Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување
Член од
20 ноември 2008
Мислења
2.905
Поени од реакции
400
Абе чера пробав да ја снимам во PNG и не биваше пак..
Треба друго нешто да се направи ама statusQuQ ке даде туторијал и ке направам:):P

Член од
24 јануари 2008
Мислења
1.135
Поени од реакции
140
Друже, кога ќе ти треба некоја работа за фотошоп, пали Google и пиши му што ти треба и ќе ти извади прилично доста туторијали. Пример пиши му photoshop change background и ќе ти даде прилично доста туторијали за менување на позадината... или па пиши му photoshop change background effects и ќе ти даде туторијали за менување на ефектите на позадината... и така барај си за се што ти треба.

А за тоа одразот на објектите во вода... ќе го селектираш делот кој сакаш да го одразиш и ќе го пастираш во нов лаер, потоа ќе ја ротираш сликата за 180 степени и после ќе шминкаш. Е сеа ова ти е наједноставен начин како да го изведеш тоа, а за да убаво се вклопи со остатокот од сликата ќе треба малце да се помачиш со алатките и ефектите :)
Hehe а јас порано пак го прашував еден другар да ми кажи за како да сменам некоја ситна работа на една слика со Photoshop ми вика јас имам платено за ова да го научам неможам да ти кажам плати си и ти .... па морав вака да си барам сам преку google :toe: па сега лесно ми е си работам се што ми треба :helou:
Продолжете супер сте ве читам позз :wink:

Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
974
Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Здраво на сите на темава! Ве читам одвреме-навреме но никако не ми останува време да пишам. Далеку сум од некое ниво во фотошоп знам елементарни работи кои ми се потребни, да имам повеќе слободно време ќе напреднам малку :)

Ме интересираше дали некој може да ми каже каде да најдам туторијал за нешто слично на сликата погоре, значи да ја сменам позадината со нова (имав видено и некој туторијал со сликата од windows XP, онаа почетната, на која и е сменето небото со друга боја итн...)
со hue i saturation
ke ja отвориш сликата и доле лево кај layers ке кликнеш на црно белото кругче во менито ке одбереш hue/saturation

го прозорчето имаш прво dopdown мени на кое пишува едит и одбрано е првото: master
ако го оставиш така ке се менуваат боите на целата слика а ако сакаш само дел од сликата одбери некое од наведените подолу
и со капалката кликни на самата слика каде што сакаш да ја направиш промената и потоа ке експериментираш лево десно kaj hue saturation i lightnes додека да го добиеш тоа што го сакаш или пак да си одбереш боја од палетата:helou:

а доколку е сива сликата со селекција можеш прво да си го одбереш делот што го сакаш да си го обоиш со било која боја од палетата на бои и потоа да го префрлиш тоа во soft light за да стане транспарентно.. со блур да измазниш рабови итн...

како и да е пиши на гугл што и да ти е потребно и ке ти избаци туторијали а ако не се снаогаш видео туторијалите се прелесни за учење

M

Mr.InF3ction

Гостин

lol no comment за сликата горе... немам поим што сакав да направам али јбг то е то

буцкоооооо :pos2::pos2:

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Неке да се инсталира незнам зошто...
Чаре?:smir:

Член од
22 март 2009
Мислења
152
Поени од реакции
0
pa ti pisuva treBa da izgasnis internet explorer pred instalacija , dumBass :back:

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Нема Никаков Explorer уклучено се е исклучено

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Нема Никаков Explorer уклучено се е исклучено
Е како немаш кога ете ти пишува дека ти е уклучен и затоа неможи исклучи други програми додека го инсталираш.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.355
Поени од реакции
2.248
Значи вака, ми треба некој што ке ми покаже како на пример режам едно делче и ова делче да го вртам како сакам во која сакам положба дали обрнато или настрането било како.
Исто ке ми треба и како да ставам сенка на делчето. Знаете за што зборам нели?

Ај Хелп, ве молам. Или ми ги напишете опциите дека треба да се оди или ако не ве мрзи со слика објаснете.

Фала.

Г

Грејвдигер

Гостин
Значи вака, ми треба некој што ке ми покаже како на пример режам едно делче и ова делче да го вртам како сакам во која сакам положба дали обрнато или настрането било како.
Исто ке ми треба и како да ставам сенка на делчето. Знаете за што зборам нели?

Ај Хелп, ве молам. Или ми ги напишете опциите дека треба да се оди или ако не ве мрзи со слика објаснете.

Фала.
За да го врташ изреженио дел притисни CTRL + T и заврти го како сакаш, ENTER. Или оди Edit(мислам дека беше) >> Free Transform.

За да таваш сенка оди на лејерот кај тој дел, Layer >> Layer Style >> Drop Shadow

Kajgana Shop

На врв Bottom