. Ваквата слика е секојдневна и расправиите со комшиите секојдневие за тоа како деца како деца се удриле. Девојчето кое е на возраст од 7-8 години е до толкава мера истрауматизирано од расправиите и малтретирањата од страна на својата мајка што се плашам и дека личи на нормално дете. Накратко ви ја објаснив состојбата на вистина невообичаено НОРМАЛНО семејство или она што ние сите околу како комшии го гледаме.
Моето прашање е :
1. Како можам да се заштитам правно од непотребни и банални пријави спрема моето 10 годишно дете?
2. Дали можи, за што бев известен и од службеното лице дека ќе биде поднесена пријава, истата можи да биди поднесена?.
3. Дали треба да бидам известен дека е предупреден за заканите кои ги упатил?
4. И она најважното што не засега сите комшии, како можиме да им помогниме на децата кои се оставени на милост и немилост, за што да не бидат истепани постојано го лажат својот родител кој им верува и доста бурно реагира( се разбира помошта да биде институционална).
5. И доста ме интересира дали постапувањето на полицискиот службеник беше исправно?
6. И дали повикувањето на ДЕТЕ не малолетник, кое има само 10години е редовна пракса во полицијата за вакви банални расправии?( ако е така тогаш тешко на полицијата, затоа можеби и неможат да се зафатат со социопатолошките проблеми кои ги има и се во пораст во нашето општество).
Навистина ќе изгледа чудно ова мое пишување, но кога 40години не сте биле против законот туку сте биле од другата страна помагајќи го законот и сега наеднаш ве повикуваат во станица за што: дека децата се турнале додека играле, зарем и вие не би биле изреволтирани до таа мера што можеби би напишале и поголем текст од овој кој јас го напишав. Поздрав!
10 годишно дете не може да биде кривично одговорно, аналогно на тоа неговата постапка не може да биде предмет на пријава ниту подоцна на обвинителен акт.
Полицаецот според мене не смеел да го вика син ти, требалда те викен тебе лично како родител. Ова е работа за внатрешна контрола. Мене да ми дое полицаец и да бара моето 10 годишно дете да се избаци во станица има да...мамата.
Чисто за твој мир би ти препорачал доколку продолжат проблемиве да напоменеш дека ке го пријавиш во внатрешна контрола, правно гледано...ама баш ништо не ти можат, ова е глупост.

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17

Поздрав
Zdravo, jas imav vakov slucaj i seuschte mi e problem. Ako urbanisticki plan donesle, vie ste trebalo da reagirate. Kazuvate deka mestoto vi e privatizirano a ste go kupile pred edna godina, schto znacit ako urbanisticki plan bil od porano vo nikoj slucaj ne ste mozele celoto mesto da go privatizirate. Ako se rabotit za pat od interes na R.M. so reschenie ke vi go odzemet no po pazarna cena no prvo trebit da vi ispratet ponuda a vie mozite da ne se soglasite na taa ponuda. Ako se rabotit samo za pristapen pat za komschiite a imat uslovi sami da si ostavet pat od nivnite parceli nemorat da se sekirate.
Procitajte zakon za eksproprijacija ! Pozdrav

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Се работи за данок на наследство и подарок. Ме интересира дали при пресметување на даночната основа од нејзе треба да се одземат долговите кои станот ги има кон топлификација, водовод, ЕВН или таа се пресметува само врз основа на пазарната вредност на станот?
Прашувам пошто во град скопје ми кажаа само пазарната вредност на станот а во законот за даноци на имот гледам дека според член 13 (Основа на данокот на наследство и подарок претставува пазарната вредност на
наследениот, односно на подарок примениот имот во моментот на настанувањето на
даночната обврска, намалена за долговите и трошоците што го товарат имотот кој е
предмет на оданочување) се одземаат и долговите?
Ќе го прикачам законот!

Attachments

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Другарче мое е на одмор во Грција со мајка му и татко му и е малолетен.Сака да си дојде порано со некои пријатели.Ќе го пуштат ли на граница без родители и без полномошно?

Sassy

sultan instead of the sultan
Член од
5 ноември 2008
Мислења
329
Поени од реакции
72
Дали продолжувањето на студиите со мастер, запишување на постипломски ќе ми продолжи течењето на пензијата која ја земам д починат родител на база на тоа дека сум редовен студент или мастерот не го смеетаат како студирање?
Да потенцирам дипломирав на правен во редовна сесија, правниот е 3 години а за да полагаш правосуден сега мора и мастер да имашзавршно(n)
Зашто чув 100 различни мислења, па се надвам дека име некој со сличен проблем како мене или пак некој адвокат или правник кој го знае одговорот.
Барав во закон за пензиско и инвалидско осигурување ама неможев конретно член да најдам за тоа. Логично е да би било да го сметаат за студирање, јас секоја година во Октомври носам потврда декасум рдовен студент, па и сега веројатно ќе можам да земам и да ја оснесам и да ми продолжи пензијата уште 2 години додека сум на мастер.

L

.Lost Angel.

Гостин
Ќе ве замолам за правна помош :) Пред 9 дена ми стигна еден со моторче и ми донесе писмо бајаги големичко беше ми рече можам да го земам или пак не јас го земав мислев дека ми е од Комерцијална банка за кредит нешто известување и сл. но ми стигна од cabletel ( Денешно близу ) Имав заостанати сметки за пред година не платив за телефонот и за интернетот ми го исклучија тогаш и заборавив да платам една сметка од 6000 денари од кои 5000 денари ми беа за телефонот е сега во документот кој ми го донесоа пред 7 дена ми ја донеа сметката и ми пишуваше дека морам да платам сметката од 6000+ денари и плус 10.000 + денари за нотарски трошоци и за такви работи....и дека после од денот на примапредавањето после 8 дена изминати ќе ме дале на суд нешто така слично беше е сега ме интересира што да направам? и дали после 8 дена ќе ме дадат на извршител? или пак мора да помине преку суд? зошто утре треба да земам плата се плашам да не ми ја блокираат сметката :( а ако ми ја блокираат сметката сум го на*бал до даска имам еден куп работи за плаќање ако некој може да ми каже дали после тие 8 дена изминати јас веќе сум даден на суд ? ми кажаа дека сум можел да поднесам приговор но тој приговор ми кажаа дека ќе ме кошташе околу 100 евра кои јас ги немав тие пари :( Ќе ве замолам за помош ако може стварно да ми одговорите што да правам.

Kajgana Shop

На врв Bottom