3 години исти плати, но трошоците не се истите!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Мене платата ми е малце покачена, во 2009 имав нешто над 600 евра, сега имам на рамно 800.
И јас ја осеќам кризата, се поретко правам авокадо салата, гумите на колата ги менувам на 2 сезони, секоја втора година одам на одмор Шпанија... Италија, Франција... Лаптоп веќе не менувам ко ќе излезе најнов модел, до кога бе вака владата ќе се поигрува со нас поштени бизнисмени и добро ситуирани господа!!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.288
Поени од реакции
26.168
Месечно, јас сум поштен манијак и рекетар кој уредно пријавува приходи и на жртвите им дава фискална сметка
Фино тоа, добро е да бидеш на вистинската страна на законот и да си плаќаш даноци. Да не те боли главата од пријави од пониската класа. Али не викај ондак добро ситуирани, средно ситуирани поише одговара.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Фино тоа, добро е да бидеш на вистинската страна на законот и да си плаќаш даноци. Да не те боли главата од пријави од пониската класа. Али не викај ондак добро ситуирани, средно ситуирани поише одговара.
Си имам јас и приходи од земјоделие...

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Невработеноста не е проблемот туку е само последица на друга последица а тоа е лош економски систем кој е пак последица на вистинскиот проблем а тоа е исполитизираноста на секој сегмент на Македонското општество а со тоа и економијата.

И не разбирам како некој денес може да бара државата да гради фабрики и да вработува уште.Ако беше државата толку успешна во бизнисот зошто тогаш ЕЛЕМ не може да ги задоволи потребите за енергија ? Зошто поштата е катастрофа ?
Секој компанија што ја држи државата е во стечај или опстанува само зошто има комплетен монопол.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мене платата ми е малце покачена, во 2009 имав нешто над 600 евра, сега имам на рамно 800.
И јас ја осеќам кризата, се поретко правам авокадо салата, гумите на колата ги менувам на 2 сезони, секоја втора година одам на одмор Шпанија... Италија, Франција... Лаптоп веќе не менувам ко ќе излезе најнов модел, до кога бе вака владата ќе се поигрува со нас поштени бизнисмени и добро ситуирани господа!!
Сериозно ако си единствен со приходи во фамилијата, и немаш некој подлабок бункер во банка далеку од тоа дека си добро ситуиран со 800 евра месечно.
Сам едвај раскрстувам со пола од таа сума месечно и тоа за најосновни работи и сметки.
Ако имам семејство мислам дека 800 евра е токму некој лимит за да живееш пристојно во оваа држава, без да јадиш секој ден макарони и варен геврек за доручек.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Дарданија погоре убаво објасни ............ значи има голем број на лица кои земаат плати или просечни или натпросечни, но исто така има и голем број на лица кои земаат потпросечни плати и кога ќе се пресмета просекот и навистина е 350 евра !
Незнам што е толку чудно ............ па комшијата работи на аеродром средниста е нешто на одржавање работи и зема плата 30 илјадарки минимум, друг еден знам работи во рафинеријата ОКТА исто средниста е и тепа 30 илјадарки, друг еден нема средно, туку само некој занает и работи во една приватна фирма за производство на сокови и зема накај 30 илјадарки, исто така платите се доста дури и превисоки по бензинските пумпи(МакПетрол, ЛукОил...), банкарскиот сектор, телекомукацискиот сектор, осигурителните компании, Алкалоид, Пивара, за Европа незнам... инаку во администрацијата платите не се високи, туку се баш просечни(зборам за нето плати) ........... на пр. во државна болница мед.сестра зема 20 илјадарки, биохемичар и тоа магистер зема не-цели 30 илјадарки, доктор и тоа со искуство и со повеќе год. стаж без дежурства зема помалку од 40 илјади, со дежурства 40 и некоја илјадарка ќе фати, чистачките земаат мислам нето плата 13-13.500 ден. .......... економистите/менаџерите по клиниките земаат 36/37 илјади, директорите кои воедно се и доктори-професори земаат помеѓу 50 и 60 илјадарки на месец, но само еден е директор(на клиника), не се сите вработени директори ....... е сега за платите во образование, полиција, армија, судство, царина и.т.н. не сум баш запознаен, ама тука негде се ........... ама сепак платите во одредени приватни сектори се далеку повисоки од административните(во здравство, школство, војска, полиција, судство, царина и.т.н.) ............ е сега парламентарците и министрите ите-како го дигаат просекот со нивните плати од 100+ илјади ......... НО од друга страна па во некои приватни сектори платите се испод секое човечко достоинство .............. така да врти-сучи просекот е навистина околу 350 евра ............ иако на нас тоа ни изгледа малку чудно, бидејќи многумина од нас се далеку испод просекот !
--- надополнето: 27 јули 2012 во 20:12 ---
Сериозно ако си единствен со приходи во фамилијата, и немаш некој подлабок бункер во банка далеку од тоа дека си добро ситуиран со 800 евра месечно.
Сам едвај раскрстувам со пола од таа сума месечно и тоа за најосновни работи и сметки.
Ако имам семејство мислам дека 800 евра е токму некој лимит за да живееш пристојно во оваа држава, без да јадиш секој ден макарони и варен геврек за доручек.
800 евра плата .................. :eek:
За мнозинството граѓани во оваа држава тие пари се само СОН ................. многумина би биле пресреќни и да земаат само 1/4 или 1/3 од тие пари ! :facepalm:
Инаку да се слагам дека за нормален и просечен семеен живот потребни се ите-како минимум/најмалце 500 евра месечно ........... и тоа без никакво приуштување на луксузи !

