Студирам психологија

Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
Прашав зошто на конфликти, што сепак е изборен предмет и за кој Ана самата се постави полабаво и не ни бараше семинарски и други дополнителни активности, на крај се испонаша и саде седмици и осмици беа оценките, а и кажала на некои колеги дека многу бара од студентите кои се на морален развој, така да.. yeah.
Палче за како ги распоредуваат изборниве еј, трет семестар од шеснаес предмети треба 2 да избереш, сега од три - два -.- Јас си избрав изработка на тестови, па затоа ме интересираше од овие кое е помало зло :) Gracias :)

Член од
24 јуни 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво девојки,
видов дека на вашиот форум оваа тема е најактуелна, па поради тоа се зачленив тука за да се дружиме.
Сакам да ве прашам ако може да ми помогнете да си ги средам мислите и да знам како понатаму. Уште од многу мала многу ја сакам психологијата и сакам да студирам психологија, меѓутоа не сум доволно информирана околу неа.Сакам да ве прашам дали е премногу тешко да се студира, многу ли се испити, како професорите, дали се бира посебен отсег... Инаку за работа навистина не ми е важно како ќе се снајдам само сакам желбата да си ја исполнам.
е сега ме фаќа страв и за запишување бидејќи не сум одлична учени4ка четирите години ги поминав со многу добар успех, страв ми е дека нема да ме примат?
Би благодарам однапред за оние кои ќе ми одговорат.:pipi:

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
Здраво девојки,
видов дека на вашиот форум оваа тема е најактуелна, па поради тоа се зачленив тука за да се дружиме.
Сакам да ве прашам ако може да ми помогнете да си ги средам мислите и да знам како понатаму. Уште од многу мала многу ја сакам психологијата и сакам да студирам психологија, меѓутоа не сум доволно информирана околу неа.Сакам да ве прашам дали е премногу тешко да се студира, многу ли се испити, како професорите, дали се бира посебен отсег... Инаку за работа навистина не ми е важно како ќе се снајдам само сакам желбата да си ја исполнам.
е сега ме фаќа страв и за запишување бидејќи не сум одлична учени4ка четирите години ги поминав со многу добар успех, страв ми е дека нема да ме примат?
Би благодарам однапред за оние кои ќе ми одговорат.:pipi:
ako imash tolku golema zelba kako sto kazuvash nema da ti bide tesko, a ako ne te primat na prv rok NAJVEROJATNO ke te primat na vtor upisen rok :) Inaku ima sekoj semestar po 5 predmeti mislam deka samo vo posledniot ima 3 predmeti i diplomska taka nesto bese mozish da odish vo bibliotekata na fakultetot i da ja prasas bibliotekarkata Daniela za se sto sakas da znaesh taa e mnogu ljubezna i ke ti objasni podobro sto e kako e. :)

Член од
24 јуни 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ахам е во ред ти благодарам дај боже да имам среќа да ме примат ;)

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Од септември здравје ќе ве прашувам тие што веќе студирате за помош околу факултетов, се надева ќе ми помогнете тогаш?
Прилично сум сигурна дека ќе ме примат зошто имам 90 бода од матурата, па сакав да прашам дали одма првиот ден бираме кои предмети ќе ги учиме?
Ај нека пише некој каков е првиот ден.;)

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Од септември здравје ќе ве прашувам тие што веќе студирате за помош околу факултетов, се надева ќе ми помогнете тогаш?
Прилично сум сигурна дека ќе ме примат зошто имам 90 бода од матурата, па сакав да прашам дали одма првиот ден бираме кои предмети ќе ги учиме?
Еј ко шо се сеќавам првиот ден ќе ве соберат сите да ве запознаат со наставниот кадар и ќе ви поделат прирачници. Е сеа, не сум сигурна дали одма ви го даваат лифчето со изборни предмети или после веќе на прво-второ предавање, ама важно ќе имате прирачници кога ќе го добиете за избор, така да, ќе имате некој ден да решите шо ќе одберете и да прашате овде.

O

Orion.

Гостин
Која е разликата меѓу психолог и психијатар?

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Првиот ден е најважен. Некој нека ти истури вода кога ќе излегуваш од дома, за целиот факс да оди како вода.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Првиот ден е најважен. Некој нека ти истури вода кога ќе излегуваш од дома, за целиот факс да оди како вода.

