Ipsissimus
P.I.
Пресели се во некоја од арапскиве земји на пример, по можност каде шеријатот е на власт и ќе ти стане јасно.Freedom is a state of mind.
Стварно не ми е јасно како ја разбирате слободата.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Пресели се во некоја од арапскиве земји на пример, по можност каде шеријатот е на власт и ќе ти стане јасно.Freedom is a state of mind.
Then again: ориз не расте у Тетово!Пресели се во некоја од арапскиве земји на пример, по можност каде шеријатот е на власт и ќе ти стане јасно.
Проблем е како да го разбудиш заспаното човечко кај мнозинството? Да ги научиш да ценат повеќе, да сакаат...
Freedom is a state of mind.
Еве пример јас сум свесен оти сум швркнат малку, ама не се замарам со туѓото мислење, ставови кои ги има за мене. That makes me free, pals.
Ај чао!![]()
Колку слатка тема <3
Ќе уживам читајќи ја... а можеби и нема.
Мислам дека прво мора да се потенцира за каква слобода... па и сигурност, станува збор?
Слободата не е материјална, девојче.Иако реков дека темава е послободна, сепак мислам дека троа малкуцка ја утна поентата. Не збориме овде за слобода од типот на “не се замарам што рекол Петко за мене“.
Слободата не е state of mind. Ако е, значи и затворениците во затворите се слободни, така? Или да речеме во Втора Светска војна, пример еве Полска... ако они биле под окупација, штом луѓето рекле слободен сум и мислеле дека се слободни, значи слободни биле а? Или пак во Северна Кореја кога ги испраќаат во “работни“ кампови луѓето, ако они се таму затворени, ќе си помислат и ќе си веруваат дека се слободни и тоа значи дека се слободни а?
Не е слободата состојба на умот. Слободата е многу повеќе од тоа.
Ти можеш да мислиш дека си слободен да запалиш цигара внатре во кафиќ, ама реалноста нешто друго кажува, односно со други зборови - таа состојба на умот ќе те чини пари, пошто ќе треба да си платиш казна.
А сепак тетовчани јадат ориз.Then again: ориз не расте у Тетово!![]()
Слободата не е материјална, девојче.
Не знам како ја замислуваш ти, ама ако ќефот ти е да запалиш цигара у кафиќ и да платиш 50 евра за ќеф, не знам оти не би го направил.
It's really a state of mind.
Шо се 50 евра за да направиш нешто што у тој момент ќе те исполни духовно?
Ама ако ти ги даам тие 50 евра, и имаш избор да запалиш цигара и да платиш 50 евра или да си ги ставиш у џеб, шо би направила?![]()
Така е.Не е се’ во едукацијата. Имаш милиони едуцирани луѓе, кои го трошат својот потенцијал на погрешно место, а тоа е многу полошо за стадото овци и потешко за нас.
Проблем е како да го разбудиш заспаното човечко кај мнозинството? Да ги научиш да ценат повеќе, да сакаат...
Пред да се разбуди свеста прв чекор е информираност и едукација.Потоа мислам дека веќе напоменав во прошлиот пост е разбивање на илузијата дека сме одвоени бидејќи кога ќе сватиме дека нашиот опстанок зависи од останатите луѓе тогаш ќе согледаме дека ако се грижиме за нив се грижиме за себе си."But what is liberty without wisdom, and without virtue? It is the greatest of all possible evils; for it is folly, vice, and madness, without tuition or restraint."
poentata e deka se pomalku i pomalku ima sloboda nasekadeАха, истово препорачај им го и на затворениците кои се на доживотна робија низ светов.
Нека си повторуваат нон-стоп дека се слободни, може од толку повторување стварно ќе се осеќаат слободни, иако се зад решетки.
Или доколку утре речат забранети се патувања и излегување од земјава, иако ти сакаш да патуваш... како тоа е состојба на умот? Не, не си слободен да патуваш, затоа што затворени се сите граници. Како ќе патуваш? Преку телепортација?
Друго е да имаш слободен дух, да го живееш животот мерачки, ама тоа е веќе на ептен лично ниво и зависи од тоа како го сфаќаш животот.
Како и да е, главниот муабет е генерално врз максимата: live and let live. Или секој треба да е слободен, се додека неговата слобода не ја повредува слободата на другите.
Постои образование и ОБРАЗОВАНИЕ ако мислиш ова кое моментално се спроведува тогаш да.Образованието креира човеци за плаќајне даноци, т.е. човеци шо терат сигурност, а не слобода...
Слободоумните са по принцип рак рана од самио процес на образование, полезна...ама сепак рак рана...
Слободата не е материјална, девојче.
Не знам како ја замислуваш ти, ама ако ќефот ти е да запалиш цигара у кафиќ и да платиш 50 евра за ќеф, не знам оти не би го направил.
It's really a state of mind.
Шо се 50 евра за да направиш нешто што у тој момент ќе те исполни духовно?
Ама ако ти ги даам тие 50 евра, и имаш избор да запалиш цигара и да платиш 50 евра или да си ги ставиш у џеб, шо би направила?![]()
Па на некој начин така е всушност не можеме да ги имаме двете бидејќи правиме избор со кој сами се ограничуваме.ne mozeme da gi imame i dvete vo vremeto vo koe ziveeme
prost primer od finansiska gledna tocka
nemam rabota nemam obvrski-SLOBODEN sum da pravam sto sakam megutoa nemam prihodi
imam rabota imam sigurnost-IMAM SIGURNOST megutoa ne sum SLOBODEN DA PRAVAM STO SAKAM bidejki zavisam od sefot ili od gazdata i pravam on kako ke mi kaze bidejki zavisam od negovite prihodi i nemam sloboda
od ljuboven aspekt
SLoboden-nemam devojka slobodno mozam da odam so koja skaam i da pravam sto sakam megutoa nemam sigurnost i ne mozam da stvoram semejstvo
Sigurnost-imam devojka se zenam so nea i stvaram semejstvo megutoa nemam sloboda i moram da se grizam za semejstvoto....
Site imame izbor samo treba da se odlucime sto ke zrtvuvame za toa so nie go sakame
moe mislenje
Не е точно, ако ја погледнеш историјата, ќе видиш дека човекот во ниеден предходен период немал повеќе права и слобода отколку сега!poentata e deka se pomalku i pomalku ima sloboda nasekade
tie sto gi imaat finansiite tie diktiraat kolku nie obicnite smrtnici slobodno ke se custvuvame