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
800 евра плата .................. :eek:
За мнозинството граѓани во оваа држава тие пари се само СОН ................. многумина би биле пресреќни и да земаат само 1/4 или 1/3 од тие пари ! :facepalm:
Инаку да се слагам дека за нормален и просечен семеен живот потребни се ите-како минимум/најмалце 500 евра месечно ........... и тоа без никакво приуштување на луксузи !
Мене ми е јасно тоа, имам работено за 170 ден. дневница кога бев студент. Во претходните македонски фирми што работев едвај стигав до 300 евра плата. Само знам како живеев, за да смениш плочки во тоалетот ти треба 5 години да штедиш.
Муабетот ми е дека со 800 евра месечно не можеш да си дозволиш некој луксузен живот ако имаш семејство во Македонија.
Треба да реновираш куќа, да купиш кола еднаш во 10 год. просечно и за тие работи треба да земеш кредит или пак секој месец да одвојуваш по 100-150 евра ако си добар домаќин.
Па обврски кон деца, еден студент сигурно троши 100-150 евра месечно за партиципација, студентски дом и полагања, итн, итн.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Жената зема дупло по малце во државна администрација, и сега ко ќе направиш математика

Струја во просек месечно 3000 денари
Дрва за огрев 2500 месечно
Вода 1000
Мобилен 3000
гориво 6000
Тв - Интернет - 1000
Комуналии и др сметки - 3000
за облека секој месец 3000
џепарец за деца 6000
други трошоци 2000
рати за картици и кредити 3000
не ми текнува други редовни трошоци али и не се толку големи така да останува не за макарони и ѓеврек туку за кременадли, стекови и авокадо салати.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Жената зема дупло по малце во државна администрација, и сега ко ќе направиш математика

Вода 1000
Мобилен 3000
гориво 6000
Тв - Интернет - 1000
џепарец за деца 6000
други трошоци 2000
не ми текнува други редовни трошоци али и не се толку големи така да останува не за макарони и ѓеврек туку за кременадли, стекови и авокадо салати.
А за швалерката ти, колку ти идат месечно ....................... :pos::pos::pos::pos: :icon_mrgr:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А за швалерката ти, колку ти идат месечно ....................... :pos::pos::pos::pos: :icon_mrgr:
то ми е башка приход.
мене ми плаќаат швалерките трошоци за швалерација

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Вода 1000
Мобилен 3000
гориво 6000
Тв - Интернет - 1000
џепарец за деца 6000
други трошоци 2000
Навистина фер математика, таа е реалноста во Македонија за основните трошоци плус кредит за стан или кирија кај некои семејства или пак рата за автомобил. И ти остануваат точно колку за да си купиш храна, и пак ако имаш уште еден со примање како кај тебе дома да заштедиш за еден одмор на две години или пак за студентски фонд.
Сигурно не мислев дека со 800 евра ќе јадеш леб и геврек, туку реков тој е некој лимит за пристоен живот.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
то ми е башка приход.
мене ми плаќаат швалерките трошоци за швалерација
А јас па обратно си мислев дека ти им плаќаш, а уствари они тебе ти плаќале .............. епа браво ! :D

Kajgana Shop

На врв Bottom