Леле тоа суеверие! Воопшто не ми се вклопува со идејата за добар психолог. Роб на општествени апсурди, не може да е објективен. Не мислам да предизвикам дискусија, само не можев да одолеам да не реплицирам.

Која е разликата меѓу психолог и психијатар?
Психијатарот мора да има завршено прво Медицински факултет, па потоа на постдипломски за психијатрија, и тој е доктор. Се занимава најчесто со ментално заболени лица, ретардации и слично, и има право да препишува лекови, во зависност од обемот на неговото образование, некогаш и во комбинација со психотерапија. Но тој пред се е доктор. Додека психологот завршува Филозофски факултет, кога ќе дипломира може да работи со здрави луѓе, да разговара со нив за проблеми и слично, а по магистратура мислам дека во зависност од тоа што ќе магистрира може да работи на различни подрачја, како клиничка психологија што опфаќа и работа со ментално заболени лица. Психологот нема овластување и соодветно образование за да препишува лекови на клиентите, но ако соработува со психијатар можат заедно да работат на тоа. Тоа е тоа од прилика.

Zebulon

Шабан страјкс агејн
Член од
20 јули 2012
Мислења
143
Поени од реакции
156
Леле тоа суеверие! Воопшто не ми се вклопува со идејата за добар психолог. Роб на општествени апсурди, не може да е објективен. Не мислам да предизвикам дискусија, само не можев да одолеам да не реплицирам.
А која е твојата идеја за добар психолог??? Ја сум еден од најдобрите психолози во Македонија, Албанија, Косово и пошироко. Ептен сум објективен, а на листата на мои пациенти се Јаков Дренковски, Цирко од БТР и Бени нон стоп и сите се презадоволни од моите услуги, прашај кого сакаш!

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
А која е твојата идеја за добар психолог??? Ја сум еден од најдобрите психолози во Македонија, Албанија, Косово и пошироко. Ептен сум објективен, а на листата на мои пациенти се Јаков Дренковски, Цирко од БТР и Бени нон стоп и сите се презадоволни од моите услуги, прашај кого сакаш!
:icon_lol:

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
А колку видови на психологија постојат?
Мислам гранки ли беа, нешто како што се дели психологијата, ако ме разбирате што прашувам.
Има некој одговор на ова?
Како беа , општа психологија, ете што сте ја спомнале клиничка, применета, детска психологија или нешто сум во заблуда? И ако постои таква поделба кога треба да се определиме, во која година?

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Немам што да додадам :ROFLMAO:

А колку видови на психологија постојат?
Мислам гранки ли беа, нешто како што се дели психологијата, ако ме разбирате што прашувам.
Има некој одговор на ова?
Како беа , општа психологија, ете што сте ја спомнале клиничка, применета, детска психологија или нешто сум во заблуда? И ако постои таква поделба кога треба да се определиме, во која година?
Има гранки, ама тоа за што ќе се определиш на факултет нема баш многу врска со нив. Има бихевиоризам, когнитивна, психоанализа и уште неколку други гранки, т.е. приоди ама тоа ќе го учиш во теорија. Додипломски студии единствено што имаш за бирање ти се изборни предмети, и изборните ако не се лажам можат да ти се од корист ако бираш само од една област, за на пример ако запишеш друг сроден факултет, да ти бидат признаени некои испити. А за на постдипломски не знам дали има врска. Инаку поконкретно со што ќе се занимаваш од психологија можеш да одбереш за постдипломски и ги имаш овие насоки:

– Општа психологија
– Развојна психологија
– Педагошка психологија
– Психологија на трудот
– Социјална психологија
– Личност и советување

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Немам што да додадам :ROFLMAO:

Има гранки, ама тоа за што ќе се определиш на факултет нема баш многу врска со нив. Има бихевиоризам, когнитивна, психоанализа и уште неколку други гранки, т.е. приоди ама тоа ќе го учиш во теорија. Додипломски студии единствено што имаш за бирање ти се изборни предмети, и изборните ако не се лажам можат да ти се од корист ако бираш само од една област, за на пример ако запишеш друг сроден факултет, да ти бидат признаени некои испити. А за на постдипломски не знам дали има врска. Инаку поконкретно со што ќе се занимаваш од психологија можеш да одбереш за постдипломски и ги имаш овие насоки:

– Општа психологија
– Развојна психологија
– Педагошка психологија
– Психологија на трудот
– Социјална психологија
– Личност и советување
Нема клиничка на постдипломски?

Kajgana Shop

На врв Bottom